Šta je novo?

Raiffeisen bank

Sa iRačunom se isplati na kraju jedino da primaš dinarske uplate i isplate i da plaćaš za robu i usluge u zemlji. Na svemu ostalom kreću da šmirglaju klijente. To im je izgleda bila strategija od početka, bait and switch. Ispada da su poštenije banke koje samo naplaćuju mesečno održavanje računa.

Mislim da će položaj klijenata biti sve gori u budućnosti jer se banke ukrupnjavaju, a i dalje smo izolovano tržište van EU/EEA, tako da nemamo Revolut i slične neobanke.

Svesni su položaja da imaju online otvaranje, Visa kartice i bankomate za isplatu u evrima, a isto tako su rešili da vrate sve što su delili šakom i kapom, jer im se, eto, može. Genome je preskup, za Bankeru nemam rešenje, ali nešto ću morati da preduzmem svakako.

Misliš na IBAN u EEA kao ne-EEA rezident?
Visa karticu konkretno, poželjno vezanu za USD partiju, ali da. Paysera ima isti preduslov da se kartica dostavi na EEA teritoriju. Ne bih pravio problem da mogu kao ne-EEA rezident i da povežem samo virtuelnu na GPay.

Visa karticu konkretno, poželjno vezanu za USD partiju, ali da. Paysera ima isti preduslov da se kartica dostavi na EEA teritoriju. Ne bih pravio problem da mogu kao ne-EEA rezident i da povežem samo virtuelnu na GPay.
Mislim da sa Trustee plus možeš da dobiješ IBAN, virtuelnu MC karticu i kripto menjačnicu.

Virtuelnu Visa karticu vezanu za USD partiju možeš da dobiješ čini mi se jedino preko Wise, ali ne ako navedeš adresu u Srbiji.
Za sada ne traže residence permit našim državljanima pa se ljudi dovijaju, naravno na sopstvenu odgovornost.

Da li to praktično ni iRačun neće više ostati besplatan? Nekako ne kapiram na koju vrstu računa se odnose ova nova pravila od septembra.

Mislim da sa Trustee plus možeš da dobiješ IBAN, virtuelnu MC karticu i kripto menjačnicu.
Za Trustee mi je takođe poznato, ali koliko sam shvatio, ne podržavaju fiat valute i moram da radim akrobacije uz Binance. Pitao sam GPT, navodi mi Pyypl i Volet kao opciju ili Uphold uz registraciju preko US IP.
Da li to praktično ni iRačun neće više ostati besplatan? Nekako ne kapiram na koju vrstu računa se odnose ova nova pravila od septembra.
Na sve vrste, bilo za fizička ili pravna lica, sa ili bez održavanja, ide provizija za svaku uplatu na karticu. Ako misliš na članarine po kartici, to važi samo za ugovorene u ekspozituri, dok za one na daljinu (prim. aut. iRačun) ostaju besplatne.

Reč je o promenama koje su vezane za kartice, ne za konkretan tip računa. Sam iRačun ostaje besplatan, ali će ti recimo biti uzeto 0,5% provizije ako povučeš sredstva na karticu (dakle ne za normalnu uplatu na račun), što se recimo radi kada povlačiš sredstva sa PayPal-a i sličnih platformi. Izmene u suštini pogađaju malo naprednije korisnike, koji koriste te usluge.

Genome je preskup,
20EUR mesečno je preskupo za bilo kakav racun koji nema neke premium usluge…

Virtuelnu Visa karticu vezanu za USD partiju možeš da dobiješ čini mi se jedino preko Wise, ali ne ako navedeš adresu u Srbiji.
Dosta meni bliskih ljudi su se registrovali na istu adresu u Nemačkoj i koriste Wise bez problema. Nije bas u skladu sa zakonom, al ko hoće nadje način 🤷🏻‍♂️

Za Trustee mi je takođe poznato, ali koliko sam shvatio, ne podržavaju fiat valute i moram da radim akrobacije uz Binance. Pitao sam GPT, navodi mi Pyypl i Volet kao opciju ili Uphold uz registraciju preko US IP.
Može da se otvori IBAN preko Trustee Plus, vidim u aplikaciji da košta 1e. Nisam isprobavao s obzirom da nemam sredstva tamo.
GPT nije mnogo od pomoći za našu situaciju, jedino vredi ručno isprobati svaki servis.

Dosta meni bliskih ljudi su se registrovali na istu adresu u Nemačkoj i koriste Wise bez problema. Nije bas u skladu sa zakonom, al ko hoće nadje način 🤷🏻‍♂️
To radi dok ne krenu da traže live video boravišne dozvole ili D vize u pasošu, ili da postavljaju pitanja zašto podižu novac ili plaćaju robu/usluge u Srbiji. :)
Pre ili kasnije svi servisi stegnu obruč, trpe veliki regulatorni pritisak i ne plaćaju im se penali bezveze.

Reč je o promenama koje su vezane za kartice, ne za konkretan tip računa. Sam iRačun ostaje besplatan, ali će ti recimo biti uzeto 0,5% provizije ako povučeš sredstva na karticu (dakle ne za normalnu uplatu na račun), što se recimo radi kada povlačiš sredstva sa PayPal-a i sličnih platformi. Izmene u suštini pogađaju malo naprednije korisnike, koji koriste te usluge.
Hvala na objašnjenju, kapiram sad. U tom slučaju za svrhu koju koristim račun, neće me pogađati uglavnom.

Izgleda da su i slali obavestenje za Premium paket. Do sada sam placao 350, odjednom 1000 juna.

Necu reci da su "MTS", jer cu vredjati MTS..

Premium je uvek bio 1000 rsd samo je za dzabe ako imas platu 150k mesecno ili 30k evra imas u banci na devizvnim / tekucim ili investicionim fondovima zajedno.
Neki tip racuna koji nije taj Premiun sam imao, 350 (+40 kartica "osiguranje).
Nista ne vredi 1000din ni priblizno u svakom slucaju.

To je cena Može Ekstra paketa. Nije mi, međutim, jasno šta se desilo. Najednom su te prebacili na Premium? Čudno je, jer se Može paketi i dalje reklamiraju ovde.

To je bio stari Može od 250 i verovatno je plaćao još neke prateće troškove. Prošle godine ko je imao premium status, bilo uz Može ili stari Premium, da bi ga zadržao, morao je da pređe na novi paket uz izričitu saglasnost.

Hmmm oni nigde ne spominju 5% da se obracuna na deljenje na rate u njihovim primerima:

Anyway najavio da planiram da gasim sve racune i da povlacim sva sredstva od njih zbog ovih promena. Jesu po pitanju digitalnog bankarstva po meni najbolji, i uslugom, stvarno probleme nisam imao bar do sad da mi nisu ni javili promene za kreditnu karticu nego saznajem na forumu… dzabe hardware, software, brzina kad se vozi u pogresnom pravcu na kraju.

Prošle godine ko je imao premium status, bilo uz Može ili stari Premium, da bi ga zadržao, morao je da pređe na novi paket uz izričitu saglasnost.
Ali on kaže da mu se sad u junu najednoj promenilo. Niti je prošla godina, niti je uz izričitu saglasnost, zato mi je čudno šta se desilo.

Hmmm oni nigde ne spominju 5% da se obracuna na deljenje na rate u njihovim primerima
Ima još dva meseca fore da se iskoriti bez toga, tako da im je rano da reklamiraju buduću nepovoljnost, hahah.

bar do sad da mi nisu ni javili promene za kreditnu karticu nego saznajem na forumu
Da li ti je stigao mesečni izvod? Ovakve informacije su sadržane u nastavku izvoda, a on ne stiže svima u isto vreme.

Anyway najavio da planiram da gasim sve racune i da povlacim sva sredstva od njih zbog ovih promena. Jesu po pitanju digitalnog bankarstva po meni najbolji, i uslugom, stvarno probleme nisam imao bar do sad da mi nisu ni javili promene za kreditnu karticu nego saznajem na forumu… dzabe hardware, software, brzina kad se vozi u pogresnom pravcu na kraju.
Ja sam danas isao da ugasim kreditnu, bio u subotu tad je moglo samo da se podnese zahtev a danas sam isao da zavrsim gasenje… nije mi bilo jasno sto nije moglo u subotu sve…. Vec je sve bilo izmireno nije bilo dugovanja ali nema veze. I danas reko da ugasim i dinarski da sve pogasim… ona mene da dodjem za par dana…. Reko sad gasimo sve i ne dolazim vise i posle par minuta prepirke moze sve danas….. ono kod njih sve moze ali kad se povisi ton. Ajde za kreditnu karticu reko ok, bila subota nema veze…. Ali za ovo nema sanse. I konacno smo se rastli. Jeste mob aplikacija stvarno najbolja ali bas su me nervirali vec neko vreme…. Znam i ostali su slicni 🤣🤣🤣 ali ovi su mi bas isli na zivde.

Kao premium klijent, imam Visa gold koji nameravam da otkažem. Ne znam ni koja je razlika između obične i gold, osim što je ova druga značajno skuplja. Razmišljam da ne uzmem uopšte Visa karticu, da ostanem samo na Dina. Da li su sve funkcije bankomata dostupne sa Dina karticom? Za plaćanja imam MC iz Yettel banke za ono gde ne prolazi Dina (prvobitno je bila namenjena samo za strana plaćanja, ali poslužiće i za domaća).

Da li su sve funkcije bankomata dostupne sa Dina karticom?
Da, na višenamenskim, gleda se korisnik po JMBG i može isplata sa deviznog. Jedino je još preostalo da uvedu beskontaktno očitavanje. Ako je potrebno, povećaj standardne limite. Postoji i mogućnost isplate preko limita, ali ona zahteva jednokratnu lozinku iz aplikacije.

Ja se izvinjavam nisam možda propratio ali da li nešto od ovih novih poskupljenja i izmena dotiče korisnike iRačuna?
Imam otvorene dinarski i devizni iRačun a Raiffeisen banka mi nije banka preko koje primam platu već mi samo služi za plaćanje računa i da šteknem neki dinar ;) , pa mi je zato bitno da ne počnu da mi naplaćuju mesečno održavanje...?

To je bio stari Može od 250 i verovatno je plaćao još neke prateće troškove. Prošle godine ko je imao premium status, bilo uz Može ili stari Premium, da bi ga zadržao, morao je da pređe na novi paket uz izričitu saglasnost.
Racun je bio 350,paket ili sta vec, dodatno preko ona glupost 40din za karticu.
I dalje imam prosek za Premium, a kazu da nemam. Jedino ako su na ispod 3 meseca smanjili da gledaju prosek, ali to onda nije prosek 🤷‍♂️
Sto je mnogo, previse je..

Ja sam danas isao da ugasim kreditnu, bio u subotu tad je moglo samo da se podnese zahtev a danas sam isao da zavrsim gasenje… nije mi bilo jasno sto nije moglo u subotu sve…. Vec je sve bilo izmireno nije bilo dugovanja ali nema veze. I danas reko da ugasim i dinarski da sve pogasim… ona mene da dodjem za par dana…. Reko sad gasimo sve i ne dolazim vise i posle par minuta prepirke moze sve danas….. ono kod njih sve moze ali kad se povisi ton. Ajde za kreditnu karticu reko ok, bila subota nema veze…. Ali za ovo nema sanse. I konacno smo se rastli. Jeste mob aplikacija stvarno najbolja ali bas su me nervirali vec neko vreme…. Znam i ostali su slicni 🤣🤣🤣 ali ovi su mi bas isli na zivde.
Ja ne mogu instant sve, jer sam iz inata provuko danas karticu na rate :D mada mi krivo sto nisam znao ovo ranije da provucem jos vise kad sam placao more u subotu, pa da ne zalim :) Ovako tamo 5-og meseca 2026 godine, mislim da cu uraditi tranziciju u drugu banku kao kad sam napustao komercijalu banku.

Muci me samo posto mi u RFB i firmin racun, a lepo je to skockano sve zajedno u jednoj aplikaciji za fizicko i pravno lice. Nesto me vuce da sve prebacim u OTP, al igra mi kurs dolara za firmu koji bi mi bio, a kao fizicko lice mi igra dobru ulogu kreditne kartice, tu mi je ova iz RFB bila raj, a sad ispade da je najgora moguca kartica bilo koje banke u ponudi.
Ne znam kakva je intesa, otp, kombank ili neka druga banka sa karticama za placanje na rate, al uglavnom citam da su to bez kamate samo kod partnera?

Nazad
Vrh Dno