Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Prilozi

• IMG_20250415_123942.jpg
    IMG_20250415_123942.jpg
    213.2 KB · Pregleda: 111
Alhua,al izgleda da je isti djavo.

Ma to firma kupuje ne ja za sebe :)
Znam da su ih nešto suludo plaćali...
Eeee slatko me nasmeja, (lača mati)!
To je jedan i jedini veliki proizvođač video opreme Dahua. ;)

Podelili se na 2 firme - AI kamere pravi AIhua, ove "obicne" Dahua :)

I mene zanima isto pitanje ali bi meni trebale cetiri kamere a bukvalno sam gledao cene na istom sajtu.

Recimo ovaj komplet: https://svezavideonadzor.rs/proizvod/dahua-komplet-video-nadzor-sa-4-bullet-kamere/

U pitanju su AHD kamere koje snimaju u Full HD rezoluciji sto je meni zbog velicine dvorista vise nego dovoljno. Ovo bi ukombinovao sa starijim DSC alarmnim sistemom koji treba da osposobim (senzori rade i reaguju ali centrala nije ukljucena, kupuje se kuca koja ima ovaj alarmni sistem ugradjen).

Ne bi da kvarim kupovinu, prodaju :) ali da ustedis malo, Google vrlo slican komplet Dahua sa 1TB hard diskom i sa 100m kabla za povezivanje, konektorima i 5A napajanjem ima za 5000din jeftinije, malopre gledao. Verovatno neka akcija stara cena im je bila 32000 nova 25xxx.

Ovo sam uzeo sami kao primer, cisto me zanima kakav je komplet u pitanju, pokusavam citajuci ovaj forum da vidim sta valja kupiti a da nisu kamere sa Temua/Alija.

Nedavno sam stavio nesto slicno tome sasvim korektno za taj iznos.
Nista specijalno, vau, radi posao.

pokusavam citajuci ovaj forum da vidim sta valja kupiti a da nisu kamere sa Temua/Alija.
dzabe pokusavas. Vredi kupiti ono sto ce ti sigurno dati rezultate koje ocekujes, a svaka situacija je prica za sebe. Takodje je i svaka kamera prica za sebe i sve treba uklopiti sto bolje. Dobro je pre kupovine potraziti video testove po netu za odredjenu kameru i uporediti kvalitet snimaka.
Kompleti, koje nude trgovci, obicno sadrze najjeftinije kamere i uglavnom istog modela sa optikom od 2.8 ili 3.6 mm, a u praksi su najcesce potrebne razlicite kamere u zavisnosti od mesta instalacije zbog udaljenosti, osvetljenja, brzine okidanja i sl.

DVR je prica za sebe. U nekim situacijama je neophodan, a u nekim je nepotreban i samo poskupljuje i komplikuje sistem. Ako se namerava da se snimci cuvaju na primer mesec dana, onda u zavisnosti od formata videa, broja kamera, broja frejmova i rezolucija kamera, se mora predvideti i potrebna memorija i to znatno poskupljuje.

Ima tu i drugih problema o kojima se u startu i ne razmislja, a to su na primer rezervna napajanja, zastita od groma i strujnih udara, kabliranje i kvalitet kablova, kvalitet interneta, kutija za dvr, dozne za kamere.

Zbog svega navedenog, nije moguce dati neka univerzalna objasnjenja i sigurne preporuke. Na ovoj temi je puno pisano o svemu i moze posluziti pri odabiru robe.
Cesto se ovde hvale neke kamere sa povoljnom cenom, sto sigurno ne znaci da ce one zadovoljiti potrebe u svakoj situaciji, ali uglavnom sve zadovolje radoznalost.

Ja bi ugradnju poverio ljudima koji se bave sa tim i koji ce takodje da pogledaju i taj DSC alarmni sistem. Ne bi isao sa jeftinim kineskim kamerama (jer pouzdanost, pogotovo u ekstemnijim temperaturama i na duze staze) je upitna.

Snimanje nije prioritet broj 1 ali bi bilo dobro da ga ima, primarni zahtev je da mogu da pregledam kamere preko telefona. Takodje, hteo bih da izbegnem bezicnu vezu (iako ce wifi ruter biti na 4-5 metara od najudaljenije kamere a i dalje treba kabal za napajanje ako se ne ide na baterije, sto bi tek hteo da izbegnem) a ako idem na zicanu, uzeo bi AHD kamere koje mogu da snimaju u 1080p jer zbog velicine dvorista 2k i 4k snimanje mi nije potrebno (a i jeftinije je od IP kamera) Nocni snimci mogu da budu crno/beli (znaci ne treba full color opcija) a posto kamere treba da budu spolja podrazumeva se odgovarajuca IP zastita.

I mene zanima isto pitanje ali bi meni trebale cetiri kamere a bukvalno sam gledao cene na istom sajtu.

Recimo ovaj komplet: https://svezavideonadzor.rs/proizvod/dahua-komplet-video-nadzor-sa-4-bullet-kamere/

U pitanju su AHD kamere koje snimaju u Full HD rezoluciji sto je meni zbog velicine dvorista vise nego dovoljno. Ovo bi ukombinovao sa starijim DSC alarmnim sistemom koji treba da osposobim (senzori rade i reaguju ali centrala nije ukljucena, kupuje se kuca koja ima ovaj alarmni sistem ugradjen).
Pogledaj i ovaj komplet ip kamera i nvr snimač.

ako nesto treba da gleda, onda su to video snimci na kojima se vide efekti raznih opcija na kamerama, na primer kompenzacije svetla i suma slike HLC, BLC, 3D DNR, smart IR i druge karakteristike.
Te jeftine kamere uglavnom nemaju nikakve kompenzacije (pa i ne navode njihove karakteristike u opisu) i imaju sporo okidanje, tako da ne mogu da snime ni tablicu automobila u pokretu ili lice osobe u pokretu, nego ti detalji na snimku budu mutni ili razmazani.
Zato je dobro, ako su ti uopste bitni detalji na snimcima neke kamere, nju kupiti prema svojim potrebama. Inace svi ti kompleti kostaju kao i kada kupujes pojedinacno te elemente i nema svrhe da ti trgovac pravi komplet od solidnog snimaca i najjeftinijih kamera, kad to mozes i sam. A bolje je i da imas dve dobre kamere nego 5 losih koje guraju u kompletima.

Pa evo recimo kamera iz kompleta koji sam ja linkovao gore ima dosta podrzanih tehnologija za poboljsanje slike:

Kamere teba da onuhvate nekih 300m2 okucnice, dve sa prednje strane kuce i dve sa strane. Kamere ce iskljucivo snimati dvoriste, nece snimati ulicu ili "preko ograde" komsiju oli sl. Sta znam meni ova kamera deluje sasvim ok za te potrebe ali opet se ogradjujem, nisam toliko upucen.

Pa evo recimo kamera iz kompleta koji sam ja linkovao gore ima dosta podrzanih tehnologija za poboljsanje slike:

Kamere teba da onuhvate nekih 300m2 okucnice, dve sa prednje strane kuce i dve sa strane. Kamere ce iskljucivo snimati dvoriste, nece snimati ulicu ili "preko ograde" komsiju oli sl. Sta znam meni ova kamera deluje sasvim ok za te potrebe ali opet se ogradjujem, nisam toliko upucen.
ta kamera je bila solidna kada je bila novi model pre 15-20 godina. Radice i ona, ali ne vidim logiku za kupovinu neceg zastarelog.

ako nesto treba da gleda, onda su to video snimci na kojima se vide efekti raznih opcija na kamerama, na primer kompenzacije svetla i suma slike HLC, BLC, 3D DNR, smart IR i druge karakteristike.
Te jeftine kamere uglavnom nemaju nikakve kompenzacije (pa i ne navode njihove karakteristike u opisu) i imaju sporo okidanje, tako da ne mogu da snime ni tablicu automobila u pokretu ili lice osobe u pokretu, nego ti detalji na snimku budu mutni ili razmazani.
Zato je dobro, ako su ti uopste bitni detalji na snimcima neke kamere, nju kupiti prema svojim potrebama. Inace svi ti kompleti kostaju kao i kada kupujes pojedinacno te elemente i nema svrhe da ti trgovac pravi komplet od solidnog snimaca i najjeftinijih kamera, kad to mozes i sam. A bolje je i da imas dve dobre kamere nego 5 losih koje guraju u kompletima.
Видим да владаш овом облашћу,човеку сам предложио овај комплет чисто због цене . Е сад и ја размишљам о куповини видео надзора у току следећег месеца,а нисам у тој области ,па ме занима да ли можеш да ми даш предлог за 4 камере ип типа и снимач за њих,за неки разуман новац?Спреман сам да издвојим до 40000-50000 хиљада дин.
Поздрав.

Мишљење о овој камери
IMOU IPC-F42EAP IP 4MP bullet kamera,
И овом снимачу
Размишљам о куповини па да чујем Ваше мишљење?

Видим да владаш овом облашћу,човеку сам предложио овај комплет чисто због цене . Е сад и ја размишљам о куповини видео надзора у току следећег месеца,а нисам у тој области ,па ме занима да ли можеш да ми даш предлог за 4 камере ип типа и снимач за њих,за неки разуман новац?Спреман сам да издвојим до 40000-50000 хиљада дин.
Поздрав.
Nisam profesionalac ali pretim sta se nudi na trzistu i eksperimentisem. Prakticno smo i do sada ziveli bez kamera. Sada ih imam desetak i 5 raznih snimaca a koristim dve i to najjeftinije.
Ako si pazljivo procitao sta sam napisao u prethodnih par postova, odabir kamera je najbolje uraditi prema situaciji i prohtevima za svako mesto gde zelis da postavis kameru.
A koriscenje snimaca i nije obavezno, s'obzirom da se mogu koristiti kamere sa memorijskom karticom. Snimaci mogu mnogo da ti iskomplikuju i mnogo poskupe video nadzor. Oni su potrebni ako ti je neophodno da cuvas snimke duze vreme. Sem toga, oni se i cuju dok rade i vezani za obavezno razvlacenje kablova.
Sada ima i wifi kamera koje mogu da rade i na 5G i to je dosta brz prenos.

I evo, imam jedan primer kamere koju sam testirao i prijatno me iznenadila. Kupio sam je za 3000 din. plus memorijsku karticu za 1500 i sim karticu globaltel. Slika za 2MP i optike 3.7mm je odlicna, a iznenadjenje je da aplikacija radi bez greske i posebno da mi nije poslala ni jedno lazno obavestenje o alarmu, a coveka registruje na 15-16m. Ne reaguje na zivotinje i ljuljanje grana. I evo jednog snimka od pre nedelju dana sa razdaljine od 15-16m.

Prilozi

• Screenshot_20250424_112211.jpg
    Screenshot_20250424_112211.jpg
    343 KB · Pregleda: 72
ta kamera je bila solidna kada je bila novi model pre 15-20 godina. Radice i ona, ali ne vidim logiku za kupovinu neceg zastarelog.
Ja uvek idem logikom da uzimam nesto sto je dovoljno dobro za ono sto meni treba. Meni je bacanje para da uzimam neku IP kameru od 8MP i da snimam u 4K na harddisk kad treba da snimam mali deo dvorista i pritom da izbegnem snimanje komsiluka i ulice. Mislim da je ova 'stara' kamera (ili neka njoj slicna) i vise nego dovoljna za moje potrebe.

Ono sto jos razmisljam je da li ici u pravcu razvlacejna kablova i snimaca (najeftinije sa AHD kamerama, nesto skuplje sa IP i jos skuplje sa WiFi sa eksternim napajanjem) ili u pravcu wifi kamera sa baterijama i SD karticama. Prvo resenje mislim da je jeftinije i jednostavnije za pregled snimaka ali zahteva razvlacenje kablova a drugo resenje je jednostavno za montazu ali pregled sadrzaja mora ici ponaosob na svakoj kameri.

Ono sto jos razmisljam je da li ici u pravcu razvlacejna kablova i snimaca (najeftinije sa AHD kamerama, nesto skuplje sa IP i jos skuplje sa WiFi sa eksternim napajanjem) ili u pravcu wifi kame
vremena se menjaju i stara logika vise ne vazi, menja se i tehnologija i cene su sve povoljnije. Danas i sa malo novca mozes zadovoljiti skromne potrebe. Nasi trgovci drze cenu i zastarelim modelima, ali to je njihov problem.

Danas i u najjeftinijim kamerama ima dobrih sony senzora i modernih firmvera. Za ozbiljnije zahteve vredi kupiti i ozbiljniju kameru. Za pocetak probaj sa nekom jeftinijom i prati sta se nudi i komentare po mrezama.

Hteo bih da izbegnem kamere sa Temua/Aliexpresa, i vise bih se koncetrisao na poznatije brendove (Hikvison, Dahua...) a posto inicijalno sredjujem kucu (krecenje, gletovanje, pomeranje uticnica...) najlogicnije bi bilo da odmah i razvucem kablove gde treba jer Wifi veza sa kamerama mi nije pouzdana mada bi mi ruter bio na par metara od najudaljenije kamere a i opet trebaju kablovi da se razvlace zbog napajanja.

Juce mi stigla kucna kamerica, umesto xiaomi home 2, presao na xiaomi c700... 4k rezolucija... Samo da je pohvalim, nebo i zemlja u detaljima, 360c rotacija, ne cuje se ni malo dok vrti, slika full... Za unutrasnji nadzor sve preporuke... Osim cene, 9.000 u radnji😅

Vi koji koristite kamere za unutrašnji nadzor, šta nadzirete sa njima? Nisam paranoičan, ali ne bih mogao da držim kameru u sobi. Pogotovo ne neku koja se povezuje na cloud.
Video sam dovoljno tuđih soba preko shodan.io, pa ne bih da se i moja nađe na spisku.

Šporet u kuhinji da li je ostao upaljen i ulazna vrata ko je kad ušao. Sve ostalo je ugrožavanje privatnosti makar to bili moji članovi domaćinstva. Ima smisla i kao bebi monitor pošto daje mnogo više on onih što sam ja nekad koristio koji su davali samo zvuk.

Za bebu možda ima smisla... Mi smo bili svi u jednoj sobi dok su mi klinci bili bebe. Nisamo imali potrebu da ostavljamo bebu samu, tako da nam nije padalo na pamet da može kamera da pomogne.
Ulazna vrata računam da je spoljna kamera... jedino kako nije u unutrašnjem hodniku, pa da gleda ka uzlaznim vratima. Ovako izgleda kod mene i evo mogu javno da okačim:
1745775304455.png
A za šporet i slične stvari imam kućnu HomeAssistant i merenje potrošnje struje. npr. vidim da trenutno ništa nije u ključeno u kuhinji:
1745775348726.png

Unutrasnja kamera su ti oci u kuci kad nisi tu, dobro pozicionirana jedna ili vise kamera ti je mir u glavi.

Lepo je to s notifikacijama i dashboardom ali video je video.

Mi 2K na USB port kucista, ubodem kad podjem napolje, izvadim kad se vratim i tako u krug, 1 sekunda za on / off.

Nazad
Vrh Dno