Ja sam uzeo Lexar Ares RAM 6400 MT/s CL32, Hynix A-die i nije bilo šanse da proradi na EXPO/XMP profilu na mom 7800X3D. Šta god da sam probao u skoro mesec dana mučenja sa tajminzima i BIOS-ima, više od 6000MT/s uz 30-36-36-76 nije moglo stabilno da radi. Na kraju sam je prodao i kupio Kingston module sa EXPO profilom 6000 na 30-36-36-80 i to sad radi kao sat. A tipu kome sam prodao Lexar module EXPO profili rade bez problema na 7800X3D. Bar tako kaže.
Eto, meni zapao primerak sa bednim memorijskim kontrolerom, tako da svi ti "manuali" oko overklokovanja RAM, meni lično, ni najmanje ne pomažu.
Mogao si samo da uneses BZ tajminge za 6000 i radilo bi ti sasvim ok na 6000, ima naravno % procesora koji ne mogu da pokrecu iznad 6000 zato sam i naglasio
ovde.
Nisi morao da kupujes nove kitove, naravno kupovina novih kitova moze biti isto resenje, kao i da npr kupis nov auto dok mu samo treba zamena ulja, svecica ili antifriza..
Razumem sve sta zelis da kazes zato sam i naveo u nekim proslim objavama u ovoj temi, ko zeli da ima najvise sanse da mu radi i ne izgubi previse na performansama neka kupi neki 6000c30 kit koji je obicno zagarantovan a-die i iskoristi BZ tajminge. Sve u svemu svako radi kako zeli.
"tako da svi ti "manuali" oko overklokovanja RAM, meni lično, ni najmanje ne pomažu." I stvarno mi je zao sto tebi nisu pomogli zato jer meni i vecini jesu.. (Koliko sam mogao da procitam pomogli su ti ali je jednostavno bio user error)
Da si samo stavio XMP profil i spustio na brzinu od 6000 radilo bi ok mogu da stavim ruku na srce. Takodje si ti to sam uradio i bilo ti je resenje,
ali verovatno je problem u tome sto si stavio na 28 na 30. Da si samo stavio XMP i spustio SAMO brzinu na 6000 ne bi bilo problema.
To je kao da ja sada uzmem i da trebam sleteti avionom i krenem da citam manual sta sve treba da se uradi pre sletanja i ne uradim nesto kako je napisano, pa logicno da necu uspeti da sletim kako treba da bude ili u najgorem slucaju se avion ima srusiti i unistiti. Jel bih ja onda trebao da dodjem i kazem "ovi manuali ne pomazu, gluposti" ne nego jednostavno je bio user error..
Na kraju dana je bitno da si resio problem, ali zamolio bih te da ne dolazis i pricas kako nesto ne pomaze zato jer ima na hiljade i stotine ljudi kojima je ovog pomoglo.
Neke tvoje izjave su kontradiktorne. U 90% situacija ono gore sto sam naveo resi problem. Ako neko kupi kit od 6400c32 ili 6400c36 i ne zeli da mu se butuje ili ima plave ekrane, SAMO je dovoljno da spusti na 6000 brzinu i sansa da mu radi je znatno veca, u najgorem slucaju mu je memorijski kontroler kanta i mora da spusti na 5800 umesto 6000 sto nisu toliko cesti slucajevi, vecina 7800x3d i 9800x3d moze da pokrece 6000 XMP bez problema u konfiguraciji od 1DPC. 1DPC znaci da imas samo 2 modula, tipa 2x16 ili 2x48. 2DPC je smrtno tesko za DDR5 na bilo kojoj platformi.