Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Ono sto sam citao planova treninga za maraton, a jesam poprilicno, nikad nisam video da se trci u danu vise od tridesetak kilometara. Posledice takvih duzina nisu odmah uocljive, rekao bih da je za ljude u godinama mudrije nadoknaditi manjak kilometara cross treningom (npr. plivanje, bicikl, veslanje).
Kao sto sam napisao iznad, bas sam citao da ima 2 pristupa, taj koji si naveo, koji je mnogo vise zdravorazumski, i ovaj koji @MilanBre praktikujemo. Ja u sustini bi hteo jednog dana da istrcim 100km pa mi je zato primamljiva ta varijanta. E sad, da li je dobar za mene, ne znam. Moram da priznam da malo bahato pristupam treningu, ne istrazujem dovoljno i ne slusam uvek savete. Ne znam da li se u ranim tridesetim racunam u ljude u godinama, ali nadam se da jos ima vremena da ispunim taj cilj. Zanimljivo mi je i da probam da radim Iron Man, ali kako mi plivanje jako slabo ide, ne znam koliko cu imati mogucnosti da to ostvarim.

Onda bi ti valjalo da uzmes trenera za plivanje pogotovo ako zelis da napravis pristojno vreme na IronMan-u. Za popravku tehnike treba jako mnogo vremena (ja sam odustao). Jako uzbudljivi su i triatlon sprint i olimpijske distance.

Onda bi ti valjalo da uzmes trenera za plivanje pogotovo ako zelis da napravis pristojno vreme na IronMan-u. Za popravku tehnike treba jako mnogo vremena (ja sam odustao). Jako uzbudljivi su i triatlon sprint i olimpijske distance.
Jeste da je off, ali jel zna neko nekog trenera plivanja u Nisu? Svakako ako mi stability shoe ne popravi situaciju moram da predjem na nesto drugo.

Moje mišljenje je da ortopedska pomagala, a'la stability patike, mogu da ti pomognu da treniraš sa problemom, ali ne verujem da će da ti problem reše. Ja bih probao da trčim bos, ili u barefoot patikama - mada ti svakako trčiš na traci - debele čarape? Ništa od tog nisam probao, nabacujem ideje.

Ovo prvi put cujem da patike za trcanje trebaju biti vece. Drug ima jedno, kako on kaze "za pola broja manje stopalo" i drugacije da vezuje pertlu za samo pola broja razlike kako bi kolko tolko bilo OK. Ne mogu da zamislim da 1.5 broja razlike moze da se nadomesti drugacijem pertlanjem/vezom.
Čim sa počeo da trčim, bilo mi je jasno da pola broja mora da bude veća, a onda sam vremenom došao na ceo broj veću patiku za trčanje. Kod nekih brendova to ispadne 1.5 razlike.
Veće distance, posebno leti, nema trika da bih trčao u knap obući. Otekne noga.

Ako sam dobro razumeo, imaš pronaciju samo jednog stopala? Ako je tako, onda se to teško rešava komercijalnom obućom, eventualno ovo što Nidža kaže, barefoot, ali to sam video samo jednom, kod jednog trenera trčanja, koji ih je nosio kao allday obuću, jer je imao neku povredu nevezano za trčanje i to mu je bilo super. A posedovao ih je od pre ne znam koliko godina, jer su tada, kaže, bile totalni hit i svako je morao da poseduje jedne :) I onda su prosto nestale sa tržišta, jer se ispostavilo da nema nekih benefita u trčanju. Ali u tvom slučaju, zapravo možda pomogne.
U svrhu testa, idi probaj Ascis Kayano. Svuda su dostupne, a one su baš za pronaciju. Ne znam da li imate neku prodavnicu u Nišu gde je dozvoljeno da potrčiš 10-15 koraka, ako ima, eto prilike :)

Ono sto sam citao planova treninga za maraton, a jesam poprilicno, nikad nisam video da se trci u danu vise od tridesetak kilometara. Posledice takvih duzina nisu odmah uocljive, rekao bih da je za ljude u godinama mudrije nadoknaditi manjak kilometara cross treningom (npr. plivanje, bicikl, veslanje).
Ne smem da kažem da je pravilo, ali listajući više programa i predloga, došao sam do zaključka da se to uglavnom odnosi na prvi (polu)maraton i za ljude kojima je bitno da završe trku. Za polutku je to max 16 ili 18km ili nešto što meni ima više logike - vremenski onoliko koliko planiraš da trčiš samu trku, ali trening trčiš u nižem tempu, pa ispadne manje kilometara. Za maraton su 32-36 i vremenski. Verujem da je ovo vremenski posebno važno za maraton, da se oseti koliko dugo to zapravo traje.

Pre cca 2 godine sam u klubu postavio pitanje mladom, ali već iskusnom, teneru trčanja, zašto za pripremu polumaraton trčimo maks 16km. Dobio sam odgovor "to se tako radi", bez nekog obrazloženja. Pošoto sam ga već upoznao, shvatio sam da nema ideju zašto se tako radi, ali to neće tako reći. Godinu kasnije, on postaje glavni trener kluba i sve pripreme za polumaraton su dobile po jedan trening od 25km, nako čega bi krenuo taper. Procenat trkača koji je oborio lične rekorde na 21km se značajno povećao.

Na moje pitanje (zašto maks 16km) sam dobio odgovor drugog, manje iskusnog, trenera, student medicine, koji je u nekoj skroz drugoj priči rekao da pretpostavlja da se tako radi, jer telo sve pamti, pa za nas rekreativce, koji ne jurimo rezultat, to ima smisla, da se ljudi ne preforsiraju i ne povrede.

Meni je bicikl fantastična dopuna Z2, ali je vremenski baš zahtevno.

Nema tu jednog recepta, ali šta je sigurno, raznovrsnost treninga i ukupna km i TL u toku nedelje, meseca. Do polutke svako može lako, na više načina, maraton već komplikuje malo pristup, ali nisam se ni ja tu pretrgao od dužina. Možda dve od 30km, par od 20+, ostalo kraći treninzi, najduži fartlek 16.

Drugar moj podiže za po 2km, takav je program, do 35km, pa taper.

Mlađi mogu da se razbijaju od treniranja, mi matori mora se pazimo i da bude rezerve za oporavak, jer i sutra, prekosutra treba trenirati. Baš poštujem oporavak s obzirom da sam u trčanje ušao da se lečim.

Kod mene patike pola broja veće za asfalt,ceo broj veće za trail.Prošlu celu godinu sam asfalt trčao u proseku 5 km 4 do 5 puta sedmično i vikendom trejl što je meni bila dovoljna priprema za trčanje bilo koje distance.Sad ko je mlad i pun snage može da trči kako hoće 😄

Kako ćeš da spremiš maraton sa 5km treninzima?

Maraton neću da trčim 🤣🤣,šalim se istrčah ja krajem godine 48 km trejla bez problema sa takvom pripremom.Valjda je sve do onoga ko trči i šta ima u glavi.Uostalom rekao sam da vikendom trčim trejl a to je između 12 i 30 km jednom ili dva put sedmično

Taj trejl mu dođe long run. Spreman si ti za maraton.

Kako ćeš da spremiš maraton sa 5km treninzima?
Sto ne, ne iskljucivo 5K, ali veci deo trenigna su krace distance, i povremeno cela - u smislu kondicije je bolje intezivnije, time podizes limit kojom brzinom mozes komforno dugo trcati.

90% trcim 5K i sprintove, a kada se desi 10K+, padne mnogo lakse, jer je tempo malo sporiji. Recimo 5K istrcim onako solidno 4:30m/km tempo, i bude vec dosta peti km.
A ako trcim 5min/km, mogu drzati koliko god, nizi puls, lagano disanje i prvi i deseti+ km. Lagan 5:30-6min/km tempo postane kao hodanje. Glavni izazov za vece distance je da nesto ne pocne da boli, neka povreda.

inace bos trcim isto, ali je zahtevnije za zglobove, tetive, listove itd, tako da pazim da ne preteram @Solesoslav , pa pripazi zbog zgloba.

Poslednja izmena:
probudio se međed iz zimskog sna i otišao na trčanje prvi put još od 20. oktobra.
1000020207.jpg1000020208.jpg

krenuo sam sporo, računao da istrčim oko 2 kilometara lagano u trećoj zoni, pretpostavljao sam da ću biti dosta sporiji nego letos što sam bio.
ono što nisam očekivao da na 9 minuta po kilometru odem na preko 170 otkucaja 😂
čini mi se da mi je sad gore nego kad sam počinjao da trčanjem prošle godine (nakon X godina pauze).

baš ću posle potražiti te početne treninge, da vidim na čemu sam.
ali ovo sad je nerealno užasno, bukvalno mi se ne počinje ponovo iz početka sad na proleće.

Za ovo poslednje, statistika je sigurno na tvojoj strani - koliko često si trčao, a koliko puta te je poteralo da skratiš trening?

Mislim da nije do gelova, već obroka prethodnog dana, desilo se par puta i sa i bez gelova, ali mislim da sam jeo previše masno prethodnog dana. 7 dana pred trku ću živeti na pasti i pirinču 😅 Inače koristim neke hidrogelove, tj. ne moraju da se uzimaju zajedno sa vodom. Dosta mi je zgodnije tako. Probao sam razne, sad koristim samo jedan, i jedan isti ukus. Probao sam već one iz kutije koja će biti za maraton, da ne bude ovo što je PJ rekao da se desilo njegovim drugarima :)

S obzirom da je kardiolog imao spremnu majicu koja bi mnogima dobro došla, rekao bih da zaslužuje preporuku, bilo bi korisno da ovde ostaviš kontakt do ordinacije (ako ima web, instagram, kakvu god stranicu). Ako je BG, ja bih prvi pokušao da uklopim odlazak na test.

Šta ti je odredio kao Z2, a šta kao lactate treshold? Da li se sećaš koje si vrednosti koristio pre nego što si otišao na pregled?

U Barseloni sam, pa ako budeš dolazio, javi se, možemo zajedno da odemo :) Zapravo sam radio samo ventilatory threshold test. Hteo sam da uradim i lactate (koji bi mi dodatno naplatio), ali me je odgovorio od toga, rekao je da za to što ja radim nema nikakve potrebe da me "bocka" jer se i na ventilatory testu vidi sve što mi treba, a lactate radi samo nekim profi trkačima koje prati. Okačio sam delove izveštaja od dva testa ako nekog zanima kako izgleda, 2 meseca i 10 dana između njih. Ima još puno nekih grafika i tabela, no ovde se vidi glavno.

Ovde si me baš zbunio. Pancerica manja od redovne patike, a patika za trčanje 2ipo broja veća.
Meni je pancerica +0.5cm, a za trčanje +1-1.5 u odnosu na svakodnevnu obuću.

Evo slika patika, mada je teško ovako porediti. Mislim da su kalupi jednostavno previše različiti. Meni je stopalo po mondo sistemu 26.5. E sad, negde je to 42, negde 41, zavisi. Kod ovih pancerica koje imam njima je to ekvivalentno 41, mada mislim da je 42 kod većine proizvođača patika. Pertle vežem jednom kad obujem patike prvi put i posle ih ne diram, ostanu tako "zauvek". Ne šeta mi peta, ne koristim "runner's knot", vežem svaku mašnicu posebno, to su me još kao klinca naučili kao fazon da se ne odvezuju pertle, i stvarno radi. Kad se obuvam samo ubacim nogu unutra, pertle ne diram. Probao sam manji broj (44) ovih Asics u radnji i smetalo mi je. Sad, ko je tu lud, ne znam 😁

Hocu da probam da kupim neke stability patike da vidim da li mogu da nastavim sa trcanjem duzih distanci ili cu morati da odustanem. Kako imam Mizuno Wave Rider 26, Puma Velocity 2 i Velocity 3 patike razmisljao sam o tome da kupim MizunoInspire 19 i/ili Puma ForeverRun. Jel ima neko mozda drugi predlog?

Moja sestra je nedavno rešila da trči i išla je u nekakav test centar gde proveravaju kako trčiš, pa onda odrede koja je patika dobra za tebe (ovo je u Australiji). Rekoše joj da ima pronaciju na jednoj nozi i da su joj najbolje neke Brooks Glycerin GTS jer imaju nešto na đonu što ti valjda pomaže da gaziš kako treba. Nisam baš najbolje ukapirao kako radi, ali baci pogled i na te, valjda su im sve GTS patike za to, ima ih raznih.

Generalno za kondiciju su bolje krace distance i veca brzina/napor.
...
Nabices i jacu kondiciju ako trcis recimo 5K nekom brzinom da jedva izguras poslednji km.
...
Sto ne, ne iskljucivo 5K, ali veci deo trenigna su krace distance, i povremeno cela - u smislu kondicije je bolje intezivnije, time podizes limit kojom brzinom mozes komforno dugo trcati.

Koliko sam ja razumeo, ima više vrsta "kondicije", pa treniraš onu koja ti najviše treba za trku koju trčiš. Za maraton, koji je prevashodno aerobic, trenira se niskim intenzitetom kako bi telo naučilo da što više koristi mast kao energiju, jer imamo ograničeni kapacitet glikogena (brzo dostupna energija) koji telo može da sačuva, oko 2k kalorija valjda, što nije dovoljno za celu trku. Sem što se telo uči da koristi mast što više, treba mu i signal da koliko je to moguće proširi kapacitet za čuvanje glikogena, za šta služe duže distance i velika kilometraža.

U literaturi koju ja pročitah, za maraton su odredili sledeći redosled po važnosti "kondicije": Aerobic > Lactate > VO2 max. U suštini, obrnuto od onoga što bi bilo za 5km ili 10km trke. Što ne znači da se treba fokusirati na samo jedno od toga, trenira se sve, samo zavisi koliko.

Inače, ja sam alkohol skoro potpuno izbacio dok ne prođe trka. Čak i jedno pivo uveče osetim ujutru na treningu, uopšte mi ne prija.

Jel probao neko elektrolite za duže trke? Ima li to smisla? Nisam nikad, ne bih sad da eksperimentišem, no za neki sledeći put možda.

Prilozi

• PXL_20250304_133427744.jpg
    PXL_20250304_133427744.jpg
    158.3 KB · Pregleda: 42
  • PXL_20250304_133237896.jpg
    PXL_20250304_133237896.jpg
    183.3 KB · Pregleda: 40
  • 1-1.png
    1-1.png
    1.4 MB · Pregleda: 39
  • 1-2.png
    1-2.png
    1.2 MB · Pregleda: 29
  • 1-3.png
    1-3.png
    2.2 MB · Pregleda: 25
  • 1-4.png
    1-4.png
    1.5 MB · Pregleda: 27
  • 2-1.png
    2-1.png
    172 KB · Pregleda: 25
  • 2-2.png
    2-2.png
    167.3 KB · Pregleda: 23
  • 2-3.png
    2-3.png
    231.7 KB · Pregleda: 22
  • 2-4.png
    2-4.png
    279.3 KB · Pregleda: 32
Za maraton, koji je prevashodno aerobic, trenira se niskim intenzitetom kako bi telo naučilo da što više koristi mast kao energiju, jer imamo ograničeni kapacitet glikogena (brzo dostupna energija) koji telo može da sačuva, oko 2k kalorija valjda, što nije dovoljno za celu trku

U literaturi koju ja pročitah, za maraton su odredili sledeći redosled po važnosti "kondicije": Aerobic > Lactate > VO2 max. U suštini, obrnuto od onoga što bi bilo za 5km ili 10km trke. Što ne znači da se treba fokusirati na samo jedno od toga, trenira se sve, samo zavisi koliko.
Da, ima sve smisla - samo malo drugacije posmatram to - Po mom osecaju mislim da je kondicija jedna samo (bez obzira da li plivas, trcis, vozis bicklo). Sta telo koristi za energiju zavisi direktno od pulsa/napora. A to napreduje tako sto ce ti aktivnost postati laksa (zbog efikasnije kardio sistema, srce/pluca, VO2 max itd) i sto postajes efikasniji sa tehnikom.

To postizes kada treniras u jacim zonama (70-80%+ od max pulsa). A ne mozes bas odrzati 10-15Km+ sa tim naporom - Par prijatelja sa kojima ponekad trcim, dzogiraju duze distance ali jako sporo, tipa 8-10kmh 10-15km, to mi se cini da ne vodi nikuda, i kondicija ne napreduje, skoro kao neko setanje ispadne ako trcim tako.

Poslednja izmena:
Čuj pivo ne prija. Ja bih ga na okrepama stavio.
@Nenad22 napreduje kondicija u zonama u kojima imaš najviše treninga. Logično. Treba puno km napraviti u pejsu planiranom za trku, ali ne sve u jednom danu.

Hehe pivo je doping, nista ne osetis, opusti skroz. Retko, ali desava mi se posle 2-3 velika piva da odem na trcanje ili plivanje, bas lep osecaj.

Za zone, mislio sam u smislu da vezbanje u zoni 3 stvara veci napredak i mnogo olaksa i ubrzava tempo zone 2, nega da vezbas u zoni 2 najvise. Mada mozda gresim.

Poslednja izmena:
U Barseloni sam, pa ako budeš dolazio, javi se, možemo zajedno da odemo :)

Da, zaista bi bilo bezveze da je u Srbiji.
Nemoj dva puta da ponudiš asistenciju 😄

Sumirano, smršao si, solidno popravio Vo2max i smanjio Max heart rate za mrvu. Odnosno, počeo si mnogo više da trčiš u niže pulsu :)

Jel probao neko elektrolite za duže trke? Ima li to smisla? Nisam nikad, ne bih sad da eksperimentišem, no za neki sledeći put možda.
Maraton - obavezno elektroliti. Koje gelove koristiš? Možda imaju varijaciju sa elektorlitom, pa uzmeš jedan takav u toku trke. Sami elektorliti teško da će da ti smetaju na bilo koji način, osim ako ne preteraš.

Ko nije otvarao Connect danas, pogledajte graph u aktivnosti. Mali korak za Garmin, a veliki za nas što volimo brojeve: sada je svaki graph moguće pogledati u odnosu na vreme i u odnosu na distancu 😊

Ko bre ne može da napumpa na 240+?!

Mislim, ja ne mogu, nego se traka nešto istripovala. Da li je moguće da ovako luduje, jer je baterija pri kraju? Ima tipa godinu dana i korišćena je, onako grubo, oko 100-120 sati.

Screenshot_20250304-224426_Connect.jpg

Trčao sam fartlek. Prva rupa u pejsu, stao sam da proverim pertlu, jer mi se učinilo da nisam dobro vezao. U nekom trenutku, krene sat da pišti, kaže puls 230. A?! Jel ti znaš, Garmine, da u mojim godinama, posle tolikog pulsa nema povratka ni DC šokovima?! Krenem da usporavam, pipam onu traku, odvojim je, vratim. I dalje vrti neke nenormalne brojeve. Stanem, to je ova druga rupa, puls ne pada, stisnem pauzu, uključim recovery HR i istog trenutka puls padne na 112 (nerealno nisko za taj trenutak).

Istrčim 1km na 4.08, puls je delovao ok u odnosu na moj subjektivni osećaj i prethodno iskustvo. U nekom trenutku opet BAM, preko 200. Pa se vrati u normalu i uskoro, opet pik. Do kraja je delovalo sve ok. Ali sam dobio neku besmislen metriku za ovaj trening.

Graf na Strava ima istu maks vrednost i average, ali se ovi pikovi razlikuju.

Sad gledam zašto mi nije ponudio novi lactate Treshold, jer sa ovim pulsom i pejsom, isti bi bio drastično pomeren, pa je možda skapirao da nešto ne štima.

probudio se međed iz zimskog sna i otišao na trčanje prvi put još od 20. oktobra.
odem na preko 170 otkucaja 😂
čini mi se da mi je sad gore nego kad sam počinjao da trčanjem prošle godine (nakon X godina pauze).
ali ovo sad je nerealno užasno, bukvalno mi se ne počinje ponovo iz početka sad na proleće.
Ja uskoro planiram da krenem, ja se i ne secam kad sam zadnji put trcao (pocetkom jula zadnje "redovno", posle mozda tamo septembra jos 2-3 puta ako sam trcao).
Ocekujem slicnu situaciju, u fazonu lagano da bude gore nego kad sam krenuo (to je kraj aprila).

Inace probacu 2+2 km (sa kratkom pauzom na tih 2 km, tipa 60ak sekundi). Pace nadam se izmedju 6:00 i 6:30 i otkucaji nekih max 185 (i to sam kraj, da se vecinu drzim ispod i tu oko 180).

To bi bilo super, ali ako se vodim po tvom iskustvu, onda da se ne nadam previse. Videcemo. Javim (ako uopste odem i ne zaboravim).

PS: Zaboravio da nemam vise sat da merim. Mesecima mi AW3 sedi sa polomljenim ekranom (sve radi, ali touch je takoreci neupotrebljiv).
Jaoooo.

Imaš dosta programa run to 5K. Svakako iscepkaj na intervale, koji će ubrzo da se spoje. Brzo se napreduje, prirodno stanje je da čovek trči, nije obrnuto.

@PJ decathlon senzor se na taj način gubi pred kraj baterije. H10 te samo iznenadi, ako se ne gleda kroz njegovu aplikaciju nikad, što verovatno niko ni ne radi.

Upravo pogledah u Connect aplikaciji. Piše
Battery: OK
Last check: Juče početak treninga.

Da, zaista bi bilo bezveze da je u Srbiji.
Nemoj dva puta da ponudiš asistenciju 😄

Sumirano, smršao si, solidno popravio Vo2max i smanjio Max heart rate za mrvu. Odnosno, počeo si mnogo više da trčiš u niže pulsu :)

Maraton - obavezno elektroliti. Koje gelove koristiš? Možda imaju varijaciju sa elektorlitom, pa uzmeš jedan takav u toku trke. Sami elektorliti teško da će da ti smetaju na bilo koji način, osim ako ne preteraš.

Ko nije otvarao Connect danas, pogledajte graph u aktivnosti. Mali korak za Garmin, a veliki za nas što volimo brojeve: sada je svaki graph moguće pogledati u odnosu na vreme i u odnosu na distancu 😊
Ja samo pijem one Aqua Viva sokice sto reklamiraju kao sportske vodice kad ih dele na trkama i jedem banane, bilo na trci bilo na treningu.

Ja uskoro planiram da krenem, ja se i ne secam kad sam zadnji put trcao (pocetkom jula zadnje "redovno", posle mozda tamo septembra jos 2-3 puta ako sam trcao).
Ocekujem slicnu situaciju, u fazonu lagano da bude gore nego kad sam krenuo (to je kraj aprila).

Inace probacu 2+2 km (sa kratkom pauzom na tih 2 km, tipa 60ak sekundi). Pace nadam se izmedju 6:00 i 6:30 i otkucaji nekih max 185 (i to sam kraj, da se vecinu drzim ispod i tu oko 180).

To bi bilo super, ali ako se vodim po tvom iskustvu, onda da se ne nadam previse. Videcemo. Javim (ako uopste odem i ne zaboravim).

PS: Zaboravio da nemam vise sat da merim. Mesecima mi AW3 sedi sa polomljenim ekranom (sve radi, ali touch je takoreci neupotrebljiv).
Jaoooo.
srecno!

ne znam kakav si bio ranije, meni je pace u oktobru bio 6:30-6:50 u trecoj zoni na nekih 150 otkucaja.
to sada mogu samo u snovima 😂
neverovatno kako sam juče loše reagovao, da li će se možda malo stabilizovati kad istrčim još par puta, ne znam, ali nisam ni sanjao da će tako loše biti juče.

a na 185 otkucaja nisam mogao da istrčim duže od km ni letos, kamoli sat 😂
čim se približim petoj zoni, krenem da se gasim bukvalno.

edit- sto ne mogu vise da se lajkuju postovi? ima bas dosta postova sto zasluzuju reakcije

Ja samo pijem one Aqua Viva sokice sto reklamiraju kao sportske vodice kad ih dele na trkama i jedem banane, bilo na trci bilo na treningu.

Crveni i žuti su baš to što je potrebno.
Crveni, recharge, ima veću količinu elektrolita, ali meni ne odgovara da ga pijem. Ne daj Bože ugrejan, na nekoj trci. Opara mi grlo.

Žuti, Restart, pijem godinama u nazad, pre trčanja. Prosto mi prija. Naravno da je junk, da je bolje zamešati u sopstvenom aranžmanu, ali meni ovako odgovara.

Ranije nisam mogao da pijem kokakolin Powerade, ali sada mi je prihvatljiv.

Za duže vreme na stazi, elektorlit u gelu je praktičniji, jer ga je lakše poneti.
Ovi moji trejlovci, svako ima svoj raspored koliko čega drži u bocama prsluku i u mehu na leđima.

neverovatno kako sam juče loše reagovao, da li će se možda malo stabilizovati kad istrčim još par puta, ne znam, ali nisam ni sanjao da će tako loše biti juče.
Po meni krenuo si suvise jaku kadencu, za pocetak smanji za 15 spm na 160, dok ne udjes malo u kondiciju.
Vazno je da te ne boli vise.

Crveni i žuti su baš to što je potrebno.
Crveni, recharge, ima veću količinu elektrolita, ali meni ne odgovara da ga pijem. Ne daj Bože ugrejan, na nekoj trci. Opara mi grlo.

Žuti, Restart, pijem godinama u nazad, pre trčanja. Prosto mi prija. Naravno da je junk, da je bolje zamešati u sopstvenom aranžmanu, ali meni ovako odgovara.

Ranije nisam mogao da pijem kokakolin Powerade, ali sada mi je prihvatljiv.

Za duže vreme na stazi, elektorlit u gelu je praktičniji, jer ga je lakše poneti.
Ovi moji trejlovci, svako ima svoj raspored koliko čega drži u bocama prsluku i u mehu na leđima.
Nisam nikad video crveni. Ima plavi, zeleni i zuti na kojima pise Electrolyte i jos jedna ili dve prozirno plave boje na kojima ne pise to vec nesto drugo, evo i slike jedne, malo se losije vidi jer je telefon neki levi.

Prilozi

• IMG_20250305_140105_1.jpg
    IMG_20250305_140105_1.jpg
    288.1 KB · Pregleda: 29
Sto se tice elektrolita, koji su na keto must, samo ove:

1741182343439.png

Da, sada ima i taj zeleni Kiwi-Jagoda 🤮.... Nemam pojma šta je u njemu...

Recharge je na ovom linku skroz desno

A Restart je moj favorit. Mada je mnogima odvratan, valjda zbog tog slanog momenta.

Sad u nedelju sam prvi put ove godine poneo electrolyte gel, i zapravo sam ga i potrošio. Bilo je 9C, duvao je vetar, poprilično, ali na trećem kilometru sam prvi put od letos osetio pravi letnji znoj na licu. Trčao sam 2km intervale, posle četvrtog... To je već nekih 14km od starta, obrišem znoj, kad osetim po licu hrapavo, kao leti, kada se uhvati so po koži.

Imam i neke tablete/kapsule electrolyte, koje se koriste za long long distance, zbog lakšeg nošenja, pa nisam siguran koliko ima smisla da ih isprobavam, jer ne mogu da ih pijem bez vode. Ovako iscedim gel i vozi.

Sto se tice elektrolita, koji su na keto must, samo ove:

Pogledajte prilog 483444

E, da, imam i SIS šumeće. Uzeo jednom, dobro se nisam prevrnuo koliko je koncentrovano. I mogu da ih pijem samo ako je u hladnoj vodi, što se kosi sa idejom da ih koristiš na celodnevnoj vožnji biciklom. Da bi mi bili pitki, moram da ih rastvorim u duploj količini vode od preporuke. Na jednoj biciklističkoj vožnji tj u pauzi, čovek ubacuje te tablete u bidon, otprilike 3x jače od preporuke.... Tj 6x u odnosu na ono što je meni pitko. WTF?!

Po meni krenuo si suvise jaku kadencu, za pocetak smanji za 15 spm na 160, dok ne udjes malo u kondiciju.
Vazno je da te ne boli vise.
mislis da je zbog toga?
uglavnom trcim oko 180, juce sam poceo sa jadnih 140 dok nisam dosao sebi pa posle par minuta polako dizao na 170 a i tad sam se osecao da sporo pomeram noge.
a da li ce da boli, videcemo :D
kljukam se kolagenom tip 2 / zelatinom vec par meseci, videcemo da li je imalo nekog efekta tek kad krenem cesce i duze da trcim

Nazad
Vrh Dno