Ne znam zasto ali mi je ta pesma godinama na listi iako je nista posebno ali ima taj neki smek...Booker T. & The MG's - Green Onions
Golden Brown
Što se tiče Narednika Majora, njegov ukus već znam.😅
Zanimljiv izbor, ima tu dosta upečatljivih stvari, ali čisto u kontekstu teme - ako pričamo baš o produkcijskom kvalitetu (snimak, miks, dinamika, prostor), onda bi deo liste pre išao u kategoriju „dobro za žanr“ nego objektivno referentno. Pesma može da zvuči moćno ili da nosi emociju, ali to ne znači nužno da je tehnički besprekorna kad se sluša na ozbiljnijem sistemu.
Na primer, Thievery Corporation – Beautiful Drug ili Glass Beams – Mahal su odlični primeri - slojeviti miks, puno vazduha, precizna stereo slika, ništa ne štrči, a sve se čuje. Takve stvari se često koriste i za testiranje opreme.
S druge strane, recimo Metallica – Bleeding Me ili King Crimson – Starless su vrhunske pesme, ali produkcijski ne spadaju u referentni materijal – Metallica zvuči gusto i sabijeno, a Starless, iako legendarna kompozicija, nosi tipične tehničke limite snimaka 70-ih, nedostatak prostornosti i rezolucije po današnjim standardima.
Zato možda i vredi podsetiti - postoji već tema “Šta slušate dok sedite/radite za kompom?”, pa ako su preporuke više lične ili stilski usmerene, tamo imaju više smisla.
Ovde bi ipak fokus trebalo da bude na objektivno kvalitetnim snimcima, nevezano za ukus ili žanr. Ne znam da li se @tozovac slaže, ali čisto da ne zatrpavamo temu.😉
Ako ima volje, možemo složiti i zajedničku playlistu kroz žanrove - stvari koje stvarno testiraju sistem: detalj, dinamika, prostor, prirodnost vokala…
U principu se slažem sa svim, osim da ova tri pomenuta albuma nisu vrhunski smiksana. Naravno da elektronika i rok kao npr. spomenuti green day moraju imati jaku kompresiju jer te pesme jedino tako "prorade", dok sa druge strane jazz, klasika, soundtrackovi ne smeju jer je igrarija sa dinamikom tu najbitnija stvar. Funk je negde na pola itditd.@kVu
Naravno da je utisak subjektivan, ali ako govorimo strogo o produkciji - kao balansu miksa, dinamici, prostornosti, jasnoći slojeva, dubini stereo slike i načinu na koji snimak „diše“ na kvalitetnom sistemu – onda neki albumi jednostavno tehnički nadmašuju druge, nevezano za žanr ili emociju.
Recimo, Random Access Memories se ne pominje bez razloga - jer je bukvalno školskim primerom kako se kombinuje analogna toplina sa digitalnom preciznošću. Isto važi za In Absentia (Porcupine Tree), Mezzanine, 24K Magic, Yello - Touch… To su albumi koji ne guše zvuk, imaju prostor, vazduh, balans.
S druge strane, i Dirt i Futuresex/Lovesounds i Reckless mogu biti emocionalno savršeni, ali tehnički su više proizvod epohe, sa ograničenjima - bilo masteringa, bilo estetskih izbora (loudness, zasićenje, kompresija).
Dakle - može te „dirnuti“ i loš snimak, ali to ga ne čini vrhunskom produkcijom.
Kao što ni savršen miks ne garantuje da ćeš ga voleti.
Tu je razlika.😉
Da citiram komsu sa studijom:U suštini tajna je u mnogo manje distorzije tokom snimanja nego što iko može i da pomisli
Nažalost.😉Ono što meni jako smeta, jer se dugo bavim baš tim poslom je što nema više ko da čuje te detalje i 99% slušanja je preko telefona/bubica itd. i moderni zahtevi su da se ide što glasnije do granice nemogućeg jer ti uređaji nemaju dovoljno jaka pojačala.
Heilung - Lifaja mogu da ostavim neke albume vredne slusanja
Nine Inch Nails - With Teeth i Pretty Hate Machine
Apex Twin - Selected Ambient Works
Heilung - Lifa
Bicep - Bicep
Monolake - Silence
Odakle skidas sacd?Nisam ljubitelj jazz-a cak ni u delovima ali mi ova pesma legla, slucajno skinuo sacd, gde je cudom na Tidal isti kvalitet kao i na sacd:
![]()
Jel ima nesto iz domace produkcije?
Npr, ja volim da slusam Goribor / Goribor jako kvalitetna produkcija, sto se mene tice.![]()
Zato što je tipičan primer jazz-rock / jazz fusion žanra, sa primesama psychedelic rocka i soul/funk elemenata, karakterističnih za kraj 60-ih i početak 70-ih.🙂Nisam ljubitelj jazz-a cak ni u delovima ali mi ova pesma legla, slucajno skinuo sacd, gde je cudom na Tidal isti kvalitet kao i na sacd:
![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari