Šta je novo?

Grejanje na gas

Tako je bilo kod nas u Sremskoj Mitrovici, pre jedno 2-3 godine. Odradio to i sasvim uredno stižu računi na mejl.

Brzo su mi poslali nazad parametre za pristup, portal izgleda OK, prijavio sam se za dostavu računa na e-mail, pa da vidimo...

Danas uzeo da promenim vreme na termostatu sq7. Odneo ga u najudaljeniju sobu od prijemne jedinice jer sam hteo i program da izmenim. Sve odradim, vratim ga dole kod mojih i ostavim ga. Posle par sati keva me zove kaže grejanje i dalje radi kotao nije odreagovao na termostat. Dođem kući i stvarno temperatura podesena na 23,unutra bilo 25,grejanje na termostatu isključeno a kotao radi. Resetujem obe jedinice termostata, ponovo uparim i sve profunkcionisalo. Prvi put mi se desilo da nije ugasio kotao. Kad sam ponovo upario namerno povećavao i smanjivao temperaturu i sve ok radilo palio i gasio kotao kako treba. Zašto se zabagovao nemam pojma

Kolika vam je razlika između temperature polaznog i povratnog voda na ovim temperaturama? Kod mene je to oko nekih 5C, ne znam da li je to normalno?

Bas niko od 4-5 ljudi od kojih treba da dobijem ponudu za ugradnju mi ne preporucuje kondenzacioni...oko 80m2 dobro izolovanog prostora,kazu da bi ulaganje u kondenzacioni bilo upitno

Bolje ulaganje u duže radijatore i kondenzaciju i grejes se na nisku temperaturu polaza. Kod mojih u prizemlju temperatura polaza nije prešla 45 stepeni u najhladnijem mesecima. Razlika kondenzacioni vs obican je 200e sto je smešno

Bas niko od 4-5 ljudi od kojih treba da dobijem ponudu za ugradnju mi ne preporucuje kondenzacioni...oko 80m2 dobro izolovanog prostora,kazu da bi ulaganje u kondenzacioni bilo upitno

Kao što su mene ubedili da nemaju gde da stave magnetni filter, a i šta će ti to, imaš ovaj mehanički, sa mrežicom. To se oduvek koristilo.

I ja popustim, jer sam se već nekoliko dana grejao na proklete klime, pa mi je bilo samo da što pre puste kotao u rad.
I vrate mi pare za taj magnetni.

Ako imaš kako da rešiš odvod kondenza, ne razmišljaj, dodaj pare za kondenzacioni, vratiće ti se kroz neko vreme (period zavisi od godišnje potrošnje) i ostatak životnog veka kotla si u uštedi.

Posebno što je dobro izolovan prostor, traži neki model koji ima što veći stepen modulacije. Moj greje 160m2 na 5Kw, polazni vod na 45C plus minus stepen dva, da može da radi manje, verujem da bi i to bilo dovoljno veći deo ove sezone.

Da li je za taj kondenzacioni modularni potreban i neki specijalni termostat ili moze i obični?

Prošle godine nisam uzeo kotao, ipak sam odložio za ovu, a sad opet što više čitam to manje znam. Da li je Bosch i dalje ok?

Bolje je ako imaš modulacioni termostat ili spoljnu sondu za temperaturu, ali moj kotao radi modulaciju i na osnovu razlike u temperaturi polaznog i povratnog voda. Bez obzira što mi je rečeno (više se i ne sećam ko, ali više ljudi), da neće raditi modulaciju bez modulacionog termostata ili spoljne sonde.

Ne znam koji su sada aktuelni modeli i nemam iskustva da preporučim neki konkretan, osim što mogu da kažem da sam ja sa mojim veoma zadovoljan i da bih baš voleo da Boch izbaci neki wireless modulacioni termostat koji bih mogao da ide na moj kotao, pošto ovaj sa kablom bukvalno nemam način da stavim na smisleno mesto.

Moze i obicni, modulira i na osnovu povratnog voda. Ako imas para uzmi sa većom modulacijom, Bosch je 1:5 a imas kotlove i sa 1:10.

Hvala momci, za početak ću onda obični, taman sam kupio jedan zigbee da mi se uklapa sa ostatkom mreže u kući, a posle možda (sl godine ili one tamo) bude i neki modulacioni.
Za kotao još razmišljam, 24kW ću najverovatnije, i zameniti makar dva radijatora u starom systemu jer primećujem da greju do pola samo, a stari gusani su i niko nece da ih očisti (imaju 200 kila najmanje svaki, dugi po 2 ipo metra). Cevi ne znam dal cu menjati, nisu bakarne al msm da bi me ta gimnastika mnogo koštala na kraju jer ima svašta da se radi na kući još.
Takođe treba da zatvorim postojeći system I dodam još jednu cirkulacionu pumpu (za sprat) a možda promenim j ovu postojeću jer je stara.

@PJ koji kotao imaš?

Poslednja izmena:
Običan kotao ima smisla ako je u pitanju prostor koji samo povremeno greješ, recimo vikendica, neka radionica ili prostor koji greješ samo deo dana. Tada će ti kotao većinom raditi iznad 54 stepena i neće biti u zoni kondenzacije. Kondenzacioni je bolji za stalno grejane prostore, odnosno stambene objekte sa nekom izolacijom. Tada se realno očekuje T vode oko 40,45,50... i postaje ekonomičniji. Jedini eventualni problem je odvod kondenza i veća cena.
Termostat može bilo koji a može i bez termostata da radi svaki kotao, samo mu ti ručno namestiš T vode.
Kotao da bude što manje snage da bi radio sve vreme, s tim što su kombinovani uglavnom malo jači pa nemaš izbor.
Kotao ima u sebi pumpu, ne treba dodatna. Cevi se ne moraju menjati ako nema razloga, ja imam crne cevi iz 80-tih i nikad nije bilo problema. Instalacija mora da bude zatvorena.

Samo nemojte da stedite na magnetnom filteru, da zbog 100e cene napravite stetu na pumpi i izmenjivacu od par stotina evra.
Narocito ko ima crne cevi i gusane radijatore, a svakako nema razloga menjati ih za bakarne i menjati radijatore ukoliko su ispravni.

Svakako kotao moze limitirati snagu na manje od 24kW ukoliko je potrebno.

слажем се, нисам хтео да оверавам гаранцију али сам уложио у магнетни филтер и не кајем се. имате у теми качио сам слику колико је магнетита скупио филтер за 3-4 месеца грејања.

Kolika vam je razlika između temperature polaznog i povratnog voda na ovim temperaturama? Kod mene je to oko nekih 5C, ne znam da li je to normalno?
Moze li neko molim vas da mi da info kako je kod njega, cisto da ne brinem bez razloga :)

Kotao ima u sebi pumpu, ne treba dodatna. Cevi se ne moraju menjati ako nema razloga, ja imam crne cevi iz 80-tih i nikad nije bilo problema. Instalacija mora da bude zatvorena.
Pumpu sam mislio iz razloga sto imam prizemlje i sprat, pa za svako po jedna, ne znam dal bi ta od kotla bila dovoljna.

Sto se cevi tice, kod mene su neke bas debele tj velike u obimu, pa reko ako bih stavio one obicne bakrene manji obim, samim tim i manje vode za grejanje. Al sto kažete ako nema potrebe, a nema, možda je ostanu.

Instalaciju zatvaram 100%, to je must have. Trenutno je na tavanu bojler od 50L koji se greje bespotrebne jer je jednostavno system takav.

Radijatore takođe ne bih dirao al neće niko da ih čisti, kao da do pre 20 godina nisu imali samo njih i samo sa njima radili, a sad se prave gospoda čak i kad hoćeš da platiš.

Hvala svima na savetima.

Edit:magnetni filter sam odma stavio na spisak cim sam pročitao prepiske ovde, inače do tad nisam znao ni da postoji.

Pumpu sam mislio iz razloga sto imam prizemlje i sprat, pa za svako po jedna, ne znam dal bi ta od kotla bila dovoljna.

Sto se cevi tice, kod mene su neke bas debele tj velike u obimu, pa reko ako bih stavio one obicne bakrene manji obim, samim tim i manje vode za grejanje. Al sto kažete ako nema potrebe, a nema, možda je ostanu.

Instalaciju zatvaram 100%, to je must have. Trenutno je na tavanu bojler od 50L koji se greje bespotrebne jer je jednostavno system takav.

Radijatore takođe ne bih dirao al neće niko da ih čisti, kao da do pre 20 godina nisu imali samo njih i samo sa njima radili, a sad se prave gospoda čak i kad hoćeš da platiš.

Hvala svima na savetima.

Edit:magnetni filter sam odma stavio na spisak cim sam pročitao prepiske ovde, inače do tad nisam znao ni da postoji.
Nema potrebe za dodatnom pumpom, ova u kotlu je i vise nego dovoljna. Dodatne cirkulacione pumpe se postavljaju za velike i visoke objekte.
Takodje grejem prizemlje i sprat, instalacija iz 80-ih, crne cevi i gusani radijatori, sve radi bez problema, tako da se ne zamaraj time.

Sto se ispiranja radijatora, to mozes i sam, samo ti treba pomoc od par ljudi zbog iznosenja napolje i ispiranja.
Taj bojler na tavanu svakako mora van, i umesto njega se ugradjuje ekspanzioni sud.

@PJ koji kotao imaš?
Bosch 1200

слажем се, нисам хтео да оверавам гаранцију али сам уложио у магнетни филтер и не кајем се. имате у теми качио сам слику колико је магнетита скупио филтер за 3-4 месеца грејања.
Da li možeš da nađeš tu poruku, da je kvotuješ? Promakla mi je, sad je ne vidim.

Gusane radijatore pogotovo te predugačke neće niko da čisti jer kad bi ti rekli cifru za rasturanje metar rebara ne bi ti bilo dobro.

Koliko vas ima tucane/gusane radijatore? Kolika je kolicina vode u sistemu, a koja je temperatura polaza?

Nema potrebe za dodatnom pumpom, ova u kotlu je i vise nego dovoljna. Dodatne cirkulacione pumpe se postavljaju za velike i visoke objekte.
Takodje grejem prizemlje i sprat, instalacija iz 80-ih, crne cevi i gusani radijatori, sve radi bez problema, tako da se ne zamaraj time.

Sto se ispiranja radijatora, to mozes i sam, samo ti treba pomoc od par ljudi zbog iznosenja napolje i ispiranja.
Taj bojler na tavanu svakako mora van, i umesto njega se ugradjuje ekspanzioni sud.
Ja sam u decenbru priključio gas, kuća je prizemje i sprat. Do sad sam se grejao na drva i ugalj. Kad mi je majstor dodavao kotao na gas ( BOSCH 5700iw 24 kw) majstor je insistirao da ugradimo hidrauličku skretnicu, pristao sam mada po mom mišljenju je ona nepotrebna. Majstor kaže kako imam dosta radijatora pa moram da imam hidrauličku skretnicu jer pumpa iz kotla ne može da gura vodu u celoj kući što po meni nema logike . Interesuje me šta vi mislte dali je bolje da izbacim hidrauličku sketnicu ili da je ostavim?

Loše si razumeo ili loše napisao "jer pumpa iz kotla ne može da gura vodu u celoj kući", nemaš isti protok po etažama na šta utiče mnogo faktora a tražiti mišljenje da li izbaciciti ili ne hidrauličku skretnicu je pitanje za neke druge forume.

Loše si razumeo ili loše napisao "jer pumpa iz kotla ne može da gura vodu u celoj kući", nemaš isti protok po etažama na šta utiče mnogo faktora a tražiti mišljenje da li izbaciciti ili ne hidrauličku skretnicu je pitanje za neke druge forume.
Hteo sam da kažem da je instalacija ista jedino je dodat kotao na gas i hidraulička skretnica a pumpa koja je korišćena do ugradnje kotla je radila godinama na jedinici(30w) što je sigurno slabija od pumpe u kotlu. Ja pitam dali bi pumpa iz kotla bila dovoljna za kuću ako je stara pumpa radila olično sa minimalnom snagom a da izbacim skretnicu

Hteo sam da kažem da je instalacija ista jedino je dodat kotao na gas i hidraulička skretnica a pumpa koja je korišćena do ugradnje kotla je radila godinama na jedinici(30w) što je sigurno slabija od pumpe u kotlu. Ja pitam dali bi pumpa iz kotla bila dovoljna za kuću ako je stara pumpa radila olično sa minimalnom snagom a da izbacim skretnicu
Ukoliko koristiš jedan izvor toplote (samo kotao na gas), zaista ne vidim razlog za hidraulicnom skretnicom, pogotovo jer tvoj kotao poseduje modulirajucu pumpu koja sama steluje protok u zavisnosti od potrebe. Po mom mišljenju, može samo da smeta tvom sistemu. Pumpa u kotlu je i više nego dovoljna. Obično se hidraulicne skretnice koriste ukoliko imaš 2 ili više različita izvora energije koja rade paralelno, ili ukoliko imaš više krugova grejanja koji rade zasebno (npr radijatorsko i podno), svaki sa odvojenom temperaturom i protokom.

Po mom mišljenju, može samo da smeta tvom sistemu. Pumpa u kotlu je i više nego dovoljna. Obično se hidraulicne skretnice koriste ukoliko imaš 2 ili više različita izvora energije koja rade paralelno, ili ukoliko imaš više krugova grejanja koji rade zasebno (npr radijatorsko i podno), svaki sa odvojenom temperaturom i protokom.
Sistem za grejanje ne čini samo kotao, sistem je zaokružena celina krenuvši od kotla preko pumpe, cevovoda sa pratećom armaturom i grejnim telima a izbor komletne opreme se vrši proračunom sistema. Pumpi je posao samo da savlada napore i da stigne voda do svakog grejnog tela dok hidraulička skretnica kompenzuje (izjednačava) protoke u granama grejnih krugova a ujedno je i taložnik nečistoća i nema nikakve veze sa radom pumpe. Svaka grana grejnih krugova je priča za sebe i razlikuju se protoci zbog otpora u cevima, ventilima i grejnim telima.
Toliko i o pitanjima sporije i slabije greju radijatori na spratu, zašto mi je povećana potrošnja gasa i slično i biće uvek takvih pitanja dokle god sami birate kotlove. Razlike u grejanju etaža nisu primetne kod grejanja na čvrsta goriva, natrpaš u ložište i voziš temperaturu od 75°C ali kad je 40-45°C onda je druga priča.

Gusane radijatore pogotovo te predugačke neće niko da čisti jer kad bi ti rekli cifru za rasturanje metar rebara ne bi ti bilo dobro.
Sta predlažeš onda, da iz zamenim sa nekim 'modernijim' i lakšim? Koje preporucujes, panelne ili neke druge?
Zar taj expanzioni sud nema već u kotlu? Gledam Bosch 1200 konkretno. Ako mora da ga dodajem na spisak.

Vrh Dno