Podigni na nivo iznad hobija, kao što sam ja, već kao investiciju u zdravlje, zatim i u starost. Prosečan starac ima nizak kvalitet života, koliko god da je akumulirao novca, jer nije akumulirao zdravlje. Verujem da bi svako izabrao zdravlje kada ostari pre nego novac, samo da mogu da vrate vreme unazad.
Ako sa 50 godina imaš vo2max oko 30 ko prosečan neaktivan moderan građanin, kako se približavaš 65-70, to može da ode na 20 pa i ispod. Sa 18 već kreću žive muke da se ustane sa fotelje. Moji vršnjaci <50 već sad masovno kupuju neke krosovere od automobila i prilagođavaju okolinu svojim poteškoćama. Mislim da nije teško pretpostaviti šta ih sve čeka već za 15tak godina, ukoliko dijametralno ne promene razmišljanje.
Da dodam još nešto možda nekog zanima, Skyward X stigao na 490km, veoma malo habanja, sem vizuelnog po đonu i što je iskrzana od jednog pentranja po kamenju 12km po ivicama. Mogu možda da primetim da nije više pretvrda, već kao da tek sad ulazi u optimalnu zonu, ali to veoma sporo ide. Po đonu od savijanja se tek sad naziru bore koje su mi se pojavile na ovim ostalim patikama na 10x manjim km. Deluje kao pun pogodak za nas teže trkače, a bez ustručavanja bih je preporučio i ljudima koji su preteški za trkače, a trče.
Najstariji i najdugovečniji pa i najzdraviji narodi, su takvi, jer pored zdravog vazduha, hrane, nezlobivih misli, itd....nikada u životu ništa nisu radili.
A potrčali su zadnji put u vojsci, mislim na sredozemce, kavkasce, itd....vode sedelački mahom život, rade samo što moraju i to baš kad se mora
a opet najzdraviiji i prosečan vek 95 godina kao od šale, zapravo sa 95 su pokretni, i to vrlo. I lenji su do bola, sve što može za sutra, ide za prekosutra!
Kako klinac sam takodje zapamtio domaće srbske seljake, one stare izumrle već, kao iz etnografskog muzej da su izašli...
....e oni su ti usporen film žešći, sve se razvlači do bevesti i do krajnjih granica...radi se samo najnužnije, i to samo ono što se mora
vrlo sustainability reklo bi se! entropija negativna! više skoro daju energije nego što uzimaju od planete!
a spavaju kad god i gde god se može, svaki slobodan tren samo spavaju! bus žel stanica, pošta, lekar, pijac....samo zahrče!
životni vek 85-90 nešto manje nego kod grka i sicilijanaca....i kako sad sve to?
a niko potrčo nije 3x u životu, i sve rade u leru bukvalno....čak i govore sporo...i malo!
....
ja lično mislim da je ono "kakve su ti misli takav ti je život" ili obratno beše? kakav ti je život takve su ti misli?
podosta tačno...da 80-90% ovoga što si naveo u početku je posledica gradjanerskog života koji podstiče pohlepu
koja posle uništava naše životne stanice zauzvrat jer joj nije udovoljeno, pohlepi mislim...
a pogotovo IT tehnikalije podstiču pohlepu, duša ti iska i šta ti treba i šta ti ne treba, neosetno tonemo svi u to
jer da nema toga ne bi bilo ni IT industrije kakva je danas, al mislim da od toga mitohondrije stradaju prve...
naprosto previše sagorevaju, i cvrc posle! onda posle kreće kao prsluk da se para sve...