Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Tokom vremena sam radio preglede za različite sportove, pa uvek na papiru piše za koji je sport. Zbog toga kažem, ne znam da li je za jednodnevnu licencu triatlon saveza dovoljan izveštaj na kome piše "trčanje", jer ne znam da li su isti pregledi.

Što se samog pregleda tiče, trkač koji je prošlog vikenda imao infarkt na trci u Beogradu je u martu odradio lekarski pregled. Nije imao tegobe, pa ih nije prijavio, pregled ok. Kada je nakon trke dospeo u bolnicu, koronarografijom (koju svakao ne radiš bez jasnih indikacija) je utvrđeno da su mu krvni sudovi u ozbiljnim problemima. I zapravo je bilo samo pitanje trenutka kada i gde će da mu se ovo desi, pa je verovatno ispala i sreća što se desilo na trci i to na samom kraju iste gde je dobio brzu pomoć.

Moze ct koronarografija ko zeli da se ispita, sto opet ne garantuje nista kod nastanka tromba. Zato meni drug doktor govori da se za seniore ne preporucuje jako i/ili dugotrajno naprezanje, a ja ga ignorisem, mada je sustinski u pravu.

Narode, koje slušalice koristite tokom trčanja (pitam one koji slušaju muziku/knjige/podcaste)?
Inače, audio materijal pustam sa Garmina, i trenutno sam na Jabra sport 7, ali mi sve manje leže, i ispadaju, tako da bih uzeo nešto novije. Ključno mi je da imaju ANC pošto se dešava da bude vetrovito i tada samo ANC pomaze, kao i secure fit, i dva modela mi za sada upadaju u oči:

1) Anker soundcore x20
2) Huawei FreeArc

Prve deluju kao sigurna kupovina, koliko vidim po reviews ne ispadaju, solidno trajanje baterije i solidan ANC.
Druge imaju ANC samo za pozive i to im je verovatno deal-breaker barem za mene, iako bih rado probao open ear design.

Da nema neko neki od ova dva modela ili možda preporuka za nešto treće?

(BGT u principu nije prepreka, ali ne bih davao baš 250 EUR za najskuplje modele)

Pixel Buds Pro, za moje usi odlicne. Trcao brzo, sporo, skako ni jednom nisu ispale. Takodje slusam preko Garmin sata zvuk je dobar. ANC lepo radi.

Vršac ne traži.
Pančevo je u maju, oni traže, ali može da se kupi jednodnevna licenca uz lekarski. Ne znam da li je dovoljan lekarski za trčanje ili taj njihov obuhvata neki dodatni pregled.

Drugar i drugarica se spremaju za Ironman, pa mi idemo kao podrška, a kad idemo, šta nam teško da ponesemo bicikle i podržimo organizatora kotizacijom 😄
Lekarsko uverenje uradiš kod bilo kog specijaliste sportske medicine,kod nas košta 1000 din i važi 6 meseci,sad zbog sebe možeš da odradiš i neki komletniji pregled koji je skuplji,ali ovaj prvi ti je dovoljan za sva takmičenja kod nas
Tokom vremena sam radio preglede za različite sportove, pa uvek na papiru piše za koji je sport. Zbog toga kažem, ne znam da li je za jednodnevnu licencu triatlon saveza dovoljan izveštaj na kome piše "trčanje", jer ne znam da li su isti pregledi.

Što se samog pregleda tiče, trkač koji je prošlog vikenda imao infarkt na trci u Beogradu je u martu odradio lekarski pregled. Nije imao tegobe, pa ih nije prijavio, pregled ok. Kada je nakon trke dospeo u bolnicu, koronarografijom (koju svakao ne radiš bez jasnih indikacija) je utvrđeno da su mu krvni sudovi u ozbiljnim problemima. I zapravo je bilo samo pitanje trenutka kada i gde će da mu se ovo desi, pa je verovatno ispala i sreća što se desilo na trci i to na samom kraju iste gde je dobio brzu pomoć.
Zato i kažem možda nije loše da kad već radiš pregled odradiš neki kompletniji ,jel ako nešto otkaže u vodi ili na bicikli može gadno biti 🤣,pogotovu kod nas mladića

Pixel Buds Pro, za moje usi odlicne. Trcao brzo, sporo, skako ni jednom nisu ispale. Takodje slusam preko Garmin sata zvuk je dobar. ANC lepo radi.
Ja koristim dva para Lenovo jeftinih slušalica sa Alija,kvalitet zvuka mi nije bitan dok trčim,bitno da veze ne puca i da sluške ne ispadaju.Otprilike istraju oko godinu,do dve svakodnevne upotrebe

Koliki djon, kao stikle :). Posle jos malo koriscenja, ja sam poprilicno razocaran Nike Pegasus 41, defintivno mi ne odgovaraju velik heal-drop i debeli djonovi. Ne osecam lepo po cemu gazim i nekako mi je neprirodan rad nogu i misica.

Lepse mi je bos trcati ili u neutralnim patikama sa normalnim djonovom manje debljine. I sto lakse da su patike (Asics Roadhawk FF1 volim dosta, lagane, ne osetim ih 240g otprilike).

A setanje u patikama sa velikim heal dropom je posebno problematicno, ogromno olaksanje kada setam u japankama ili neke redovne patike.

Lekarske na nasim triatlon trkama duatlon/spirt/olimpic ne traze. Bar ne zadnjih 10 godina. Mozda su mi trazili jednom, dva puta ...
Vec su gore napisano gde i sta se radi za 1000 din.

Kada sam tracao maraton u Francuskoj pre dve godine morao sam da radim kompetan "napredni" sportski lekarski. EKG, test oprerecenja i sl. Jednostavno vracali su mi prijavu kao nekompletnu, nekoliko puta, dok im nisam dostavio hrpu papira xaxa
Za maratone u Spaniji, Kipru, Grckoj, Turskoj nista se ne trazi. Samo plati kotizaciju i pojavi se na stazi :D

EDIT!

Naravno, za ronjenje opet ide poseban lekarski, ne pokriva nis', ni taj sportski kod specijaliste, ni "napredni" EKG/test opterecenja.

Ali tek je to posebna price, gde se isti trazi,a gde ne xaxax :D

Koliki djon, kao stikle :). Posle jos malo koriscenja, ja sam poprilicno razocaran Nike Pegasus 41, defintivno mi ne odgovaraju velik heal-drop i debeli djonovi. Ne osecam lepo po cemu gazim i nekako mi je neprirodan rad nogu i misica.

Lepse mi je bos trcati ili u neutralnim patikama sa normalnim djonovom manje debljine. I sto lakse da su patike (Asics Roadhawk FF1 volim dosta, lagane, ne osetim ih 240g otprilike).

A setanje u patikama sa velikim heal dropom je posebno problematicno, ogromno olaksanje kada setam u japankama ili neke redovne patike.

Da li sam dobro razumeo, Pegasus 41 = debeli djon? 😳
Rocket X patike i nisu za šetnju. Zašto bi za šetnju lomio karbonsku ploču?
Mnogima su neprijatne I za vožnju.

To je tehnička, namenska patika.

Lekarske na nasim triatlon trkama duatlon/spirt/olimpic ne traze. Bar ne zadnjih 10 godina. Mozda su mi trazili jednom, dva puta ...
Vec su gore napisano gde i sta se radi za 1000 din.

Juče je bio Vršac i oni lekarski nigde nisu pominjali I za licencu su opušteni, kažu ti koji broj da upišeš u to polje i sve ok.

U maju je Pančevo, oni su u pozivu naveli da se traži licenca. Ko nema stalnu, da izvadi jednodnevnu, za događaj.

Stari Rocket X2 je izgledao lagan kao perce i bio.

X3 liči na Skyward kamionče. Ne mora da znači da je ovaj desni gornji deo đona. Meni liči na deo mehanizma za propulziju i da je delom bočno od stopala, ne ispod.

Prijavio sam Triatlon na Srebrnom jezeru, olimpijske deonice, početak juna, lekarski obavezan...

Da li sam dobro razumeo, Pegasus 41 = debeli djon? 😳
Rocket X patike i nisu za šetnju. Zašto bi za šetnju lomio karbonsku ploču?
Mnogima su neprijatne I za vožnju.

To je tehnička, namenska patika.
Pa meni jeste predebeo, sada sam pogledao, peta pise da je cak 37mm - prevelika izlovanost, ne osetim podlogu uopste, bezveze osecaj visine i udara stopala.

Asics su 20mm djon, 12mm napred, ima drop ali daleko manje i prirodnije. Sta znam, ja sam navikao na planinarenje, setnje 10-20km u patikama u kojima i trcim. Nekada i kombinujem trcanje/planinarenje. I prakticnije mi je, jer dosta putujem i imam jedne patike za sve te aktivnosti. I da koliko toliko izgledaju lepo. Pegasus od svega samo lepo izgledaju :)

Poslednja izmena:
1744694108228.png

Ovo mi je najvažniji deo aplikacije i veoma je pouzdan, bar za mene. Juče nisam uspeo da odradim long run po planu, warm up - 5km - 20km MP - 5km - cool down. Već na 22km sam video koliko je sati i ušao sam u cool down još malo više od 3km pa paljba pod tuš. Vidi se da sam preterao, a razlog je trening u subotu od 8 x 1km 5K pace. Loše isplanirano, danas je trebalo LR, a sutra rest day, jer svakako imam celodnevne obaveze.

Što bi rekli, više sreće drugi put, lekcija naučena.

Gde je preporuka za lekarski na nbgd, ako neko ima? Ovi traže.

Pogledajte prilog 488239

Ovo mi je najvažniji deo aplikacije i veoma je pouzdan, bar za mene. Juče nisam uspeo da odradim long run po planu, warm up - 5km - 20km MP - 5km - cool down. Već na 22km sam video koliko je sati i ušao sam u cool down još malo više od 3km pa paljba pod tuš. Vidi se da sam preterao, a razlog je trening u subotu od 8 x 1km 5K pace. Loše isplanirano, danas je trebalo LR, a sutra rest day, jer svakako imam celodnevne obaveze.

Što bi rekli, više sreće drugi put, lekcija naučena.

Gde je preporuka za lekarski na nbgd, ako neko ima? Ovi traže.
Koja aplikacija je u pitanju? Konkretno govoris o intensity tend metrici?

Bila je neka diskusija za slusalice. Ja ne mogu da koristim bubice ni sedeci, a kamoli trceci pa sam dugo koristio on ear slusalice koje se plasticnom kukicom kace na uvo kao sto su Koss KSC35, ali kako su znali da mi se prave zuljevi na usnoj skoljki resio sam da po preporuci sa foruma kupim Koss Porta Pro wireless(u medjuvremenu je izasao Wireless 2.0 bez ikakvih kablova i sa USB-C portom za punjenje) i preporodio sam se. Iako izgledaju mlitavo, zapravo je mehanizam, kao i same slusalice, od iznenadjujuceg kvaliteta i da ih nisam licno kupio za 7000 pomislio bih da kostaju lagano 20 i kusur hiljada. Do sad sam pretrcao ne znam koliko km sa njima i nemam dovoljno reci hvale za njih. Nemam problem sa bukom i vetrom, koristim ih bez problema i u gradskom prevozu.

Nisam imao prilike da probam/koristim Brooks.

Rocket X3 su još uvek u fazi prototipa, tako da ih sigurno još nema u nabavci.
Ali čim su se pojavile na WA sajtu, gotovo sigurno idu uskoro u proizvodnju. Po roadmap je trebalo da se pojave prošlog proleća, ali su izbacili neke neočekivane modele.
Za moju nogu Rocket X2 je do sada ubedljivo najprijatnija patika koju sam koristio.

Nisam imao prilike da probam/koristim Brooks.

Nosim svakodnevno Ghost 15 i bolje patike nisam imao u zivotu, kupujem uskoro opet isti model, samo u drugoj boji. Sad sam bacio oko na cene u Srbiji i daleko su jeftinije nego kod Iraca. Obratiti paznju na brojeve, inace nosim 44, ove moraju 45.

Ja sam skoro uzeo brooks hyperion tempo i odlične su lagane broj odgovara veličini.Deluju mi bolje za trčanje od Bostonki

Nosim svakodnevno Ghost 15 i bolje patike nisam imao u zivotu, kupujem uskoro opet isti model, samo u drugoj boji. Sad sam bacio oko na cene u Srbiji i daleko su jeftinije nego kod Iraca. Obratiti paznju na brojeve, inace nosim 44, ove moraju 45.

To su cene sa popustima, jer nema više izbor brojeva.

Ako ide broj veća, ja bih za trčanje došao na 47 😳

Slicno i ja sa Ghost 11. Najizdrzljivija patika koju sam ikada nosio. Regularno onomad osluzila trkacku sezonu sa 1000 + km, i nakon toga nema gde je nisma rabio, tipa setnje, kosenje, kucni poslovi i sl.. Djon se bukvalno potrosio, ali samoa patika i dalje citava... Ne mozes jos nista :).

Btw, sa glicerin 21 nisam bio zadovoljan.

Koristim Decathlon, imam seriju 100, 500 i 900. Od sada kupujem samo 900, jer imaju one zaštite na mestima gde može da krene žulj. Što se znojanja tiče, generalno nemam taj problem u toku trčanja, ali evo danas su mi pamučne nazuvice bile skroz mokre od šetnje u Pegasus patikama...
Probao sam juce 500 i bolje je nego ranije, Hvala (y) (900 nisam nasao)

Sad više nisam siguran koje su koje.
Jel 500 imaju levu i desnu?
900 imaju sigurno i baš te pozicije koje su ugrožene su pojačane.

Prilozi

• Screenshot_20250418_133637_Edge.jpg
    Screenshot_20250418_133637_Edge.jpg
    119.2 KB · Pregleda: 60
Jutros pre treninga sam pretresao Decathlon čarape za trčanje.

Samo 900 ima levu i desnu.
500 imam nekoliko pari koje sam kupio u isto vreme kada i 900, pa je ispalo da ih nakon nekoliko treninga probe - nisam ni koristio. Danasa sam trčao 12km sa intervalima u njima i nema značajne razlike u odnosu na seriju 100.

Kada mi bude usput, definitivno ću uzeti još ovih iz serije 900.

ima sa strane oznaka za L i R na 500 (bele).

Prilozi

• 20250418_151140.jpg
    20250418_151140.jpg
    694.9 KB · Pregleda: 52
Sad pogledah, da imaju i moje. Daću im još neku priliku, s tim što sada vodim računa gde je koja :)

... s tim što sada vodim računa gde je koja :)
Obisao me danas jedan, vidim ima adidas oznaku sorca na dupetu :)

btw u pravu si 100 je slaba za trcanje, 500 mi je bila ok na prvu probu.

Nazad
Vrh Dno