Šta je novo?

Half-Life 2 - RTX

Jos kada bi VR mod radio...

Kontam da se procenat gejmera koji poseduju VR meri jefnocifrenim brojevima.

Nada umire poslednja, a ne bi bilo lose neki remaster HL2, mada kad vidim rtx malo mi se prikenja

Voleo bih da si spomenuo na cemu teraju ovaj demo. Od prvog pokazivanja unreal 5 engine-a i starcitizena obavezno se pise na kojoj masini radi ili pustaju demo-e.
Ovaj cak teraju bez fps countera.

In an extended version of our Retro PC Time Capsule formula, John and Alex stack up the new RTX version of the classic game running on a 12900K/RTX 5090 up against the original 2004 release version of the game, operating on period-appropriate PC hardware.

Ima FPS counter na RTX verziji

Ma mislim dok je sniman/streamonvan ovaj demo. Nemamo predstavu kako zaista radi i koliko je neoptimizovan.

Druga stvar - izvor je Digital Foundary, koji dokazano pojma nema gde tera i dovodi samo neke kvazi strucnjake iz nvidie koji su tu vise da propagiraju nego da se bave pravim stvarima.

Treca stvar - izgleda bolje nego 20 godina stari original, ali uz cenu rayrtacinga, koji je mogao da bude izbegnut a vizuelni ugodjaj bi bio isti ili slican. Jer ovo osim malo tog dinamickog osvetljenja, koji se isto moze uraditi restorski, nema apsolutno nista. Dodate detalje i srafove ne racunam, jer koga zabole.
Ovo je cista nvidia promocija.

Poslednja izmena:
ahaha pa i ovo ima fake RT. Kakve su ovo senke pored ovog tipa svetlosti??

1742061571177.png

Evo jedne scene na brzaka u blenderu kako je osvetljeno sa istim/slicnim izvorom svetlosti i jacinom.

0001.png
0002.png

Bas u tom klipu prica o gorepomenutom digital foundry-u i njihovoj unbiased expertizi :D

I nestaju senke na 3:44, dalje nisam želeo da gledam, jer naravno, digital foundry i njihove fascinacije pbr materijalima i senkama na nivou crysisa, kojima su oni fascinirani u 2025...samo zato sto hf2 to nije imao tad jsr koga zabole toliko za to kad je igra imala strava fiziku 🤦

Voleo bih da si spomenuo na cemu teraju ovaj demo. ...
Ovaj cak teraju bez fps countera.
Ispade sa razlogom...

...Nemamo predstavu kako zaista radi i koliko je neoptimizovan.

Druga stvar - izvor je Digital Foundary, koji dokazano pojma nema gde tera i dovodi samo neke kvazi strucnjake iz nvidie koji su tu vise da propagiraju nego da se bave pravim stvarima.

Treca stvar - izgleda bolje nego 20 godina stari original, ali uz cenu rayrtacinga, koji je mogao da bude izbegnut a vizuelni ugodjaj bi bio isti ili slican. Jer ovo osim malo tog dinamickog osvetljenja, koji se isto moze uraditi restorski, nema apsolutno nista. Dodate detalje i srafove ne racunam, jer koga zabole.
Ovo je cista nvidia promocija.

Bas u tom klipu prica o gorepomenutom digital foundry-u i njihovoj unbiased expertizi :D

*** kakav nos imam za bullshit, to je strasno...
1080p, sa DLSS ultra = 64 fps.... igra koja je 20 godina matora, samo dodat "RT" i malo sitnih detalja.... 20 godina..
I to 59 fps u ovoj sceni gde nema nicega.
1742389469819.png

Poslednja izmena:
"malo sitnih detalja"...

Ok, par srafova su svuda dodali, i ponegde (ne svuda) ostrije pbr teksture. Dakle 20 godina staru igru su sveli na izgled 10 godina stare igre.
Opet, vremesni crysis ima vise i bolje detalje nego ovo. Da ne pricam o tome kako radi.

Spinuješ bez neke potrebe...ko god chekira video lepo će da vidi da nije par šrafova niti ponegde oštrije pbr teksture.

o jeste ;)
i naravno fake RT tamo gde nije ni morao da bude.
Sve je ovo moglo da se uradi isto "kvalitetno" i mnogo jeftinije po sistemsku zahtevnost.
Ali avaj.. moderna vremena... 19 FPS + DLSS = 64 FPS... u 1080p

Ovo je radio tim modera i entuzijasta koji vole igru. Jel sad treba da ih drvljem i kamenjem gadjamo jer NiSu LepO OpTiMizOvaLi igru...*** dokle ide ovo sve

Ispade sa razlogom...

*** kakav nos imam za bullshit, to je strasno...
1080p, sa DLSS ultra = 64 fps.... igra koja je 20 godina matora, samo dodat "RT" i malo sitnih detalja.... 20 godina..
I to 59 fps u ovoj sceni gde nema nicega.
Pogledajte prilog 485038
Kad se samo setim, pikao sa HL2 sa Radeon 9200 na 640x480.
Ovo je radio tim modera i entuzijasta koji vole igru. Jel sad treba da ih drvljem i kamenjem gadjamo jer NiSu LepO OpTiMizOvaLi igru...*** dokle ide ovo sve
Svaka cast njima na trudu i entuzijazmu, niko njih ne pljuje, vec nVidia koja je na sva usta hvalila svoju RT Remix tehnologiju, a ono ispade da je mrtvorodjence.

@Solesoslav - bas tako, ovo i izgleda kao projekat koji je prosao kroz RT remix i usput jos dodatno detaljisanje i slicno.
Zato sam i spomenuo onaj ubogi yt kanal koji ga medju prvima streamuje, a koji je indirektno sponzorisan od NV. Ako treba iskopacu vam vezu jer sam video negde ali smem da se kladim u to.

@nex999
Naravno da ne. Ali ne treba bas ni promovisati i pri tom kriti kako i na cemu igra zapravo radi, jer ja licno to smatram prevarom.
Klinac ima da se nahajpuje, kupi igru i shvati da njegov 3060 ima da "secka" jer ne zna da koristi DLSS.. ako 3060 uopste moze da ga koristi. I sad ce biti na njegovom caletu da sve to namesti, a posto je igrao to pre 20 godina, mozda i uspe. Sta sa onima koji nisu.
Osim toga ovo je internet, gde sloboda govora bi trebala da bude faktor, narocito u ovakvim stvarima gde kako vreme prolazi, sve vise ima tih nekih pristrasnih naklonosti brendovimna i proizvodima (da igre su proizvodi iako mnogi na njih ne gledaju tako).

@Solesoslav - bas tako, ovo i izgleda kao projekat koji je prosao kroz RT remix i usput jos dodatno detaljisanje i slicno.
Zato sam i spomenuo onaj ubogi yt kanal koji ga medju prvima streamuje, a koji je indirektno sponzorisan od NV. Ako treba iskopacu vam vezu jer sam video negde ali smem da se kladim u to.

@nex999
Naravno da ne. Ali ne treba bas ni promovisati i pri tom kriti kako i na cemu igra zapravo radi, jer ja licno to smatram prevarom.
Klinac ima da se nahajpuje, kupi igru i shvati da njegov 3060 ima da "secka" jer ne zna da koristi DLSS.. ako 3060 uopste moze da ga koristi. I sad ce biti na njegovom caletu da sve to namesti, a posto je igrao to pre 20 godina, mozda i uspe. Sta sa onima koji nisu.
Osim toga ovo je internet, gde sloboda govora bi trebala da bude faktor, narocito u ovakvim stvarima gde kako vreme prolazi, sve vise ima tih nekih pristrasnih naklonosti brendovimna i proizvodima (da igre su proizvodi iako mnogi na njih ne gledaju tako).

aahh ti ovo sve pišeš i spinuješ iz brige za nekog klinca sa 3060 i njegovog ćaleta, a ne iz tih nekih pristrasnosti nekim brendovima. Važi. Min za ovaj demo je 3060 ti. Još je i FREE, tako da i taj deo o kupovini moda ne mora da te brine, klinac će ipak imati orig igru da nastavi da igra, kako opisuješ ovaj mod sigurno neće primećivati razliku.

aahh ti ovo sve pišeš i spinuješ iz brige za nekog klinca sa 3060 i njegovog ćaleta, a ne iz tih nekih pristrasnosti nekim brendovima. Važi. Min za ovaj demo je 3060 ti. Još je i FREE, tako da i taj deo o kupovini moda ne mora da te brine, klinac će ipak imati orig igru da nastavi da igra, kako opisuješ ovaj mod sigurno neće primećivati razliku.
Klinac je primer. Mozak tipicnog gamera nije mnogo napredniji od bilo kog klinca nazalost.
Nisam znao da je mod free, eto pretpostavio sam nesto sto nije trebalo da pretpostavljam. Pardona me por favor.
Ali sustina ostaje - neoptimizovani krs.

Still, the demo’s user rating on Steam currently sits at just 58% or ‘Mixed.’ Most complaints center on Half-Life 2 RTX’s subpar performance, which has apparently seen even players with cutting-edge 5000 series Nvidia graphics cards disappointed. A negative Steam review notes that “this game is very beautiful and all but it’s far from playable.”

Jos cu samo ovaj primer, jer bih mogao ovako do sutra. Bukvalno naletim na primer fake osvetljenja svaki put kad neko okaci skrinshot.
Capture01.JPG
Neonka nikad ne pravi ovakvu senku na zidu, vec podjednaku svuda posto nije ogranicena niti pokrivena sa neke strane osim gornje.
Ovakvo osvetljenje na zidu (i njenu senku) pravi samo spot light, kao baterijska lampa, koja ima skoncentrisano osvetljenje i samim tim su spoljne senke izrazenije.
Upalicu blender ponovo,,, khm, dakle...

Capture.JPG

Zakljucak? Jos jedan prebaked light, koji nidje veze nema sa izvorom svetlosti. Devovi su ovo stavili i napravili ovako iskljucivo iz razloga sto izgleda cool.
Iako fizicki uopste nije tacno. Dakle - fake.

E vidiš u igrama, kao i u filmovima postoji nešto što se zove art direkcija, gde ne moraju sva svetla biti fizički realna. Znaš ono, atmosfera. vizuelni pointeri za igrača...i to su moderi hteli da zadrže. A to da li je svetlo prebaked ili ne, ne bih smeo da zaključujem na osnovu screenshota, ali probaće se svakako kad izadje full;)

Demo je izašao, 45Gb, pravac steam.
Ja sam dobio slajd šou, čak i ne renderuje dobro, sve je mutno, mislim nije mi neka konfa ali kada je izašao originalni HL2, sa tadašnjom prosečnom konfom je moglo da se igra opušteno.
Da se nadamo da će malo da ga doteraju, dosta lošije radi na AMD karticama.
Voleo bih da vidim kako izgleda na nvidia karticama.
Za mene je ovo hladan tuš.
Edit: zakucava igra već drugi put, pokušavam da otvorim vrata i onda učitava ceo minut, na kraju alt tab zabode skroz.

Prilozi

• d2_prison_020001.jpg
    d2_prison_020001.jpg
    313.9 KB · Pregleda: 55
  • d2_prison_020002.jpg
    d2_prison_020002.jpg
    274 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Meso je na stolu. :p
Već me glava boli od ovoga.

Prilozi

• d2_prison_030007.jpg
    d2_prison_030007.jpg
    360 KB · Pregleda: 81
Demo je izašao, 45Gb, pravac steam.
Ja sam dobio slajd šou, čak i ne renderuje dobro, sve je mutno, mislim nije mi neka konfa ali kada je izašao originalni HL2, sa tadašnjom prosečnom konfom je moglo da se igra opušteno.
Da se nadamo da će malo da ga doteraju, dosta lošije radi na AMD karticama.
Voleo bih da vidim kako izgleda na nvidia karticama.
Za mene je ovo hladan tuš.
Edit: zakucava igra već drugi put, pokušavam da otvorim vrata i onda učitava ceo minut, na kraju alt tab zabode skroz.
Ovo nije AMD naslov. RTX5090 u 4K daje svega 30 FPS-a bez DLSS-a i FG-a. Šta dalje da pričamo ?

Znam, znam.
Ali opet, očekivao sam da ipak bude podnošljivo.
Živo me zanima da li će novi drajveri doneti neko poboljšanje.
Neko će već da smisli nešto, mod, podršku za FSR ili tako nešto.
HL2 je svojevremeno radio bolje na Ati karticama, davno beše.

FSR/DLSS i Frame generation nisu my cup of tea. Priznajem samo raw performance. Ovaj mod ću u 4K verovatno igrati na nekoj RTX7070, a možda i nikada jer je očigledno da Nvidia više nije korporacija koja pravi igrački hardware.

Nazad
Vrh Dno