Ja sam se nadao možda i onoj nekoj akciji za reciklažu starog vozila kao što je bila za Fiat 500L. U svakom slučaju, ako izuzmemo neke male i slabe e-aute kao što su Dacia Spring i Chery EQ1, Grande Panda je među najjeftinijim novim električnim automobilima kod nas. Slično sad kod nas košta BYD Atto 2 koji je veći, jači i više premium, tako da, ko nije gadljiv na kineski brend, verovatno je bolja kupovina. Jedino što pretpostavljam da će teže da se preproda kasnije.
Da. I to nije skok sa 7,4 kW na 11 kW, nego uglavnom sa 3,7 kW na 11 kW (3x brže), zato što tih 7,4 kW može da izgura samo na 32A, dok većina ljudi kod nas ima struju od 10-16A. A isto tako većina ima pristup trofaznoj utičnici ili može da je izvede, tako da se onda koristi 16A x 230V x 3 = 11 kW. Jedina mana je da se u slučaju doplate za 11 kW punjač ukida frontalni spiralni kabl.
И то са пуњењем je јако важна тема, пре свага ради сигурности.
Мало ме све то плаши познајући наше инсталације и наш "стандард". Продужни кабл спуштен са терасе нетреба ни коментарисати, тога су сви свесни, чак се и шале збијају
🙂 . Проблем настаје јер код нас у земљи одавно непостоје озбиљне институције, инспекције, стандарди, ажурирање стандарда...ми смо остали у неким ЈУС, СУС итд причама. Струка је јако слаба и слабо уређена и нема никакв утицај, практично не постоји.
У Норвешкој је скроз друга прича и они јако пазе на то све и електро струка је изузетно педантна и уређена и зна се ко сме да ради и како. Имају своје стандарде као нпр NEК 400 који уређује нисконапонске инсталације и који је усклађен(да не кажем преписан Evropski EN - стандард ). Апропо eлектро пуњача као нечег новог за струку се стандард ажурирао пре пар година и уредио и прописао како ће се такве инсталације изводити.
Ту се појављују нови изазови са којима се произвођачи електро опреме и инсталатери нису пре сусретали, али сада је то ок, прошло је доста година. Мислим да је то потецијални проблем за Србију. Нпр у Норвешкој је другачији систем преноса, користио се IT230, на новим грађевинама се сада користи ТN400 као и код нас.
Даћу само један типичан пример. У норвешкој су сви осигурачи оно што би ми звали "Фидеове склопке" која је нпр код нас обавезна само на купатилу. Неки пуњачи знају да "цуре" DC - једносмерну струју назад у мрежу и зато је битно поставити осигурач са RCD заштитом ради заштите од DC struje. Има ту још релевантних стандарда и норми које су јако битне а везане за пуњаче. Има пуњача са већ уграђеном овом заштитом.
Код нас наћи неког мајстора електричара са тим компетансама мислим да је равно нули, зато имам неки бојазан када људи крену сами да раде или када крену молери да "одреде и струју успут". Задњих година су десетине електричара из Србије дошле у Норвешку, ни то не иде у прилог.
П.С.
Ово је фирма(LiDAR) које је држала презентацију о својим новим производима. Био ми је језик до пода шта то све може, имали смо уживо презентацију...може чак и слике да генерише
😱. То нисам имао поима да је могуће, ту сам баш без текста остао.