Šta je novo?

Gree Amber Premium 12000btu za grejanje 40m2 prostorije?

Gree amber ultra nema funkciju samočišćenje-autoclean. Gree amber Pro je ima i upravo je radi. Kad se stisne istovremeno Mode i dugme za krilca gore dole više od 5 sekundi na ekranu daljinskog pokaže CL. Kod Amber Ultra se ne dešava ništa. Kod Amber Pro se na displeju unutrašnje jedinice pojavi isto CL i krene da duva hladno.

Kada se radi samočišćenje?
Ovaj model Gree Amber Premium (GWH12YD-S6DBA2A) ima?

Ma i šta je to "samočišćenje"? Nema nikakvih magičnih patuljaka koji izribaju filtere. Samo se valjda upali UV lampa koja steriliše filtere i to je to? Šta radi i sa prašinom sa filtera? Izduva nazad u prostoriju?

Ma i šta je to "samočišćenje"? Nema nikakvih magičnih patuljaka koji izribaju filtere. Samo se valjda upali UV lampa koja steriliše filtere i to je to?
Ne, nego zamrzne isparivaca unutrasnje jedinice pa ga otopi...
Nema to svaka Gree klima!
Samo: Soyal, Amber Pro i Pular! I mozda jos neka od stari modela!
Filtere svakako sam peres 🙂
Ovako izgleda ta funkcija:

Kada se radi samočišćenje?
Ovaj model Gree Amber Premium (GWH12YD-S6DBA2A) ima?
Nema to Amber Ultra/Premium

Poslednja izmena:
da li zna neko kolika je razlika u potrosnji izmedju amber pro i amber premium ultra 12k? Jel nesto drasticno moze ova skupplja da ustedi ili je sve to relativno priblizna potrosnja struje?

da li zna neko kolika je razlika u potrosnji izmedju amber pro i amber premium ultra 12k? Jel nesto drasticno moze ova skupplja da ustedi ili je sve to relativno priblizna potrosnja struje?
Ne moze da ustedi moze samo da bolje greje. A ako stavis ovu slabiju u veci prostor a ima gubitaka onda em neces da se ugrejes em ce da se muci da trosi vise da zagreje. A ako stavis ovu skuplju u prostor za koji je prejaka ima da radi kao on/off u prelaznom i da izgubis komociju cas toplo cas hladno. Obrni okreni moras dobro da procenis gubitke da bi uzeo klimu za tvoj prostor. Pricam sve za full grejanje, za dogrevanje je druga prica.

Prostor je mali i svakako nije za 18-cu po kvadraturi, jer ta soba i jedan hodnik su negde oko 98m3, ali je problem visina, i sto nema izolaciju. Samo je stolarija nova. Stara je zgrada i visina plafona je 3.6m.
I po nekom proracunu tu bi trebalo da ide klima od 3,9 do 4,9 kw. I za taj prostora odgovaraju klime od 13btu do 18btu. Ono generalno najbolje bi bilo da uzmem za taj stan dve klime ali ne daju mi se pare za dve montaze. U drugoj kuci imam amber pro 12k i evo radi ona super, greje cak i vise nego za sta je namenjena ali trosi muski. Ja one cifre sto ljudi pisu samo na forumima vidim 🙂 kod mene ispod 700w nema sanse da spadne kad je ovaj minus. Evo trebutno cepa na 26c sa hiljadarkom. Nema ustede 😂

Prilozi

• IMG_1017.png
    IMG_1017.png
    438.8 KB · Pregleda: 72
Potrosio si 45kW za Januar?
Ne moze veliki prostor da se greje sa 300W, takav uredjaj ne postoji.
Mnogi ovde greju na 20-22C, a potrosnja moze i duplo skociti od 22 do 26C.

Evo mojih 19m2 na 25-27C sa jednom od najboljih klima na trzistu.

Prilozi

• Screenshot_20260120_142247_Tapo.jpg
    Screenshot_20260120_142247_Tapo.jpg
    55.5 KB · Pregleda: 62
Da dodam:
1768918167668.png

Mala je potrosnja jer mi klima nije primarna za grejanje, koristim pelet. A ovih nekoliko dana sam samo zeleo da istestiram klimu na ovom minusima pa nisam palio kotao i radila je klima non stop. Inace ne trosi bas malo klima kao sto sam mislio. Prosek bi mi bio negde oko 15kw dnevno sto je 450 kw
mesecno. A to je po meni puno za inverter. Doduse radila je samo na ovim minusima sto su bili, pa je trosila po 15kw u proseku, ali verujem da cim je temperatura u + smanjila bi potrosnju jer nije -10 svih 30 dana u mesecu 🙂 jer evo danas do sada potrosila samo 9kw. Do veceras u 00:00ne verujem da ce da predje 12-13kw. I to je sve na 27c podesena.

Prilozi

• IMG_1036.png
    IMG_1036.png
    95.4 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
26-27 stepeni je misaona imenica za ekonomicno grejanje u slabo izolovanim prostorima sa klimama. Ja grejem 80 kvadrata od toga veci deo drzim na 22 a manju sobu na 24 sve otvoreno pa sam za dec potrosio 700kwh

Ne znam da li je neko pisao ali evo moje iskustvo, pa koga zanima. Elem, počela Amber Ultra 12 da smrducka, pa da smrdi. Ona za razliku od Pro koju imam u drugom delu stana nema samočišćenje (a pro i ne smrdi). Bio mi majstor odradio malo pranje klime (nije problem plaćanje, sad je u gužvi) i bilo je bolje. Ali krenulo opet... Pa sam malo konsultovao AI kako izgleda proces samočišćenje na klimama koja ga imaju softverski. I malo sam razmišljao, isprobavao, menjao vremena koraka i došao do sledećeg. Isprogramirao sam da svake noći u 4 ujutro Ultra odradi prženje-sušenje izmenjivača 15 minuta na 30°C fan 5 ili turbo. Onda da u 4.15 počne ventilaciju. A u 4.20 da ugasi. I to daje efekta.

Jednom sam odradio ručno samočišćenje i to:
15 minuta 16° na tiho, 15 minuta odvlaživanje fan 1, 15 minuta grejanje 30° turbo fan, 5 minuta ventilacije, i gašenje. I ima efekta.
Na kraju sam stigao do toga da sam isprogramirao svih 5 koraka kroz scene, i klima će raditi samočišćenje svake subote u 4 ujutro (da se ne drndam ručno preko dana, nije prijatno kad ugreje a napolju 40°). Pa ću videti...ako treba staviću i 2 put nedeljno. Ali sušenje-prženje izmenjivača svake noći ću ostaviti svakako.

Evo mog algoritma za samočišćenje Amber Ultra 12 jer ona za razliku od Pro nema softverski u program za to. Podešena da radi noću subotom od 3.20h:

Korak 1 (Hlađenje 16°C, tiho): ⏳ 20 minuta
Korak 2 (Odvlaživanje, fan 1): ⏳ 20 minuta
Korak 3 (Grejanje 30°C, fan 5): ⏳ 15 minuta
Korak 4 (Ventilacija, fan 4): ⏳ 5 minuta
Korak 5: Potpuno gašenje (Power OFF)

Na Amber Pro sam skratio 1. i 2. na po 15 min..
A svake noći od 3.00 će obe da se suše. Koraci 3,4 i 5.

@drgrdjr
Dodaj korak 4 i ispred koraka 3, da vratiš izmenjivač bliže sobnoj temperaturi, tj. umanjiš "šlogiranje" metala/cevi naglom i drastičnom promenom temperature 🙂

Odvlaživanje (korak 2) radi na 24 pa zato sam mislio da nije potrebno, obzirom da je 6 stepeni razlika do 30 na grejanju-sušenju (korak 3)...ali to je na ekranu a koja je temperatura cevi i izmenjivača...?? Ma ako treba, dodaću...

I sad razmišljam, koliki je tek šok materijala na fabričkom samočišćenju (kad se pojavi Cl na ekranu) kod modela koji ga imaju ( Amber Pro, Clivia, Pular...). Tamo bukvalno smrzne saće, pa udari grejanje. Ovde to ne može da se postigne. Znači da to fabrički i ne treba prečesto da se radi. Bolje ovo, blagi su prelazi.

Tamo bukvalno smrzne saće, pa udari grejanje.
Clivia, Airy (i Midea Breezless E) provereno prave pauzu između smrzavanja/pečenja. 👇 🙂

ali to je na ekranu a koja je temperatura cevi i izmenjivača...??
Upravo tako.
Ne znam tačno ali pri hlađenju/odvlaživanju me ne bi čudilo da izmenjivač silazi i ispod 0C, dok na grejanju valjda do ~56-57C idu.
Ergo, prelazi su sve samo ne blagi kad odmah sa hlađenja prebaciš na grejanje na 30C (pri čemu se fakat punom snagom zaleti) 😉 🙂

Prilozi

• Screenshot 2026-07-03 at 03-28-18 Climate – Home Assistant2.webp
    Screenshot 2026-07-03 at 03-28-18 Climate – Home Assistant2.webp
    38.2 KB · Pregleda: 9
Ja sam mislio da je odvlaživanje dovoljan prelaz. Ali neće ništa smetati ako se ubaci još jedno ventiliranje pre prženja. Ako će to da produži vek uređaju, uradiću. Ništa ne košta 😀. Hvala na sugestijama!

I odvlaživanje ti je hlađenje iz operativnog ugla klime. Ne verujem da prebaci 7-10C na izmenjivaču 😉 🙂

Hvala ti. Evo ga novi algoritam za samočišćenje Amber Ultra od 6 koraka:
1. Hlađenje 16°C (Quiet): ⏳ 15-20 min (Stvara vodu i natapa prašinu).
2. Odvlaživanje (Fan 1): ⏳ 15-20 min (Ispira prljavštinu niz odvod).
3. 🆕 Ventilacija (Fan 4): ⏳ 3-5 minuta (Bezbedno podiže temperaturu saća na sobnu i stabilizuje materijale).
4. Grejanje 30°C (Fan 5): ⏳ 10-15 min (Suvo prženje i sterilizacija u bezbednom režimu).
5. Ventilacija (Fan 4): ⏳ 5 min (Hlađenje plastike pre gašenja).
6. Power OFF (Gašenje).

I odvlaživanje ti je hlađenje iz operativnog ugla klime. Ne verujem da prebaci 7-10C na izmenjivaču 😉 🙂
U pravu si. Zato se i ne zalićem sa čestim samočišćenjem. Jednom nedeljno i to je to. Sad sam bio uradio pred more i još nisam otkad sam se vratio. Ali ostaviću da se suši automatski svake noći u 4.

Nazad
Vrh Dno