Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Nije moje mišljenje, lepo sam stavio linkove koga zanima. To je kako je. Sve ostalo su laži i placebo. Kako može da izmeni zvučnu sliku? Stavio si drugi pojačivač signala.
Као што свако има задњицу тако има и мишљење.
Ти си прихватио оно које потврђује твоје и сад треба оно да буде релевантно?
Ето, нисам једини који се не слаже да твојим наводима. Ајде, почни да се позиваш на наше мишљење?

Postoje činjenice, postoji kako nešto radi. Nema mišljenje nikakve veze sa tim.

Прихватимо сви да не чује како треба и готово. Убеђује те далтониста да боје не постоје, без увреде икоме. Ставиш на игноре и не цитираш да се не види пост.

Slažem se. Izgubismo dosta stana dokazujući da je zemlja okrugla

у свој DAC сам убацио хибридни линеарни појачивач који је битно изменио звучну слику.

da li možda imaš neku sliku ?
Које чињенице?

iskuliraj

Које чињенице?
Koje sam ponovio sto puta u temi, sa sve linkovima. DAC ima jedan jedini posao, i ako ne radi kako treba, to je očigledno, dakle imaš primetnu distorziju, primetan šum. Jer je to sve što može da se desi u konverziji u analogni signal.

da li možda imaš neku sliku ?
WhatsApp slika 2025-05-15 u 14.45.55_05de536a.jpg WhatsApp slika 2025-05-15 u 14.45.56_f21aab85.jpg
Koje sam ponovio sto puta u temi, sa sve linkovima. DAC ima jedan jedini posao, i ako ne radi kako treba, to je očigledno, dakle imaš primetnu distorziju, primetan šum. Jer je to sve što može da se desi u konverziji u analogni signal.
Шум једино у аналогном делу и то најчешће због слабијег напајања. када кажем слабијег, мислим на то да није довољно испеглан.
Веровао или не, ја за моје DAC-ове користим компјутерско напајање:
WhatsApp slika 2025-05-15 u 14.56.10_0364ea67.jpg
WhatsApp slika 2025-05-15 u 14.56.12_e5d9c8b9.jpg

Poslednja izmena:
Ti pričaš da se promenio zvuk kad si zamenio. Izmeri s originalnim, izmeri sa novim.

Ti pričaš da se promenio zvuk kad si zamenio. Izmeri s originalnim, izmeri sa novim.
Како да измерим са оригиналним чипом који сам заменио пре 5-6 година?
Сем тога, не може програм оценити мекоћу звука и ширину детаља. То би било као да програм треба да измери укус хране и да ми каже да то што се мени свиђа није укусно?
Колико пута треба да поновим, звук је наш утисак и зависи од много тога.
Наш слух и укус није лабораторија.

Kakav optički? Staviš jedan kraj kabla u to gde ti izlazi analogni signal, drugi kraj u neki ADC, poslužiće i od matične za mikrofon ulaz. Kakav je smisao? Da se vidi da li je transparentno ili ne?

Kakav optički? Staviš jedan kraj kabla u to gde ti izlazi analogni signal, drugi kraj u neki ADC, poslužiće i od matične za mikrofon ulaz. Kakav je smisao? Da se vidi da li je transparentno ili ne?
Чекај. У односу на чега тај програм мери и шта мери? Да би се нешто измерило, мора имати тачку А и тачку Б. Тачка А, ако сам те добро разумео, је аналогни излаз са DAC-a а тачка Б аналогни улаз на матичној плочи?
Да ли сам те правилно ртазумео?
Ако јесам, значи, да би се нештом измерило, мора неки сигнал проћи кроз ту везу, а у том ланцу је звучна карта на матичној коју у опште не користим?

Ne mora na matičnoj, ali treba ti da je povezano na PC. A usput možeš i da uporediš zvučnu na matičnoj s tim DAC, taman da se vidi razlika.

Ne mora na matičnoj, ali treba ti da je povezano na PC. A usput možeš i da uporediš zvučnu na matičnoj s tim DAC, taman da se vidi razlika.

Искрено, не капирам овај тест. Прво, како повезати а друго, сегову сврху?
Ја сам то простије радио. Пустио сам синусни сигнал са компјутера, фреквенцију од 20Hz до 20kHz и на осцилоскопу, који је био повезан на линијски излаз из DAC-a, гледао синусоиду. На целом опсегу била је чиста, без икаквих изобличења. Мени је то сасвим доста.

Jedino što postoji u realnosti je razlika u zvučnicima i kako sama prostorija utiče na zvuk. DAC čipovi nemaju ništa osim čistog signala ili očiglednih smetnji. Kablovi isto.
Ovo je jedna od najvecih gluposti koje sam procitao u zadnje vreme na forumu...

@Pega: hvala na ponudi ali ne treba. ja sam u principu zadovoljan onim cime imam i mislim da bi mi za znatno bolji kvalitet zvuka bile potrebne hiljade evra ulaganja a ne DAC od 80e. sto je opet sasvim u redu ali sada ne zelim da ih dam, mozda nekada, mozda nikada. cela prica je pocela oko toga gde sam cuo da sa malim ulaganjem mozes dobiti velike rezultate. u ovom slucaju, kupis SU-1 i bog sidje sa neba i posasolji te po jajima. ja to zaista ne cujem. razlika je nijansa a mozda je i placebo. dalje, ako je argument da bi DAC imao smisla da je potrebno vec da imas set up od XXXXe to je oksimoron jer to bi znacilo da imas zvucnike od 5000e, pojacalo od 1000e a CD-e slusas na X Wave DVD playeru iz 90ih od 20e. pa eto, kupis DAC i progledas. ko to ima sigurno ima i ozbiljan CD player sa kvalitetnim DAC-om i nema potreba da se krpi na taj nacin. a ako imas krs zvucnike dzaba ti DAC ali nemam krs zvucnike ili barem mislim da nemam a prilicno sam siguran da su skroz ok (naravno nista audiofilsko).

Gigi rece: "Колико пута треба да поновим, звук је наш утисак и зависи од много тога.". ako je subjektivna stvar to je onda manevarski prostor da se dize hajp i da se prodaje magla. ovaj DAC je toliko ishajpovan na YT da je to neverovatno. nebitno, nisam ovde dosao da ubedjujem nekoga u svoje misljenje, cisto da podelim svoje iskustvo. evo i par slika ako nekoga zanima, izvinite za los kvalitet soba je zamracana.

Prilozi

• slika 1.jpg
    slika 1.jpg
    374 KB · Pregleda: 45
  • slika 2.jpg
    slika 2.jpg
    95.2 KB · Pregleda: 41
Gigi rece: "Колико пута треба да поновим, звук је наш утисак и зависи од много тога.". ako je subjektivna stvar to je onda manevarski prostor da se dize hajp i da se prodaje magla. ovaj DAC je toliko ishajpovan na YT da je to neverovatno. nebitno, nisam ovde dosao da ubedjujem nekoga u svoje misljenje, cisto da podelim svoje iskustvo. evo i par slika ako nekoga zanima, izvinite za los kvalitet soba je zamracana.
Па како бираш компоненте, по свом укусу или туђем?
Мени је, рецимо, најтоплији звук у комбинацији неког појачала из златне ере HiFi-ја и звучних кутија Bose 901. Ако то није субјективно, не знам шта јеонда?

pojacalo sam kupio 2000e god. pravo je cudo da je tada imao NAD da se kupi ovde. mislis da sam mogao da ga isprobavam, uparujem sa zvucnicima i slicno? Hi-Fi je danas na jadnom nivou u ovoj zemlji a mozes misliti pre 1/4 veka. raspitao sam se, skapirao da je ovo naslednik kultnog modela (seticu se kako se zove NAD prethodnik u toj klasi) i kupio.
edit: kultni model je NAD 3020

Poslednja izmena:
pojacalo sam kupio 2000e god. pravo je cudo da je tada imao NAD da se kupi ovde. mislis da sam mogao da ga isprobavam, uparujem sa zvucnicima i slicno? Hi-Fi je danas na jadnom nivou u ovoj zemlji a mozes misliti pre 1/4 veka. raspitao sam se, skapirao da je ovo naslednik kultnog modela (seticu se kako se zove NAD prethodnik u toj klasi) i kupio.
Не знам на коју земљу мислиш? У Србији се све дало купити. То не да знам него потписујем јер сам сервисирао HiFi технику док сам живео у Србији, Београд.
Не знам ни сам шта ми је све прошло кроз руке. Лично, волео сам звук

Pročitaj i pogledaj xiph.org. Pre nego što određuješ šta je glupost.
Nema sta da gledam i citam kada imam kuci vise dac, medju kojima je ogromna razlika u zvuku.
Znaci isti setup zvucnika, kablova, zvucno tretirane sobe, samo bocnem drugi dac.
Nebo i zemlja razlika

Onda postavi ovde RMAA od oba DAC da vidimo.
Извини али давиш са тим RMAA. Koja je његова сврха? Сећам се расправе из моје младости око тога које појачало има мање изобличења? У данашње време, то би се превело, који телефон има бољи скор на синтетичком тесту?
Ајде сада објасни смисао тог теста и како он то мери изобличења и на који начин?

Meriš da li je tačno. Kao što merimo brzinu SSD, kao što merimo brzinu CPU, kao što merimo preciznost boja monitora itd.

A ovo se svodi na ja mislim da Netflix nekako ima bolje boje na AMD kartici u odnosu na nVidia i Intel. Nekako je više filmski.
Pri tome ljudski vid je naprednije čulo od sluha. Zato mislim da video diskusije su generalno kvalitetnije i više bazirane u realnosti.

Zasto bih to radio?
Tebi da dokazem nesto? Mani se...
Kada neko izjavi da nema razlike, taj vise od jednog dac u zivotu video nije.
Svako ko nije gluv i ko je cuo (i video) vise od 2 dac zna da si odvalio glupost.
Kada kazem glupost, to nije u smislu vredjanja vec je tolika ocigledna razlika u zvuku da potezanje nekih rmaa testova izaziva sumnju i da si gluv, pod uslovom da si cuo vise dac jelte...

Da li ima preteranog hajpa oko nekih dac? Naravno, sve hajp jer je to srz danasnjeg marketinga.
Da li su neki dac precenjeni? Naravno i neki ne vrede ni pola napucane cene.
Da li ce to apreciti audiofile da kupuju? Nece ni ne treba, svako trosi kako hoce.
Ende

Meriš da li je tačno. Kao što merimo brzinu SSD, kao što merimo brzinu CPU, kao što merimo preciznost boja monitora itd.

A ovo se svodi na ja mislim da Netflix nekako ima bolje boje na AMD kartici u odnosu na nVidia i Intel. Nekako je više filmski.
Pri tome ljudski vid je naprednije čulo od sluha.
И све је то у 99% синтетика инема неког значаја. Ево, брзина ССД диска. Безбуферни диск са TLC чиповима ићи ће максималном брзином, колико % и зашто?
Онда ми одговори, какав значај то има за кориснике који не записују огромне фајлове? Само је фалило да ми напишеш, е тај диск има мање TBWод диска који ја преферирам?
Нема везе што тај податак суштински не значи готово ништа за 99% обичних корисника.

Nazad
Vrh Dno