Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

@PJ ako si sutradan mogao da imaš trening, to nije tempo za trku. :D Imam dva treninga na programu posle kojih mi je obavezan dan odmora (može kraći recovery ako svrbe tabani). Trening - nikako.

Svaka čast supruzi! Heroj. Ne razumem zašto se ljudi forsiraju da se sruše. Pao je čovek i prošle godine ispred mene, pred ciljnom ravninom doslovce.

Moja trka, moj tempo 😊

Meni se trčanje kao hobi sviđa, trke su mi malo opterećenje (logistički), ali uvek je tu neko društvo, putovanje, pa sve ide.
Pošto sam rešio da ništa u životu ne sme da mi trpi zbog hobija, a da ću da se bavim njime dokle god mi je zadvoljstvo, bio sam prinuđen da naučim da trčim u skladu sa svojim mogućnostim, i da postepeno pomeram granicu. Kada mi je već odlazak na trke pain in the ass, onda bar napravim sebi zadovoljstvo u smislu da svaki put bude ili malo mrdnut moj rekord ili pejsujem nekoga da popravi svoj rekord.

@Solesoslav Početak je da odrediš svoje zone po pulsu, jer će u različitim vremenskim uslovima, na nekom pulsu pejs biti drugačiji. I značajno teži deo, kada imaš plan treninga, ispoštovati plan i svaki trenin za sebe. Dok sam trčao u klubu, ovo nije bilo pitanje. Od kada trčim sam, dešava se da improvizujem u toku treninga, uglavnom na jače, ali ne preterujem, pa mi se još nije odbilo o glavu.

Moja trka, moj tempo 😊

Meni se trčanje kao hobi sviđa, trke su mi malo opterećenje (logistički), ali uvek je tu neko društvo, putovanje, pa sve ide.
Pošto sam rešio da ništa u životu ne sme da mi trpi zbog hobija, a da ću da se bavim njime dokle god mi je zadvoljstvo, bio sam prinuđen da naučim da trčim u skladu sa svojim mogućnostim, i da postepeno pomeram granicu. Kada mi je već odlazak na trke pain in the ass, onda bar napravim sebi zadovoljstvo u smislu da svaki put bude ili malo mrdnut moj rekord ili pejsujem nekoga da popravi svoj rekord.

@Solesoslav Početak je da odrediš svoje zone po pulsu, jer će u različitim vremenskim uslovima, na nekom pulsu pejs biti drugačiji. I značajno teži deo, kada imaš plan treninga, ispoštovati plan i svaki trenin za sebe. Dok sam trčao u klubu, ovo nije bilo pitanje. Od kada trčim sam, dešava se da improvizujem u toku treninga, uglavnom na jače, ali ne preterujem, pa mi se još nije odbilo o glavu.
Ja 90% vremena improvizujem na jace, sto kad su u pitanju distance, sto brzine, sto puls(eto, u celoj "karijeri" ne znam da li sam uspeo vise od 5 puta da uradim stvarno "easy" run i to uvek sa nekim daleko sporijim da mu pravim drustvo). Do sad sam pratio lagane trening planove i nije mi se obilo o glavu, ali mislim da na novom planu koji se spreman da krenem da pratim necu moci da si priustim taj luksuz.

Odlicna je ova filozofija da ne dozvoljavas da druge stvari trpe zbog hobija, trenutno mi odgovara da mi hobi oduzima ovoliko energije i vremena, ali u buducnosti ce sigurno doci vreme kad nece biti tako i nadam se da cu se setiti ovoga sto si napisao i moci da usporim umesto skroz da odustanem.

Podigni na nivo iznad hobija, kao što sam ja, već kao investiciju u zdravlje, zatim i u starost. Prosečan starac ima nizak kvalitet života, koliko god da je akumulirao novca, jer nije akumulirao zdravlje. Verujem da bi svako izabrao zdravlje kada ostari pre nego novac, samo da mogu da vrate vreme unazad.

Ako sa 50 godina imaš vo2max oko 30 ko prosečan neaktivan moderan građanin, kako se približavaš 65-70, to može da ode na 20 pa i ispod. Sa 18 već kreću žive muke da se ustane sa fotelje. Moji vršnjaci <50 već sad masovno kupuju neke krosovere od automobila i prilagođavaju okolinu svojim poteškoćama. Mislim da nije teško pretpostaviti šta ih sve čeka već za 15tak godina, ukoliko dijametralno ne promene razmišljanje.

Da dodam još nešto možda nekog zanima, Skyward X stigao na 490km, veoma malo habanja, sem vizuelnog po đonu i što je iskrzana od jednog pentranja po kamenju 12km po ivicama. Mogu možda da primetim da nije više pretvrda, već kao da tek sad ulazi u optimalnu zonu, ali to veoma sporo ide. Po đonu od savijanja se tek sad naziru bore koje su mi se pojavile na ovim ostalim patikama na 10x manjim km. Deluje kao pun pogodak za nas teže trkače, a bez ustručavanja bih je preporučio i ljudima koji su preteški za trkače, a trče.

Poslednja izmena:
To ova patika? Bas debeo djon.

1744185511167.png

Užasno debeo i veoma tvrd, ali čuva koske i tetive na nekom meni drugom nivou. Ima dve mane, za moju nogu, jako je teška, što sam prevazišao izgleda, pošto ne primećujem, i previše je mekana i pufnasta u jeziku i uopšte na tom gornjem delu stopala, a pošto je tvrda i teško se krivi, petu je moguće zaključati kad se pretegnu pertle. Mnogo mi više odgovaraju patike koje su sa gornje strane jako tanke, onaj jezik što je baš veoma tanak.

Rado bih kupio neki sličan model, ali da je gornji deo patike tanak kao kod ovih drugih Hoka koje imam, da ne mrda ništa.

Podigni na nivo iznad hobija, kao što sam ja, već kao investiciju u zdravlje, zatim i u starost.
Više hobija sam upropastio tako što sam od njih (na)pravio posao. Ovaj mi ne diraj :)

Kad smo kod patika, početkom marta sam u Temišvaru kupio Hoka Rocket X2, više se ne proizvode, platio ih po full ceni, kao da su nov model, ali definitivno se nisam pokajao.
Od 15ak modela patika za trčanje koje posedujem ili sam posedovao, trenutno su ubedljivo moj prvi izbor. Nadam se da će u nekom trenutku izbaciti X3, kao evoluciju.

Još jedna lepa vest, trkač koji je reanimiran na stazi beogradskog maratona, u nedelju, dobio je tri stenta i uspešno se oporavlja. Ispostavilo se da je rođak drugaricine rođake 😄

Narode, koje slušalice koristite tokom trčanja (pitam one koji slušaju muziku/knjige/podcaste)?
Inače, audio materijal pustam sa Garmina, i trenutno sam na Jabra sport 7, ali mi sve manje leže, i ispadaju, tako da bih uzeo nešto novije. Ključno mi je da imaju ANC pošto se dešava da bude vetrovito i tada samo ANC pomaze, kao i secure fit, i dva modela mi za sada upadaju u oči:

1) Anker soundcore x20
2) Huawei FreeArc

Prve deluju kao sigurna kupovina, koliko vidim po reviews ne ispadaju, solidno trajanje baterije i solidan ANC.
Druge imaju ANC samo za pozive i to im je verovatno deal-breaker barem za mene, iako bih rado probao open ear design.

Da nema neko neki od ova dva modela ili možda preporuka za nešto treće?

(BGT u principu nije prepreka, ali ne bih davao baš 250 EUR za najskuplje modele)

Anker soundcore A40. I ja sam se cimao da l' će biti dobre za trčanje(pre njih sam imao Galaxy buds + koje imaju super grip i ne ispadaju) ali se ispostavilo da su odlične
Pritom imaju ANC

airpods pro, ali posto si napisao ono u zagradi, ignorisi :D

Anker P20i, nemaju ANC ali su super. Imam i A40 (isto su odlične) ali ih ne nosim na trčanje.

Podigni na nivo iznad hobija, kao što sam ja, već kao investiciju u zdravlje, zatim i u starost. Prosečan starac ima nizak kvalitet života, koliko god da je akumulirao novca, jer nije akumulirao zdravlje. Verujem da bi svako izabrao zdravlje kada ostari pre nego novac, samo da mogu da vrate vreme unazad.

Ako sa 50 godina imaš vo2max oko 30 ko prosečan neaktivan moderan građanin, kako se približavaš 65-70, to može da ode na 20 pa i ispod. Sa 18 već kreću žive muke da se ustane sa fotelje. Moji vršnjaci <50 već sad masovno kupuju neke krosovere od automobila i prilagođavaju okolinu svojim poteškoćama. Mislim da nije teško pretpostaviti šta ih sve čeka već za 15tak godina, ukoliko dijametralno ne promene razmišljanje.

Da dodam još nešto možda nekog zanima, Skyward X stigao na 490km, veoma malo habanja, sem vizuelnog po đonu i što je iskrzana od jednog pentranja po kamenju 12km po ivicama. Mogu možda da primetim da nije više pretvrda, već kao da tek sad ulazi u optimalnu zonu, ali to veoma sporo ide. Po đonu od savijanja se tek sad naziru bore koje su mi se pojavile na ovim ostalim patikama na 10x manjim km. Deluje kao pun pogodak za nas teže trkače, a bez ustručavanja bih je preporučio i ljudima koji su preteški za trkače, a trče.

Najstariji i najdugovečniji pa i najzdraviji narodi, su takvi, jer pored zdravog vazduha, hrane, nezlobivih misli, itd....nikada u životu ništa nisu radili.
A potrčali su zadnji put u vojsci, mislim na sredozemce, kavkasce, itd....vode sedelački mahom život, rade samo što moraju i to baš kad se mora
a opet najzdraviiji i prosečan vek 95 godina kao od šale, zapravo sa 95 su pokretni, i to vrlo. I lenji su do bola, sve što može za sutra, ide za prekosutra!
Kako klinac sam takodje zapamtio domaće srbske seljake, one stare izumrle već, kao iz etnografskog muzej da su izašli...
....e oni su ti usporen film žešći, sve se razvlači do bevesti i do krajnjih granica...radi se samo najnužnije, i to samo ono što se mora
vrlo sustainability reklo bi se! entropija negativna! više skoro daju energije nego što uzimaju od planete!
a spavaju kad god i gde god se može, svaki slobodan tren samo spavaju! bus žel stanica, pošta, lekar, pijac....samo zahrče!
životni vek 85-90 nešto manje nego kod grka i sicilijanaca....i kako sad sve to?
a niko potrčo nije 3x u životu, i sve rade u leru bukvalno....čak i govore sporo...i malo!
....
ja lično mislim da je ono "kakve su ti misli takav ti je život" ili obratno beše? kakav ti je život takve su ti misli?
podosta tačno...da 80-90% ovoga što si naveo u početku je posledica gradjanerskog života koji podstiče pohlepu
koja posle uništava naše životne stanice zauzvrat jer joj nije udovoljeno, pohlepi mislim...
a pogotovo IT tehnikalije podstiču pohlepu, duša ti iska i šta ti treba i šta ti ne treba, neosetno tonemo svi u to
jer da nema toga ne bi bilo ni IT industrije kakva je danas, al mislim da od toga mitohondrije stradaju prve...
naprosto previše sagorevaju, i cvrc posle! onda posle kreće kao prsluk da se para sve...

Ti misliš na plave zone, gde su ljudi najdugovecniji, ali opisao si ih na način koji ne može biti dalje od istine.

Oni su sve, samo ne statični. Ne trče, istina, ali moderan čovek nema mogućnost da bude po 12h svaki dan napolju, fizički aktivan, pa to mora da zipuje u višestruko manje sati intenzivnije aktivnosti. Jedna od najvažnijih stvari je izaći napolje, iz zatvorenog, ne mora biti sunčano i toplo, čak ni suvo.

@djurkash ja trčim sa poluotvorenim Air3 ili Air4 gde je tišina, i sa capsule 3 pro+ gde nije. Vetar jak bude problem, buka ne, to rešavaju savršeno. Ne znam kakve su ove druge ANC po jakom vetru.

Poslednja izmena:
airpods pro, ali posto si napisao ono u zagradi, ignorisi :D
Isto AirPods Pro 2, mada nisu bas 250, oko 200e. Mislim da nema bolje... Ne smeta im skakanje, tumbanja stopala, ne mrdaju u usima (ovo mozda zavisi kako ti legnu, mada ima 3 velicina silikona). I bas vrhunski ANC, skoro totalna tisina uvek.

Poslednja izmena:
Ti misliš na plave zone, gde su ljudi najdugovecniji, ali opisao si ih na način koji ne može biti dalje od istine.
Oni su sve, samo ne statični. Ne trče, istina, ali moderan čovek nema mogućnost da bude po 12h svaki dan napolju, fizički aktivan, pa to mora da zipuje u višestruko manje sati intenzivnije aktivnosti. Jedna od najvažnijih stvari je izaći napolje, iz zatvorenog, ne mora biti sunčano i toplo, čak ni suvo.
@djurkash ja trčim sa poluotvorenim Air3 ili Air4 gde je tišina, i sa capsule 3 pro+ gde nije. Vetar jak bude problem, buka ne, to rešavaju savršeno. Ne znam kakve su ove druge ANC po jakom vetru.

O tome se i radi, zapravo si prepričao isto ono što sam i ja rekao, aktivni jesu, al kao usporen film, to sam rekao...
sve rade izuzetnooo polako, a najradije dremaju po ceo dan, ako je ikako moguće...
A da ne govorimo o zimskim periodima kada se NIŠTA nije radilo, i telo se OBNAVLJALO
A danas, da bi se to nadoknadilo, sedećki uredski način života, moraju se raditi vežbe sa dooosta stresa za telo.
Znali su da treba čuvati:
1. mitohondrije
2. žile
ni jedno ni drugo se NE obnavlja, neki bag u evoluciji? šta li je?
Celu tu priču no pejn no gejn guraju ljudi koji su na teeeeškoj suplementaciji i testu, da ne širim priču dalje van teme...
i ako nisu u teretani ili jedu ili spavaju...
Upravo to sažimanje je problem, kome ni sam ne znam leka, iskreno...osim da se radi 4-6č dnevno! xaxaxax!

@okmijun kvotovaću svoju poruku od pre nešto više od godinu dana.

@okmijun, da ti ne brišem celu poruku, molim te, nemoj ovde da uplićeš stvari kojima nije mesto.

A onda bih zamolio tebe da kvotuješ svoju poruku iz ove teme, da nas podsetiš na neki svoj trening ili trku.
Ili ako ni ti ne možeš da je nađeš, iznenadi nas, napiši poruku u skladu sa temom.

Niko u ovoj temi nije na silu, a bio sam ubeđen da smo ovde, jer zapravo delimo isti hobi.

Zarad ostalih ljudi koji ovo čitaju: apsolutno je neistinito da se mitohondrije ne obnavljaju. Dapače, produktivan program za trčanje se bavi biogenezom, oporavkom i jačanjem mitohondrija.

Tetive se obnavljaju! Kolena se obnavljaju. Ja sam živ primer.

Ležanje će učiniti upravo suprotno, ukoliko se ne živi fizički aktivan život, gde se troši organizam do nivoa kada je potreban oporavak.

Napor bez odmora je katastrofalno štetan, podjednako kao odmor bez napora. Sveto dvojstvo.

@ivoludilo jel imaš ti nešto da dodaš apropo ovih aktivnih/neaktivnih ljudi?

Pošto vidim da je danas pala medalja na Bukulji. Bravo, mladiću 😎

Za one sa jeftinijim ulaznicama, prava medalja, postolje, ne ove naše, učesničke 🫣

Anker soundcore A40. I ja sam se cimao da l' će biti dobre za trčanje(pre njih sam imao Galaxy buds + koje imaju super grip i ne ispadaju) ali se ispostavilo da su odlične
Pritom imaju ANC
Izbegao bih ovaj dizajn, jer sam već koristio i Buds 2 pro I Jabru 7 sport, sad bih ipak nešto za krilcima da ne ispadaju...
Anker P20i, nemaju ANC ali su super. Imam i A40 (isto su odlične) ali ih ne nosim na trčanje.
Mora ANC jer je u mom gradu pod Bukuljom ponekad prilično vetrovito :)

Nisam Apple korisnik, te uzimanjem Apple sluški gubim dosta benefita koji opravdavaju cenu...
Isto AirPods Pro 2, mada nisu bas 250, oko 200e. Mislim da nema bolje... Ne smeta im skakanje, tumbanja stopala, ne mrdaju u usima (ovo mozda zavisi kako ti legnu, mada ima 3 velicina silikona). I bas vrhunski ANC, skoro totalna tisina uvek.
Isti razlog kao gore, mada me je taj model privlačio otkad je izašao, ali ne dovoljno da bih prešao na iOS zbog njega :)

Hvala svima na odgovorima, javljam utiske kad se odlučim i pazarim...

Ok, da, nemoj APP2 ako nisi na iOS-u - na Androidu ima smisla Galaxy Buds2 Pro, Sony WF-1000XM5, Bose QuietComfort Ultra.

Jesu tu sve oko 200e, ali ako inace dosta koristis mislim da bas vredi. Ja sam toliko odusevljen kako rade u raznim situacijama, prosto vise ne mogu bez njih. Cak i najmanje za trcanje, volim da trcim bez slusalica vise. Kako kad.

Juce odrzana TTLS Bukulja, organizacija i konkurencija svake godine sve jaca.

Kako je doslo toplije vreme brzo mi se upare noge u kftonkama.
Fakat je da sam kupio tacan broj, trebao sam pola broja veći za toplo...
Da li ima neke carape za trčanje dase manje znoji noga da se kupe umesto ovih iz metroa?

Citam vesti jutros u Francuskoj. Influenseri u Francuskoj placaju 30evra da neko trci umesto njih, i onda oni mogu pokazati kako oni trce, i vode zdrav zivot.

@ivoludilo jel imaš ti nešto da dodaš apropo ovih aktivnih/neaktivnih ljudi?

Pošto vidim da je danas pala medalja na Bukulji. Bravo, mladiću 😎

Za one sa jeftinijim ulaznicama, prava medalja, postolje, ne ove naše, učesničke 🫣
Šta reći težak teren na srednjoj i velikoj stazi ali mi mladići 😄 sve to prođemo.Kao što reče Radule sve jača konkurencija ali vredi doći i trčati i moja preporuka za sledeću godinu,blizu je Beograda priroda prelepa druženje posle trke i pivo zagarantovani 😄

Da li ima neke carape za trčanje dase manje znoji noga da se kupe umesto ovih iz metroa?
Cliffon 9 se odlično luftira, bar ova moja šuplja. Imam i GTX, ona već ne.

Ove, ali samo bele.

Koristim Decathlon, imam seriju 100, 500 i 900. Od sada kupujem samo 900, jer imaju one zaštite na mestima gde može da krene žulj. Što se znojanja tiče, generalno nemam taj problem u toku trčanja, ali evo danas su mi pamučne nazuvice bile skroz mokre od šetnje u Pegasus patikama...

Citam vesti jutros u Francuskoj. Influenseri u Francuskoj placaju 30evra da neko trci umesto njih, i onda oni mogu pokazati kako oni trce, i vode zdrav zivot.
30eur je verovatno bilo za današnji maraton u Parizu.
Norvežani to odavno rade za redovne treninge. Dogovoriš lokaciju gde da trči, dogovoriš pace, samo na kraju ne prikažeš puls na Strava. A dobiješ i fotke sa rute...

Šta reći težak teren na srednjoj i velikoj stazi ali mi mladići 😄 sve to prođemo.Kao što reče Radule sve jača konkurencija ali vredi doći i trčati i moja preporuka za sledeću godinu,blizu je Beograda priroda prelepa druženje posle trke i pivo zagarantovani 😄

Što da ne, što da ne. Zabeleženo.

Mi danas u Vršcu, duatlon. Majko moja, koja ložana od discipline, kažu da je sprint triatlon još gori 😂
Ali nije da te vuku samo ljudi, već i sam sebe vučeš. Kad sam sišao sa bicikla, pomislim kako sam već umoran, pa ću držati ovaj lagan tempo, možda malo da ubrz... I pogledam na sat... 4.40?! 😳
I onda usporim na inicijalni plan, ali džaba, kroz cilj sam prošao sa 4.08 🫣

Verovatno se posle bicikla promeni subjektivni osećaj brzine...

Da, to je normalno da posle bajsa treba malo pripaziti jer je lako preforsirati se. Jel su trazili lekarski i clanstvo?

Vršac ne traži.
Pančevo je u maju, oni traže, ali može da se kupi jednodnevna licenca uz lekarski. Ne znam da li je dovoljan lekarski za trčanje ili taj njihov obuhvata neki dodatni pregled.

Drugar i drugarica se spremaju za Ironman, pa mi idemo kao podrška, a kad idemo, šta nam teško da ponesemo bicikle i podržimo organizatora kotizacijom 😄

Vršac ne traži.
Pančevo je u maju, oni traže, ali može da se kupi jednodnevna licenca uz lekarski. Ne znam da li je dovoljan lekarski za trčanje ili taj njihov obuhvata neki dodatni pregled.

Drugar i drugarica se spremaju za Ironman, pa mi idemo kao podrška, a kad idemo, šta nam teško da ponesemo bicikle i podržimo organizatora kotizacijom 😄
Lekarsko uverenje uradiš kod bilo kog specijaliste sportske medicine,kod nas košta 1000 din i važi 6 meseci,sad zbog sebe možeš da odradiš i neki komletniji pregled koji je skuplji,ali ovaj prvi ti je dovoljan za sva takmičenja kod nas

Nazad
Vrh Dno