Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2024 / 2025) - FAQ u prvoj poruci

Napokon i ja da osetim to "iskustvo" kad te prevari kinez na aliju, prvo mi trazio da mu platim jos par dolara za shiping, pa trazio da kencelujem porudzbinu, zatim sam to prijavio aliju dobio kupon od 2$ klasika i nakon 3-4 dana povuci/potegni rasprave sa tim prodavcem posalje meni navodno taj tester za pc napajanje, porucio tester za pc napajanje a stigao mi potenciometar za blage veze nemam sta inace GiantPower Store se zove cisto da se ne upecate kao ja
(ako nije ovo za temu slobodno brisite/editujte) :ROFLMAO:

Inace bio sam ubedjen da su UC..HU posiljke spore dok nisam dobio UB14143...HU koja je porucena 25 Marta i poslednji status joj "2025-04-05 Leaving from departure country/region" a videh na generatoru da su 50+ komada izgleda natovareni na bicikle i lagano dolaze ka Srb, Mkd, Slo, Alb i td.. 😅

Prilozi

• 66.jpg
    66.jpg
    223 KB · Pregleda: 64
Nikad mi ovoliko dugo držali na carini... Ako ne odrade danas, a koliko vidim neće, znači tek u sredu opet da se molim za paket. Šta većaju koliko će da lupe carinu Niš i Novi Sad zajedno da se usaglase. 3 nedelje da im stoji paket... Neverovatno.
Meni bukvalno danas pustili LR2441...NL posle 12 dana (BG carina) svakako ga ocekujem tek u utorak/sredu

@sasa022 jel ti negde radis u domacoj administraciji, rekao sam realna iskustva ljudi koje znam licno ili preko neta duze vremena... sad sto je neko duzan ili nije to nije praksa u 98% slucajeva za posiljke nize vrednosti a da tamo negde u civilziaciji su to posiljke ispod 100-200 $

francuza kojeg znam kupuje prakticno svu mreznu opremu sa alija, panele solarne isto, tacno dosta toga kabastog ide iz EU magacina kineza ali sve ostale sitnice od elektronike mu stizu iz kine i zamisli do sad nije dao ni dinara no VAT no carine, ove ostale sto znam daleko manje od njega uzimaju ali to je neko iskustvo vani
cena po kojoj kupi je ista ili jeftinija od one koja meni lista HW, ok poredio sam tokom 2024 kad smo kupovali neku opremu za networking, sta kinez radi i kako mulja ne interesuje me, moguce da zato ali uvodi te carinske dekleracije na svim proizvodima....

Poslednja izmena:
... gde ti ovde vidis ,,kod,, posiljke kad je sve manikirano, molicu lepo ..... 😂
21426 je broj naselja (eto za uvid) .... :sneaky:

Na slikama koje su bile postavljene video se ceo bar kod - skeniras telefonom ili bar kod citacem i vidis ceo LA...HU kod ;)

@techone

Unapred uracunaju i naplate - pogledaj sliku.

Evo ti primer za Sloveniju
Kacio sam i za Englesku
( dobijes lepo i racun )

sasa2.jpg

Moguce da su ubacili ja znam da do 2025 i ako je bio ispisan VAT cena je bila ista ko za mene ili manja, i iskreno ne znam kako bi to radilo za kinesku robu jer se ta forma primenjivala uglavnom u EU interno, platis robu sa PDV-om i cao sa kinom ne znam jel ti VAT moras platiti u svojoj zemlji a ne kini

Poenta je da do sad nisu placali nista, mi placamo u NS i Nis oduvek... kinezi su muljali dokle su mogli, dal i dalje muljaju ne znam, moguce da sad ide tako kao sto im ta slika pokazuje
Kad se budem cuo raspitacu se...

Sto se tice online sajtova na primer za cloud provajdere, masa ne naplacuje nikom VAT, neki naplacuju i korisnici se zale da se to skine... ja gde se placa ne uzimam, a vidim i da stranci na to itekako obracaju paznju, nije kina, radi se uglavnom o zapadnim zemljama... koliko vidim nije to bas super regulisano i masa manjih ne naplacuje VAT vec to ostavlja tebi da "platis sam ako zelis"

Pitaj se prvo da li je francuz pravno ili fizičko lice i kakve kombinacije ima.
Da li se plaća VAT za neku zemlju ili ne verovatno je pitanje za neku drugu temu.

Ne prepisujemo samo mi od EU vec i ona od nas. Pre nekoliko godina EU je uvela placanje PDV-a na sve posiljke bez obzira na vrednost. Ranije su posiljke do 22 Eur bile oslobodjene ali su videli da to smeta domacoj trgovini. Zato je EU postigla dogovor sa Alijem da on odmah naplati EU PDV i da kasnije to uplati na racun EU !
E sad da li je cena ista, veca ili manja nego ranije to nema nikakve veze da li postoji ili ne PDV jer sigurno postoji. Vec od poslovne politike Alija sta zeli da postigne, gde i kako !

narucio sam ebay-a nešto, trebalo je da stigne do sada ali nije
pošiljka je untracked
sta da radim? jel da označim da nisam primio ili jos malo da sačekam? koji je rok dok mi ne sklone tu opciju
i da li ce mi uopšte i poverovati da nisam, kakva je procedura

pa nema kod
royal mail iz engleske, obicno stiže za dve nedelje a sada nista skoro više od mesec dana

Nešto se definitivno dešava sa poštom. Pošiljke u martu naručene sad već više od mesec dana ne stižu, UC. Što se tiče eBay pošiljki iz novembra (SpeedPak) jedna je stigla u februaru a druge i dalje nema. Neko reče da imaju neki zastoj koliko sam slušao i daim gomila paketa stoji u distributivnim centrima.

Nista novo NS, uc.. ne stize nista, javasluk, nerad i korupcija samo vrte u krug i smeju se... jedna uc mi se na 1min pojavila na paketomatu ima mesec+ i odma bila cancelovana, i evo posle toga nista vise ne stize, kako moze uopste da se pojavi negde i da je opet vrate nazad u magacin samo sveti petar moze da skonta

Generalno, od ovih Ali paketa ni ne očekujem da stignu za ispod 20 dana, ali svašta se dešava ovih dana, to stoji. :)

Jedna UC07486***** mi od 09.04. stoji u Local delivery center i ne mrda.
S druge strane, SYAE0203***** mi je recimo javila 18.04. Package left sorting center of origin. a u ponedeljak me zove AKS kurir, kaže evo me ispred zgrade, imam isporuku. Sve sam očekivao, samo ne taj paket. :)

Ipak, najveća misterija mi je DHL paket CD1351*****DE koja ni na DHL ni na drugim trackerima više ne daje nikakav status, a bila je na carini prošle nedelje...

Koliko se u proseku ceka od postinog obavestenja da ce posiljku da ubace u paketomat, dok je zapravo ne ubace? Sigurno ce mi par ovih UC..HU uvezati i ubaciti, ali evo vec 2 dana od tog inicijalnog obavestenja nista.

2 dana, pa ceka sa 3 - 120 dana kako kad i gde ako stignu, ako ne uvedu neki harac na njih bar za NIS i NS mi smrdi zetsoko da oce :D

sačekaću još malo
nemam pojma ni do kada je rok da se požalim, retko naručujem sa ebay

meni 2 UC0751..HU sa statusima at local delivery center 10.4 ni traga ni glasa o njima, a jedna UB1414..HU koju donosi kinez sa biciklom izgleda najzad dobila promenu statusa nakon 17 dana i sad je "Arrive attransit country or district" valjda ce do kraja Maja stici pa da zaokruzi na 60 dana travelovanja 😅

sačekaću još malo
nemam pojma ni do kada je rok da se požalim, retko naručujem sa ebay
nema ti to veze ni sa Royal Mail ni sa Ebay, to ti je u 99% slučajeva zastoj kod nas

pogledaj koji ti je vremenski rok za žalbu / refund i strpi se, stiže ti paket sigurno ako si kupio od uglednog prodavca

Uzeh u posti 4 paketa 😅
1000004573.jpg
I stvarno nznm jel i vas driblaju u posti da vam traze da sacekate postar da donese izvestaj pa tek onda da odete po paket.
Kao tek su zaduzili jutros te pakete i kso da treba da sacekam. Reko cekajte vi koliko hocete a dajte vi meni te pakete.
1000004575.jpg

Treba da bude Зaдуженa зa испоруку ,verovatno su planirali da je proslede u tebi blizu postu.
Ako ne zele da ti daju posiljku kazi da su ti iz kontakt centra rekli da je mozes podici kad je u statusu Izvestena. Sto meni i jesu rekli u kontakt centru jednom prilikom.

U principu ne mozes da podignes posiljku dok status nije 'Zaduzen za isporuku', iako je posiljka u posti i postar ga nije poneo. Ako si dobar sa salterskim radnicima onda mozda i daju da podignes.

Mene to bas smara, jer postar svakako nece doneti sam(e) paket(e) vec (u ovom slucaju) bih ga cekao od ponedeljka da mi samo da taj papir i tek onda da uzmem paket(e) , opet ja licno, njima na noge da dolazim.
Sto onda cini ovu dostavu da sam cekao ne 17 dana, vec 20+ dana.

Pojedine serije UC....HU su zbog akcija u martu malo u zastoju

Izmedju prosledjivanja iz Madjarske i evidentiranja prijema kod
nas na Izmenicnoj posti prodje i 10 dana

Received by local delivery company ( HU ) - Arrived at local delivery center ( RS )

UB...HU idu standardno sporo

Nazad
Vrh Dno