Šta je novo?

Grejanje na gas

како може да га предимензионише ако је на минималној снази ради на 2 киловата за рецимо 50кв и то може да буде велика снага ?

Da li imas konkretan predlog nekog gasnog kotla sa boljom modulacijom, a da nije mnogo skuplji?

Hvala unapred!
Iskreno ne volim da preporucujem nesto sto nisam koristio.
Jedino bih ti savetovao kotlove nemackih proizvodjaca zbog kvaliteta izrade, i ukoliko je moguce da uzmes neki odgovarajuci termostat ili atmosferski regulator za taj kotao.

како може да га предимензионише ако је на минималној снази ради на 2 киловата за рецимо 50кв и то може да буде велика снага ?
Moguce je, zato sto je za jake kotlove veca minimalna snaga na kojoj mogu raditi.

Recimo za Vaillant, raspon snage za kotao od 20kW je 2,7-21,0 kW
A za kotao od 35kW, raspon snage je 4,3-37,7 kW

Nije u pitanju samo minimalna snaga kotla, veliki uticaj ima i brzina pumpe, koeficijent toplotne snage radijatora za izabrani temperaturni režim rada i još po neka sitnica. Sa izborom opreme po svom nahodjenju ili "preporuci" uz mučenje da se "uštimuje" tu je i manje povećanje potrošnje gasa a u većini slučajeva je mnogo veća potrošnja gasa.

ja sam oduševljen GPT-om :ROFLMAO:

Prilozi

• viber_slika_2025-06-04_22-26-16-965.jpg
    viber_slika_2025-06-04_22-26-16-965.jpg
    68.9 KB · Pregleda: 48
  • viber_slika_2025-06-04_22-26-23-108.jpg
    viber_slika_2025-06-04_22-26-23-108.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 42
  • viber_slika_2025-06-04_22-26-31-154.jpg
    viber_slika_2025-06-04_22-26-31-154.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 33
  • viber_slika_2025-06-04_22-26-39-430.jpg
    viber_slika_2025-06-04_22-26-39-430.jpg
    75.6 KB · Pregleda: 31
  • viber_slika_2025-06-04_22-26-46-502.jpg
    viber_slika_2025-06-04_22-26-46-502.jpg
    89.1 KB · Pregleda: 48
I šta smo sada novo naučili iz pet screenshotova koje si postavio?

U poslednjih nekoliko dana sam na svom poslu imao više kupaca koji su se informisali putem Chat GPT i smatraju ga nepogrešivim.
Dobijene informacije su bile ili beskorisne ili pogrešne. Od ovih koji su mi slali screen shotove, bukvalno niko nije dobio neki koristan odgovor, jer su im upiti bili neadekvatni.

Ovaj poslednji je rekao, pa kaže mi da može da prođe, šaljem mu fotku, 39mm definitivno ne ide kroz otvor od 31mm (brojevi su iz konkretnog primera).
"Ošmirglaću ja to, mi Srbi smo vazda bili snalažljiv narod". Srećno i ćao zdravo garancija.

Od, u proseku, prilično ograničenog naroda, odlazimo u ekstrem.

Update: evo skoro mesec dana nakon kupovine danas došao prvi čovek da pogleda oko ugradnje. Užas naći majstora, svi obećavaju i zavlače samo.

Čovek pogledao, rekao da uzmem sakupljač čestica, kaže većina neće ni da čuje za to već stave običan neki filter kaže od 500 din,obradovao se što hoću da stavim.
Kaže da treba i dodatna expanziona posuda jer je ova u kotlu mala za system, kao nije skupa 4-5k rsd.

Čekam da mi dostavi ponudu, navodno biće sledeće nedelje. Ovih dana bi trebao da dođe još jedan, ključna reč trebao.

Edit: u Bosch dokumentaciji piše da su potrebna 2 filtera, na ulazom vodu sanitarne vode i na povratnom vodu. Da li da oba uzmem magnetne ili jedan magnetni a jedan obični?
Dirtmag ili magnetni je samo za grejne krugove.Nemojte ga stavljati na sanitarni vod.

Za sanitarni vod mislim da nije potreban nikakav, jedino ako ne koristite vodu iz Dunava, Morave ili nekog jezera. 😀

Cao ljudi

Citao sam juce i danas teme za grejanje na gas, izbor kotla itd. ali i dalje imam par pitanja. Zeleo bih da se informisem sto mogu bolje pre nego dodju majstori kako bih ispratio sta rade i preneo im svoje zelje.

Evo pitanja pa ko ima vremena/zelje neka baci komentar ili podeli iskustvo po nekoj od tacaka,makar i vrlo kratko:
1. Cevi za grejanje - vidim da ima vise vrsta (PEX-a,b, PERT). Da li gadjati neku specificnu vrstu ili proizvodjaca?
2. Oprema - da li obavezno ici na Caleffi ili je i Hertz ok? Dirtmag sam skontao da je obavezan u ovom delu
3. Gasni kotao - Bosch ili Vaillant 18-24 kondenzacioni kombinovani
4. Kontrola - ovo me najvise buni iskreno. Koliko sam video, pozeljno je imati sondu spoljne temperature i modulacioni termostat, mozda i gresim.Svaki komentar dobrodosao ovde.
5. Sanitarna voda - desava se s vremena na vreme da nam voda bude puna mulja. Da li onda OBAVEZNO dodati onaj kombinovani bojler?

Toskovi su u sekundarnom planu ako mislite da nesto zaista vredi.
Jos jednom - svaka misao dobrodosla

Kontekst (ko zeli da cita):
Prethodne 2 sezone sam se grejao na klime i nisam bio zadovoljan sa komforom, sto zbog svojoh navika izgleda sto zbog samih klima i njihovog (ne)kvaliteta iako su recimo visoka klasa. Kako je u kuci u procesu izgradnje napravljen propust i niko nije stavio grama izolacije u pod, zelim da to ispravim koliko-toliko sada dok kuca nije kompletno opremljena i dok nema zene i dece. Nemam prostora za manevrisanje mnogo, samo ce pecurke doci ali i tih 2-3 cm ce ciniti veliku razliku u komforu pre svega jer su plocice po celoj kuci.
U pitanju je 100 m2, prizemlje kuce. Izolacija je ok, cini mi se 8cm na pola spoljnih zidova, 20cm na drugoj polovini. Stolarija nova PVC. Iznad veceg dela kuce se greje aktivno ili pasivno a na jednom manjem delu ima 25-30 cm staklene vune (tu nema sprata naravno). Nisam jos 100% odlucio da cu ici sa podnim ali sve mi deluje da ce biti tako

Kuca je 100kv ima izolaciju, doveden je gas u dvoriste, sad je pao izbor na kotao, sta je trenutno pouzdano i dobar izbor, dal ici na bosch valiant ili nesto trece tipa ariston, ferroli ... bitan je da bude kvalitet ?

Treba mi savet, obzirom da zatvaram system, da li je dovoljno staviti lonce za ozracivanje sistema na najvišu tačku sistema ili je potrebno staviti cepove sa ventilom za ozracivanje na svaki radijator?

Obzirom da imam Gusane radijatore i crne cevi, razmišljam se da stavim Caleffi C1 zaštitu od korozije, dobra ideja?

Treba mi savet, obzirom da zatvaram system, da li je dovoljno staviti lonce za ozracivanje sistema na najvišu tačku sistema ili je potrebno staviti cepove sa ventilom za ozracivanje na svaki radijator?

Obzirom da imam Gusane radijatore i crne cevi, razmišljam se da stavim Caleffi C1 zaštitu od korozije, dobra ideja?
Stavi i jedno i drugo, rucni ventil za odzracivanje kosta 150 din.

Hvala, staviću i jedno i drugo, očekivao sam da je dosta skuplje jer je ovaj što je dao ponudu za ugradnju kotla rekao da je lonce dovoljno.

Evo da izvestim,tacno 4 meseca od podnosenja zahteva kotao je pusten u rad...posto sam posedovao razvuceno centralno grejanje ceh za sve skupa je 470000 din.
Iskreno mislio sam da ce me izaci nesto povoljnije ali zadovoljan sam da sam se batalio lozenja i nabavke ogreva

Ja sam se obradovao kada sam se uselio u kuću koja se greje na gas. Mnogo prednosti ima. Potrošili smo mnogo manje novca nego što smo mislili da hoćemo.

Ove godine ću ugraditi i wifi termostat da dodatno smanjim potrošnju.

Evo da izvestim,tacno 4 meseca od podnosenja zahteva kotao je pusten u rad...posto sam posedovao razvuceno centralno grejanje ceh za sve skupa je 470000 din.
Iskreno mislio sam da ce me izaci nesto povoljnije ali zadovoljan sam da sam se batalio lozenja i nabavke ogreva
A sta ulazi u tu cenu, i kolika je kvadratura kuce?

Pa sve ulazi u cenu...200e projekat,104000 din prikljucak a resto je (kotao sa svim materijalom,rukama,ispitivanje uzemljenja,pustanje kotla u rad..)
Kuca je 80m2 (jedino sto mi glavne cevi idu preko tavana pa je tu otislo 30 metara cevi tj, 2x po 15 metara

• Like
Reagovanja: Ira
Cao ljudi

Citao sam juce i danas teme za grejanje na gas, izbor kotla itd. ali i dalje imam par pitanja. Zeleo bih da se informisem sto mogu bolje pre nego dodju majstori kako bih ispratio sta rade i preneo im svoje zelje.

Evo pitanja pa ko ima vremena/zelje neka baci komentar ili podeli iskustvo po nekoj od tacaka,makar i vrlo kratko:
1. Cevi za grejanje - vidim da ima vise vrsta (PEX-a,b, PERT). Da li gadjati neku specificnu vrstu ili proizvodjaca?
2. Oprema - da li obavezno ici na Caleffi ili je i Hertz ok? Dirtmag sam skontao da je obavezan u ovom delu
3. Gasni kotao - Bosch ili Vaillant 18-24 kondenzacioni kombinovani
4. Kontrola - ovo me najvise buni iskreno. Koliko sam video, pozeljno je imati sondu spoljne temperature i modulacioni termostat, mozda i gresim.Svaki komentar dobrodosao ovde.
5. Sanitarna voda - desava se s vremena na vreme da nam voda bude puna mulja. Da li onda OBAVEZNO dodati onaj kombinovani bojler?

Toskovi su u sekundarnom planu ako mislite da nesto zaista vredi.
Jos jednom - svaka misao dobrodosla

Kontekst (ko zeli da cita):
Prethodne 2 sezone sam se grejao na klime i nisam bio zadovoljan sa komforom, sto zbog svojoh navika izgleda sto zbog samih klima i njihovog (ne)kvaliteta iako su recimo visoka klasa. Kako je u kuci u procesu izgradnje napravljen propust i niko nije stavio grama izolacije u pod, zelim da to ispravim koliko-toliko sada dok kuca nije kompletno opremljena i dok nema zene i dece. Nemam prostora za manevrisanje mnogo, samo ce pecurke doci ali i tih 2-3 cm ce ciniti veliku razliku u komforu pre svega jer su plocice po celoj kuci.
U pitanju je 100 m2, prizemlje kuce. Izolacija je ok, cini mi se 8cm na pola spoljnih zidova, 20cm na drugoj polovini. Stolarija nova PVC. Iznad veceg dela kuce se greje aktivno ili pasivno a na jednom manjem delu ima 25-30 cm staklene vune (tu nema sprata naravno). Nisam jos 100% odlucio da cu ici sa podnim ali sve mi deluje da ce biti tako
Za podno grejanje nije toliko bitno da li je PEX ili PERT dok god u cevi ne ide VRELA voda. PERT je osetljiviji na vrelu vodu, ali za 35-40 stepeni je svejedno. Ako ima mupja unvodi OBAVEZNO poseban bojler sa izmenjivačem, inače strada izmenjivač na bojleru. HERTZ je sasvim OK. DirtMag je poželjan da štiti pumpunsa neodijumskim rotorom od feromagnetnih čestica, a ujedno se može koristiti i kao ulivno mesto za raznu hemiju.

Nazad
Vrh Dno