Šta je novo?

Posao u Nemackoj

I po tome znas da imaju dobre plate?
Prvo si krenuo nema posla. Sad ispada da ima posla, ali su loše plate. Pa kad se javi neko s dobrim platama, biće ali koliko je stan. Itd. Svako ima svoje razloge i računicu pa nek vidi. Nećemo mi nikome biti računovođe i advokati.

Ja znam za slučaj jedne IT firme gde je bilo otpuštanja pre par meseci i svi su odmah našli drugi posao. Iako su većinom to bili ljudi sa upitnim znanjem, sposobnostima i radnim navikama. I da nisu našli posao, ne bih odmah krivio nemačko IT tržište za to.

Lepa i zanimljiva tema .
Šta ima od lakših poslova za prežive ti u Nemačkoj .
Ne pitam da bi otišao u Nemačku da bi zidao kuće i kupovao automobile već da radim i da mogu da preživim od te skromne zarade .
Ima li neko neke konkretne ponude !?
I mene zanima ovo, penzije za sada ne
Ima li kakvih poslova za vredne, bez fakulteta i Eu drzavljanstva?

Ne razumem ovakva pitanja.
Ocekujete sve na tacni ili...?
Dodjes, vidis, probas pa ces proceniti vredi li ili ne.
Tako sam i ja, niko me nije pitao za diplome jer ni rec nemackog nisam znao.
Btw imate vec teme o tome

Lepa i zanimljiva tema .
Šta ima od lakših poslova za prežive ti u Nemačkoj .
Ne pitam da bi otišao u Nemačku da bi zidao kuće i kupovao automobile već da radim i da mogu da preživim od te skromne zarade .
Ima li neko neke konkretne ponude !?
Ne razumem ovakva pitanja.
Ocekujete sve na tacni ili...?
Dodjes, vidis, probas pa ces proceniti vredi li ili ne.
Tako sam i ja, niko me nije pitao za diplome jer ni rec nemackog nisam znao
I takva informacija pomaze.
Ne na tacni.
Koji grad bi preporucio za slican nacin kao tvoj, za "suvi " pocetak?

Pozdrav,

Dobio sam neformalnu ponudu za posao preko drugara,izgleda da bi nesto od toga moglo i da bude. Bacio sam se u razmišljanje debelo,nikad nisam razmišljao da odem preko. Žena,dva mala deteta,sin 5god,cerka manje od godinu. Da li vredi prelaziti zbog boljih finansija koje sam dobio? Neumesno je pričati o plati ali ako vec pitam da kazem da ovde žena i ja imamo zajedno oko 1800-900eura..živim na selu 50ak km od Beograda. Nemam neke velike mesečne rashode sem racuna standardnih,ali cela ova situacija u zemlji i stanje u školstvu,zdravstvu me tera da razmišljam o tom potezu da li vredi uopste...jezik ne znam,papire eu nemam,faks imam,diplomu, svaki savet je dobro došao.. sta bi ste radili vi ako ste u sličnoj poziciji? Hvala unapred ljudi.

Da li možeš da se vratiš na isto ako tamo ispadne slabo? Da li žena može da nađe posao tamo (verovatno može, Nemci su očajni za bilo kakvu stručnost)?

Uvek možeš da se vratiš, i kod nas je muka živa naći normalne, obrazovane i vredne ljude. Uopšte nije loše imati to iskustvo i proširiti networking. Who dares wins.

Pozdrav,

Dobio sam neformalnu ponudu za posao preko drugara,izgleda da bi nesto od toga moglo i da bude. Bacio sam se u razmišljanje debelo,nikad nisam razmišljao da odem preko. Žena,dva mala deteta,sin 5god,cerka manje od godinu. Da li vredi prelaziti zbog boljih finansija koje sam dobio? Neumesno je pričati o plati ali ako vec pitam da kazem da ovde žena i ja imamo zajedno oko 1800-900eura..živim na selu 50ak km od Beograda. Nemam neke velike mesečne rashode sem racuna standardnih,ali cela ova situacija u zemlji i stanje u školstvu,zdravstvu me tera da razmišljam o tom potezu da li vredi uopste...jezik ne znam,papire eu nemam,faks imam,diplomu, svaki savet je dobro došao.. sta bi ste radili vi ako ste u sličnoj poziciji? Hvala unapred ljudi.
Ja sam otišao na manje, samo da ne bih živeo ovaj Monti Pajton cirkus sa smrtonosnim posledicama.

Niko ne može doneti tu odluku umesto tebe. Nije lako seliti se sa malom decom, ali pošto starije još ne ide u školu, imalo bi vremena da se navikne i nauči jezik. Ako i supruga planira da radi, onda je neophodan vrtić, a to zavisi dosta od mesta u kom biste bili. Možda čak i u početku ne bude bolje, ali pogledaj kakva je perspektiva za oboje, tj. svo četvoro.
Čak i ako odete, pa odlučite da se vratite posle godinu, dve, nije smak sveta, već korisno iskustvo.

Pozdrav,

Ja sam 2019 isto rasmisljao kao ti i krenuo sa pripremama za odlazak i 2021 prelomio. Uz dosta muke i dosta sreće je uspelo i nisam se pokajao ni sekundu. Mnogo nam je sada bolje iako su nam svi govorili da li si normalan imaš gde da živiš, imate oboje ok poslove, ali i mene je pogurala situacija u zemlji. Inače bez makar B1 nivoa jezika nema smisla, jer i sa tim ih nećeš ništa razumeti. Početak je naravno težak i ne bi bilo loše ako imaš nekoga ko je već negde u inostranstvu da ti pomogne tih prvih par meseci koji su najkriticniji. Kao što je nekog gore napisao ni u Nemačkoj više nije kao što je bilo, jer je standard baš opao nakon korone i rata u Ukrajini, ali je nama ipak bolje nego u Srbiji iako naglašavam da nam ni u Srbiji nije bilo loše.

uh, u takvoj sam dilemi da ne mogu da vam predočim. Teško da ako se pokajem za odlaskom mogu da se vratim na stari posao. Žena još gore. Ali rizikovao bih, sav ovaj cirkus više ne može da se gleda. Mada pošto živim na selu imam iole malo normalniji život, svoju hranu, baštu,poljoprivredu uz posao koju sam planirao da razvijem još više ali pitam se da li vredi pored ovakog stanja stvari. Ovde bi uvek bio svoj na svome, ali su i poljoprivredu unakazili. Mada nismo 100 posto zavisni od sistema. Imam gore prijatelja koji bi verovatno uskočio za početak. Prvi motiv mi bio zbog para, ali svakako deca su tu uvek na prvom mestu. Klinac ovde obožava selo, seoski vrtić ,drugare iz kraja,traktore,voće itd. Veliki korak je da sve to menjamo ali izgleda sve više naginjem tome. Hvala ljudi svima na odgovorima i savetima,svaki savet i drugo viđenje situacije mi znači dosta.

Primarno zbog dece, sve ostalo dođe samo.
Moj mladunac se ne bi vratio u Srbiju nikad, kaže lepo mi dve -tri nedelje i pali nazad.

Lazare moraš biti spreman da je prvih 2 -3 godine malo reći pravi pakao. Posle toga se sve sredi, čovek se privikne i po mom mišljenu se svaka muka isplati i višestruko vrati. Papire uopšte nije lako srediti iako Nemci na sav glas pričaju da im treba radna snaga. Mi smo jednostavno zemlja trećeg sveta i tako nas i posmatraju. Ne želim da te ni malo obeshrabrim, iz mog iskustva kao što sam već rekao se odlazak i te kako isplatio. Život bez briga i bez svakodnevnih pritisaka koju kod nas svasvim normalni po meni nema cenu i vredi se za to boriti. Dece su u pravim godinama i naučiće jezik a da vi to i ne primetite. Što su mlađi to je bolje. Zavisi u kom delu Nemačke želite da idete pa shodno tome treba videti koliko je teško naći stan i koliko su skupi. Rado ću odgovoriti na sva pitanja koja imaš ako će ti to pomoći u odlučivanju.

Mene zanima kada kažete zbog dece, šta tačno podrazumevate, koji su benefiti?
Koliko je uopšte bezbedno pored raznih migranata? Mislim ima ih tu iz raznih radikalnih zemalja ili je to naduvana priča?
I meni pada na pamet da nekada zapalim odavde, mada bih ja radije na neko toplije mesto ali nikad ne reci nikad :p

Zanimljivo je da svi posmatraju povratak. Kao opušteno, ako ne ide, vratite se nakon par godina i sve po starom.
A u međuvremenu se izmeni 101 stvar, prekid bivše karijere, kontakata ličnih i porodičnih.

Ove savete uglavnom daju oni koji se nikad i ne vraćaju, uglavnom što nemaju čemu ni da se vrate.:D

Kada se kaže zbog dece misli se na to da će deca rasti u nekom sistemu gde se zna šta je šta, gde imaš nekog i da te zaštiti kada je to potrebno, gde pravila i zakoni važe za sve podjednako a ne samo za pojedince. Da ne ulazimo dalje u priču, odlično je svima poznato šta kod nas sve može da se desi a tamo je to nezamislivo. Migranata ima naravno, opet kažem zavisi o kom delu Nemačke se govori. Nemačka je ogromna zemlja, nije Nemačka samo Minhen, Stutgart itd. Mislim da u početku treba birati što manje mesto ako je moguće čak i selo, mirnije je, lakše se dolazi do mesta u vrtiću, nema stranaca, pa se jezik mnogo lakše i brže savlada. Administracija nije toliko operećena kao u velikim mestima. Kada se jednom upadne u sistem i srede sve potrebne dozvole. posle se čovek lakše prebaci na drugo, veće ili bolje mesto. Pišem iz svog ličnog iskusta i po mom mišljenju, što naravno ne znači da sam u pravu.

Мој бураз је отишао, пробао пар месеци, видео да није то то, и вратио се, све по старом, као да није ни био. Девојку, сада жену није водио у том пробном периоду. Ја рачунам да бих у року од макс месец-два нашао неки посао кад бих се вратио. Ал' да не разводњавам причу, пошто ми је претходна порука обрисана...

Suludo je bilo gde polaziti a da ne znaš gde ideš. Toliko podataka je o Nemačkoj dostupno da možeš skoro sve da saznaš i upoznaš pre nego što kreneš.

Klinac ovde obožava selo, seoski vrtić ,drugare iz kraja,traktore,voće itd.
Moras uzeti u obzir da ce njima biti najteze, pogotovo prvih 6 meseci, posle ide na bolje.
Vama odraslima ce trebati ili max god dana ili nikad da se naviknete, ako patite od cestog balkanskog sindroma zvani nostalgija.

Ostali: tema nije eu i spoljna politika

Koliko sam skontao od moji rodjaka,ne beže zaradi para nego zaradi sistema

Imam ih u Izraelu,u Slovačkoj,Nemačkoj,Avstriji i tu u Slo

Ovaj nećat u slo,do pre par godina ,,malo ću tu da radim,da zaradim,pa ću otići nazad,,

Sad da ga pitaš,nema šanse nazad,čim je vidio da neide dole na bolje,poćeo da vija kredite za kuću,usput i curu našao :p

Eto....čudni su putevi bozji

Meni ovdjek nije loše,al mi žao šta nisam zapalio za nemačku dok je bilo vreme

uh, u takvoj sam dilemi da ne mogu da vam predočim. Teško da ako se pokajem za odlaskom mogu da se vratim na stari posao. Žena još gore. Ali rizikovao bih, sav ovaj cirkus više ne može da se gleda. Mada pošto živim na selu imam iole malo normalniji život, svoju hranu, baštu,poljoprivredu uz posao koju sam planirao da razvijem još više ali pitam se da li vredi pored ovakog stanja stvari. Ovde bi uvek bio svoj na svome, ali su i poljoprivredu unakazili. Mada nismo 100 posto zavisni od sistema. Imam gore prijatelja koji bi verovatno uskočio za početak. Prvi motiv mi bio zbog para, ali svakako deca su tu uvek na prvom mestu. Klinac ovde obožava selo, seoski vrtić ,drugare iz kraja,traktore,voće itd. Veliki korak je da sve to menjamo ali izgleda sve više naginjem tome. Hvala ljudi svima na odgovorima i savetima,svaki savet i drugo viđenje situacije mi znači dosta.
Ja na tvom mestu ne bih išao jer imaš odlične uslove. Drugo je kada neko nema ništa, porodicu, stan pa da mora. Ja bi se pre kajao na svome nego tamo negde preko.
Svoj na svome za mene nema cenu. Jurnjava za parama ne treba nikad da bude motiv, jer ako uz put izgubiš zdravlje džabe.
Ali zavisi, svako je drugačiji i vođen je drugačijim motivima.
Imam poznanika koji je radio u Švajcarskoj, njegov sin tamo rođen, vrtić, škola i sa 20 godina došao da radi i živi u Srbiju (BG). Kaže ne mogu ja tamo sa onim zombijima da živim.
Tako da, sedi sa suprugom i dobro razmotrite sve.

I što je najzanimljivije u pravu su i onaj što ni za živu glavu ne bi menjao Švajcarsku za Srbiju, kao i taj što je došao iz Švajcarske za Srbiju i ne bi se vratio nazad. Zaključak - to je vrlo individualna stvar, za nekog pun pogodak za nekog drugog totalni promašaj. Nema tu ispravnog već samo individualnog odgovora.. Neko ne zna dok ne proba, neko zna unapred da nije za to, nego misli da će biti pun pogodak pa se ipak vrati, svakakvih sam se slučajeva nagledao 😅

Nije za svakoga, treba imati stomak za to ipak.

Ali ko nema svoj stan i sklon je avanturi, moje licno misljenje, bolje da bude podstanar u Minhenu ili jednom od 100 vecih gradova u DE, nego podstanar u Beogradu :), naravno ukoliko ne pati od nostalgije i gluvarenja. Proba, vidi, pa odluci.

Skolstvo, iz licnog roditeljskog iskustva dece koja su u gimnaziji, im je odlicno, od toga da se ne bubaju stvari i uce pesme od dve strane iz citanke, pa do razvijanja logike. Plus je multi-kulti odlicno po meni, deci daje sirinu.

Ali ukoliko su deca malo starija kda se dodje, tipa 9-10 god, moze da bude malo teze.

Mene zanima kada kažete zbog dece, šta tačno podrazumevate, koji su benefiti?
Koliko je uopšte bezbedno pored raznih migranata? Mislim ima ih tu iz raznih radikalnih zemalja ili je to naduvana priča?:p
Ovim tempom, za maks dve godine kod nas ista priča kada su migranti sa istoka u pitanju.
Tako da, oni koji bi se zbog toga vratili ili živeli ovde, malo su se preračunali.

Koliko je uopšte bezbedno pored raznih migranata? Mislim ima ih tu iz raznih radikalnih zemalja ili je to naduvana priča?
'bem li ga, da li je migrant sa kamionom, nacista sa autom, trinaestogodišnjak sa pištoljem, ili dvadesetogodišnjak sa kalašnjikovim - mentalna bolest je mentalna bolest. U Srbiji je broj poginulih u masovnim ubistvima od 2020 pa do danas veći nego u Nemačkoj, a na 100000 stanovnika Srbija ima 0.0060 naspram 0.0012 incidenata u Nemačkoj.

Lično - osećam se bezbednim, ne strahujem za život porodice, a živimo u jednom od tri grada sa najvećim udelom migranata.

To me je i zanimalo, lični osećaj bezbednosti.
Nisam znao da su nam statistike tako očajne. ili nisam želeo da verujem.
Hvala svima na odgovorima, da ne mislite da sam hteo da nešto guram politiku, meni je ovo bilo bitno pitanje.

Svi ti migranti koje vidimo na snimcima da se recimo mole njih 1000 na sred alexander platza u berlinu to kada odes tamo ne vidis tako samo ih vidis kako voze Wolt, cim se pomeris van strogog centra gradova tesko da ces naici na iste, tako je i Britaniji tako i u Nemackoj.

Otici u nemacku a ovde imas relativno ok stanje sem loseg stanja u drustvu nikako ne mislim da je to mala stvar ali je ekstremno tesko prolaziti kroz visegodisnji pakao u Nemackoj dok te ovde ceka odstupnica bas treba covek da prespoji. Znam za pricu da je jedno poljoprivredik iz okoline Panceva dao zemlju u zakup i otisao za Svajcarsku ne znam sta sada tacno radi tamo i kaze nikad se vise ne bi vratio a pritom je ovde ziveo na selu imao manje vise ok uslove u smisli nije bio podstar negde u BG i slicno.

Da je dobro otici jeste, da je lako nije ni malo.

Nazad
Vrh Dno