Šta je novo?

Predlozi za slušanje - kvalitetna produkcija

@Ga100n

Да ли је изнад листа музичка препорука (песме које ти се свиђају) или препорука за песме које су продукцијски одлично одрађене и имају јако добар звук (у складу са темом требало би да је ово)?

Mislim da su pesme koje preporucujem produkcijski odlicno uradjene i da nisu slabijeg kvaliteta od ostalih pesama iz ove teme. Vecina kreatora elektroske muzike je skolovana za taj posao i ima diplome ali mi je jasno da gomila ljudi ne voli da slusa elektronsku muziku i zbog toga misle da su pesme iz tog muzickog zanra nisu kvalitetne. Nisam jedini clan foruma koji je postavio youtube linkove u ovoj temi a nije mi ni bio cilj da smaram ljude sa preporukama.

^
Опуштено, ја сам само члан форума као и ти. Нисам ни рекао да смараш, нити је битан музички жанр за ову тему, битан је квалитет звука, стога моје питање. 🙂

Booker T. & The MG's - Green Onions
Golden Brown
(mada nosi šarm)
Must have.:) Međutim, nezahtevno i nostalgično, ali ne produkcijski merodavno.

AIR - La femme d'argent😍
Odličan produkcijski materijal za testiranje (ili uživanje).😉

Poslednja izmena:
Postoji anegdota kako je snimljena:

U leto 1962, Booker T. & the MG’s su bili studijski bend u Stax studiju u Memfisu. Tog dana su zapravo došli da prate nekog drugog izvođača, ali se ta sesija odužila. Kako nisu imali šta da rade, počeli su džemovati - čisto da se zabave.
Booker T. Jones je seo za Hammond M3 orgulje, Steve Cropper je uzeo gitaru, Duck Dunn bas (ili Lewie Steinberg, po nekim verzijama), a Al Jackson Jr. na bubnjevima.
Počeli su svirati bluesy instrumental - ništa planirano, samo riff koji je Booker T. izmislio na licu mesta. Inženjer zvuka je to čuo i rekao:
"Šta je to? Moramo to odmah snimiti.”
Hteli su da pesma "Behave Yourself" bude A-strana singla.
Ali kada su je preslušali, neko iz Staxa je rekao:
“A ova druga stvar? Ona sa groove-om? To treba da ide kao A-strana!”
Ta “druga stvar” je bila Green Onions. U stvari, nije ni imala ime tada. Navodno je dobila ime jer je, po Cropperu, zvučala kao nešto “što smrdi dobro” - kao zeleni luk. 😄
Kada su singl doneli na lokalnu radio stanicu u Memfisu, DJ je pustio "Green Onions" umesto "Behave Yourself" i telefoni su počeli da zvone odmah. Ljudi su je tražili ponovo i ponovo. Pesma je ubrzo postala nacionalni hit, popela se na #3 na Billboard Hot 100, i lansirala bend u legendu.

Što se tiče Stenglesove Golden Brown, zanimljivo je da tekst deluje kao ljubavna pesma:
“Golden brown, texture like sun, lays me down with my mind she runs...” - ali o kome je tačno reč?

Odgovor: o heroinu.
  • “Golden brown” je ulični naziv za određeni tip heroina.
  • Strenglers su priznali da pesma jeste dvosmislena - može se tumačiti i kao pesma o ženi i o opijatu.
  • Taj dupli smisao je deo njenog šarma i misterije
Kada su je doneli izdavaču, on je rekao:
“Super, ali ne možemo ovo da izbacimo, ne znaš da li da igraš ili da sediš i duboko se zamisliš.”
Uprkos tome ili baš zbog toga, postala je njihov najveći hit - neočekivano.
Top 10 u UK, iako je skroz drugačija od drugih pesama tog vremena.
Pojavljivala se u mnogim filmovima i serijama (npr. Snatch, Breaking Bad…).

Jeste Off, ali malo zanimljivosti nije na odmet.😁

Poslednja izmena:
Što se tiče Narednika Majora, njegov ukus već znam.😅
Zanimljiv izbor, ima tu dosta upečatljivih stvari, ali čisto u kontekstu teme - ako pričamo baš o produkcijskom kvalitetu (snimak, miks, dinamika, prostor), onda bi deo liste pre išao u kategoriju „dobro za žanr“ nego objektivno referentno. Pesma može da zvuči moćno ili da nosi emociju, ali to ne znači nužno da je tehnički besprekorna kad se sluša na ozbiljnijem sistemu.
Na primer, Thievery Corporation – Beautiful Drug ili Glass Beams – Mahal su odlični primeri - slojeviti miks, puno vazduha, precizna stereo slika, ništa ne štrči, a sve se čuje. Takve stvari se često koriste i za testiranje opreme.
S druge strane, recimo Metallica – Bleeding Me ili King Crimson – Starless su vrhunske pesme, ali produkcijski ne spadaju u referentni materijal – Metallica zvuči gusto i sabijeno, a Starless, iako legendarna kompozicija, nosi tipične tehničke limite snimaka 70-ih, nedostatak prostornosti i rezolucije po današnjim standardima.

Zato možda i vredi podsetiti - postoji već tema “Šta slušate dok sedite/radite za kompom?”, pa ako su preporuke više lične ili stilski usmerene, tamo imaju više smisla.
Ovde bi ipak fokus trebalo da bude na objektivno kvalitetnim snimcima, nevezano za ukus ili žanr. Ne znam da li se @tozovac slaže, ali čisto da ne zatrpavamo temu.😉

Ako ima volje, možemo složiti i zajedničku playlistu kroz žanrove - stvari koje stvarno testiraju sistem: detalj, dinamika, prostor, prirodnost vokala…

Razmišljao sam o tome da su neke od ovih pesama produkcijski, ili možda bolje rečeno svojim zvukom, referentne za svoje žanrove, ali sam odlučio da ih ipak postavim jer mislim da je i to bitno, jer i na naš utisak o tim pesmama utiče usklađenost njihove produkcije sa žanrom. Metallica bi zvučala bezvezno sa produkcijom koju imaju Thievery Corporation i tako redom.

Naravno, ako je tozovac stava da se ovde kači samo ono što je objektivno izuzetno kvalitetnog zvuka, držaćemo se toga. :)

Ma jasno. Nego kapiram da bi zaista bilo dobro da kačimo samo ono što je provereno produkcijski besprekorno ili bar blizu, jer ako kačimo sve ono što volimo, a nesumnjivo je dobro i hit u svom žanru, svešćemo temu na “šta slušamo”.
Uvek sam pre za kvalitet, nego kvantitet.😁
Glupo mi da spominjem, ali posedujem kolekciju od preko 50TB muzike u lowless (FLAC) formatu. Takođe popriličan staž u audiofilskim vodama - još malo, pa 40 godina.
Što se muzike tiče, bukvalno imam sve moguće i nemoguće diskografije, skupljalo se godinama. Ladno mogu da otvorim striming servis.🤣😂🤣
Doduše, u poslednje vreme sam malo prikočio što se opreme tiče, ali ni tu ne manjkam.
Mogu nakačiti hiljade “must have” naslova, ali daleko od toga da su sve vrhunske produkcije. Šta više, takvi su retki.😉
Zato mi je ova tema koje se @tozovac setio jako zanimljiva, pa bih voleo da to što se predlaže, a nisam čuo, preslušam i eventualno pokušam da nabavim.
Došao sam u stadijum da slušam samo ono što je besprekorno po svim aspektima,
pa kad imam vremena pravim sebi playliste bez obzira na žanr.
Em što mi prodišu uši, em što mogu da testiram opremu.😁

Poslednja izmena:
@kVu
Naravno da je utisak subjektivan, ali ako govorimo strogo o produkciji - kao balansu miksa, dinamici, prostornosti, jasnoći slojeva, dubini stereo slike i načinu na koji snimak „diše“ na kvalitetnom sistemu – onda neki albumi jednostavno tehnički nadmašuju druge, nevezano za žanr ili emociju.

Recimo, Random Access Memories se ne pominje bez razloga - jer je bukvalno školskim primerom kako se kombinuje analogna toplina sa digitalnom preciznošću. Isto važi za In Absentia (Porcupine Tree), Mezzanine, 24K Magic, Yello - Touch… To su albumi koji ne guše zvuk, imaju prostor, vazduh, balans.

S druge strane, i Dirt i Futuresex/Lovesounds i Reckless mogu biti emocionalno savršeni, ali tehnički su više proizvod epohe, sa ograničenjima - bilo masteringa, bilo estetskih izbora (loudness, zasićenje, kompresija).

Dakle - može te „dirnuti“ i loš snimak, ali to ga ne čini vrhunskom produkcijom.
Kao što ni savršen miks ne garantuje da ćeš ga voleti.

Tu je razlika.😉
U principu se slažem sa svim, osim da ova tri pomenuta albuma nisu vrhunski smiksana. Naravno da elektronika i rok kao npr. spomenuti green day moraju imati jaku kompresiju jer te pesme jedino tako "prorade", dok sa druge strane jazz, klasika, soundtrackovi ne smeju jer je igrarija sa dinamikom tu najbitnija stvar. Funk je negde na pola itditd.

Ono što meni jako smeta, jer se dugo bavim baš tim poslom je što nema više ko da čuje te detalje i 99% slušanja je preko telefona/bubica itd. i moderni zahtevi su da se ide što glasnije do granice nemogućeg jer ti uređaji nemaju dovoljno jaka pojačala. Recimo baš skoro sam radio mastering za vinil za jednu poznatu domaću rep grupu i kad sam pogasio sve limitere/klipere iz prvobitnih mikseva i navukao ih na vinyl standard sve je prodisalo i mnogo je lepše, lakše i prijatnije za slušanje.

evo još jedan album koji savršeno zvuči Depeche Mode - Spirit

i par pesama:

Lady Gaga - Aura (mislim da je to radio infected mushroom lik)
Peter Fox - Eine Auge Blau
Chris Jones - Long After You Are Gone
Boris Blank - Resonance (lik iz Yello)

@DukeLander DA. Distorzija je preteška za produkciju i miks i provodio sam mesece u eksperimentisanju. U suštini tajna je u mnogo manje distorzije tokom snimanja nego što iko može i da pomisli i ultra preciznom sviranju dupleksa:) Album koji je pokidao tu distorziju je recimo Linkin Park - Meteora, mada mi je green day american i** ot level up i od toga.

U suštini tajna je u mnogo manje distorzije tokom snimanja nego što iko može i da pomisli
Da citiram komsu sa studijom:
Kada mi neko dodje sa pricom kako hoce svoju distorziju jer ima njegov sound signature, odmah ga izbacim iz studija.
Samo raw signal prihvatam jer necu da provodim dane u studiju jer je neko utripovao da je Van Halen.

Inace jedan fin klasik, gde mi je vecina pesama iz filma super:

ja mogu da ostavim neke albume vredne slusanja :)

Nine Inch Nails - With Teeth i Pretty Hate Machine
Apex Twin - Selected Ambient Works
Heilung - Lifa
Bicep - Bicep
Monolake - Silence

Ono što meni jako smeta, jer se dugo bavim baš tim poslom je što nema više ko da čuje te detalje i 99% slušanja je preko telefona/bubica itd. i moderni zahtevi su da se ide što glasnije do granice nemogućeg jer ti uređaji nemaju dovoljno jaka pojačala.
Nažalost.😉
E ovo ti je već ozbiljnija lista, sem Depeche Mode. Umetnički smisleno, ali produkcijski sabijeno i bez daha, a i sećam se da su se mnogi fanovi žalili na miks.
Po meni njihova produkcijski najozbiljnija stvar sa tog albuma je:
Depeche Mode - Cover Me

Inače, moj glas ide…
Chris JonesLong After You’re Gone
Ovaj snimak koristim za testiranje vokala, prirodnosti akustične gitare i dinamike.
Glas je intiman i „pred tobom“, gitara realistična.
Čist, prirodan, idealan za testiranje sistema.
Definitivni referentna audiofilska produkcija.👌

Takođe
Chris Jones - No Sanctuary Here
Chris Jones - Set’em Up, Joe

A treba spomenuti i:
Allan Taylor, Chris Jones, Beo Brockhausen, Hans-Joerg Mauchsch - Colour to The Moon

ja mogu da ostavim neke albume vredne slusanja :)

Nine Inch Nails - With Teeth i Pretty Hate Machine
Apex Twin - Selected Ambient Works
Heilung - Lifa
Bicep - Bicep
Monolake - Silence
Heilung - Lifa
Zvučna ritualna magija - ali sa ozbiljnom produkcijom.
Produkcijski brutalno impresivno za live snimak - ambijent, dinamika, udar perkusija, prostor u vokalima, sve diše. 👏
Bicep – Bicep
Moderna elektronska top produkcija. Idealno za testiranje basa. Vredi i njihov Isles album. Monolake – Silence
Šta reći… Robert Henke (koautor Abletona), poznat po inženjerski savršenim produkcijama. Besprekorno.👏 Inače, Silence je česta stavka u testiranju sistema na sajmovima hi-fi opreme.

Poslednja izmena:
Pre nekog vremena sam odgledao klip na YouTube u kome Dom Sigalas koji je muzički producent i autor ( meni nepoznat) poredi master svoje numere na različitim izvorima, VS vinyl VS tape VS cassette VS streaming (apple i Spotify). Ja sam bio užasnut kad sam video wave form od mastera. Napucano na loudness od početka do kraja, dinamike skoro nigde. I onda se čudimo što ljudi preferiraju analogne izvore i što mrze remastere. Fckn loudness wars.
1000013635.jpg

Ali što si skrinšot stavio umesto link ka youtube.

Pa rekoh samo da bace pogled na WF snimaka, ako ih ne zanima klip. My bad. Hvala Nidžo.

Poslednja izmena:
Sade-hang on to your love(al slusati preko sluski ili na dobrom sistemu)
David Gilmour Lock and Strange novi album
Sve od vec pomenutog Stivena Vilsona(Porcupine tree)
Fleetwood Mac Roumors i Tango in the night
Eric Clapton-bad love(rotary zvucnik)
Marcus Miller Blast
Pink Floyd-The division bell
Fil Kolins- dominacija kroz osamdesete

Jel ima nesto iz domace produkcije?
Npr, ja volim da slusam Goribor / Goribor jako kvalitetna produkcija, sto se mene tice. :D

Nisam ljubitelj jazz-a cak ni u delovima ali mi ova pesma legla, slucajno skinuo sacd, gde je cudom na Tidal isti kvalitet kao i na sacd:

Zato što je tipičan primer jazz-rock / jazz fusion žanra, sa primesama psychedelic rocka i soul/funk elemenata, karakterističnih za kraj 60-ih i početak 70-ih.🙂
To je ujedno i period kad su Blood, Sweat & Tears definisali ono što će kasnije postati sinonim za sofisticirani rock sa džez pristupom, zajedno s bendovima poput Chicago Transit Authority (kasnije samo "Chicago").
Inače prvi su veliki jazz-rock bend koji je provalio u mejnstrim.
Osvojili su Grammy za album godine 1970. (pobedivši The Beatles – Abbey Road).
I da - “Smiling Phases” je odličan primer njihove svirke i produkcije iz vremena kada su bili na vrhuncu.

Evo nečega sličnog, ali novijeg datuma sa vrhunskom produkcijom😉
Snarky Puppy - Lingus
Cory Wong (feat. Rom Misch) - Cosmisc Sans
Jacob Collier (with Mahalia & Ty Dolla $ign) - All I Need
Hunterstones - Togo
Michael Kiwanuka - You Ain’t The Problem

Diana Krall - No moon at all
The Ghost of Johnny Cash - Knocking on heaven's door
Dave Brubeck - Take Time

Yello.
Boris Blank je mama i tata produkcije.

Preslusao sam vecinu snimaka iz Teme i stvarno ima dosta interesantnog materijala, premda veci deo izvodjaca i ne znam iskreno al to je nebitno.

I bas precesljavam jednu od Lista svojih i izdvojio bih neke od pesama koje stvarno mislim da i ispunjavaju uslov teme za Kvalitet snimka, + same produkcije + dinamike dovoljno.

Neke od pesama sa teme su iako super snimljene malo su suvise Chill za moj pojam a opet ne ide u ovoj temi izgleda ni nesto previse agresivno, pa mislim da ove sto cu postaviti imaju balans izmedju ta 2 ekstrema.. Al i licno gotivim ove izvodjace neke posebno a neke manje vise.

Saving Abel Those Who Wait . https://link.deezer.com/s/30m3plH9wKBjGrDIagtYQ

Saving Abel She Got Over Me https://link.deezer.com/s/30m3yIDh1FW8U4jsZSXsJ

Shinedown Shed Some Light https://link.deezer.com/s/30m3ArfGTmBJl2Wx120Up

Shinedown Fake https://link.deezer.com/s/30m3NQWUMASNulwWzSQSw

Halestorm Terrible Things https://link.deezer.com/s/30m3UIR6L1Xr5MaSYdRiE

Halestorm Vicious https://link.deezer.com/s/30m3X9UHvN27mZquEzJ8W

Seether Broken https://link.deezer.com/s/30m3Zs0RgC0OJqfAyng3Z

Seether Fake It https://link.deezer.com/s/30m442bpuN4kTEGykPx3W

3 Days Grace Last To Know https://link.deezer.com/s/30m47vNDGCwHJ7fV88E7A

Ken Laszlo - Tonight
My Mine - Hypnotic Tango
Louis - Evo me opeth