Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

Mora tamo zbog pasosa, nisam tamo gledao, ako ima neka radnja sa opremom za mobilne tu potrazi inace najblize imas u Katerini.

Prošle i pretprošle godine su imali problema.sa fizičkim sim karticama, nisu ih imali na stanju u većini poslovnica u turističkim mestima. Ja dođem u poslovnicu cosmote-a u Nea Maudaniji i kažu doďi za 5 dana, tada ćemo dobiti. To je bilo pretprošle godine. Prošle godine bez problema kupio u Volosu ali to je veliki grad i nije turističko mesto.
Čisto da znate, da se ne pouzdate da ćete naći kartice, možda bude, možda ne bude

Ja sam prosle.godine uzeo u Platamonasu.

Da, u sezoni moze da bude nestasica, valjda ce da uvedu esim vise.
Mislim da sam nasao lokaciju predajnika u Paraliji, kod Lidla je i to prilicno nisko zato i tako los net u mestu:
1000043349.jpg

U Nea Mudanji nisu imali juče, ali preko puta u Germanosu su imali. Cena za unlimited mesec dana 15€.

99% sam siguran da to nije tačno, ali neka se oglasi neko upućeniji. Bilo je priče da ide postepeno smanjenje cena i to je skroz dobrovoljna odluka svakog EU operatera da li će da učestvuje ili ne. Nije kao 'roaming kao kod kuće' koji imamo na Balkanu ili što EU ima među članicama.

99% sam siguran da to nije tačno, ali neka se oglasi neko upućeniji. Bilo je priče da ide postepeno smanjenje cena i to je skroz dobrovoljna odluka svakog EU operatera da li će da učestvuje ili ne. Nije kao 'roaming kao kod kuće' koji imamo na Balkanu ili što EU ima među članicama.
Sad na nekom samitu valjda u MKD sto je bio ,dogovoreno da u prvoj polovini 2026 gradjani Z. Balkana koriste tel u EU bez rominga.

Ministri nekih zemalja (od kojih je i Austrija) su se pobunili što će Ukrajina i Moldavija biti uključeni u “roam like at home” od 2026., a Balkanu to nije ponuđeno. Verovatno zbog toga je bilo govora na konferneciji.

The Commission has sent the proposal adopted today to the Council for its approval. According to it, Ukraine would effectively join the EU ‘Roam like at Home' area on 1 January 2026. This will allow both the EU and Ukrainian operators to technically implement the ‘Roam like at Home' requirements in the meantime.

IMG_7630.jpeg

Poslednja izmena:
To bi bilo odlicno kada bi uveli, nadam se da hoće :D

Ovo o ukidanju cijena rominga između EU i ZB bi bilo odlično, ali nešto sam skeptičan. Veliki uticaj na ovo imaju ove eSIM ponude sigurno. Evo kako je prvobitno planirano snižavanje cijena rominga između EU i ZB https://ekip.me/media/documents/general/1687763135_Deklaracija_o_romingu_WB_EU_Final.PDF
U dokumentu se navodi da će se raditi godišnje revizije i procjene uticaja mjera snižavanja cijena, pa možda na osnovu ovoga, i ukinu naplatu rominga od 2026. godine. Vidjećemo...
Mada, vi u Srbiji ste skoro, kod svih operatera dobili GB za EU u sklopu tarifa, što je dobar znak.

Još uvek smo daleko od ukidanja roaminga, pritom tu spadaju i minuti i sms poruke ali svakako podržavam dalju pljačku naroda koji čim pređe granicu ima račun od 100+ evra. Takodje bilo bi poželjno u svakom pripejd paketu uvesti da ima makar 1gb za roaming, kad mogu komšije hrvati da imaju na ne registrovanom pripejdu za 4 evra 8gb ili 8000min u eu/eea možemo i mi makar 1gb i 100minuta. Mi još nemamo ni 1kb u zoni zapadni balkan na pripejdu u a1 i pored uplaćene tarife npr mega plan. Trebalo bi prvo stati na kraj daljem kažnjavaju korisnika koji ne žele ugovor pa ćemo rešiti i taj roming nekako kad već ne možemo da budemo deo eu.

Znam da je tema za Evropu, ali da ne otvaram novu... Tunis, neko da zna šta je najpovoljnije trenutno?

Znam da je tema za Evropu, ali da ne otvaram novu... Tunis, neko da zna šta je najpovoljnije trenutno?
eSIM, svakako:

Koji eSIM preporučujete za Bugarsku? Potreban mi je samo internet.

Isfiltriraj Bugarsku na ova gornja dva linka što sam ostavio...

Da li je neko koristio ovo za Grčku?
Sviđa mi se ovo Unlimited! A i da se cimam sa kupovinom Cosmote sim-a zbog veće količine podataka, opet ću pući 20-ak evra...

Lyca Mobile Italia, u Milanu radi samo LTE, izmedju 30 i 180 Mbps, Jedino, ne radi odmah po placanju/instaliranju/aktivaciju u Italiji, traže registraciju i u roku od 24h aktiviraju

Isfiltriraj Bugarsku na ova gornja dva linka što sam ostavio...

Sviđa mi se ovo Unlimited! A i da se cimam sa kupovinom Cosmote sim-a zbog veće količine podataka, opet ću pući 20-ak evra...
Radi na mreži NOVA, mislim da COSMOTE ima najbolju pokrivenost
A imaš i varijantu Free2Go https://f2g.gr

Na mobimatter sam uzeo za tursku sparks esim koji radi sa 3 najveca operatera u turskoj i mogu vam reci da je odlican... Brzina odlicna, pokrivenost ne mogu da komentarisem, turska je velika, ovde u mestu Fetije je odlicna. Ali morao sam u jednom trenutku da rucno izaberem operatera sa boljim signalom.

Koristio sam ja sredinom juna sedmodnevnu na Kasandri, između Kriopigija i Polihrona. Prijatno sam se iznenadio kako radi (mislio sam da će biti dosta lošije) :) Povezuje se uglavnom na 5G na mrežu Nova i problema sa signalom nisam imao. Par puta se zakačio i na 4G Cosmote. Puno strimovanja videa, hotspot, nije bilo nikakvih ograničenja. Brzine sam merio nekoliko puta u okolini smeštaja, oko 140 Mb/s DL i UL između 5 i 50 Mb/s.

Idem neku turu Hrvatska, Slovenija, Italija, Slovenija
Dajte preporuku pre nego sto uzmem opet Roamify eSIM koji nije baš sjajno radio pre mesec dana u Hrvatskoj.
Dal da uzmem možda A1 turist 10 dana ili MTEL ako uopšte bude vremena.
Pauzu pravimo u Zagrebu negde i spavamo u Italiji pre Austrije

Vrh Dno