Šta je novo?

9800X3D Code 00 problem

Vlaxii

Slavan
Učlanjen(a)
09.07.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 9800X3D | NZXT Kraken Elite 360
Matična ploča
ROG CROSSHAIR X670E HERO
RAM
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 6400 CL32 2x48GB
GPU
GeForce RTX™ 4090 SUPRIM X 24G
Storage
Samsung 990 PRO 4TB+1TB | Samsung 870 QVO 4TB + Samsung 870 EVO 4TB
Zvuk
Logitech Z625 | Logitech G Pro X 2 Lightspeed
PSU
Be Quiet! Dark Power Pro 13 1600W
Kućište
Fractal Meshify 2 XL Black
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Logitech Pro X Superlight 2 | Logitech G Pro X TKL
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Pro Max
Pametni uređaji
Xiaomi Watch S1 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ukratko, ploca je ROG Crosshair X670E Hero.
Nakon vracanja BIOS vrednosti na default kompjuter nece da odradi POST i zakuca se svaki put na code 00 sa upaljenim orange led na ploci.

Pokusao sam: Da izvadim skroz CPU iz socketa i vratim ga, neuspesno.
Vadio sam ram i probao sa jednim, pa zatim promenio mesta, ni to nije uspelo.
Raskacio sam kablove PCI power kablove za cpu i ponovo vratio, nista.

Sta bih mogao dalje da ucinim, komp je radio kako treba sve do momenta kada sam usao u BIOS I ucitao default vrednosti, od tada vise ne prolazi boot sekvencu.

pa mozes da probas kod nekoga da stavis svoj cpu i njegov da stavis u svoju plocu

Trenutno nemam tu mogucnost, niko ne poseduje noviji AMD ili X3D procesor. Ako bi neko zeleo da odradimo makar tu probu sa procesorom neka mi se javi u DM, ja sam iz Beograda.

Nisam napomenuo da sam izvrsio i vizualnu inspekciju procesora nakon vadjenja iz socketa i nisam primetio nista neobicno. Nema nikakvih tamnijih mesta i socket deluje potpuno normalno.

Ukratko, ploca je ROG Crosshair X670E Hero.
Nakon vracanja BIOS vrednosti na default kompjuter nece da odradi POST i zakuca se svaki put na code 00 sa upaljenim orange led na ploci.

Pokusao sam: Da izvadim skroz CPU iz socketa i vratim ga, neuspesno.
Vadio sam ram i probao sa jednim, pa zatim promenio mesta, ni to nije uspelo.
Raskacio sam kablove PCI power kablove za cpu i ponovo vratio, nista.

Sta bih mogao dalje da ucinim, komp je radio kako treba sve do momenta kada sam usao u BIOS I ucitao default vrednosti, od tada vise ne prolazi boot sekvencu.
Po ovome, moraces menjati cpu:

Komentari su bitni

Toga sam se najvise plasio, da cu upasti u tu grupu ljudi kojima ce se ovo desiti. Gledao sam sve u vezi toga i privukao sam sebi nesrecu 😊

Ostaje mi samo da utvrdim da li je ploca ili CPU. A zasto sam vratio na default podesavanja, zeleo sam da vratim sve na default i da apdejtujem bios na najnoviji, posto na ploci imam onaj prvi koji je doneo podrsku za 9800x3d. Djavo mi nije dao mira, ali kapiram da bi se to desilo pre ili kasnije ako je sam CPU problematican…

A nista specijalno u BIOSu nije ni dirano, samo aktiviran XMP za ram i pogasio sam asus auru osvetljenje.

Moja ploca je danas otputovala na reklamaciju (Asus ProArt x670), isti problem kao tvoj, mrtva i orange led. Mislim da nije CPU jer je u jednom momentu dala znake zivota, instalirao Win ali se predomislila nakon 20min i otisla u vecna lovista.

Sve je u garanciji a imam uvek jedan gaming PC u rezervi. Svakako mi je izbilo dosta zivaca u dva dana. Caseking je odmah poslao free shipping label za slanje ploče na reklamaciju.

Ne bih da ulazim u trosak i da uzimam neku komponentu bez testiranja. Ostaje mi da probam sa flesom i BIOS flashback opcijom koju cu sutra isprobati. Tesko da je neki BIOS gremlin u pitanju ali me nista ne kosta da i to probam.

Asrock inzenjer dao smernice kako da se smanji sansa da se komiraju procesori (nijedan koji nije fizicki naduven nije mrtav, nego samo komiran/brikovan/zakucan/zaglupljen). Cak i izgoreli/zagoreli moze zagoretina da se ocisti/obrise. Samo naduveni, fizicki deformisani su stvarno mrtvi.

Manje je da je ovo ispod uzrok ili slicno, nego vise da pravi dodatni problem:

EXPO/XMP ne smeju da budu ukljuceni ni 1 sekund, i Windows update ne sme da prvi skine i updatuje chipset drajvere preko neta.

MCR (Memory Context Restore) i fastboot moraju da budu iskljuceni, sto se sporije dize sistem, sto se duze trenira memorija to je sigurnije.

Posto je najveca vecina procesora samo komirana/brick-ovana, postoji neka sansa da se probude na drugoj ploci, drugoj verziji bios-a, itd, posle pauze da stoje iskljuceni itd. Isto vazi i za ploce. Ali najverovatnije ce tek AMD uspeti ih probudi/od-brick-uje, i refurbishuje

Evo najnovije verzije upustva sto je dao

~ Make a Windows ISO yourself from UPP source, it will have all the updates included (takes 30GB space to make). Around ~2h with a decent connection.
~ Use RUFUS to make a bootable windows USB with your created ISO. It can also force-include a local account for you.
~ Grab the latest Chipset drivers above or their site after some weeks, and put it onto your made USB stick
~ Grab the latest Bios from the Boardpartners site, extract the zip it comes from, put the extracted ROM/BIN file on your USB stick
~ On your first boot, just exit the bios, you don't need to configure anything.
~ Install windows on the machine, but have the ethernet cable unplugged.
// If it insists for a Microsoft account and doesnt let you make a local one. Shift+F10 to open CMD. Type start ms-cxh:localonly. This will bypass it (or "oobe\bypassnro" if the other doesn't work)
~ When windows boots remain offline, Install the exe of the chipset drivers, once its done it will ask you to reboot
~ press reboot, and mash DEL key on your keyboard to reach the bios
~ update the bios from the file you put on your USB stick
~ come back to windows, plug in the Ethernet cable or enable WiFi , run windows update so it can grab the rest

Once all that is done & graphics driver is also on the system
Reboot to bios, SET:
6000"MHz" under memory-speed, 1.4v 1.4v on memory/dimm-voltage side.
// One time 1.4v on DIMM/PMIC side can be enough. Up to how it's named.
Timings: 30-36-36
Navigate to AMD Overclocking menu under the Advanced category:
PBO can be on Advanced, Scalar 4x is fine. Curve Optimizer to -10 all.

If you have a search button, in the main menu there will be somewhere Memory Context Restore, or called MCR sometimes MRC
Near the memory timings section often at the bottom. Disable that !
Either in the same place or under category BOOT, disable fastboot.

Make a bios profile/preset (under the main menu)

CPU PBO korak je nebitan, cist OC, moze bez toga, I naravno da radeTimings/latencije podrazumeva da je adekvatna memorija sa superiornim SK Hynix chip-ovima, a ne inferiorni micron ili samsung.

I takodje ne mora rucno da se podesava memorija, moze samo sporo da se ostavi, sve na default/automatskom, to je vise korak da se povrate performanse koje fale posto se ne koriste profili

Poslednja izmena:
Ne bih da ulazim u trosak i da uzimam neku komponentu bez testiranja. Ostaje mi da probam sa flesom i BIOS flashback opcijom koju cu sutra isprobati. Tesko da je neki BIOS gremlin u pitanju ali me nista ne kosta da i to probam.
Ne znam da li znaš ali za BIOS flashback na Asus pločama, USB flash mora biti FAT32 MBR, tako da uradi sledeće iz CMD:

diskpart

list disk

(find your external disk number - will put example disk 2)

select disk 2

clean

convert mbr

create partition primary

select partition 1

active

format fs=fat32 quick

assign

exit.

Skini BIOS, otpakuj u neki folder, pokreni biosrenamer exe i kopiraj novoimenovani BIOS na USB. Kad stisneš flashback I lampica treperi, sve je ok.
Možda već znaš ovo ali ne može da škodi. :)

Asrock inzenjer dao smernice kako da se smanji sansa da se komiraju procesori (nijedan koji nije fizicki naduven nije mrtav, nego samo komiran/brikovan/zakucan/zaglupljen). Cak i izgoreli/zagoreli moze zagoretina da se ocisti/obrise. Samo naduveni, fizicki deformisani su stvarno mrtvi.

Manje je da je ovo ispod uzrok ili slicno, nego vise da pravi dodatni problem:

EXPO/XMP ne smeju da budu ukljuceni ni 1 sekund, i Windows update ne sme da prvi skine i updatuje chipset drajvere preko neta.

MCR (Memory Context Restore) i fastboot moraju da budu iskljuceni, sto se sporije dize sistem, sto se duze trenira memorija to je sigurnije.

Posto je najveca vecina procesora samo komirana/brick-ovana, postoji neka sansa da se probude na drugoj ploci, drugoj verziji bios-a, itd, posle pauze da stoje iskljuceni itd. Isto vazi i za ploce. Ali najverovatnije ce tek AMD uspeti ih probudi/od-brick-uje, i refurbishuje

Evo najnovije verzije upustva sto je dao

~ Make a Windows ISO yourself from UPP source, it will have all the updates included (takes 30GB space to make). Around ~2h with a decent connection.
~ Use RUFUS to make a bootable windows USB with your created ISO. It can also force-include a local account for you.
~ Grab the latest Chipset drivers above or their site after some weeks, and put it onto your made USB stick
~ Grab the latest Bios from the Boardpartners site, extract the zip it comes from, put the extracted ROM/BIN file on your USB stick
~ On your first boot, just exit the bios, you don't need to configure anything.
~ Install windows on the machine, but have the ethernet cable unplugged.
// If it insists for a Microsoft account and doesnt let you make a local one. Shift+F10 to open CMD. Type start ms-cxh:localonly. This will bypass it (or "oobe\bypassnro" if the other doesn't work)
~ When windows boots remain offline, Install the exe of the chipset drivers, once its done it will ask you to reboot
~ press reboot, and mash DEL key on your keyboard to reach the bios
~ update the bios from the file you put on your USB stick
~ come back to windows, plug in the Ethernet cable or enable WiFi , run windows update so it can grab the rest

Once all that is done & graphics driver is also on the system
Reboot to bios, SET:
6000"MHz" under memory-speed, 1.4v 1.4v on memory/dimm-voltage side.
// One time 1.4v on DIMM/PMIC side can be enough. Up to how it's named.
Timings: 30-36-36
Navigate to AMD Overclocking menu under the Advanced category:
PBO can be on Advanced, Scalar 4x is fine. Curve Optimizer to -10 all.

If you have a search button, in the main menu there will be somewhere Memory Context Restore, or called MCR sometimes MRC
Near the memory timings section often at the bottom. Disable that !
Either in the same place or under category BOOT, disable fastboot.

Make a bios profile/preset (under the main menu)

CPU PBO korak je nebitan, cist OC, moze bez toga, I naravno da radeTimings/latencije podrazumeva da je adekvatna memorija sa superiornim SK Hynix chip-ovima, a ne inferiorni micron ili samsung.

I takodje ne mora rucno da se podesava memorija, moze samo sporo da se ostavi, sve na default/automatskom, to je vise korak da se povrate performanse koje fale posto se ne koriste profili
Brate mili... prodje te volja za zivotom...

Brate ako ću toliko da se smaram sa tim neka ga, neka crkne.

Mislim tehnicki ne pomaze ko hoce da bude plug&play iz kutije, ali veci deo upustva je ili overclock, osnovno rucno podesavanje memorije ili kako uvek treba sklopiti nov sistem (sto se savetuje ovako vec godinama, od strane review-era, overclock-era i zaposlenih u firmama sto prave maticne) xD

Redosled za prvo chipset drajvere offline u windows-u, pa tek onda BIOS update je preporuka jos od Ryzen 3000 serije (svaki put kad je bio neki problem sa Ryzen 3000, 5000, 7000 AMD i proizdvodjaci maticnih su zvanicno trazili ovaj redosled), a slicno entuzijasti od kad je izasao Windows 10 preporucuju offline i graficke drajvere prvo pre nego sto Windows Update izbaguje nesto

Poslednja izmena:
Znaci da je problem u Ryzen procesorima, sto dokazuju i mnogi crknuti primerci. Nadamo se da ce Intel uraditi nesto makar sledece godine i otarasiti se ove bede.

Znaci da je problem u Ryzen procesorima, sto dokazuju i mnogi crknuti primerci. Nadamo se da ce Intel uraditi nesto makar sledece godine i otarasiti se ove bede.
Pisao sam da su problem AMD procesori juče i to ovde ali mi je uklonjen post. Uz to sam dodao u nastavku i hteo da pomognem... Meni je ovo sa AMD procesorima isto kao sa nekim kineskim telefonima. Daš lepu lovu ali ne radi to kako treba dok se ne ažurira software/BIOS u ovom slučaju. Poenta i jeste da su AMD generalno jeftiniji od Intel platforme, a vreme je pokazalo i zašto.

Svakako najmerodavniji test je sistem eliminacije, pa kada se ustanovi šta je, posle lako možeš da se igraš i pokušaš da središ. Ako ne uspeš, barem znaš koliko te košta sigurna zamena i miran si. Ovako možeš baciti keš, a bude nešto drugo. Hvala svima na razumevanju.

Problem je sto sve ovo traje prilicno dugo i niko ne zna tacan razlog. Nisam video da se AMD oglasio sa resenjem, tj ignorisu.

Edit, ipak su izjavili neku nebulozu: "AMD suggests that memory compatibility issues could be contributing to the failures, as some CPUs have reportedly failed to boot even after passing the Power-On Self-Test (POST)."

U prevodu: nemamo pojma sta se desava.

1746787099484.png

Poslednja izmena:
Probao sam sa 3 biosa, nista se nije promenilo, proces je trajao svaki put 4-5 minuta i lampica je blinkala na bios flashback dugmetu, kada je prestala pokusao sam da pokrenem i sve isto.

Odnecu danas CPU na reklamaciju pa da vidimo, ako nije procesor, onda cu i plocu.

Da dodam samo, kada se komp upali, 00 nije prvi kod koji mi izbaci vec 15 sto je memory training, to traje nekih 30-40 sekundi i onda se tek pojavi 00.

Prilozi

• IMG_0152.png
    IMG_0152.png
    809.6 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Zvuci kao da je mem controller problem

Zvuci kao da je mem controller problem
I ja to mislim, vidjao sam po netu da je stradao IMC u par slucajeva bas na ovom procesoru i bili su isti simptomi. Sad, sta li je dovelo do toga, ram je radio u XMP profilu na 6400, jedino sto sam video da je SoC voltage bio predefinisan na 1.25v kada se aktivira XMP. Da li je to moglo nesto da napravi? Mozda se ne “mirise” ovaj moj kit sa 9000 bas najbolje, ali kad sam uzimao RAM gledao sam da bude u listi kompatibilnih sa plocom.

Nemoj da lupas glavu sta je, jednostavno je falicna serija u pitanju.
CPU je prosao binning u fabrici ali cim je krenuo malo duze da se "rostilja" (citaj radi) kod tebe, popucale su slabe karike.
Slicno je bilo i sa intel nedavno.

Meni ako priznaju reklamaciju, ne uzimam mi se druga AMD ploca a nemam izbora.

ram je radio u XMP profilu na 6400, jedino sto sam video da je SoC voltage bio predefinisan na 1.25v kada se aktivira XMP. Da li je to moglo nesto da napravi?
EXPO/XMP menjaju tajne parametre koji su jedan bug u nizu koji dovodi da se komiraju procesori, ne treba paliti EXPO/XMP dok se ne resi problem, , nece pomoci samo da se SoC napon ogranici, (to je zadnje sto su ovom Asrock inzinjeru rekle kolege iz industrije)

Microsoft isto radi over-the-air firmware update cak i kad je u Windows-u sve iskljuceno i zabranjeno Windows update-u da dira drajvere ili bilo sta. Microsoft ima override koji zaobilazi sve na svim verzijama Windows

MCR, Memory Context Restore i fastboot kad ubrzaju treniranje memorije i butovanje, to unosi nestabilnost u sistem, i zato ne valja
Meni ako priznaju reklamaciju, ne uzimam mi se druga AMD ploca a nemam izbora.
Uzeti drugu ploce je definitivno korisno, samo pripremi se na druge probleme xD, MSI ploce imaju nedovrsen BIOS, imaju bug sa Ethernet/WiFi chip-om kako te koji zadesi, Gigabyte ploce imaju cesto coil whine, Asus ima previse problema, odma je drugi posle Asrock-a za ovo sa procesorima

Ako ti nije cim, siguran sa da umes, pre bi odradio mini-upustvo ono iznad sto postovah

Poslednja izmena:
Update situacije:

Vratio sam se iz servisa prodavnice gde je uzet CPU, na njihovoj test ploci procesor je bacio sliku i normalno je prijavljen u BIOSu. Izasli su mi u susret i rekli da donesem celu masinu u ponedeljak gde ce testirati i maticnu i RAM.

Znaci MegaSkot situacija.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno