Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

E evo vam jedan test gde je urađeno i poređenje u raznim PCIe modovima na pola testa, gde bi recimo neko ko ima neku stariju ploču bio sa ovom karticom... TLDR mnogo gubi I nekad je sporija i od 3060...
1748166999432.png

Poslednja izmena:
😍 Ovo sam čekao i trenutno mi je najrazumniji izbor. Dosta dobre performanse bez buke, RGB-a i overkill dimenzija. Nije jača od 5090, ali zato nudi tiši rad, manju potrošnju, čist dizajn i savršen fit za kućište koje sam spremio Asus ProArt PA602 wood edition,
kao i ProArt X870E-CREATOR ploču, AMD Ryzen 9 9950X3D, uz Team Group T-Create Expert 96GB DDR5 memoriju. Pogotovo što mi je bitna stabilnost i estetika bez gejmerskog cirkusa. Jedino ako bude neka nerazumna cena, a smrdi mi na to.
Da li se možda zna MSRP?

Poslednja izmena:
Verovatno će, zbog M2 slota, biti kao Astral, ako ne i više... :)

Ne bih ja stavljao M.2 disk na RTX 5080. Na RTX 5060 Ti bi, bez problema i 2 komada sto se mene tice, ali em RTX 5080 moze da iskoristi punih 16 linija, em se daleko vise greje od manjeg brata.

Stigla roba :) Mislio sam dobaciću do 5080 ali je skuplja 350€... Ova izvedba je bila odmah na stanju iako je preko "madjara" i dobra cena pa sam uzeo iako je SFF. Dvoumio se 9070XT ili ovo i ipak opet RTX

1000003733.jpg

Sad se samo nadam da su svi šejderi na broju :)

Sta im znaci SFF, two slots?

Pa 2 slota i kao duzina koja staje u SFF

Stigla roba :) Mislio sam dobaciću do 5080 ali je skuplja 350€... Ova izvedba je bila odmah na stanju iako je preko "madjara" i dobra cena pa sam uzeo iako je SFF. Dvoumio se 9070XT ili ovo i ipak opet RTX

Pogledajte prilog 494018

Zotac daje i 5 godina garancije, bar kod nas

Zotac daje i 5 godina garancije, bar kod nas
Da, gledao sam prijavu na sajtu - mora i račun da se priloži a ja to nemam jer sam preko madjara... Možda nabavim nešto da priložim pa app.

Pogledajte prilog 494018

Dobra kupovina. Ne kosta mnogo a dobar model. Zotac pravi dobru pricu pocev od predhodne generacije, popravili su kvalitet taman toliko da ova ganracia od 5god ima smisla, a to ja taman koliko trebe. Sustinska razlika izmedju ovogo modela i Asus Astral samo je u izgledu i ceni, u performansama nema razlike.

Poslednja izmena:
Dobra kupovina. Ne kosta mnogo a dobar model. Zotac pravi dobru pricu pocev od predhodne generacije, popravili su kvalitet taman toliko da ova ganracia od 5god ima smisla, a to ja taman koliko trebe. Sustinska razlika izmedju ovogo modela i Asus Astral samo je u izgledu i ceni, u performansama nema razlike.
Ja sam imao Zotac 3080 i bila je top i jos tad su imali ovu produzenu garanciju, tako da duze vreme vec "prave dobru pricu".

Ja sam imao Zotac 3080 i bila je top i jos tad su imali ovu produzenu garanciju, tako da duze vreme vec "prave dobru pricu".
Moguce... Znam da sam razmatrao 3080 i da tada Zotac nije bio opcija samo ne mogu sada da se setim zasto. Poenta price je da niko ne daje garanciju 5god ako nije siguran da proizvod moze da radi 5god bez problema. Samo bi sebi napravili problem sa velikim brojem reklamacija, stetu, sa garancijom od 5god.
Zotac 5080 u EU kosta 1070e, najjeftiniji model u ponudi a 5god garancije. To je prava kupovina a ne Astrali kojima piste zavojnice kostaju 50% vise, a performanse iste.

To sto daju 5 godina garancije ništa ne znači, to može da znači da hoće da primame ljude da ih kupe. Šta ti znači 5 godina, ako u tih 5 godina ostaneš bez kartice 10 meseci ukupno. Bolje 2 godine i nikad problem, nego 5 godina sa problemima.

To sto daju 5 godina garancije ništa ne znači, to može da znači da hoće da primame ljude da ih kupe. Šta ti znači 5 godina, ako u tih 5 godina ostaneš bez kartice 10 meseci ukupno. Bolje 2 godine i nikad problem, nego 5 godina sa problemima.
Kako nista ne znaci? Pa nisu oni ludi da ako ocekuju da kartica ima zivotni vek od 1 godinu, da ti 5 puta daju proizvod koji si platio jednom. 5 godina garancije znaci da oni ocekuju da ce proizvod da nadzivi to.

Očekivao sam vecu razliku u odnosu na domaću cenu ali ni Madjari vise nisu kao sto su bili. Na toj cifri je jako diskutabilna ušteda kada se uzme u obzir da nema računa, garancija klimava...
Sve u svemu muški da se izigras pa na 5080 da predješ :D
Slažem se - nije velika razlika, bilo mi je ok što je odmah na stanju a imao lik i kuler odmah pa da ne čekam jedno pa drugo a "proveren" je već par godina tu uzimam... 5080 je 30% skuplja a ~15% brža tako da ću za tu razliku radije da uzmem 2k monitor. Za vikend ću konačno da je istestiram pa javljam konkretnije utiske

Kako nista ne znaci? Pa nisu oni ludi da ako ocekuju da kartica ima zivotni vek od 1 godinu, da ti 5 puta daju proizvod koji si platio jednom. 5 godina garancije znaci da oni ocekuju da ce proizvod da nadzivi to.
U teoriji da, ali jel citas koja je praksa po internetu?
Ljudima odbijaju sasvim validni RMA i to ne Zotac i ostali "slepci", vec jedan Asus, MSI i jos poneki.
Cak i da ti prihvate RMA i ovi nasi lokalni serviseri, nacekaces se dok ti je vrate. I to ako je vrate citavu.
Jedino da se covek nada zameni, ali imajuci porast cena grafickih, domaci serviseri bi pre sebi nogu odgrizli nego vama dali nov primerak.
A za sve to vreme vama komp ne radi, sto mozda nije strasno ako ga koristite samo za zabavu. Al sta ja da radim koji zivim od toga da mi komp radi i renda cesto? Moram da imam jednu graficku u rezervi za slucaj da se ovoj nesto desi i to pod tom new age "garancijom".

Ljudima odbijaju sasvim validni RMA i to ne Zotac i ostali "slepci", vec jedan Asus, MSI i jos poneki.
Cak i da ti prihvate RMA i ovi nasi lokalni serviseri, nacekaces se dok ti je vrate. I to ako je vrate citavu.
Jedino da se covek nada zameni, ali imajuci porast cena grafickih, domaci serviseri bi pre sebi nogu odgrizli nego vama dali nov primerak.
A za sve to vreme vama komp ne radi, sto mozda nije strasno ako ga koristite samo za zabavu. Al sta ja da radim koji zivim od toga da mi komp radi i renda cesto? Moram da imam jednu graficku u rezervi za slucaj da se ovoj nesto desi i to pod tom new age "garancijom".
Pazi, sa jedne strane razumem tvoju frustraciju, ali sa druge strane stvarno mislim da previse trazis ako ti je uslov(ako sam te dobro razumeo) da skoro uospte nemas downtime izmedju prijave kvara i vracanja u pogon.

Sve to sto tebe frustrira u skladu je sa zakonom (ako rac zakon i drustvo u kome zivimo mogu da se stave u istu recenicu). Nije u skladu pokusaj da se po svaku cenu sve svali na korisnike i za to nisu krivi proizvodjaci nego lokalna organizacija servisa, uvoznici itd. Zato nista ne kupijem kod nas, mada i preko ima svakavih ali manje.
Stvar je u tome da svaka reklamacija kosta uvoznika, a oni bi samo da zaradjuju bez rashoda :ROFLMAO:
Zapravo mnogo je veci problem ko radi u tim servisima, njihove kvalifikacije, znanje, ima tu ozbiljnih neznalica koji ne znam kakvom proverom su dosli do tih radnih mesta.

Poranio vikend...

Timespy1.png

Power profil (očekivano) zaključan na 100%. Probao +350 core +2000 mem. ~5% dobitka

Timespy1 OC.png
TempBoostOC.png

Temperature - mogle bi i bolje, ali na "auto" su ventilatori skoro nečujni i idu do max 51%.
Kontrole su podeljene na 2+1. Na 60% su "taman", na 70% glasni ali tad je max temp GPU 64c MEM 62c.

Sve u svemu zadovoljan sam - u odnosu na staru 2080S kida :)

Poslednja izmena:
Može samo na niže

Nazad
Vrh Dno