Šta je novo?

Nintendo Switch 2

Stvarno mislim da si promasio forum ako mislis da su suptilne razlike izmedju proizvoda ovoj publici nevazne.

Isto tako, ne bih se slozio da je ekran na ovom Switch-u dovoljno dobar, posebno kad uzmemo u obzir cenu.
Za sada se vise ljudi javilo da im je nevazno pa ti sam proceni ko je sta promasio :)

(Pre)platili su boga oca para ovo sokocalo, naravno da ce da ubedjuju sebe(i druge) kako im je super, ali licni dojam je jedno, a cinjenice su nesto drugo :D

Uostalom, ako im je nevazno, onda sta im smeta da postavljamo video koji vrsi tehnicka poredjenja?

mozda jeste los displej dok ne izadje oled verzija ali switch ce barem imati igre za razliku od ps5 i xbox. ko hoce lep displej, ima deck oled i bateriju koja traje sat vremena :D

Sve je to planski odradjeno. Da nam jos jednom prodaju model sa boljim ekranom i unapredjenim hardverom. Mislim da ce na dvojci hardverski deo znacajnije unaprediti u odnosu na kec na oled modelu kad ga izbace.

(Pre)platili su boga oca para ovo sokocalo, naravno da ce da ubedjuju sebe(i druge) kako im je super, ali licni dojam je jedno, a cinjenice su nesto drugo :D

Uostalom, ako im je nevazno, onda sta im smeta da postavljamo video koji vrsi tehnicka poredjenja?
Kome smeta čoveče samo pišemo da je to nebitno nekima od nas. Doduše ja ga još nemam dok ga ne hakuju.

Opet pitam koji ekran si napisao da je bolji iz switch 1 od switch 2? Šta porediš?

Edit: Sad sam našao u proseku resposnse time je kod S2lcd sporiji od S1lcd ~ 30%.

Na papiru slažem se jeste jaka cifra. Kad mi bude u rukama videću dal to mogu da primetim. Sumnjam da će mi smetati.

Poslednja izmena:

Sam uredjaj je najmanji je problem i da kosta 800e, ali igre od 80e to je bezobrazluk.
mozda jeste los displej dok ne izadje oled verzija ali switch ce barem imati igre za razliku od ps5 i xbox. ko hoce lep displej, ima deck oled i bateriju koja traje sat vremena :D
ps5 i xbox nikad oni nece razumeti da igre treba da budu zabavne a ne dosadne sa ne znam kakvom grafikom. Nintendo ih pravi na budale vec godinama, sa minimum ulaganja pravi max profit jer preve igre a ne interaktivne smarajuce filmove.

Mislim da je u redu i kritika i sve ostalo, samo smatram da nema smisla tretirati nešto kao aksiom ili kao univerzalno dobro ili loše bez uzimanja u obzir ko je ciljna grupa ovakve sprave. Da li je ekran prosečan? Apsolutno. Da li je dovoljno dobar? Apsolutno jeste. Dva oprečna stava mogu biti tačna istovremeno, barem u ovom slučaju.
Stvarno mislim da si promasio forum ako mislis da su suptilne razlike izmedju proizvoda ovoj publici nevazne.
Pa ni ovde u ovoj temi nisu sve entuzijasti, a kamoli globalno. Navodno je prodato 5 miliona primeraka u mesec dana što je skoro pa dostiglo lifetime sales najpopularnijih handheld PC-jeva u roku od 3 godine od kad se Steam Deck pojavio, a sve one targetiraju entuzijaste.

Switch je bio i ostao sprava za first-party naslove, indie igre, i evo od sada i nešto osrednje zahtevno a da je third-party.

450 je i više nego korektna cena. Ja sam lično očekivao 500. Ljudi daju i po 1000 za MSI Claw pa teraju emulatore ili AAA naslove uz frame gen i apskejling sa 480p. Ali to je makar PC, iako ga nikad tako ne koriste pa se lakše pravda investicija. 😂 Lično sam imao skoro sve handheld sprave i osećaj na Switchu 2 je ipak kategorija zbog sebe zbog težine, činjenice da ima tek malo preko 500 grama i da je tanak kao i prethodnik a 10+ puta jači.

Jedino što mene lično ubija kod ekrana je kontrast. Katastrofa, mada na sve se čovek navikne. I brightness mi je skroman, sve mi fali 100-200 nita da budem srećan.

Sve ovo me podseća na ovo što se vrtelo po Redditu mesec-dva:

1751418772210.png

Napokon smo dočekali i realističan komentar vlasnika Switch 2 ovde na forumu. Kakvi su ti utisci prilikom igranja SDR Switch 1 igara u handheld modu?

@pecavuk kontrast mi je jos i ok, ali definitivno bi mogao da bude svetliji ekran.

@faXcooL mislim da bi to bilo suvise finoi da oni tako razmisljaju.
Ako se brzo pojavi hack uradice kao i za switch 1 izbaciti v2 "sa boljom baterijom" i tako uraditi "silent" patfch a tek kad skroz izmuzu prodaju ce pustiti oled varijnatu.
Nazalost to je stvar marketinga i nacina da se izvuce sto vise para, da su hteli da budu ljudi oni bi odmah izbacili oled ali eralno to je sve biznis...

OLED mora biti skuplji, a ovo je sa $449 ipak i dalje na nekoj psihološkoj granici, može da prođe kao četiristo i nešto.

Što se GPU-a tiče, je l' ovo trenutno najjači čip među handheld konzolama? Malo ispod 3050 laptop verzije?

Daj malo više informacija, koj TV je u pitanju, koja podešavanja i koja igrica?
Podešavanja za HDR na samoj konzoli koja je postavio HDTVTest. TV je LG C1, a igra Mario Kart World. Sve mi se čini kao da je navučena magla pogoto kad su dnevne scene i po snegu. Malo sam popravila, ali još uvek ne izgleda kako treba. Takav isti problem sam imala samo sa Hogwarts Legacy na PS5. Možda je i do igre.

Niko nikog ne ubeđuje, a niko ne spori ni testiranje,
ali je poenta da kad uzmeš u Switch i koristiš ga, ekran deluje prilično dobro, iako će delovati lošije ako staviš recimo Switch OLED pored njega,
dok ako gledaš samo testove a nisi uzeo Switch u ruke i koristio ga, stičeš utisak da je katastrofa i pratkično neupotrebljiv.

Inače, na Reseteri bila baš tema sa Poll-om, gde se Switch 2 korisnici na osnovu iskstuva pitaju kako su zadovoljni ekranom,
ogromna većina korisnika Switch-a 2 je glasalo da je prilično zadovoljna ekranom.

1751452983788.png

Klasika not great not terible boli uvo ljude za ms daj da se zezamo.

Postoji tu i druga strana kašnjenja koje je 33ms a to je baš dosta a mislim na zvuk. Ako slika kasni 33ms onda su oni morali i delay zvuka da odrade da se ne primeti.

Ne bi mi ovo palo na pamet nego mi se na Boxu ATV14 pojavio latency kod zvuka posle update AVRa. Najviše je bio 16ms na StarWars Remuxu. To je toliko iritirajuće da sam morao da namestim alatima u plajeru delay. Zašto ovo pominjem jeste da se to kašnjenje ne bi primetilo da nisam imao sa čime da upored a ovde su to bili slika i zvuk. Dok kod S2 ako pored nemaš drugi uredjaj i ako je zvuk sinhronizovan ne verujem da će smetati i biti toliko primetno casual korisnicima. Svakako ne vidim da neko koristi S2 za neko takmičarsko igranje pa da kažemo da ga to diskvalifikuje kao uredjaj.

Mislim da i taj lag od 32 ms nije nista dramaticno i nesto sto se da lako primetiti. Polovinu generacije Switch 1 sam igrao na Samsungu tv koji je imao vise nego duplo veci lag to se bukvalno jedva primecivalo. Mnogo ljudi kmece, a u stvarnosti sasvim ok displej i rekao bih taman naspram cenovnog ranga kome Switch 2 pripada. Voleo bih i ja da je oled 120hz, da je veca baterija i da je jaci od Series S ali bi onda ljudi kukali na cenu i isto pricali kupi brate Steama najbolji odnos cena kvalitet. 😁

Podešavanja za HDR na samoj konzoli koja je postavio HDTVTest. TV je LG C1, a igra Mario Kart World. Sve mi se čini kao da je navučena magla pogoto kad su dnevne scene i po snegu. Malo sam popravila, ali još uvek ne izgleda kako treba. Takav isti problem sam imala samo sa Hogwarts Legacy na PS5. Možda je i do igre.

Prođi ponovo kroz podešavanja na konzoli, on je ponovio merenja i editovao tabelu. Ovo je trenutno poslednja verzija. Na TVu ista podešavanja kao što koristiš za PS5. Ako koristiš HGiG (što bi trebalo) pratiš tabelu za 800nits, ako koristiš DTM onda za 4000nits. Ako ne pomogne, pomeri slajder na drugom ekranu za dodatan klik ili dva jer možda voliš svetliju sliku ili ti je TV u svetlijoj prostoriji. I na kraju možeš da probaš sa RGB Range: Limited i na konzoli i na TVu da budeš sigurna da nisu mismatched.

qYeOTUL.png

Prođi ponovo kroz podešavanja na konzoli, on je ponovio merenja i editovao tabelu. Ovo je trenutno poslednja verzija. Na TVu ista podešavanja kao što koristiš za PS5. Ako koristiš HGiG (što bi trebalo) pratiš tabelu za 800nits, ako koristiš DTM onda za 4000nits. Ako ne pomogne, pomeri slajder na drugom ekranu za dodatan klik ili dva jer možda voliš svetliju sliku ili ti je TV u svetlijoj prostoriji. I na kraju možeš da probaš sa RGB Range: Limited i na konzoli i na TVu da budeš sigurna da nisu mismatched.

Pogledajte prilog 497940
Limited ne sme da bude na oba uredjaja jer dokati do bandinga, prvo seče 16 nijansi uredjaj koji šalje signal pa onda onaj koji prima. Najbolje je na auto pošto je auto rešen ubzadnjih 5-10 godina pre je bilo povuci potegni. Ako je slika pretamna ili presvetla-isprana onda na jednom limited a na drugom auto.

Neće biti problema ako su i TV i konzola podešeni na: Auto/Auto ili Limited/Limited ili ako je TV na Auto a konzola na Limited. LG je pre par godina rešio probleme sa Auto podešavanjem na oledima. Ako je konzola na Limited a TV na Full dobijamo isprane boje (ovo želimo da izbegnemo ako je to uzrok ispranih boja). Ako je konzola na Full a TV na Limited tada klipuje full range za 16 nijansi i imamo black crush.

Sve je moguće ali treba proveriti svoj setup evo kod mene situacija sada probao auto i switch 1 to ne handluje kao ps5, doduše tv je sony iz generacije kad je ps5 izašao. Biko je na switch 1 auto i tv auto. Kad se na switchu predje na full slika je ista a kada prebacim na limited isprana. Primećuje se u meniju siva bude svetlija. Tako da mora da se proba i vidi kako se slika ponaša.

Na PS5 kada se predje sa auto na full ništa se ne desi a kada se predje na limited nestane slika i tv odradi automatizaciju, vrati istu sliku.

Naravučenije auto na tv barem kod mene ne handluje limited sa switcha dok sa ps5 automatski handluje.

Ne ponaša se svaki uredjaj isto sa ovim setovanjima.

P.S. sad sam skontao da si ti pomenuo Monster Boya, bruka igrica opasno sam se navukao. Hvala

Edit. Switch mi nije spojen fabričkim dockom veće onim dock kablom pa možda to zeza automatizaciju.

Poslednja izmena:
Zato sam i napiso da, ako ne reši problem slajderom na Mario Wonder ekranu, podesi Limited/Limited jer time izbacuje brljavljenje TVa iz jednačine kao i RGB Range mismatch kao uzrok ispranih boja. Mada na LG C1 neće biti problema ni sa TV Auto/ konzola Limited, moj C2 je uvek prepoznao i Switch Oled i PS5 kako treba. Svakako ne postoji razlog da Limited/Limited ne sme na oba uređaja, čak suprotno.
Najverovatnije je problem u drugom ekranu Switch 2 kalibracije. Samo su dali slajder bez ikakvog uputstva koji daje različite rezultate zavisno od podešavanja sa suncem. Na Patrionu onog lika sa ResetEra koji meri i ažurira tabele za LG Oled televizore je i uputstvo za Switch 2 HDR podešavanje. Njegova merenja za taj ekran su za par koraka viša od Vincentovih, konkretno na 800 nita 8 klikova na drugom ekranu vs 6 kod Vincenta. On takođe napominje da HDR u 1st party Nintendo igrama nije sjajan i da je podignut nivo crne, za razliku od 3rd party Cyberpunk 2077 gde HDR izgleda identično kao na Xboxu i Playstationu.
Nadam se da će Nintendo brzo preležati HDR dečije bolesti koje su na ostalim konzolama preležali pre par godina.

Poslednja izmena:
Napokon smo dočekali i realističan komentar vlasnika Switch 2 ovde na forumu. Kakvi su ti utisci prilikom igranja SDR Switch 1 igara u handheld modu?
Kako koja igra. Svaka se loaduje mnogo brže, neke koje nemaju capped FPS rade brže i bolje ali njih nema nešto mnogo. Sve što je 2D da sam probao ili pixel art izgleda fantastično, većina 3D igara koje sam probao iz lične arhive izgledaju užasno. Užasnije od užasnog. Umelo je to da izgleda loše i na Switchu, ali kako sve igre sad rade u 720p modu pa ga još raširi na 1080p, izgleda baš jako loše. Zavisi od igre naravno, neke kao Bioshock Infinite izgledaju neočekivano dobro.

U svakom slučaju zbog loadinga je bolji osećaj primetno. Na prethodnom Switchu nije me ubijao ni 30FPS cap, ni nekad loše performanse, nego čekanje nekad i po 20 sekundi da se nešto učita.

I kod ima Switch 2 neka pod obavezno pogleda Fast Fusion. Mislim da je nekih $15 i vredi svaki cent. Wipeout na steroidima (barem kako ga se sećam, davno beše). Nakon pet minuta ovoga ni 150cc u Mario Kart više ne mogu da igram, osećam se kao da idem nazad u vreme, kao da sam na gerontologiji.

I da, ko je fan Street Fightera, ima zapravo demo za šesticu na eShopu, ko želi da proba. Prijatno iznenađenje.

Kako koja igra. Svaka se loaduje mnogo brže, neke koje nemaju capped FPS rade brže i bolje ali njih nema nešto mnogo. Sve što je 2D da sam probao ili pixel art izgleda fantastično, većina 3D igara koje sam probao iz lične arhive izgledaju užasno. Užasnije od užasnog. Umelo je to da izgleda loše i na Switchu, ali kako sve igre sad rade u 720p modu pa ga još raširi na 1080p, izgleda baš jako loše. Zavisi od igre naravno, neke kao Bioshock Infinite izgledaju neočekivano dobro.

U svakom slučaju zbog loadinga je bolji osećaj primetno. Na prethodnom Switchu nije me ubijao ni 30FPS cap, ni nekad loše performanse, nego čekanje nekad i po 20 sekundi da se nešto učita.

I kod ima Switch 2 neka pod obavezno pogleda Fast Fusion. Mislim da je nekih $15 i vredi svaki cent. Wipeout na steroidima (barem kako ga se sećam, davno beše). Nakon pet minuta ovoga ni 150cc u Mario Kart više ne mogu da igram, osećam se kao da idem nazad u vreme, kao da sam na gerontologiji.

I da, ko je fan Street Fightera, ima zapravo demo za šesticu na eShopu, ko želi da proba. Prijatno iznenađenje.
Ceo serijal je fenomenalan.

Pogledajte prilog 497940
Uključen je HGiG, naravno. Slajder na prvom ekranu sam smanjila za jedan klik iako savetuju da se klikne još jednom kad logo nestane i pomerila sam slajder na drugom ekranu na 5 klikova, čini mi se da je sad bolje, ali nisam imala vremena da detaljno istetiram. Mislim da je RGB Range na konzoli Auto, trebalo bi da je i na TV-u isto. Preko vikenda ću malo više da se pozabavim ovim.

uzeo dvojku, igram se tek pola sata, tj molim decu da puste mene. Sve je kul, i dalje mi je wii u "dusevnija konzola"
MK world je kao i mk8/deluxe sjajan.
ALI...
Ja sam potpuno nezaiterosvan za TV i kupio sam pre 2 god najjeftiniji sto sm mogao a da nije neki vivax...Philips 55PUS7906 (android tv), nije oled.
pise uputstvo da podrzava tv HDR, cak i neki HDR10 i HLG (nemam pojma sta je to).
Slika u mario je kao ok , aki meni je previse svetao (kao kad sam nekad na montorima gurao gammu na gore).
GLedao sam japanca na YT sto objasnjava, ali on prica uglavnom za OLED tv.

Ima li smisla da se mucim sa podesavanjima, ili prosto LCD tv ovaj moj ne moze da izvuce dobru sliku. Da napomenem, steam deck na istom TV daje bolju sliku a nikad nista podesavao nisam, kao i wii U.

Bacih pogled, ali nema nikakvih informacija o tom TVu. U suštini, isprobaj HDR, prebroji koliko klikova ti treba da sunce nestane, pa isprati onu tabelu okvirno za slajder na drugom ekranu +/- par klikova i vidi kako ti izgleda. Onda ugasi HDR na konzoli i igraj neko vreme u SDR modu pa uporedi. SDR ti dođe kao sigurica jer TV sigurno prikazuje pristojno taj spektar boja, ali svakako uporedi kako tebi uživo izgleda.

igrao sam se dok nisam postigao neki ok nivo, mislim dobro je, al ocito da treba oled tv za full uzivanje :D

elem nakon skoro 24 sata jedno tesko razocaranje...ja ne mogu botw da igram u hendheld modu zbog retardiranog desnog joycona tj polozaja.
Sto se ergonomije tice u HH modu, steam deck sije sw2 samo tako.
Doduse dobro je sto 8bitdo pro2 na 3.0.6 FW radi sjajno sa switchem, ali ja bas volim handheld mode

Mario world je fenomenalan :D

To sa joycon-ovima je nazalost tako i za keca i dvojku, meni dvojka nije nista specijalno udobnija iako su dosta veci od keca i imam velike sake.
Ali da bi zadrzali tu formu da mozes da ih odvojis i budu 2 odvojena kontrolera to je tradeoff mada meni nije toliko strasno.

Vrh Dno