Šta je novo?

Gree Amber Premium 12000btu za grejanje 40m2 prostorije?

Dezavuises bez veze. Sve je gore receno, pametnome dosta. Uz to je i masa ljudi sama posvjedocila o snazi ove klime. Nije valjda da su svi clanovi nekog klana koji se tajno urotili da sire lazne informacije. Tacno Amber Nordic nije za malog prostora, ali za ozbiljno grijanje vece kvadrature razbija. Necu se raspravljat dalje sa tobom, to dodje isto pisanje uz vjetar. Klasicno citanje iz zasjede, citas tj tumacis onako kako i sta zelis. Aj z.

Poslednja izmena:
U vezi ambera nordica i oznake vanjske unutrasnje, ista je GWH12YD-S6DBA2A osim u dodatku na kraju /I (indoor) i /O (outdoor).

*** i finski vtt test, izmedju ostalog ima i amber nordic 09. Stranica koja je inace zastupnik za Mitsubishi.
Moze se prevest sa google translateom

Evo o amberu 09. Na -15 3.7kw kad se odbije defrost. Ima i vece peakove. 09ka jaca od sve i jedne dole testirane 12ke...scanwarm12 je inace isto Gree Hansol.

Poslednja izmena:
Mislis na -- QXAT (Two cilinder-two stage) , T .
Polako sa kompresorima.Klima nije samo kompresor ili softver.Ima puno detalja koji uticu na kvalitetan rad.

Dakle, osnovni model Daikina ima two cylinder - two stage kompresor. Pa to je onda fantastično.

Ja sam mislio da je klima samo kompresor...

Dakle, osnovni model Daikina ima two cylinder - two stage kompresor. Pa to je onda fantastično.

Ja sam mislio da je klima samo kompresor...
Nije samo kompresor, već i gvožđurija u spoljnoj. Nemoj to da zaboraviš. 😂😂
Čovek je merodavan za Amber koliko i ja za električne gitare.

Ja sam došao na odličnu biznis ideju. Idem časkom do štamparije...

Ovo je rad servisera koji treba da mi ugradi klimu. Doduše ovo je rad na zgradi, tako da ih je možda tako serijski radio. Da li je ovo ono o čemu ste pričali - 3m instalacije, termoizolacija cevi i vakimiranje? Tačnije, verujem da ne može ni da se proceni na fotki... Ali kako ovo generalno izgleda? 🤣
20210907_144520.jpg
Ovo je rad servisera koji treba da mi ugradi klimu. Doduše ovo je rad na zgradi, tako da ih je možda tako serijski radio. Da li je ovo ono o čemu ste pričali - 3m instalacije, termoizolacija cevi i vakimiranje? Tačnije, verujem da ne može ni da se proceni na fotki... Ali kako ovo generalno izgleda? 🤣
20210907_144520.jpg
20210907_144517.jpg

A taj minimum od 700--800 wati je tek ludilo , za klimu 12 btu.

400-500W, prekini da lupetas i izmisljas, koji problem sa mozgom ti imas?

@millanche
Ne sme toliko da se nabije uz plafon. Malo zbog cirkulacije vazduha, a najvise zbog odrzavanja, jer se sve u spoliasnjoj popravlja kroz gornji poklopac. Ovde ako nesto crkne, mora da se skida spoljasnja jedinica.

400-500W, prekini da lupetas i izmisljas, koji problem sa mozgom ti imas?

@millanche
Ne sme toliko da se nabije uz plafon. Malo zbog cirkulacije vazduha, a najvise zbog odrzavanja, jer se sve u spoliasnjoj popravlja kroz gornji poklopac. Ovde ako nesto crkne, mora da se skida spoljasnja jedinica.
A ta izolacija cevi, je l to ovo grkljan crevo ili ovo belo gore? Pisao je neko o nosacima da budu isto široki, da zadnji deo ne bude mnogo uza zid.

Ovo na terasi je iznuđeno rešenje i verovatno da se ne bi narušio spoljni izgled zgrade i da se ne oduzima mnogo od terase. Pored toga, vidi se da je tu ostavljen i odvod za kondenzat. Izolacija se vidi, ali ne znamo da li je bar 3 metra cevi (ne znamo kolika je dužina cevi unutar stana).

A ta izolacija cevi, je l to ovo grkljan crevo ili ovo belo gore? Pisao je neko o nosacima da budu isto široki, da zadnji deo ne bude mnogo uza zid.
To je ovo belo sa strane, tu su bakarne cevi kojima su povezane unutrasnja i spoljasnja, ovo ispod je za odvod. Te klime se ne koriste za grejanje, on/off su, a kada se koristi za grejanje, crevo odvoda se ne stavlja iz spoljasnje jedinice, samo iz unutrasnje za letnji kondenz.
Nosace za Amber sam ja stavljao produzene, za 24ku.

Ne mora da znaci da su on/off, sto ne bi mogle biti inverter klime i sto se ne bi mogle koristit zimi (crkne daljinsko pa radijatori u stanu hladni), u medju sezoni....
Ja koliko vidim, nema gumica ispod sj, nabijene previse pod gornji balkon, sama klima na balkonu je lose resenje jer smanjuje hladjenje sj klime leti, prakticno nemas balkon (da sedis a nezgodno i za susenje vesa), ako ikako moze sj van balkona staviti ili na neko predvidjeno mesto (sve vise misle na to u novogradnji) samo sto to mesto zna biti lose za bolju poziciju uj...
Ako ce klima biti za grejanje onda ne stavljati "lulu" u tacnu ispod sj, niti crevo na nju IZUZEV ako ne stavite i grejac u to crevo i u tacnu sj.
Defrost kad krene upitno je da li ce biti dovoljan odvod i to crevo za odvod iz sj... pogotovo ako je poluzatvoreno grejacem...
Veoma je vazno za sto bolji rad izabrati dobru poziciju za SJ i UJ.
SJ da se dobro provetrava i izmenjuje toplotu, za UJ da dobro i sto vise pokriva prostora koji hladi i greje (sto manje postrance da duva a sto vise "pravolinijski", ispred UJ...
I nije 3m vec 3m minimum, a bolje jos malo vise cevi da su.
Svaka cev klime da je ZASEBNO izolovana, ima i vec preizolovanih (što je ok), bitno je da su odgovarajuce i kvalitetne cevi (to vec znaju majstori), pa tuda ide i odvodno crevo iz UJ i strujni kabl ili kablovi...

Sam rad na slikama izgleda uredan.
Proveri da li ce obe cevi klime biti zasebno izolovane, pa onda mogu i u jedno siroko tremo crevo.
Neka odmakne koliko moze od zida SJ klime, kako ledja tako i bokove, ogotovo onaj levi deo kod izmenjivaca.
Stavi gumice.
Ako ima temoizolacija od debelog stiropora nek busi do zida i stavi sto duze vijke da ne zvrci zid.
Vakumira se vakum pumpom, NEMOJ da ti ispustaju gas da bi izbacili zrak, to vec nije vakumiranje...

Nisu inverteri zato sto nisu, pisalo bi na klimi.
Ne mogu se koristiti za grejanje, jer kada krene minus, zaledice se lula, zato se i ne stavlja. Stavljanje dodatnog grejaca moze dovesti do odbijanja garancije. Ne mora da znaci da hoce, ali je to prepravka uredjaja i mogu uzeti kao izgovor da vam ne uvaze garanciju.

Ja se nadam da ce sve biti ok, ovih dana treba i da to odradimo. Klima mi je stigla, samo da majstor nadje vreme da mi je ugradi :D U sustini ja se nadam da ce sve biti ok, jer pod 1 znam coveka prilicno dobro, pod 2 vazi za dobrog majstora. Nekad se malo plasim da neko ne gleda da isfusari rad u smislu da sebi napravi sto veci profit. Pre sam za ono brate kazi mi koja je cena da mi lepo uradis, a ne da mi stekas na svemu sto mozes samo zaradn da malo vise zaradis - a mogli smo to da resimo odmah normalno. Ove druge sto fusare zbog toga sto ih mrzi da rade, ne bih komentarisao.

99% "leđa o leđa" sa pola metra instalacije i takođe 99% da cevi nisu posebno izolovane ( gledano u odnosu na kondez crevo, tanko je to ).

Meni Amber 9ka grejala prošle zime nekih 40ak kvadrata, delimično izolovanih, odradila bez da štucne. Uzeta bila neplanirano na nekoj akciji za 80k, za te novce ne postoji bolji uređaj. Inače imam i Fujitsu/Midea/LG invertere unazad 10ak godina pa mogu da uporedim, Amber je daleko ozbiljnija klima. Ova devetka i fino modulira, nisam primetio neke probleme oko toga.
E sad, jedno pitanje, treba mi za predstojeću zimu još jedna klima, za grejanje takođe nekih ~40m2 u drugoj kući (spojena dnevna i trpezarija), ali neizolovanih (cigla 25cm i 38cm, solidni drveni prozori dvoslojna stakla..). Pošto su cene materijala kao i majstora otišle u nebo, odustao sam od bilo kakve izolacije, pogotovo što nisam siguran da će kuća ostati u vlasništvu duži period. A i ta ušteda u potrošnji...mislim da bi trebala bar decenija da se isplati ta izolacija :)
Uzeo bih opet tog Ambera da ga ima za te novce, ali nažalost nema ga, a 100k mi je ipak previše. Šta mislite jel bi Muse 12 mogla odraditi posao? Nisam ispratio detaljno probleme oko tog modela, znam za žalbe korisnika oko modulacije. Ali za ovaj pomenuti prostor mislim da to neće biti problem pošto zbog toplotnih gubitaka neće biti potrebe za nekom preterano niskom modulacijom. U slučaju nekih ekstremno niskih temperatura postoji bekap u vidu peći na drva, ali nije u planu da se koristi osim ako baš ne bude moralo. WiFi upravljanje mi je obavezno.

btw. @Milanche
Na onim slikama što si postavio kao primer rada servisera, po meni su sve te spoljne jedinice previše nabijene uza zid, a očigledno ima još par cm lufta na nosaču pa bi mogle da se odmaknu još malo. Kada pogledam kako se montiraju danas klime po gradu, naježim se. Lično sam uvek za što više prostora i iza spoljašnje i iznad unutrašnje jedinice.

Poslednja izmena:
Spomenuo si onu čije se ime ne spominje. 😂😂
Mislim da je Muse najveća taboo tema foruma. Jedni je kude, drugi hvale... i mislim da nije modulacija glavni problem već ta famozna ploča.
Lično, ne smem da preporučim nijednu osim ove koju imam (amber 12) ali verujem da će ti se javiti oba "tabora" za/protiv muse-a, kao i neko ko će ti preporučiti Fuji LMCE iako nisi pitao za nju.

Muse nema problema sa plocom, vec sa modulacijom, ne spusta ispod 500-600W, ne secam se tacno. Ploca je nekima menjana kao pokusaj resenja modulacije, ali ako se secam, bezuspesno. Ne bih smeo da je preporucim za 40m2 neizolovanog prostora, ali je moguce da ce da izgura. Svakako nece biti hladno, samo je pitanje koliko ce biti ravnomerna temperatura, daleko su ti zidovi od klime. Modulacija za toliki prostor svakako nije problem, neces ni druge klime videti ispod 500W, samo je pitanje da li je dovoljno jaka.

Spomenuo si onu čije se ime ne spominje. 😂😂
Mislim da je Muse najveća taboo tema foruma. Jedni je kude, drugi hvale... i mislim da nije modulacija glavni problem već ta famozna ploča.
Lično, ne smem da preporučim nijednu osim ove koju imam (amber 12) ali verujem da će ti se javiti oba "tabora" za/protiv muse-a, kao i neko ko će ti preporučiti Fuji LMCE iako nisi pitao za nju.
LMCE uvek ko predlog ali do MAX 35 m2 BAR solidno izolovanog prostora i iole pristojne stolarije .

LMCE uvek ko predlog ali do MAX 35 m2 BAR solidno izolovanog prostora i iole pristojne stolarije .
Očekivao sam drugog člana za tu preporuku, ali ajde tebe da pitam.
Otkud preporuka za tu klimu? Stari je model, ima nove K serije, a postoji i LUCA koja je jača.

Wifi mi treba. Nema izolacije, neće je ni biti, ne isplati se po ovim cenama. Bolje dati 200-300e za kvalitetniji uređaj i plaćati nešto više struju. Bar u mom slučaju.

Ako dajes 300e vise to je negde 1000e uredjaj to mora da greje dobro,pogotovo amber ,to je zmaj od klime. Sto se tice famoznig LMCE,ta klimanje sweet spot sto se tice fujitsu-a,ali je kao sto sma napisao za određene uslove ,lepo greje odlicno modulira,ja sam prezadovoljan,greje 29m2. Pre izraza stari model i ako je to apsolutno tacno, ja bih radije rekao proveren model i ako stariji mislim da je kvalitetniji od novijih modela. Luca je najbolja 12ka na trzistu(moje misljenje) do 40m2 . Ona taj prostor odradjuje odlicno,mora biti izolacija,stolarija,vuna sve po ps da bi to bilo to,u ovom slucaju u tim uslovima lmce bi se patio a ni luca se ne bi proslavila,zato amber koji greje kao lud bice odlican izbor.

Je li realno očekivati od Ambera, dvanaestice, da grije dnevnu i kuhinjicu od ukupno 20 kvadrata (južna strana) i da toplota pređe i u spavaću sobu preko puta dnevne (sjeverna strana)? Kuća nema demit fasadu, blok je širine 25 cm, a dosta kvalitetna je pvc stolarija. Pod krovom (po ploči) je kamena vuna od pet cm.
Htio sam da kupim Gree Muse, ali sad ozbiljno razmišljam da uložim više novca ako će to značiti da ću se za duže vrijeme osloboditi drva.

Najjača 12ica u prostor od 20m2 je bacanje novca. Čovek iznad pisao da mu Amber 9 greje 40 kvadrata delimično izolovanih. Treba samo čitati, sve je napisano već

Najjača 12ica u prostor od 20m2 je bacanje novca. Čovek iznad pisao da mu Amber 9 greje 40 kvadrata delimično izolovanih. Treba samo čitati, sve je napisano već
Pročitao sam, naravno, ali računao sam da bih mogao da zagrijem i tu spavaću sobu. Pa je li onda bolja opcija da za tu kvadraturu kupim Gree muse koja je oko 480 eura (plus 70 ugradnja), nego Amber sa cijenom od 830 (plus 70)?

Ne uzimaj Muse za grejanje.Pisalo je se o Muse seriji kakva je na grejanju.

Poslednja izmena:
Možda ovaj novi muse i nije tako loš..

Kako god. Bolje za te pare ići na dve klime.. u spavaću može i onaj Vox.

Kako naterati AMBER da brze ukljuci, pravi preveliku oscilaciju u odrzavanju zadate temperature oko 3 stepena, npr zadata 23 ona gura do 25,5 nekad i do 26 kada iskljuci a ponovo startuje na 22,5 prevelika razlika...

Nazad
Vrh Dno