Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ispala mi neka kombinacija igrom slučaja, gdje mogu 7900xtx dobro da prodam a da ovu mogu da platim na odloženo i iz nekoliko puta + je jedina karika u buildu koja nije bila bijele boje pa reko što da ne, više puta pomenuto - merak nema cijenu :)

Pogledajte prilog 488045
Lepo si ovo uklopio, jos uz to manje trosi, manje se greje sto ce svakako da se odrazi na manje zagrevanje celog sistem. Malo ljasti za moj ukus ali to je vise do mog godista proizvodnje nego sto je to zaiste neki minus :p
Ne znam kakva je situcija sa 7900xtx... Prema testovima 5080 moze fino i da se klokne, da se izvuce jos nekih 15% performasi cime se dobija 4090 default, pa poigraj se ako nisi gadljiv na OC jer i tako sve ovo preskupo placamo.

Nakon 5-6h igranja sa overclockom dobio sam (nadam se, testiraće se ovih dana) stabilne clokove (+410MHz za GPU i + 2000MHz za memoriju, PL odvrnut na max 111)
Max temp koje sam dobio (bezbroj puta izvrtio Steel Nomad, Cyberpunk/RDR2 bench) je 72c a karta ide u tom slučaju do 405w, fan ide na 68%, čak i na 68% i na 2000rpm fanovi nisu bili previše glasni.

Boost je oko 12-15% (kako gdje), što je odlično i blizu (na 5% svega) razlike u odnosu na 4090. Probaću sjutra i undervolt, možda se izvuče još... :)

Btw, probao DLSS4 u RDR2 (override kroz driver), nisu se šalili da je 1/1 sa raster, moguće čak i da AI našminka da izgleda i bolje, oštrije definitivno. Baš me zanima je li probao neko, meni je vilica pala ?

Oko 10% lošije performanse imam u odnosu na prethodni model (valjda je DLSS 2.4.x u igri implementiran) ali vrijedi itekako, razlika je drastična.

@veteran76
Tek jutros vidim tvoj poslednji post, pročitao si mi bio namjere... :)

Poslednja izmena:
Btw, probao DLSS4 u RDR2 (override kroz driver), nisu se šalili da je 1/1 sa raster, moguće čak i da AI našminka da izgleda i bolje, oštrije definitivno. Baš me zanima je li probao neko, meni je vilica pala ?
Oko 10% lošije performanse imam u odnosu na prethodni model (valjda je DLSS 2.4.x u igri implementiran) ali vrijedi itekako, razlika je drastična.
Mislijm da su nesto promenili... Prikaz nije isti na istim postavkama DLSS4 vs predhodne verzije, tako da sa istim podesavanjem sa DLSS 4 dobija se bolji prikaz ali manje FPS-a. Sve u svemu unapredili su DLSS na nacin da ono sto vidimo na ekrenu izgleda ostrije detljnije u odnos na default bez DLSS-a. Sve te softverske promene zapravo u nekoj meri i degradiraju i popravljaju taj jedan frejm na kome se primene, to je nesto kao edit u PS na fotografijama, samo izgleda da su uboli dobar balans pa je krajnji rezultat bolji od nativnog prikaza.

Mislim da ce sa PL 90 uz isti OC klok imati slicne perfomanse kao sa PL 111, barem je tako sa 3080. Treba istraziti... Postoji i donja i gornja granica potrosnje preko koje se ne dobija gotovo nista sem manje potrosnje uz veliko zrtvovanje FPS-a, ili prevelika potrosnja koja donosi svega ~1-3% fps-a. Metoda klasicne krive koju vecina koristi nije dobra, negde je gubitak minimalan negde je i do 20%... Meni se ogranicenje PL na 85~90 pokazalo kao najbolje resenje bez ikakve modifikacije krive.
Meni se TIME SPY EXTREME pokazao kao dobar pokazatelj sta se dobija a sta gubim bilo da zelim da smanjim ili povecam potrosnju zarad kojeg frejma vise, Superposition nikako, a igre zavisi od igre do igre niti jedna ne moze da pokaze sto smo doboli ili izgubili u proseku kao TIME SPY EXTREME, a svasta sam probao.

Sve u svemu lepo je videti da jos ima ljudi na forum koji umeju da pretestiraju hradver i napisu koju rec o tome cisto da mozemo da vidimo koliko su tacni testovi koje pratimo. Konkretno meni je vise nego korisno sto mogu da vidim da model karte koju si kupi ne prelazi 72c pri potrosnji od 405w u sistemu prikazanom na slici, jer ono sto tesiraju i sto mozemo da vidimo na youtube po tom pitanju nije merodavno.

Krenuo da probam Indiana Jones, dobio smrzavanje još u početnom meniju. Vidim nije računar frizovao ali IJ u meniju ni da mrdne. Prođe mi kroz glavu da nije do SUPREME setting-a kojeg sam regularno koristio kod 7900XTX, tj. čitao sam negdje da zahtijeva preko 16GB VRAMA, otvorim Afterburner kad ono prc... :) 16GB VRAMA može biti problem možda i prije nego što smo mislili, mada su bile glasine da će da se radi na usavršavanju kompresije tekstura, da u budućnosti igre neće toliko biti gladne VRAM-a, mada baš nešto čisto sumnjam...

Indiana Jones And The Great Circle Screenshot 2025.04.14 - 19.07.16.23.png

@BitrAtE Da, Indi kad se sve nasvira na max. (sa PT-om naravno) vuče više od 16GB VRAM-a.

Šta će ljudi sa 4060 ti i 5060 ti 8GB ili xx70 serija sa 12 :)

Igra moze da se nesteluje i da povuce 128GB rama, ne znam strano sta cemo onda... /s

To smo nekad zvali neoptimizovano đubre.

..... i dalje zovemo tako... Da nije nvidia uvela dlss, verujem da bi se timovi vise trudili oko igara (mozda i ne bi, moje licno misljenje). Sad dodje kakav treba racunar da bi se igralo u 1080p 60 fps, pa dole sitnim slovima sa zvezdicom dlss/fsr muka mi prirpadne.

dlss je generalno lako napraviti pogotovo sto se vec radi na AI, nesto drugo ne znam, i sami vidimo koliko CPU tesko skaliraju, a GPU je udario i u TDP limite i u node limite tako da brute force skaliranje shadera nejde

Valjda je očigledno bilo da mislim na 4K rezoluciju i max setting. :) Klasičan primjer je recimo Indiana Jones, RTX 5080 ima i više nego dovoljno snage da potjera ovo u 4K, nasvirano sve do daske, da bude 80/90+ fps, da nije texture pool size settinga koji na SUPREME postavke vuče 16GB+ VRAM-a. Hoću da kažem, 5080 je MORALA da ima 20gb vrama bar, a ne da nas već sada tjeraju da pravimo kompromise i kalkulišemo sa vramom, sa grafičkom kartom u toj klasi, bezobrazluk.

Znam da banalizujem i da je ovo samo jedan naslov ali evo i Witcher 3 full nasviran troši oko 15GB, CP mislim isto, 4K rezolucija jednostavno ždere vram i zato sam i pomislio u bliskoj budućnosti hoćemo li morati da obraćemo pažnju na VRAM sve više i više. Na modove mogu da zaboravim ali dobro, to sam znao i prije nego sam uzeo kartu... :D

Troši ili alocira toliko VRAM-a...?
Pošto su različite stvari u pitanju a ljudi nikako da nauče da to što piše da troši toliko memorije ne znači da zaista i popuni toliko, pogotovo u svakom trenutku.

Memorijski protok takođe igra ulogu a ne vidim da ga iko pominje kad se polemiše o zauzeću VRAM-a...

da su nasvirali 5080 niko ne bi kupovao 5090, zato je toliko velika razlika izmedju, nvidia je to :)

za bez kompromisa samo top, sve ispod mora negde kompromis, isto i sa amd, imao si njihovu top kartu, bilo bi glupo da moras neke kompromise da pravis :)

Stigo Asus TUF 5090. Nisam ni gledao velcine kartica da su tolko velike, pa je jedan veliki blagi ocaj i uzas sto se tice water coolinga, nemam bukvalno milimetar mesta izmedju graficke i rezervara, pritom morao sam da nakrivim cev da bi mogla karta da udje.

Cekam sad nove cevi da kupim i da sredim ovo da lici na nesto... Al to tamo posle mesec dana xD

Ostalo je da se prekrstim i pomolim da da BeQuite 12VHPWR ADAPTER ima da radi svoj posao. Nista gore kad ne znam jel bolje da koristim od PSU ili adapter od graficke.

1744724797486.png

Poslednja izmena:
Uf, sta radite Nvidia + TSMC, 145W za 5060 8GB je toliko knap za <10L kucista,

115W 4060 8GB je bila mnogo bolja opcija :(

Stigo Asus TUF 5090. Nisam ni gledao velcine kartica da su tolko velike, pa je jedan veliki blagi ocaj i uzas sto se tice water coolinga, nemam bukvalno milimetar mesta izmedju graficke i rezervara, pritom morao sam da nakrivim cev da bi mogla karta da udje.

Cekam sad nove cevi da kupim i da sredim ovo da lici na nesto... Al to tamo posle mesec dana xD

Ostalo je da se prekrstim i pomolim da da BeQuite 12VHPWR ADAPTER ima da radi svoj posao. Nista gore kad ne znam jel bolje da koristim od PSU ili adapter od graficke.

Pogledajte prilog 488304
Napakuj lepo i kartu na vodu i milina :)

Nadjoh jednu 5060 8GB normalne velicine, na jedvite jade doduse xD

Cak nisu ni zvanicnu stranicu stavili jos

Screenshot 2025-04-15 155712 - Copy.png

Znaci da bi mogli da izbace jednu 5060 low profile, nadam se.

475eur sa 25% VAT ukljucenim
1744731296724.png

Znaci da bi mogli da izbace jednu 5060 low profile, nadam se.
ima Gigabyte

2000

To smo nekad zvali neoptimizovano đubre.
Ne znam baš, neki tvrde da je Half Life 2 iz 2004. sa RTX šminkom next next gen. To povuče 20GB VRAM kod od šale.
Sa jedne strane rade kolaboraciju za remix igre iz 2004. gde pumpaju VRAM usage a sa druge prodaju 16GB karte za preko hiljadu evra, divna neka firma.

Ne znam baš, neki tvrde da je Half Life 2 iz 2004. sa RTX šminkom next next gen. To povuče 20GB VRAM kod od šale.
Sa jedne strane rade kolaboraciju za remix igre iz 2004. gde pumpaju VRAM usage a sa druge prodaju 16GB karte za preko hiljadu evra, divna neka firma.

...pa ne zovu se tek tako envidia!
5060 vanila izlazi u maju, ako je 3060 bila i sa 12Gb
možda će i sada izbaciti 5060 12/16GB?
za 300eur, to bi bilo narodno veselje...nikad se ne zna ko zna....
...kome se ne žuri, biće ovde još dosta super/ ti kartica do 2026.
A mislim i da će se cena lagano snižavati...tj više se nadam nego što mislim!
jedino što će 5060 biti sporija od 4060ti! xaxaxax!
jer već sada 5060ti je za 20% brža od 4060ti.
Umesto da te nateraju da kupiš, da ti izvuku novac, oni rade upravo suprotno,
čudna mi je ta njihova logika?!
ranije smo imali na kraju svake serije, pred novu, neki hepi aur, tipa 4800ti/7900GTO/1080ti...
sad toga veselja nema više...jer sve ode u rudnike, i nema više viška čipova, šteta...

1744738841309.jpeg

Pogledajte prilog 488304
Taj PP aparat je dovoljan da ugasi pozar na kolima, ali tu grafiku ne bi ni tak'o. 🤣

Jako čudno, s obzirom da ovde nema 4060 16GB ispod 500 evrića ni u snovima. Performanse 5060 Ti 16GB kako ih predstavlja Nvidia bi trebalo da budu malo ispod 4070, kako se približno i očekuje od xx60 Ti kartice. Ovo deluje kao nekadašnja xx70 kartica po potrošnji i ceni, jedino ne po porformansama. :( Jedina od ove tri kartice koja ima smisla.

GeForce 5600 Ti 8GB je potpuni nonsens. Ajde da vidimo tu kompresiju tekstura kako će da radi kad stignu testovi, ali za 40 dolara manje od 16GB verzije, nema tržišta za ovu kartu, nadam se da proizvođači neće traćiti čipove na njih.

GeForce 5060 vanila mi deluje kao da je samo za esports entuzijaste i ljude koji nemaju pojma šta kupuju. S obzirom da je do sada Arc 580 pao na 300 evra sa trendencijom daljeg pada, ova kartica je mućak u najavi.

Sad je sve u AMD rukama. Ako se reše da uđu u pravi rat za tržište, imaju prilike. S obzirom da su RX 9070 naštancovali u velikim količinama u samom startu, moguće da ovaj put stvarno hoće da se bore.

8GB kartice rade sa 100% svim igrama za 99% korisnika, koji klinku na igru i igraju, ne citaju youtube i forume is slusaju da postoji ultra high slider na jednom podesavanju koji ce u par igara zahtevat 12-16G.... zato mi i hajt 8GB kartica i FUD youtuber testera izgleda kao cit hajt u 90%
Razumem probleme sa kablovima (topljenje) niskim performansama ali 8GB hajt je cist FUD i koje je bitno da ima 16G moze kupiti to 99% korisnika ne treba da interesuje preterano.... da li ce se sutra pojavit igre kojima realno 16G+ dize nivo realnost daleko vise ne znam.... ja za sad to ne vidim, vec vidim da ljudi idu iz narativ trenutan kad se nesto hvali ili pljuje

GPU jos od <2000 koriste razne kompresije za texture i to je nesto normalno i ako je problem ram toliko velik siguran sam da bi neko poradio na nekom novom algoritmu za kompresiju koji bi bio HW podrzan od strane GPU za dekompresiju

8GB kartice rade sa 100% svim igrama za 99% korisnika, koji klinku na igru i igraju, ne citaju youtube i forume is slusaju da postoji ultra high slider na jednom podesavanju koji ce u par igara zahtevat 12-16G.... zato mi i hajt 8GB kartica i FUD youtuber testera izgleda kao cit hajt u 90%
Razumem probleme sa kablovima (topljenje) niskim performansama ali 8GB hajt je cist FUD i koje je bitno da ima 16G moze kupiti to 99% korisnika ne treba da interesuje preterano.... da li ce se sutra pojavit igre kojima realno 16G+ dize nivo realnost daleko vise ne znam.... ja za sad to ne vidim, vec vidim da ljudi idu iz narativ trenutan kad se nesto hvali ili pljuje

GPU jos od <2000 koriste razne kompresije za texture i to je nesto normalno i ako je problem ram toliko velik siguran sam da bi neko poradio na nekom novom algoritmu za kompresiju koji bi bio HW podrzan od strane GPU za dekompresiju

Nije 8 GB VRAM poseban problem sada, u ponekoj igri moraš da smanjiš nivo detalja ili kvalitet tekstura, ništa strašno. Problem je što se već vidi jasan trend da će nove igre tražiti sve više memorije na grafičkoj. Ako sad kupuješ novu karticu koja je tek izašla, pa valjda očekuješ da ćeš na njoj bez problema igrati sve igre koje izađu nekoliko narednih godina.

A najgore od svega, nije memorija skupa, znali su nekad proizvođači da stave i više memorije nego što kartici realno treba. Celo ovo maltretiranje korisnika je samo zato da neko ne bi mogao da tera AI modele na tim karticama i ugrozi zaradu od AI čipova.

Imas izbor od 450$ 16GB ja ne vidim problem, sto postoje karte i od 8GB...

ono sto cemo videt na review sajtovima je da to nisu novinari vec ljudi koji prate trend fud/hajp i zato ce i biti prenaglaseno opljuvavanja 5060 sa 8GB ne jer je karta toliko losa, vec sto je to trend trenutan (manje vazno da li je isti validan) ali svakako nije validan da masa testera ili ljubi AMD/NV guz ili ide u suprotnu krajnost i opljuvava zarad klikova
iskreno zelim da gledam grafike i da ne slusam youtube mazgove
Davno novinar je imao 3-4 recenice da napise svoj stav adanas je review cine 80% stav i 20% grafika

Nazad
Vrh Dno