Za ovo poslednje, statistika je sigurno na tvojoj strani - koliko često si trčao, a koliko puta te je poteralo da skratiš trening?
Mislim da nije do gelova, već obroka prethodnog dana, desilo se par puta i sa i bez gelova, ali mislim da sam jeo previše masno prethodnog dana. 7 dana pred trku ću živeti na pasti i pirinču 😅 Inače koristim neke hidrogelove, tj. ne moraju da se uzimaju zajedno sa vodom. Dosta mi je zgodnije tako. Probao sam razne, sad koristim samo jedan, i jedan isti ukus. Probao sam već one iz kutije koja će biti za maraton, da ne bude ovo što je PJ rekao da se desilo njegovim drugarima
S obzirom da je kardiolog imao spremnu majicu koja bi mnogima dobro došla, rekao bih da zaslužuje preporuku, bilo bi korisno da ovde ostaviš kontakt do ordinacije (ako ima web, instagram, kakvu god stranicu). Ako je BG, ja bih prvi pokušao da uklopim odlazak na test.
Šta ti je odredio kao Z2, a šta kao lactate treshold? Da li se sećaš koje si vrednosti koristio pre nego što si otišao na pregled?
U Barseloni sam, pa ako budeš dolazio, javi se, možemo zajedno da odemo

Zapravo sam radio samo ventilatory threshold test. Hteo sam da uradim i lactate (koji bi mi dodatno naplatio), ali me je odgovorio od toga, rekao je da za to što ja radim nema nikakve potrebe da me "bocka" jer se i na ventilatory testu vidi sve što mi treba, a lactate radi samo nekim profi trkačima koje prati. Okačio sam delove izveštaja od dva testa ako nekog zanima kako izgleda, 2 meseca i 10 dana između njih. Ima još puno nekih grafika i tabela, no ovde se vidi glavno.
Ovde si me baš zbunio. Pancerica manja od redovne patike, a patika za trčanje 2ipo broja veća.
Meni je pancerica +0.5cm, a za trčanje +1-1.5 u odnosu na svakodnevnu obuću.
Evo slika patika, mada je teško ovako porediti. Mislim da su kalupi jednostavno previše različiti. Meni je stopalo po mondo sistemu 26.5. E sad, negde je to 42, negde 41, zavisi. Kod ovih pancerica koje imam njima je to ekvivalentno 41, mada mislim da je 42 kod većine proizvođača patika. Pertle vežem jednom kad obujem patike prvi put i posle ih ne diram, ostanu tako "zauvek". Ne šeta mi peta, ne koristim "runner's knot", vežem svaku mašnicu posebno, to su me još kao klinca naučili kao fazon da se ne odvezuju pertle, i stvarno radi. Kad se obuvam samo ubacim nogu unutra, pertle ne diram. Probao sam manji broj (44) ovih Asics u radnji i smetalo mi je. Sad, ko je tu lud, ne znam 😁
Hocu da probam da kupim neke stability patike da vidim da li mogu da nastavim sa trcanjem duzih distanci ili cu morati da odustanem. Kako imam Mizuno Wave Rider 26, Puma Velocity 2 i Velocity 3 patike razmisljao sam o tome da kupim MizunoInspire 19 i/ili Puma ForeverRun. Jel ima neko mozda drugi predlog?
Moja sestra je nedavno rešila da trči i išla je u nekakav test centar gde proveravaju kako trčiš, pa onda odrede koja je patika dobra za tebe (ovo je u Australiji). Rekoše joj da ima pronaciju na jednoj nozi i da su joj najbolje neke Brooks Glycerin GTS jer imaju nešto na đonu što ti valjda pomaže da gaziš kako treba. Nisam baš najbolje ukapirao kako radi, ali baci pogled i na te, valjda su im sve GTS patike za to, ima ih raznih.
Generalno za kondiciju su bolje krace distance i veca brzina/napor.
...
Nabices i jacu kondiciju ako trcis recimo 5K nekom brzinom da jedva izguras poslednji km.
...
Sto ne, ne iskljucivo 5K, ali veci deo trenigna su krace distance, i povremeno cela - u smislu kondicije je bolje intezivnije, time podizes limit kojom brzinom mozes komforno dugo trcati.
Koliko sam ja razumeo, ima više vrsta "kondicije", pa treniraš onu koja ti najviše treba za trku koju trčiš. Za maraton, koji je prevashodno aerobic, trenira se niskim intenzitetom kako bi telo naučilo da što više koristi mast kao energiju, jer imamo ograničeni kapacitet glikogena (brzo dostupna energija) koji telo može da sačuva, oko 2k kalorija valjda, što nije dovoljno za celu trku. Sem što se telo uči da koristi mast što više, treba mu i signal da koliko je to moguće proširi kapacitet za čuvanje glikogena, za šta služe duže distance i velika kilometraža.
U literaturi koju ja pročitah, za maraton su odredili sledeći redosled po važnosti "kondicije": Aerobic > Lactate > VO2 max. U suštini, obrnuto od onoga što bi bilo za 5km ili 10km trke. Što ne znači da se treba fokusirati na samo jedno od toga, trenira se sve, samo zavisi koliko.
Inače, ja sam alkohol skoro potpuno izbacio dok ne prođe trka. Čak i jedno pivo uveče osetim ujutru na treningu, uopšte mi ne prija.
Jel probao neko elektrolite za duže trke? Ima li to smisla? Nisam nikad, ne bih sad da eksperimentišem, no za neki sledeći put možda.