Šta je novo?

[MTS] Modemi i podešavanja

nsAce

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
330
Da li je MTS počeo da natuje korisnike na optici? Počeli su mi se pojavljivati zahtevi za verifikaciju preko semafora, pešačkih prelaza i automobila... Probao sam različite uređaje na različitim lokacijama (isto sa MTS optikom).

A to je bila jedna od prednosti MTS-a o odnisu na SBB i Yettel. Da li to uopšte ima definisano u ugovoru ili nekim pravilima ili oni to primenjuju ako im zafali?
Na SBB-u sam izludeo zbog toga. Bilo je nepodnošljivo.

Провери у подешавањима рутера (ако имаш линукс можеш и преко трацероуте наредбе) која ти је интернет адреса ако почиње са 100. или 10. онда си натован.

Провери у подешавањима рутера (ако имаш линукс можеш и преко трацероуте наредбе) која ти је интернет адреса ако почиње са 100. или 10. онда си натован.
Počinje na 109.

Nemam pojma da li sam natovan ili ne na optici. Nisam nešto primetio da mi iskaču verifikacije.
Isto je adresa na 109..... Ovako stoji na Ratel net testu:
Maxthon Snap20250608142341.jpg
Kod mene isto samo ja imam Xiaomi ali to su smajlici moje app za sms koji se racunaju kao mms.
U iOs Message aplikaciji možeš da isključiš MMS. Ne znam kako je kod andrioda, jedino kasnije da proverim.

@f1k1 Nemaš ti tu adresu ka kojoj radiš trace dodeljenu kao IP WAN konekcije tvog rutera. WAN ti sigurno IP iz CG-NAT opsega.

Nemam pojma da li sam natovan ili ne na optici. Nisam nešto primetio da mi iskaču verifikacije.
Isto je adresa na 109..... Ovako stoji na Ratel net testu:
Pogledajte prilog 495326

U iOs Message aplikaciji možeš da isključiš MMS. Ne znam kako je kod andrioda, jedino kasnije da proverim.
Ako je u PODESAVANJIMA RUTERA na 109 ili neki drugi broj koji nije 100 onda si na CGNAT, na ratel sajtovima i what is my ip to ne mozes da proveris

Jedan (ne toliko pouzdan) način da se proveri je: https://www.checkmynat.com/ ako tu napiše "Symmetric", onda se koristi Telekomov CGNAT, a ako napiše "Port Restricted Cone" onda se ne koristi.

Jesi, samo nisi iza CG-NAT nego imaš NAT tvog rutera između tvog uređaja i tog sajta.

Pricamo o CG NATu, ti kao i uvek kao s marsa da padas pa ne znas da se prica o CGNAT-u.

Pricamo o CG NATu, ti kao i uvek kao s marsa da padas pa ne znas da se prica o CGNAT-u.
Znam ja savršeno o čemu se priča samo insistiram da se na IT forumu precizno izražavamo i ne frljamo sa terminima. Tvoja izjava u formi kojoj si je napisao apsolutno nije tačna. Zato si ispravljen.

Zanimljivo da su SVI razumeli da se o CGNATu prica, samo ti sto "sve znas" nisi razumeo da se o tome pise ili ti je bas kao uvek dosadno pa piskaras i skupljas broj poruka na forumu, valjda te to lozi sta li znam.
A i nije ni bitno da ti razumes, nije tebi ni upuceno bilo, niti sam te citirao vec sam to uputio coveku kog sam citirao a ti zaobidji ako ti se ne svidja odgovor koji nije tebi namenjen a opet kazem ti na sve moras da odgovoris.

Jedan (ne toliko pouzdan) način da se proveri je: https://www.checkmynat.com/ ako tu napiše "Symmetric", onda se koristi Telekomov CGNAT, a ako napiše "Port Restricted Cone" onda se ne koristi.
ovo je prilicno dobar prvi korak da se proveri, izgleda da na vecini VPN (koji naravno rade CG-NAT) takodje pise "Symmetric", kada se iskljuci onda pise "Port Restricted Cone" kao sto treba

za sta?
Tamam sam usao da pitam da li jos ljudi imaju aktiviran Apollon SVOD "od strane dece" a nemaju ni prikacen Box uredjaj u struju..
I slicne "greske" zadnjih meseci.

Stalno mi se pojavljuje i naplata "domaceg saobracaja - van MTSa"... sitno, ne moze ni 19xxx biti, kamoli 0900.. a listing "naplacenog saobracaja" je prevelik... iako se samo 20ak dinara naplati.

Jos neko?
Isto, ne svakog meseca, ali cesto naplate nesto sitno, kao, domaci saobracaj prema mobilnim mrezama..Niko ne koristi u kuci fiksni sem mene, a i ja retko koristim, ponekad, i to samo prema fiksnim mrezama.

Izgleda da su počeli da ubacuju korisnike na optici na CG-NAT nevezano da li su novi ili dugogodišnji korisnici.

Iz ličnog iskustva 😁 Dopisivao se sa njima da ga uklone i čekam da vidim šta će da kažu 😃

@iOS imao si neke probleme, pa si video u ruteru da imaš nat, a oni su ti potvrdili kroz prepisku? daj malo više informacija, sve nas interesuje.
to je bila jedina prednost mts-a u odnosu na ostale i jedini razlog zašto sam obnovio UO.

Počeli na nekim sajtovima sa proverom označi na slici već određeene pojmove i zato sam im poslao mai i čekam da vidim šta će da napišu. Uradili su to jednom pre nekoliko godina, nakon recimo dve godine korišćenja optike i na pritužbu odmah uklonili. Slično kao kad su to uradili dok je bio VDSL 😃
Slažem se sa ti što si napisao i javljam kad odgovore 😃

Vrh Dno