Šta je novo?

DDR5 memorije (sve u vezi DDR5 memorija, tajminga, SR/DR itd)

Meni ovo bi zanimljivo...

Ogroman problem sa ovim testom je da je testiran samo XMP profilom, ovde nije ni grama manualnog tuniranja.
Da je lepo zatego tajminge pa bi onda rezultati bili zanimljiviji.. I naravno vise zlatniji binovi koji mogu da runuju 8400,8600 ce vecinom vremena biti brzi zavisno od igrice. Negde ce 6600 1:1 biti brzi. Generalno da bi pobedio 8000 2:1 treba oko 6400 1:1.
Takodje jos jedan razlog zasto neki ljudi vise vole 2:1 je zato jer ti treba znatno manja SOC voltaza, a ko nije juce pao sa kruske zna da manja SOC voltaza pomaze FCLK-u. 1.10v vs 1.20 ili 1.25v SOC moze biti razlika izmedju stabilnost 2200 ili nestablnog. Takodje manji SOC ce smanjiti potrosnju u idle i to znatno umesto da racunar idluje u 40-50w idlovace u 20-25w recimo.

Evp jedna slika takodje koji tajminzi mogu da naprave vece razlike.. CAS latency je jedan od manje bitnijih sto se tice FPS-a, takodje on je obicno "kul" za screenshotovanje, tipa lepse izgleda kada slikas ZT sa 6400 ili 6000 sa c26 naspram c30..
1748165125692.png

Poslednja izmena:
PS: Jos ne koristi adekvatne programe za testiranje RAM-a, OCCT je OK ali Karhu, TM5, Y-cruncher su bolje opcije naspram OCCT-a sto se tice testiranje stabilnosti rama. Memtest86 je vise kao meme program, jedino je koristan ako ne zelis da koruptujes OS ali umesto njega bolje da se koriste one gore koje sam naveo, sve ove informacije su dostupne na internet kako se pravilno tunuje ram i koji programi su preporuceni za testiranje stabilnosti rama..

Ko je zainteresovan da nauci ima razne korisne resurse, od overclock discorda do overclock net sajta kao i na youtube buildzoid. Ima tonu videa i kako overklokuje. Jel vi njega vidite da koristi testmem 86 ili tako nesto.

Idite na bilo koji forum gde su korisnici malo vise iskusniji i nikog necete naci da ne-ironicno koristi testmem 86 za tesitranje svog rama i overklokanja..

Mogu da napisem paragraf od 5000 reci koji su svi problemi/mane u videu, ali stvarno nemam vremena za to.

Ali sam bar probao da preporucim neke resurse pa ko zeli da vise nauci o tome neka gugla, nacice sve.. Ogroman problem sto su ti youtuberi full normiji i nisu edukovani adekvatno kako se nesto radi pogotovu sto se tice teme za ram tunovanje, vecina njih nije sposobna da snimi lep video o tome ili testira neke totalno banalne konfiguracije tipa 6000 vs 8000 sa XMP default tajminzima sto je u najmanju ruku reci zalosno.

Pa, ovo su videi za 99% ljudi koji poseduju kompjutere i koje ne zanima da se satima petljaju oko RAM memorije ne bi li dobili 3% performansi koje se mogu videti jedino na test programima.

PS: Jos ne koristi adekvatne programe za testiranje RAM-a, OCCT je OK ali Karhu, TM5, Y-cruncher su bolje opcije naspram OCCT-a sto se tice testiranje stabilnosti rama. Memtest86 je vise kao meme program, jedino je koristan ako ne zelis da koruptujes OS ali umesto njega bolje da se koriste one gore koje sam naveo, sve ove informacije su dostupne na internet kako se pravilno tunuje ram i koji programi su preporuceni za testiranje stabilnosti rama..

Ko je zainteresovan da nauci ima razne korisne resurse, od overclock discorda do overclock net sajta kao i na youtube buildzoid. Ima tonu videa i kako overklokuje. Jel vi njega vidite da koristi testmem 86 ili tako nesto.

Idite na bilo koji forum gde su korisnici malo vise iskusniji i nikog necete naci da ne-ironicno koristi testmem 86 za tesitranje svog rama i overklokanja..

Mogu da napisem paragraf od 5000 reci koji su svi problemi/mane u videu, ali stvarno nemam vremena za to.

Ali sam bar probao da preporucim neke resurse pa ko zeli da vise nauci o tome neka gugla, nacice sve.. Ogroman problem sto su ti youtuberi full normiji i nisu edukovani adekvatno kako se nesto radi pogotovu sto se tice teme za ram tunovanje, vecina njih nije sposobna da snimi lep video o tome ili testira neke totalno banalne konfiguracije tipa 6000 vs 8000 sa XMP default tajminzima sto je u najmanju ruku reci zalosno.
Cilj/poenta ovog klipa sa jedne strane i jeste bila "plug & play" varijanta: ubacis nove module, izaberes EXPO profil (ako radi/moze/hoce; a ispostavilo se da nece) i teras. Bez cackanja, podesavanja, stelovanja primarnih/sekundarnih/tercijarnih latencija, potom opseznog testiranja stabilnosti... i sveopsteg gubljenja vremena, generalno.
Sa druge strane, posto mu nije proslo obicno biranje EXPOa i potom F10, spustao je brzinu peske i potom prakticno brzopotezno pustao neki elementarni test stabilnosti memorije (u kracem intervalu) na izabranoj frekvenciji kako se ne bi desilo da mu pukne run tokom testiranja u igrama.
Osnovni cilj videa jeste bio poredjenje u igrama, ne testiranje stabilnosti memorije.

To je sve.

• Like
Reagovanja: Tpo
Pa, ovo su videi za 99% ljudi koji poseduju kompjutere i koje ne zanima da se satima petljaju oko RAM memorije ne bi li dobili 3% performansi koje se mogu videti jedino na test programima.
Razumem ja to sve iz tog razloga bih preporucio svakome ko ima A-Die kit [Obicno svaki koji je 2x16 6000c30 ili bolje zagarantovan A-die]
Pre nego sto neko kaze "zasto spominjes cas [C/CL] tajming to je obicno laksi nacin kako da vidis da li je kit a-die, obicno svaki 32gb 6000c30 ce biti a-die, naravno odredjeni su i m-die tipa 2x24 kitovi.

Evo ovde ima link za plug & play tajminge i ovi ce biti skromno bolji nego XMP profili, pogotovu na procesore koji nisu X3D.

Ko ne moze da otvori link evo slika.

1748192787775.png
1748192797083.png
1748192805087.png
1748192814222.png

Razumem ja to sve iz tog razloga bih preporucio svakome ko ima A-Die kit [Obicno svaki koji je 2x16 6000c30 ili bolje zagarantovan A-die]
Pre nego sto neko kaze "zasto spominjes cas [C/CL] tajming to je obicno laksi nacin kako da vidis da li je kit a-die, obicno svaki 32gb 6000c30 ce biti a-die, naravno odredjeni su i m-die tipa 2x24 kitovi.
Ja sam uzeo Lexar Ares RAM 6400 MT/s CL32, Hynix A-die i nije bilo šanse da proradi na EXPO/XMP profilu na mom 7800X3D. Šta god da sam probao u skoro mesec dana mučenja sa tajminzima i BIOS-ima, više od 6000MT/s uz 30-36-36-76 nije moglo stabilno da radi. Na kraju sam je prodao i kupio Kingston module sa EXPO profilom 6000 na 30-36-36-80 i to sad radi kao sat. A tipu kome sam prodao Lexar module EXPO profili rade bez problema na 7800X3D. Bar tako kaže.

Eto, meni zapao primerak sa bednim memorijskim kontrolerom, tako da svi ti "manuali" oko overklokovanja RAM, meni lično, ni najmanje ne pomažu.

Ja sam uzeo Lexar Ares RAM 6400 MT/s CL32, Hynix A-die i nije bilo šanse da proradi na EXPO/XMP profilu na mom 7800X3D. Šta god da sam probao u skoro mesec dana mučenja sa tajminzima i BIOS-ima, više od 6000MT/s uz 30-36-36-76 nije moglo stabilno da radi. Na kraju sam je prodao i kupio Kingston module sa EXPO profilom 6000 na 30-36-36-80 i to sad radi kao sat. A tipu kome sam prodao Lexar module EXPO profili rade bez problema na 7800X3D. Bar tako kaže.

Eto, meni zapao primerak sa bednim memorijskim kontrolerom, tako da svi ti "manuali" oko overklokovanja RAM, meni lično, ni najmanje ne pomažu.

Mogao si samo da uneses BZ tajminge za 6000 i radilo bi ti sasvim ok na 6000, ima naravno % procesora koji ne mogu da pokrecu iznad 6000 zato sam i naglasio ovde.

Nisi morao da kupujes nove kitove, naravno kupovina novih kitova moze biti isto resenje, kao i da npr kupis nov auto dok mu samo treba zamena ulja, svecica ili antifriza..

Razumem sve sta zelis da kazes zato sam i naveo u nekim proslim objavama u ovoj temi, ko zeli da ima najvise sanse da mu radi i ne izgubi previse na performansama neka kupi neki 6000c30 kit koji je obicno zagarantovan a-die i iskoristi BZ tajminge. Sve u svemu svako radi kako zeli.
"tako da svi ti "manuali" oko overklokovanja RAM, meni lično, ni najmanje ne pomažu." I stvarno mi je zao sto tebi nisu pomogli zato jer meni i vecini jesu.. (Koliko sam mogao da procitam pomogli su ti ali je jednostavno bio user error)

1748339538285.png

Da si samo stavio XMP profil i spustio na brzinu od 6000 radilo bi ok mogu da stavim ruku na srce. Takodje si ti to sam uradio i bilo ti je resenje, ali verovatno je problem u tome sto si stavio na 28 na 30. Da si samo stavio XMP i spustio SAMO brzinu na 6000 ne bi bilo problema.

To je kao da ja sada uzmem i da trebam sleteti avionom i krenem da citam manual sta sve treba da se uradi pre sletanja i ne uradim nesto kako je napisano, pa logicno da necu uspeti da sletim kako treba da bude ili u najgorem slucaju se avion ima srusiti i unistiti. Jel bih ja onda trebao da dodjem i kazem "ovi manuali ne pomazu, gluposti" ne nego jednostavno je bio user error..

Na kraju dana je bitno da si resio problem, ali zamolio bih te da ne dolazis i pricas kako nesto ne pomaze zato jer ima na hiljade i stotine ljudi kojima je ovog pomoglo.
Neke tvoje izjave su kontradiktorne. U 90% situacija ono gore sto sam naveo resi problem. Ako neko kupi kit od 6400c32 ili 6400c36 i ne zeli da mu se butuje ili ima plave ekrane, SAMO je dovoljno da spusti na 6000 brzinu i sansa da mu radi je znatno veca, u najgorem slucaju mu je memorijski kontroler kanta i mora da spusti na 5800 umesto 6000 sto nisu toliko cesti slucajevi, vecina 7800x3d i 9800x3d moze da pokrece 6000 XMP bez problema u konfiguraciji od 1DPC. 1DPC znaci da imas samo 2 modula, tipa 2x16 ili 2x48. 2DPC je smrtno tesko za DDR5 na bilo kojoj platformi.

Prilozi

• 1748338710592.png
    1748338710592.png
    120.7 KB · Pregleda: 9
Na kraju dana je bitno da si resio problem, ali zamolio bih te da ne dolazis i pricas kako nesto ne pomaze zato jer ima na hiljade i stotine ljudi kojima je ovog pomoglo.
Ja sam i napisao da su mi Lexar moduli radili na 6000 sa cl30-36-36-76, ali ne 100% stabilno. Zato sam i uzeo drugi kit. I naveo sam SVOJ LIČNI primer i zbog čega nekome neće raditi kao što je napisano u tim tajminzima. Ja ne vidim tu ništa loše, pogotovo ne zašto bi neko govorio nekome da "ne dolazi" negde, kao da je ovo njegov forum ili njegova tema, pa se nekome dozvoljava ili ne da kaže svoje mišljenje. U prvom postu piše "Zbog sve veceg broja pitanja i razgovora na temu DDR5 memorija pokrecemo novi thread. Pisite sve vezano za vasa iskustva o DDR5 memorijama na ovom mestu."
Ali, u redu, nemam nameru da se prepirem, pa se odjavljujem...

• Like
Reagovanja: Tpo
Nazad
Vrh Dno