Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Слушалице оштећују слух на дуже стазе.
Посебно блутут слушалице. Сви знамо за микриталасне пећнице. Исте раде, у већини, на 2450 МHz. Блутут слушалице раде на 2402-2480 MHz, рутери на 2400MHz или 5000MHz (WiFi 5).
Зато није препоручљиво свакодневно и дуго коришћење блутут слушалица.

Зато није препоручљиво свакодневно и дуго коришћење блутут слушалица.

Jedna zanimljiva informacija. Predsednica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Gro Harlem Brundtland (1998. do 2003), zabranila je upotrebu mobilnih i fiksnih telefona u zgradi gde radi u Ženevi.

Tačno je da slušalice oštećuju sluh na duge staze.

Објасните ми како измерити удобност намештаја или обуће?

ah, pa a obucu, evo- stikla da bude minimum 7cm, ali pazi kako je odradjen "pad", i kako ti se stopalo oseca u njima-da, te cipele ce odraditi klaustofobiju poprilicno, ali setaj po radnji barem koji minut,, onda naravno ogledalo- oh- da li izgledas zanosno, da li si sexy sam sebi ili mozda ides na vise smart look- daskle dodji ili u nekoj haljini/suknji ili u sako-pantalone opciji. ma, ponesi odecu s sobom i presvlaci se tamo, pa opet probaj. i ne samo jedan par, moras imati i back up opciju i... ako te intreresuje, DM me.

elem, pogledala sam jos barem 10 kojekakvih modela i Steinberg i ... i nista mi nije "leglo". i sigurna sam da je Ifi em zen em... odlican, ali nijhe mi po dusi.
ostaje Fosi valjda..

meh, kupicu neki mini laptop, to je uvek korisno, a mnogo lakse za odabrati. ubice me onaj ebay.

Ovo da slušalice oštećuju sluh i da se porede sa nekim frekvencijama mirkotalasnih pećnica je smešno. Bitno je da se sluša na što tišem režimu i da samo jedna strana ima BT, a ne obe slušalice, jer onda signal ide kroz mozad direktno do druge slušalice. Ja koristim BT samo kada je neki sastanak ili radim nešto po kući... Ovako uvek kabl i za telefon isto. Ne može nikad WiFi da zameni LAN kao što ne može BT da zameni 3.5mm ulaz za sluške. Ko se i malo razume u gubitke, presek, smetnje, šumove... zna će o čemu pričam.

Sve u svemu, vi ste na kraju došli do štikli i kratkih suknji. :D

gde li je taj 🗝️

Nema potreba da se zaključava, možemo malo i opušteno da razgovaramo. Nismo roboti :)

Onaj ko kaze da razlike nema ne samo Izmedju vecine Integrisanih zvucnih, i iole pristojnijih Dac/Amp-ova taj neko ili nije imao na cemu da testira u smislu dobrog Source-a , Fajlova, i Slusalica/zvucnika koji mogu da jasno pokazu da ne kazem Skaluju sa boljim izvorom. Ili prosto ne zna sta da slusa kad kriticki slusa. Ili ne cuje prosto..

Takodje ono kad ste raspravljali o tome dal je dobro imati 16 bit/ 44khz. Apsolutno ali kao Izlazni finalni fajl iz Daw programa recimo.

Al cik probajte da radite u Fl studiu cak i skroz nebitne zezancije npr Big room house beatove. I ocitajte vise od 5 Vst pluginova na 16 bit, probajte da dirate master channel. I kad eksporzujete fajl sto se radili tipa 10 sekundi... Uzivajte u tome sto ste izgubilo sav dynamic range i sto je Clipping preko Krova...

24 bit je idealno ko radi u Daw-u a 32 ostavlja toliki Headroom da mozete stavite 100 Tracks i ceo master channel uz iole jak Komp. Poredjenja radi.
Potpuno si u pravu. Dobar DAC apsolutno doprinosi boljem zvuku, a o obradi signala da ne pričamo. Bolji ne znači i skuplji, ali avaj.
ja i dalje lupam glavu sa ovim DAC-om. u petak sam dosao kuci sa kolegom koji isto voli dobar zvuk da vidim sta cuje jos jedan par usiju. na keca rece da se cuje da je bolje, visoki su bolje definisani i ceo opseg je precizniji i manje muljav. kako je to rekao mozda je i meni zalicilo da jeste malo bolje. nikakva dan i noc razlika ali mozda za nijansu bolje, da kazemo do 10% po mom subjektivnom osecaju. a opet, posto je tolika razlika mozda je i placebo i sada haludzam, preslusavam, tripujem jeste ili nije. ajde i to, nego kada se gleda po netu svi padaju u nesvest kakav DAC, ludilo, bog sisao sa neba za 80e, bolji od DAC-ova od 300e, trt prd. ili je potreban supermenov sluh za tako nesto ili je rec o obicnom hajpu. fazon desetorica uticajnih iz te branse dobilo pare da ishajpuje a ostali citaju i slusaju sta oni govore i ponavljaju a mreze gore o ovom DAC-u kako leci sidu a ono snake oil.
i sto je najgore ne znam sta da radim s njim. da li da zadrzim ili da ide dalje. sta god da uradim kajacu se. ako zadrzim ima vise da haludzam oko toga da li je razlika 5 ili 10% nego da uzivam u muzici. ako prodam onda cu se kajati sto sam mozda za male pare mogao da unapredim zvuk makar i za 10%. sve u svemu, izigravam debila, prebadam kablove i cepidlacim jeste mrvicu bolje ili nije.
Izvinjavam se što upadam u temu, pomenuo si da imaš C320BEE pojačalo? Imao sam isto, možda mogu da pomognem u izboru ostalih komponenti. Ako mašim poentu, veliko izvinjenje.
@Chinaski

Пуно је писано у овој теми па не могу да видим шта ти је остатак опреме али с обзиром да S.M.S.L. SU-1 није скуп, задржи га и узме неки скупљи DAC, упореди их и види да ли можеш уочити разлику у звуку. Ако постоји разлика у корист скупљег продај кинеза, ако разлика не постоји или је јако мала продај скупљи.
Искрено ја не тврдим ни једно ни друго али ако тако поступиш бићеш задовољан или зато што знаш да си платио и добио квалитет или зато што јефтин уређај ради исто као и скупљи.
Ја сам рецимо имао iFi ZEN AIR DAC који кошта 100€ и исто је хваљен на рецензијама, купио сам поменутог кинеза и нисам осетио никакав бољитак, додуше звук није ни лошији. Сад тренутно имам оба али вероватно ћу продати iFi из разлога што дају исти звук а S.M.SL. има више улаза и практичнији је. Остатак система је Triangle Borea BR03, Yamaha AX 497, Triangle каблови., извор Qobuz. Звуком сам прилично задовољан без обзира који DAC да користим.
Boki, kako plaćaš preplatu za Qobuz? Iz INO? Hvala.
Razlog zašto se u audio svetu prave da merenja ne znače ništa, je prosto da bi se nastavila prevara. Inače nema čime da se proda preskupa oprema, osim da prodaješ kao luksuz radi luksuza. Što ja ne vidim kao problem, jer se svašta prodaje samo radi luksuza, brenda. Na ovom forumu za sve diskutujemo po specifikacijama, audio nije ništa drugačiji. Svako može da ima preference, ali činjenice su činjenice.
Svira muzičar, ima feel, groove, DAC to nema. Kao što je očigledno bilo na analognoj TV kad imaš smetnje, isto tako je očigledno u audio.
I ovo nije ništa protiv hobija, opsednutom potrebom da se kupi nešto ''bolje''. To je za svaki pasionirani hobi tako. To je sasvim u redu.

Ako ti je zvuk čist i dovoljno glasan, to je to. Ne moraš da se grizeš što nemaš X evra da kupiš skup DAC ili pojačalo.
Ne bih se složio da je skupa oprema prevara. Takođe, iako su jedinice i nule, različiti DAC-ovi imaju različitu muzikalnost. Zvuči šašavo, ali je tako.

Takođe, iako su jedinice i nule, različiti DAC-ovi imaju različitu muzikalnost. Zvuči šašavo, ali je tako.
DAC pretvara te jedinice i nule u analogni signal, koji treba da ima što manje distorzije (ako je loš čuješ). Nema muzikalnosti u priči. To što pričaš je placebo. Sve i da hoće DAC ne može ništa tu da radi.

@Pega

Плаћам односно плаћао сам преко КП, цена је била 3000 дин. за 6 месеци а сада је 3500 дин. Момци су коректни али сам сваки пут имао прекид од 7 - 8 дана, они ми продуже претплату али је незгодно што никад не знаш када ће се прекид десити. Тренутно имам Tidal у замени слотова па ми је џабе. Вероватно ћу мало одморити од Qobuza јер ми је претплата истекла ових дана. Заинтересован сам да направим Qobuz фамилију али није баш једноставно па чекам да се сложе коцкице.

DAC pretvara te jedinice i nule u analogni signal, koji treba da ima što manje distorzije (ako je loš čuješ). Nema muzikalnosti u priči. To što pričaš je placebo. Sve i da hoće DAC ne može ništa tu da radi.
Veća muzikalnost upravo dolazi sa boljih komponenti kod kvalitetnijeg DAC-a (od operacionih pojačala, kondenzatora, napajanja). Naravno, kao standalone uređaja. A sam dobar DAC, pa bolji jitter, bolji clock - sve to doprinosi kvalitetnijem zvuku i ne postoje džabe razlike. E sad, nekome su razlike nebitne ili nečujne, to je u redu.

Veća muzikalnost upravo dolazi sa boljih komponenti kod kvalitetnijeg DAC-a (od operacionih pojačala, kondenzatora, napajanja). Naravno, kao standalone uređaja. A sam dobar DAC, pa bolji jitter, bolji clock - sve to doprinosi kvalitetnijem zvuku i ne postoje džabe razlike. E sad, nekome su razlike nebitne ili nečujne, to je u redu.
To uopšte ne postoji, smetnje su očigledne, ili imaš savršenu reprodukciju.

To uopšte ne postoji, smetnje su očigledne, ili imaš savršenu reprodukciju.

Možeš ih definisati i kao "smetnje". Zapravo, to je bolje napravljen analogni signal, koji je došao kao proizvod boljih komponenti, uravnoteženijeg signala kod boljeg DAC-a, bolje filtracije, boljeg dekodiranja, itd, itd.

Ako nema očiglednog šuma, to je to. Nema ništa od suptilnih razlika. Nema bolji DAC gde ima neka suptilna razlika, nešto ovo ono. Bilo je loših čipova u početku, ali to je davna prošlost. Sad se ni ne isplati praviti loš.

Ako nema očiglednog šuma, to je to. Nema ništa od suptilnih razlika. Nema bolji DAC gde ima neka suptilna razlika, nešto ovo ono. Bilo je loših čipova u početku, ali to je davna prošlost. Sad se ni ne isplati praviti loš.
O каквом шуму је реч?

Razlike se mere mernim instrumentima, a ne čujnošću. Naravno da postoje razlike..

Pego brate iskuliraj ga. Da se stvari tako jednostavno predstavljaju ne bi bio moguć 775 mod i razni Firmware modovi. Koliko je svaka komponenta u sistemu bitna, mogu da pokažem na dva primera. Prvi je ubacivanje jeftinog Zerozone Linear Power Supplies , kao napajanje za DAC. Totalno druga zvučna slike. Dodavanjem i računo pravljenog kabla za napajanje pojačala i "paklene pomorandže" za zvučnike , sistem kao da je prodisao.

Poslednja izmena:
Pego brate iskuliraj ga. Da se stvari tako jednostavno prestavljaju ne bi bio moguć 775 mod i razni Firmware modovi. Koliko je svaka komponenta u sistemu bitna mogu da pokažem na dva primera. Prvi je ubacivanje jeftinog Zerozone Linear Power Supplies , kao napajanje za DAC. Tatalno druga zvučna slike. Dodavanjem i računo pravljenog kabla za napajanje pojačala i "paklene pomorandže" za zvučnike , sistem kao da je prodisao.
У дискусији о звуку на првом месту је утисак а он је везан за наш слух и укус. На другом месту је класичан плацебо, оно, променили каблове и драстична разлика?
Зато треба одвојити укус од саме технике, а то је тешко.
Примера ради, мени је најтоплији звук са прастарог DAC чипа Philips, TDA1541. Он је био толико добар да су га користиле многе звучне фирме у својим CD плејерима, попут: Arcam, Bang & Olufsen, Cambridge Audio, Grundig, Meridian, Mission, Naim, Nakamichi, Revox и многи други.
1f410eb-6652-4ffd-bfd2-3c55f3fa26de.jpg
Мало је вероватно да су сами програмери очекивали да ће TDA1541 остати толико познат до данас. Али управо је овај чип био предодређен да постане симбол самог музичког мулти-бита и стекне легендарни статус.
Почетком 90-тих, успео сам да набавим Philips CD960, који је био папрено скуп али је зато давао звук који тешко да је личио на синтетику, као код јапанских плејера.
b6cc8a7-3be5-4eb2-b6a9-da353b5622d2.jpg
На тржишту се тада могао купити и Marantz CD94, који је био потпуно исти само са измењеним дизајном и под брендом Marantz.

На Алију се могао купити DAC ca чиповима TDA1541, осам комада на плочи:
цд1.PNG
цд2.PNG
Проблем је у томе што су ти чипови давно скинути са производње и тешко их је наћи, мислим на оригинале.
Мој друг је успео да купи овакав DAC пре неколико година са уграђеним половним чиповима али оригинал Philips.
Звук је просто невероватно топао и детаљан.
Неки тврде да прве серије из 1541. без индекса, које је направила компанија Signetics, звуче најбоље. Други кажу да треба тражити холандске С1 моделе, али са две „круне“. Ово је вероватно најближе истини. А други тврде да су најновије серије тајванских TDA1541A са индексом N2 чудесно добре и да се не разликују од врхунских TDA1541A-S2. Како можеш да не полудиш овде?
Ја наручио са Алија али су у њему били јефтини плагијати и звук је био тотално другачији. Није тешко претпоставити да је интересовање за TDA1541 привукло и преваранте на азијским платформама за трговање. Додавање престижне гравуре, ознаке чипа, је једноставно. Неки од њих су били толико ентузијастични да су понудили верзију TDA1541A-S3, која се никада није ни производила.
Пробао сам да нађем по огласима оригиналне TDA1541 али нисам успео па сам тај DAC продао.
Ето, чисто да се зна.

@Gigy ovaj Philips CD960 drži cenu i dan danas. Gledao sam presek unutra i neke druge stvari, ozbiljna mašina. Da li onda pazariti neki skuplji CD plejer ili ići na DAC? Ja koristim Sony CDP-M11 uzet od prvog vlasnika još 2006 godine sve sa papirima i računom. :D Imam i Denon RCD-M38 DAB koji je više AV resiver ali dobar. Kada uporedim slušanje između Denon i Sony, na Denonu se dobija onaj bas i mekoća koju Sony nema. Ali, pitanje je da li je to zbog samog AV resivera koji ima svašta u sebi ili jednostavno ima bolji DAC čip. Razlika se baš oseti kada je u pitanju konkretno Depeche Mode audio disk, pošto sam na njemu testirao. Sony koristi CXD2552Q (1bit) DAC, a za Denon AKM AK4385 (24bit 192K) ako ti nešto znači.

На тржишту се тада могао купити и Marantz CD94, који је био потпуно исти само са измењеним дизајном и под брендом Marantz.

Mislim da si hteo da kažeš pod brendom Philips. Philips i Marantz su imali veoma uspešnu sradnju, i zajedničku proizvodnju.

imao sam dugo čuveni marantz cd65mk2 sa čuvenim tda 1541...bio je to šok ( u negativnom smislu) nakon mog skromnog marantz gramofona...digitalija ko digitalija, ali sam slegnuo ramenima i nastavio da ga slušam jer su ploče tada praktično zamirale...nikad se nisam navikao na taj zvuk, ali istovremeno mogu da kažem da je digitalija dosta napredovala, i sada dosta toga zvuči drugačije u odnosu na početke digitalije, mislim pre svega na externe dac-ove

taj mit o tda1541 se nekako prenosi s kolena na koleno, ali puno toga danas ga je prevazišlo....

@Gigy ovaj Philips CD960 drži cenu i dan danas. Gledao sam presek unutra i neke druge stvari, ozbiljna mašina. Da li onda pazariti neki skuplji CD plejer ili ići na DAC? Ja koristim Sony CDP-M11 uzet od prvog vlasnika još 2006 godine sve sa papirima i računom. :D Imam i Denon RCD-M38 DAB koji je više AV resiver ali dobar. Kada uporedim slušanje između Denon i Sony, na Denonu se dobija onaj bas i mekoća koju Sony nema. Ali, pitanje je da li je to zbog samog AV resivera koji ima svašta u sebi ili jednostavno ima bolji DAC čip. Razlika se baš oseti kada je u pitanju konkretno Depeche Mode audio disk, pošto sam na njemu testirao. Sony koristi CXD2552Q (1bit) DAC, a za Denon AKM AK4385 (24bit 192K) ako ti nešto znači.
У ери lossless формата плејери нису актуелно, бар за мене. Данас све држим на диску и имам моментално доступ томе што ми се слуша и, нај важније, физички немам проблем са складиштењем дискова.
Проблем са осталим CD плејерима је у ласери. Филипс је имао конструкцију ласера као ручка грамофона, значи, без кретног механизма и гумица као и стаклену оптику.
Mislim da si hteo da kažeš pod brendom Philips. Philips i Marantz su imali veoma uspešnu sradnju, i zajedničku proizvodnju.
Па написао сам, Marantz је од Philips куповао комплетну електронику и само мењао спољни изглед и качио свој лого. Значи, под хаубом 1:1.
imao sam dugo čuveni marantz cd65mk2 sa čuvenim tda 1541...bio je to šok ( u negativnom smislu) nakon mog skromnog marantz gramofona...digitalija ko digitalija, ali sam slegnuo ramenima i nastavio da ga slušam jer su ploče tada praktično zamirale...nikad se nisam navikao na taj zvuk, ali istovremeno mogu da kažem da je digitalija dosta napredovala, i sada dosta toga zvuči drugačije u odnosu na početke digitalije, mislim pre svega na externe dac-ove

taj mit o tda1541 se nekako prenosi s kolena na koleno, ali puno toga danas ga je prevazišlo....
Ствар укуса, ништа чудно.
Ја сам био у шоку када сам код лика видео појачало Revox B750, звучне кутије Bose 901 а на тој комбинацији слуша реп музику?

Poslednja izmena:
У дискусији о звуку на првом месту је утисак а он је везан за наш слух и укус. На другом месту је класичан плацебо, оно, променили каблове и драстична разлика?
Зато треба одвојити укус од саме технике, а то је тешко.
Примера ради, мени је најтоплији звук са прастарог DAC чипа Philips, TDA1541. Он је био толико добар да су га користиле многе звучне фирме у својим CD плејерима, попут: Arcam, Bang & Olufsen, Cambridge Audio, Grundig, Meridian, Mission, Naim, Nakamichi, Revox и многи други.
Pogledajte prilog 492102
Мало је вероватно да су сами програмери очекивали да ће TDA1541 остати толико познат до данас. Али управо је овај чип био предодређен да постане симбол самог музичког мулти-бита и стекне легендарни статус.
Почетком 90-тих, успео сам да набавим Philips CD960, који је био папрено скуп али је зато давао звук који тешко да је личио на синтетику, као код јапанских плејера.
Pogledajte prilog 492099

На Алију се могао купити DAC ca чиповима TDA1541, осам комада на плочи:
Pogledajte prilog 492100
Pogledajte prilog 492101
Проблем је у томе што су ти чипови давно скинути са производње и тешко их је наћи, мислим на оригинале.
Мој друг је успео да купи овакав DAC пре неколико година са уграђеним половним чиповима али оригинал Philips.
Звук је просто невероватно топао и детаљан.
Неки тврде да прве серије из 1541. без индекса, које је направила компанија Signetics, звуче најбоље. Други кажу да треба тражити холандске С1 моделе, али са две „круне“. Ово је вероватно најближе истини. А други тврде да су најновије серије тајванских TDA1541A са индексом N2 чудесно добре и да се не разликују од врхунских TDA1541A-S2. Како можеш да не полудиш овде?
Ја наручио са Алија али су у њему били јефтини плагијати и звук је био тотално другачији. Није тешко претпоставити да је интересовање за TDA1541 привукло и преваранте на азијским платформама за трговање. Додавање престижне гравуре, ознаке чипа, је једноставно. Неки од њих су били толико ентузијастични да су понудили верзију TDA1541A-S3, која се никада није ни производила.
Пробао сам да нађем по огласима оригиналне TDA1541 али нисам успео па сам тај DAC продао.
Ето, чисто да се зна.
Malo si sam sebi kontradiktoran. Dakle, evolucija svakako postoji i tehnologija nije stala. U prevodu, nije samo čujnost i placebo. :)

Opet kažem, postoje merni instrumenti i na jednom sistemu se itekako ističu razlike sa različitim DAC-ovima (standalone ili integrisanim po komponentama), nebitno jesu li hi-end, skupi "per se" ili "budget" rešenja, koja su se potrefila kao dobra i u krajnjem rezultatu lepo zvuče.

Da me ne shvate kolege pogrešno, nisam zagovornih standalone DAC uređaja, ali itekako vidim njihovu primenu u dobrim sistemima..

Malo si sam sebi kontradiktoran. Dakle, evolucija svakako postoji i tehnologija nije stala. U prevodu, nije samo čujnost i placebo. :)

Opet kažem, postoje merni instrumenti i na jednom sistemu se itekako ističu razlike sa različitim DAC-ovima (standalone ili integrisanim po komponentama), nebitno jesu li hi-end, skupi "per se" ili budget rešenja, koja su se potrefila kao dobra i u krajnjem rezultatu lepo zvuče.

Da me ne shvate kolege pogrešno, nisam zagovornih standalone DAC uređaja, ali itekako vidim njihovu primenu u dobrim sistemima..
Мерни инструменти су за лабораторију. У пракси, само наш слух, компоненте, врста музике и услови за слушање.

Jedino što postoji u realnosti je razlika u zvučnicima i kako sama prostorija utiče na zvuk. DAC čipovi nemaju ništa osim čistog signala ili očiglednih smetnji. Kablovi isto.

@Gigy a, na kom ti uređaju puštaš HI-RES FLAC format na pojačalo, a da nije računar? Šta preporučuješ ili neki DAC koji može da čita USB hdd sa FLAC formatom?

Jedino što postoji u realnosti je razlika u zvučnicima i kako sama prostorija utiče na zvuk. DAC čipovi nemaju ništa osim čistog signala ili očiglednih smetnji. Kablovi isto.
Претера га ти.
Да ли си имао прилике да слушаш цевно појачало?
По питању DAC-a, већ сам писао, у свој DAC сам убацио хибридни линеарни појачивач који је битно изменио звучну слику.
Зато, не нуди искључив или се ограђује да је то твоје мишљење.

Прихватимо сви да не чује како треба и готово. Убеђује те далтониста да боје не постоје, без увреде икоме. Ставиш на игноре и не цитираш да се не види пост.

Nije moje mišljenje, lepo sam stavio linkove koga zanima. To je kako je. Sve ostalo su laži i placebo. Kako može da izmeni zvučnu sliku? Stavio si drugi pojačivač signala.

Nazad
Vrh Dno