Šta je novo?

Vivo x200 Series

Xiaomi jeste blago fail-ovao sa 15 Ultra ali ne vidim kako je to X200 Ultra bolji od Oppo Find X8 Ultra.
Lično mislim da je vivo bolji za foto/video zbog toga što ima bolji uw i zoom senzor, ima bolju optiku i premaz, jeste, ima manji senzor na glavnoj kameri ali ima tih 35mm koji više naginju ka profesionalcima. Sve ukupno kao uređaj je OPPO verovatno bolji i praktičniji jer ima kameru više, veću bateriju a i svakako je lepši od Vivo-a.
Xiaomi je spakovao odličan hardver ali im software ne prati to, ne znam, možda grešim nešto, uzeo sam Xiaomi pad 7 i ljudi moji, u 2025 godini uređaj nema double tap da se ugasi ekran, o čemu dalje da pričamo?

Au pa ti nisi ni prošao pored vivo telefona čim pričaš ovo. Kad slikaš i brzo uđeš u galeriju videćeš izvornu fotografiju koja je bleda i neoštra i nakon nekoliko milisekundi dobije taj neki finalni izgled, kao da se nalepi neki filter. To je vidljivo ako slikaš rafalno desetak fotki i onda uđeš u galeriju i gledaš "magiju" na delu haha.
Denoise uklanja šum a ne oštrinu.
brate 🤣 to što ti vidiš na sekundu nije izvorna slika niti on postavi neki filter, nego radi stacking u pozadini.
u zavisnosti od scene i jačine HDRa i količine frejmova, radi merging i traje u zavisnosti od toga.
jedina izvorna fotografija koju možeš da dobiješ jeste u RAW formatu, a na Vivu ne možeš ni to zato što oni obrađuju i RAW.

Za to što ti želiš slikaj u raw pa posle uživaj koliko hoćeš, za 99% korisnika bitno je da su fotke Instagram i Facebook ready. Gomila ljudi ne želi ni da pogleda fotografiju ako nije napucana i ispeglana(pogotovu devojke). Dolazimo do paradoksa da fotografije sa DSLR-a moramo da obrađujemo da izgledaju kao sa telefona da bi se dopale klijentima
fotografije sa DSLRa i moraš da obrađuješ hteo ne hteo jer ne liče ni na šta u originalu.
ako je tebi cilj da imaš ultra sharpness textured fotku, slobodno.
Ne poznaješ materiju pa ću probati da ti prosto objasnim. Log je u suštini flat video koji sadrži dosta više informacija o shadows-ima i highlights-ima u odnosu na standardni. Svaki proizvođač kamera ima svoj log file koji se pravi prema senzoru koji se koristi, tako Sony ima S-log 1,2,3, Panasonic V-log, Canon C-log i tako dalje... Svaki od njih ima svoj šmek i LUT kojim ga "razvijaš", tako da ne dobijaš isto ako Canon LUT upotrebiš na Panasonic V log ili obrnuto a isto kao i što Xiaomi i Vivo log neće biti isti kad se "razviju" istim LUT-om. Sa nekim log fajlovima je lako raditi, a sa nekima katastrofa tako da Xiaomiju treba neki njihov LUT koji bi razvio njihov log, dok vivo log lepo radi sa svim LUT-ovima.
to što ti pričaš su sve log profili 🤣

LUT je filter koji ti nalepiš, to nije color grading. što je log profil više obrađen, to je lakše lutom obraditi video.
a lut nema veze sa pravim color gradingom.

slobodno skini mc24pro ili motioncam na vivo pa ćeš videti šta je pravi log video I koliko ćeš se zapravo mučiti da oživiš boje.

Vivo jednostavno ima maniju da obrađuje sve, čak i RAW.
Xiaomijev URAW sa stackingom deluje manje obrađeno nego Vivov RAW.
X200u nazvati promašajem je stvarno besmisleno u svakom smislu.
nazivam ga tako i stojim iza toga.
telefon koji ima super UW koju će koristiti 10% korisnika i glavnu kameru koja na nativnoj fokalnoj distanci ima lošiji kvalitet nego godinu dana stariji telefon sa ISZom.

ti slobodno kupi x200u pa nek te Proday sprda kako pravi bolje fotke sa godinu dana starijim telefonom 🤣

Svakako mislim da je i ove godine vivo ostavio konkurenciju za sobom, a xiaomi je otisao korak nazad u odnosu na lani.
kako je to tačno Xiaomi otišao korak nazad?

koriste bolji premaz nego prošle godine gde su smanjili chromatic aberration za 90% u odnosnu na prošlu godinu?
stavili su JN5 na UW koji niko ne koristi.
ostavili su odličnu glavnu kameru, ostavili odličnu floating lens telefoto kameru na 70mm i postavili hp9 na 100mm?
kako je to korak nazad u odnosu na 14u?

pokrivaju 14mm, 23-28-35-46 sa glavnom, imaju 70mm trećom i 100-200mm sa četvrtom?
za razliku od Viva koji će imati 14, 35 i 85-190?
možda je bilo bolje da su izbacili 3x pa da imaju tri kamere i da se to nazove korak napred.

odjednom je nedostatak varijabilne blende toliko problem a ni Vivo ni OPPO je nisu imali ni jednom pa niko nije kukao i to nazivao nedostatkom.

jedina dobra stvar ove godine što je Vivo uradio jeste veći otvor blende na hp9, ostalo je bukvalno ništa.

a Oppo ima još zanimljiviji pristup sa 14, 23-28-35-46, ogromnim 70mm senzorom ( ne znam koji im je drugi krop) i 135mm koja je super po danu.

znači Vivo je ove godine samo za noćne fotografije bolji što i Xiaomi i OPPO lako nadomeste sa gcam-om ako je potrebno.
dnevne fotke i OPPO i Xiaomi bolji i raznovrsniji.

vaše pare, kupujte šta hoćete, ali malo uzmite i neke druge stvari u obzir.

ni Indijci na telegramu nisu oduševljeni, Kinezi još manje.
samo ono fanboisanje na Tviteru sa krispi oštrim fotografijama.

Koliko sam pročitao dolazim do mišljenja da su jednostavno dali ono što narod traži. A to napucane fotke za socijalne mreže i listanje galerije u telefonu eventualno u tabletu. Ne sećam se da mi je neko pokazivao totografije na monitoru ili televizoru.
Čovek naviše vremena provede na telefonu i sve se šteluje za isti.
Svaka čast izuzecima koji to prepoznaju ali jednostavno, ide u tom smeru.

to što ti pričaš su sve log profili 🤣
Naravno da su log profili, samo ne razumem šta je smešno? Jel sam ja rekao nešto drugačije? Svaki proizvođač ima svoje kao što sam napisao jer si ti rekao kako bi svi trebali da budu isti, nebitno dal je Vivo ili Xiaomi.
brate 🤣 to što ti vidiš na sekundu nije izvorna slika niti on postavi neki filter, nego radi stacking u pozadini.
u zavisnosti od scene i jačine HDRa i količine frejmova, radi merging i traje u zavisnosti od toga.
jedina izvorna fotografija koju možeš da dobiješ jeste u RAW formatu, a na Vivu ne možeš ni to zato što oni obrađuju i RAW
Ja sam lepo napisao KAO nalepi filter, jer pokušavam da objasnim slikovito i prosto, hdr ne koristim skoro nikad sem ako slikam u kontri. Image stacking koji traje sekundu ili dve sam možda imao na s21u, sada ipak koristim x100u 🤣
fotografije sa DSLRa i moraš da obrađuješ hteo ne hteo jer ne liče ni na šta u originalu.
Prvo kažeš kako je to ono što ti voliš i što je super na Xiaomiju, minimum oštrine, prirodno, bez post procesinga kao na aparatima a sad kažeš da takve fotografije ne liče ni na šta dok se ne obrade, odluči se. 😂
LUT je filter koji ti nalepiš, to nije color grading. što je log profil više obrađen, to je lakše lutom obraditi video.
a lut nema veze sa pravim color gradingom.
Auuu, ne znam čime se baviš ali od ovoga se ne bi 'leba najeo 😂
Opet ću probati da ti pojasnim što prostije...LUT je datoteka koja sadrži unapred definisane matematičke vrednosti boja kroz brojeve i omogućava brz i jednostavan način za primenu složenih color grading korekcija umesto RUČNOG podešavanja parametara. Znači ja sednem i uradim color korekciju nekog videa i sačuvam LUT, svi koji ga kasnije upotrebe imaće istu korekciju kao ja bez da su se pomučili i 2 sekunde.
Postoje tehnički i kreativni LUT-ovi, ovi prvi služe da color grade-uju log fajlove u tačne i prirodne boje a ovi drugi da daju neki lični pečat.

Mislim si ti pomešao PRESETE sa LUT-ovima ali to više nije ni bitno, neću dalje da ulazim u razglabanje oko ove teme, eto recimo da si ti sve u pravu, molim samo moderatore da ne brišu ovo jer ima ljudi koji će iz svega ovoga nešto novo da pročitaju i nauče.

Naravno da su log profili, samo ne razumem šta je smešno? Jel sam ja rekao nešto drugačije? Svaki proizvođač ima svoje kao što sam napisao jer si ti rekao kako bi svi trebali da budu isti, nebitno dal je Vivo ili Xiaomi.
radi se o tome da je Vivov log već obrađen.
nije ni Xiaomijev log čist ali je neutralniji, izvorniji.

skini mc24pro i pokreni raw dng snimanje pa ćeš videti koja je razlika kad uporediš logove jednih i drugih.

Prvo kažeš kako je to ono što ti voliš i što je super na Xiaomiju, minimum oštrine, prirodno, bez post procesinga kao na aparatima a sad kažeš da takve fotografije ne liče ni na šta dok se ne obrade, odluči se. 😂
znam šta sam rekao ali ne znam šta si ti pročitao i kako si shvatio.

lepota komputacione fotografije jeste u tome da ti već dobiješ obrađenu i procesuiranu sliku i da ne moraš time da se baviš kao kad slikaš sa fotoaparatom.

Xiaomi pruža osećaj prirodnije fotografije, specifičan izgled, mek i normalan izgled sa dosta manje postprocessinga nego kod Viva.
a pod postprocessingom spada oštrina, tekstura, grain, denoise, HDR itd.
a koliko vidim na primerima, master mod kod Oppa, Oppoa, kako već, daje još prirodnije fotografije.

RAW fotografije ne liče ni na šta bez obrade. bilo aparat, bilo telefon.

Auuu, ne znam čime se baviš ali od ovoga se ne bi 'leba najeo 😂
Opet ću probati da ti pojasnim što prostije...LUT je datoteka koja sadrži unapred definisane matematičke vrednosti boja kroz brojeve i omogućava brz i jednostavan način za primenu složenih color grading korekcija umesto RUČNOG podešavanja parametara. Znači ja sednem i uradim color korekciju nekog videa i sačuvam LUT, svi koji ga kasnije upotrebe imaće istu korekciju kao ja bez da su se pomučili i 2 sekunde.
Postoje tehnički i kreativni LUT-ovi, ovi prvi služe da color grade-uju log fajlove u tačne i prirodne boje a ovi drugi da daju neki lični pečat.
lut je bukvalno filter.

u suštini se ne razlikuje od obrade fotografije filterom, jedina razlika je da daje više opcija za fine tuning.
mogu da tvrdim pazar i da kažem da je to slično tome da kad na fotku staviš filter, imaš slajder sa od 0 do 100 pa da biraš jačinu filtera.
nije isto ali sličan princip.

color grading je kao obrada RAW fotografije, sve od nule, sam biraš svaku stavku.
lut može da pomogne ali je uglavnom prečica isto kao što su preseti u Lightroomu prečica za obradu fotografija.

da li fine-tune-ovao lut ili preset, isti klinac.
samo što je naravno teže baviti se video snimcima nego fotografijama i zahteva više posla ali je princip bukvalno isti, bar meni.

Vivo - evo vam zeiss natural, fotke ce ispast prirodne, ako vam se ne sviđa evo vam i textured i vivid modovi, ako vam se ne sviđa evo vam i kontrola saturacije, oštrine, te kontrasta u svakom modu, a ako vam se i to ne sviđa imate i humanistic street mode koji apsolutno mice svaku obradu.
E da dodali smo i neke kul stvari u softver tipa nocna panorama, mod duge ekspozicije na svim lecama, napredan makro mod s kontrolom fokusa, a evo vam i napredan night mode sa svim funkcijama poput astrofotografije, landscape and architecture, ai mod visoke rezolucije. Ma sve.

Xiaomi - maknut cemo varijabilnu blendu (jedinu kul stvar koju ste imali). Fotke ce vam bit takve kakve jesu pa eto vi vidite, ne treba vam night mode, mod duge ekspozicije radi samo na glavnoj kameri i boze sacuvaj da radi bez stativa, al evo imate leica logo pa je to ok.

Nisam verovao da će se ovako brzo formirati fanboj/hejter tabori Ultra-kamera Kineza :D
psychofedex ubi sa kritikovanjem oštrine i f raspona Vivo X kamera, vas nekoliko sa hejtovanjem Xiaomi-a, a od Xiaomi kamera aplikacije napraviste skoro pa klotaru neku bez opcija, što je teška nebuloza.

Jedino Oppo niko niti nešto preterano pljuje, niti hajpuje, a zapravo je najbolji Ultra-kamera flagship ove godine (X8 Ultra).

Rus izbaci odlično poređenje:

Rus izbaci odlično poređenje:

-Video: x200u ubedljivo, x8u, 15u
-Foto low light: X200u ubedljivo, x8u, 15u
-Foto day: uglavnom x200u osim kada ne pogodi white balance kod portreta mada i x8u ume da iznenadi kada ne odšrafi ekspoziciju
-Foto zoom: x200u, x8u, 15u
-Mic: x8u ubedljivo
-Mic i video ubedljivo najgori Xiaomi.

Mali je generacijski pomak ove godine, da su ubacili X100U u gomilu, sigurno bi izudarala guze u nekim situacijama. Po meni Best buy sada kada mu je cena oko 750$. Moćna main i telemacro kamera.

Čekamo dva 1" senzora I telefoto od 1/1.28" 😁

-Video: x200u ubedljivo, x8u, 15u
-Foto low light: X200u ubedljivo, x8u, 15u
-Foto day: uglavnom x200u osim kada ne pogodi white balance kod portreta mada i x8u ume da iznenadi kada ne odšrafi ekspoziciju
-Foto zoom: x200u, x8u, 15u
-Mic: x8u ubedljivo
-Mic i video ubedljivo najgori Xiaomi.
bukvalno celo poredjenje pada u vodu jer je na Oppu koristio auto mode, mogao je master, i na Xiaomiju je koristio vibrant umesto authentica.

A to je vidim i sablon, da kada se Xiaomi uporedjuje i kada hoce da hejtuju, naravno da fotkaju vibrantom, svi se prave mutavi kad je authentic u pitanju. A authentic je jedno 6 puta bolji sa manje procesinga, al' ajde, vidim da je i vama ovde drago da pljujete po Xiaomiju tako da vas pustam :D

inace, hp9 ima problema, i to se tek sada da primetiti.

i na x100u, x200pro, x200u i na 15u, ima ocajan shutter speed. u sred dana su brzine 1/100, eventualno 1/200, u retkim, retkim situacijama ide nesto preko.
niko nije obracao paznju na to jer je jedino Vivo koristio hp9 ali sad kad ga ima i Xiaomi kad se uporedi sa imx858 na 5x sa 14u, taj senzor ide na 1/2000 1/3000 dok hp9 kod 15u i Viva ide na 1/150.

1745705953253.png
1745705963342.png
Xiaomi bi ovde sa 14u isao sigurno preko 1/2000 lagano.
1745706005765.png
a to vidim i sad kad fotkam macka recimo, bas tesko uhvatiti motion sa 4.3x u odnosu na 5x na 14u kad sam koristio.

kao da HP9 ima neki ND filter na sebi, neki premaz ili neku foru sa samim socivom gde jednostavno fizicki ne moze slika brze.

u stvari evo primera sa 14u
1745706466253.png1745706426599.png

dok 15u predje 1/300 jednom u nikad
1745706603123.png

Vivo isto slow shutter speed, a i vidi se na klipu kod ovog Rusa kako su spori
1745706703921.png

Vivo je sa x200u dobio jos vise na svetlosti sa vecim otvorom blende ali jako spore brzine i dalje tako da je definitivno problem u senzoru.

Senzor te velicine i tog otvora blende mora da bude ili isti ili brzi od imx858 a tek jedna od ne znam koliko fotki ima normalni shutter speed.

mutavi Samsung, ne znaju ni senzor da naprave kako treba :D

Svako poređenje koje sam odgledao xiaomi je bio inferiorniji od x8u i x200u.

Vivo bez konkurencije i ove godine.

stalno spominjes kako Vivo ima spor shutter speed kao da su fotografije mutne, ti je nekad proslo kroz glavu da zbog toga sto ima ubedljivo najbolju stabilizaciju moze da otvori blendu duze nego ostali.
Neko je vec objavio video ali pogledaj 9:23

da li ovde iko čita poruke onako kako su napisane ili kako hoće da ih pročita.

nisam rekao da Vivo ima slow shutter I stabilizacija apsolutno nema nikakve veze sa tim.
svi telefoni sa hp9, uključujući i Xiaomi 15u imaju slow shutter u sred bela dana.
da si na stativu, u vakuumu, shutter ne treba da bude toliko spor kad imaš toliku količinu svetlosti.
1000003046.jpg
evo ti primer hp9 na gore i 3x imx858 dole.

da li ovde iko čita poruke onako kako su napisane ili kako hoće da ih pročita.

nisam rekao da Vivo ima slow shutter I stabilizacija apsolutno nema nikakve veze sa tim.
svi telefoni sa hp9, uključujući i Xiaomi 15u imaju slow shutter u sred bela dana.
da si na stativu, u vakuumu, shutter ne treba da bude toliko spor kad imaš toliku količinu svetlosti.
Pogledajte prilog 489752
evo ti primer hp9 na gore i 3x imx858 dole.
Ne primjecujem takav problem na x100 ultra

IMG_20250427_100043.jpg
IMG_20250427_124419.jpg
IMG_20250427_124516.jpg
IMG_20250427_124616.jpg
IMG_20250427_124334.jpg

Eto par fotki stvari u pokretu i vidis exif. A u zadnjoj sam i ja u pokretu cca 150km/h
A u slucaju da to ne valja imas na vivu i street mode za bas takve stvari a i snapshot mode.
Kupi vivo.

Već cure vesti za x300

Leak: Every model of x300 series will have a 200mp camera

200mp camera will no longer be limited for the pro and ultra models according to leaker 智慧皮卡丘 also known as Smart Pikachu.

vivo is also considering two 200mp camera for certain model (my guess is probably the next x300 ultra)

Prilozi

• Screenshot_2025-04-27-13-09-59-91_b72a20be883aec8a014bd2b7c7038e87.png
    Screenshot_2025-04-27-13-09-59-91_b72a20be883aec8a014bd2b7c7038e87.png
    462.6 KB · Pregleda: 16
Ne primjecujem takav problem na x100 ultra

Pogledajte prilog 489755
Pogledajte prilog 489756
Pogledajte prilog 489757
Pogledajte prilog 489758
Pogledajte prilog 489759

Eto par fotki stvari u pokretu i vidis exif. A u zadnjoj sam i ja u pokretu cca 150km/h
A u slucaju da to ne valja imas na vivu i street mode za bas takve stvari a i snapshot mode.
Kupi vivo.
ovo su normalne brzine kakve bi svi trebali da imaju. x200pro je isto kao i x15u po tom pitanju, a većina sample-ova sa x200u ukazuje na istu situaciju.

ume i Xiaomi da opali brže ali mnogo ređe nego što bi trebalo
1000003053.jpg

a imaš i na Xiaomiju action mode i fastshot za te stvari ali nije poenta u tome.
1000003054.jpg1000003055.jpg1000003057.jpg

nerealno spori shutteri.
ovaj primer je još zanimljiviji
1000003059.jpg1000003060.jpg
gde Oppo sa onom malom 6x kamerom ima više nego duplo brži shutter speed nego Vivo.

da li je premaz ili nešto novo u senzoru, ne znam, ali se baš čudno ponaša, pogotovo što hp9 dobro trpi ISO i mogu da ga navrnu na 2k iso i brz shutter speed, ali iz nekog razloga imaju prioritet na sporom shutteru u sred dana.

Mračan i tmuran dan
Pogledajte prilog 489779Pogledajte prilog 489782
Brate, uzmi VIVO i uživaj, ne opterećuj se više nebitnim stvarima 🤣
ok, pokazuješ mi x100u kao i Betmen.

nađi mi primere x200 pro I x200u.
ima vas i sa 100u i 200pro na forumu, nađite se pa uporedite da li je isti shutter speed.

si siguran da je kamera ista na x100u i x200u?
da nisu menjali coating, materijale, spoljno zaštitno staklo itd.

ili jednostavno odgovori kako onaj 6x senzor na Oppu sa f3.2 ili koliko sa hp9 na Vivu sa f2.3, kako je moguće da u istoj situaciji oppo bude duplo brži.

ne opterećujem se, boli me uvo, zadovoljan sam sa 15u a dobio sam ga za džabe a nisam ni planirao da ga kupim, vrati moje poruke sa teme.
iščekivao sam i Vivo i OPPO tako da uopšte nisam vezan za Xiaomi niti ga branim niti prozivam iz nekog bitnog razloga, samo kažem da hp9 ima problema i isto ponašanje i na Vivu i na Xiaomiju.

a svakako mi se ove godine više sviđaju i OPPO i Xiaomi u odnosu na Vivo.

@ProdigyFreak
Baš će Vivo da odreaguje na peticiju... pa njih trenutno ne zanima ni da ponude većinu modela van Kine...

Ja čekam da rus koji je radio video poređenje Vivo vs Oppo vs Xiaomi okači poređenje koje je najavio Vivo x100 Ultra vs x200 Pro vs x200 Ultra.
Mislim da ću 95% da se odlučim da pazarim Vivo x200 Ultra, samo da vidim kako da ga dovučem iz Kine.
Sad sam proveravao KP i vidim da je obrisana "prodavnica" momka (xslvr) koji je banovan pre neki dan ovde a nudio se da dopremi veću količinu uređaja iz Kine...

^nije mu obrisana prodavnica već neće da postavlja više na KP jer su bezobrazno digli cene za obnavljanje oglasa

Prilozi

• Screenshot_2025-04-27-16-04-57-08_a0f345942edbaf0bb972da8f6bf4e2ac.png
    Screenshot_2025-04-27-16-04-57-08_a0f345942edbaf0bb972da8f6bf4e2ac.png
    39.1 KB · Pregleda: 136
ok, pokazuješ mi x100u kao i Betmen.

nađi mi primere x200 pro I x200u.
ima vas i sa 100u i 200pro na forumu, nađite se pa uporedite da li je isti shutter speed.

si siguran da je kamera ista na x100u i x200u?
da nisu menjali coating, materijale, spoljno zaštitno staklo itd.

ili jednostavno odgovori kako onaj 6x senzor na Oppu sa f3.2 ili koliko sa hp9 na Vivu sa f2.3, kako je moguće da u istoj situaciji oppo bude duplo brži.

ne opterećujem se, boli me uvo, zadovoljan sam sa 15u a dobio sam ga za džabe a nisam ni planirao da ga kupim, vrati moje poruke sa teme.
iščekivao sam i Vivo i OPPO tako da uopšte nisam vezan za Xiaomi niti ga branim niti prozivam iz nekog bitnog razloga, samo kažem da hp9 ima problema i isto ponašanje i na Vivu i na Xiaomiju.

a svakako mi se ove godine više sviđaju i OPPO i Xiaomi u odnosu na Vivo.
dao sam ti sampleove sa x100u, x200u moze bit samo i bolji, xiaomi nije dorastao vivu i nemas se sta ljutit, dobar je i xiaomi al ko oce najbolju kameru na mobu ici ce na vivo.

@ProdigyFreak
Ja sam pomislio da je možda povezano...
Znam da je KP postao krajnje bezobrazan. Koje su druge opcije za online prodaju kod nas pored KP?

Nazad
Vrh Dno