У дискусији о звуку на првом месту је утисак а он је везан за наш слух и укус. На другом месту је класичан плацебо, оно, променили каблове и драстична разлика?
Зато треба одвојити укус од саме технике, а то је тешко.
Примера ради, мени је најтоплији звук са прастарог DAC чипа Philips, TDA1541. Он је био толико добар да су га користиле многе звучне фирме у својим CD плејерима, попут: Arcam, Bang & Olufsen, Cambridge Audio, Grundig, Meridian, Mission, Naim, Nakamichi, Revox и многи други.
Pogledajte prilog 492102
Мало је вероватно да су сами програмери очекивали да ће TDA1541 остати толико познат до данас. Али управо је овај чип био предодређен да постане симбол самог музичког мулти-бита и стекне легендарни статус.
Почетком 90-тих, успео сам да набавим Philips CD960, који је био папрено скуп али је зато давао звук који тешко да је личио на синтетику, као код јапанских плејера.
Pogledajte prilog 492099
На тржишту се тада могао купити и Marantz CD94, који је био потпуно исти само са измењеним дизајном и под брендом Marantz.
На Алију се могао купити DAC ca чиповима TDA1541, осам комада на плочи:
Pogledajte prilog 492100
Pogledajte prilog 492101
Проблем је у томе што су ти чипови давно скинути са производње и тешко их је наћи, мислим на оригинале.
Мој друг је успео да купи овакав DAC пре неколико година са уграђеним половним чиповима али оригинал Philips.
Звук је просто невероватно топао и детаљан.
Неки тврде да прве серије из 1541. без индекса, које је направила компанија Signetics, звуче најбоље. Други кажу да треба тражити холандске С1 моделе, али са две „круне“. Ово је вероватно најближе истини. А други тврде да су најновије серије тајванских TDA1541A са индексом N2 чудесно добре и да се не разликују од врхунских TDA1541A-S2. Како можеш да не полудиш овде?
Ја наручио са
Алија али су у њему били јефтини плагијати и звук је био тотално другачији. Није тешко претпоставити да је интересовање за TDA1541 привукло и преваранте на азијским платформама за трговање. Додавање престижне гравуре, ознаке чипа, је једноставно. Неки од њих су били толико ентузијастични да су понудили верзију TDA1541A-S3, која се никада није ни производила.
Пробао сам да нађем по огласима оригиналне TDA1541 али нисам успео па сам тај DAC продао.
Ето, чисто да се зна.