Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ja bih radije i 3h vozio duze nego cekao duze na granici. A i to nije cekanje nego ubistvo. Mic po mic.

A nije i neka razlika. 80ak kilometara, oko sat vremena duze.

Juce je bio uzas u Bugarskoj, iskljucenje sa auto puta na magistralu u ulazak u kanjon Strume u pravcu ka Grckoj (oko 3 sata po njihovom satu)... Ono nikad nisam video, mislim da je jedno 30km bila kolona ako ne i vise, a razlog je jer magistrala prolazi kroz varosicu gde ima dosta ljudi pesaka i to toliko usporava saobracaj da nije realno. Ja sam se vracao iz Grcke i prosao super, ali u suprotnom smeru.. ono je bilo strasno, mislim da im je trebalo minimum 4 sata da prodju tih 30ak km ili koliko vec. Definitivno vikendom ne treba putovati tuda nego ako vec idete preko Bugarske treba koristiti alternativu preko Banskog pa na stari prelaz Goce Delcev.

Ja nikada, ni vikendom, nisam imao nikakav zastoj na tom delu magistrale. Pre ce biti da je neki single event.

Ja bih radije i 3h vozio duze nego cekao duze na granici. A i to nije cekanje nego ubistvo. Mic po mic.

A nije i neka razlika. 80ak kilometara, oko sat vremena duze.
3 sata nikada ni vikendom nisam cekao na granicama. Na Presevu sam obicno oko 1 pola 2 nocu, Bogorodica - Evzoni oko 6 po nasem i uvek prolazio super, nasa granica obicno oko sat vremena, Evzoni manje tipa 20min do pola sata.

Da li mi neko može reći iz prve ruke informacije oko dečijih auto sedišta u Hrvatskoj? Kakav je zakon kod njih? Imam dete od 10 godina i 145cm visine, a drugo mlađe je 5 godina i 105cm visine. Da li mora da se koristi buster za starijeg i dečije sedište za mlađeg?

Ne bi trebalo da ima razlike u zakonima, ali u biologiji i fizici svakako nema, tako da bi odgovor bio "da" (12g/150cm) i "da". Pri čemu je za tako dugačak put veliko sedište daleko udobnije od bustera, ali to je već do vas.

Ne bi trebalo da ima razlike u zakonima, ali u biologiji i fizici svakako nema, tako da bi odgovor bio "da" (12g/150cm) i "da". Pri čemu je za tako dugačak put veliko sedište daleko udobnije od bustera, ali to je već do vas.
135 cm је граница, преко тога дете може нормално да седи без бустера везано појасем.

Питање је било за Хрватску где за децу од 135 цм и више није неопходан бустер. Најбитније је додуше да је дете у том узрасту правилно везано и да појас не иде преко врата. Ми смо бустер избацили кад више није било потребе за њим.

Sa Dojrana svi krenu u isto vreme i naprave čep. Nemam lično iskustvo, prijatelj je tuda išao par puta pa došao do zaključka da se mora poraniti.
Tako je. Ja sam prošle godine kasno krenuo ka GR (oko pola 9 ujutru) i bila je ogromna gužva, 2h MAK i GR strana. Tako da, ko noći na Dojranu, platite odmah prenoćište kad dodjete i ujutru rano najkasnije oko 7 pola 8 na granicu. Ukoliko volite da spavate duže bolje onda posle podne da se predje granica.

Mislim da je sada ko hoce da prenoci mnogo bolja opcija da ide preko Bugarske. Smestaj u Banskom je vrlo jeftin, a granica izmedju Bugarske i Grcke vise ne postoji pa ne morate ujutru da zurite. Ko ide na Halkidiki moze na granicni prelaz Kulata, a ko na Tasos njemu je blize preko Goce Delceva.

Samo da... Posto sam se raspitivao pa da obavestim... Grcki tag... Znaci 18. sam poslao potpisana dokumenta (bez potpisanih praznih strana) i danas je stigao tag.

Jutros u 1:38 stigli na granici sa MK i čekali oko 30 minuta

U Grčku ušli za manje od 10 minuta na Evzoni. Sve i svemu, prošli smo odlično. Iz BG sinoć krenuli u 22 h I stigli jutros na Kasandru u 8 po GR vremenu

Dobro si prosao posto je petak uvece na subotu 💪

Dobra vest ko putuje kroz Hrvatsku, od 1. jula i za postpaid tagove vazi popust od 21,74% koji je do sada bio za prepaid, sto se odnosi i na nas t4all sistem...

Samo da... Posto sam se raspitivao pa da obavestim... Grcki tag... Znaci 18. sam poslao potpisana dokumenta (bez potpisanih praznih strana) i danas je stigao tag.
Ja sam 19. juna dobio mejl da je uspešno sve završeno i da je tag poslat, do sada nije stigao.

Tag ste mogli da uzmete i zimus, ne znam što ste čekali leto i očigledne gužve. Možda ideš, možda ne ideš, poručiš na vreme jer je besplatno pa nek stoji.

Ko nije naručio (ka jo npr. 😀) može GR tag da uzme (besplatno) odmah na prvoj naplatnoj rampi iza Evzoni-a (beo kontejner/kućica). Aktivan je za 20 min (plati prvu rampu kešom/karticom i teraj dalje).

Do Porto Heli-a i nazad mi žena koja radi tamo rekla je da treba 100€. Videćemo, registrovao sam i app i može pepo da se prati potrošnja.

Inače kroz MK fino se prolazi i sa MCard-om (što smo dobili posle korone od Makedonaca). Redovno ga dopunjavam i koristim (380 denara u jednom pravcu). Jedino što se na rampi za tag zastane da se očita ručno MCard.

Pravim pauzu u Volosu, sutra sam u Porto Heli-u. 😀
Ne mora da se naručuje, bolje jeste ali ako ne stigne nije neka velika šteta.

Edit: Kako su dalje u diskusiji kolege forumaši napisali, treba voditi računa o radnom vremenu za uzimanje GR taga u toj kućici. Ja uvek putujem danju, nemam taj problem, u GR obično ulazim oko podneva, spavam u MK 😀

Poslednja izmena:
Ne ulaze svi na Evzoni.

Upravo.
A guzve su velike posle 9 ujutru koliko vidim a od tad radi ta kucica za uzimanje TAG-a.
Sto bi gubio vreme na to lepo mi stiglo kuci i samo vozim i ne razmisljam o putarinama.

Ne ulaze svi na Evzoni.
Nisam proveravao na drugim rutama ali ima tih kućica do Atine na više mesta, nema logike da ih nema i na drugim pravcima.
Upravo.
A guzve su velike posle 9 ujutru koliko vidim a od tad radi ta kucica za uzimanje TAG-a.
Sto bi gubio vreme na to lepo mi stiglo kuci i samo vozim i ne razmisljam o putarinama.
To nisam piso onima kojima je stigao tag, već onima koji ga nemaju ili im nije stigao a moraju na put.

Bolje je sa TAG-om:

Mada ja ovakvu guzvu na naplatnoj u Grčkoj nisam video, u MK jednom je bilo ovako.

Vrh Dno