Evo kao sto sam rekao, nakon nekoliko dana koriscenja iznecu sta je razlika između S23U, S24U i IP16 PM sa S25U
Posto za nesto malo više od mesec dana sam bio u prilici da ih sve koristim po 3-4 nedelje, sem S23U koga sam imao skoro 2 god
1. Opticka stabilizacija se vise ne cuje ili pak jedva kada se drma telefon. To su se dosta stranih jutubera zalilo kako im telefon zvecka i odaje utisak jeftinoce, i uvek poredili sa jabukom koja nema isti princip optičke stabilizacije.
Meni konkretno nikad nije smetalo ali eto Samsung je radio na tome.
2. Zvucnici su dosta poboljsani, na niskim tonovima tj kada su pojacani 20-30% nema nikakve razlike ali kada su glasnije pojacani dolaze do izrazaja. Idalje nisu kao na iPhone 16 PM što se tiče basa i slicno ali su svakako upgrade u dobrom pravcu i ujedno bolji od S24U koji nisu toliko losi.
(Ukljucen Dolby i EQ na bass profil stavljen)
2.5 Pored svih unapređenja ja sam isao jos korak dalje, malo kopao po netu i ovaj telefon je sada kao bluetooth zvučnik ali bukvalno... Ukratko navescu sta sam i kako podesio:
Dolby profil na music
Eq fabrički svi elementi za -2 ( bukvalno kao balanced samo svi su spusteni za dva stepena dole)
Skinuo sam aplikaciju Wavelet
Pomocu nje drastično sam poboljšao kvalitet na usb c slusalice. Da budu blizu onog sto je na iPhone-u. (iPhone out of box ima mnogo bolji kvalitet zvuka na zicanim slušalicama, neko kaze da ima bolju komunikaciju neko bolje optimizovan ton za reprodukciju i slušalice su AKG od Samsunga)
Ukljicio u njoj legacy
Auto eq sa slušalicama ukljucenim
I u mom slucaju odabrao AKG 701 sample A
Zatim u developer modu sledece stavke su promenjene:
AVRCP na 1.4
A2DP off cekiran
Restart telefon i primenjeno je sve
Slusalice su dobile dinamički raspon tonova. 🫣
A za obične zvucnike ide ovako:
U Wavelet-u uključite graphic eq
Preset na personal i unesete sledece vrednosti (sleva nadesno)
-0.1 0.5 1.4 3.6 2.7 -0.8 -3.2 1.5 -1.5
Nemojte bas da odvrcete do kraja predlazem jer ujeda... 😁
3. Ekran iz kutije bolje boje daje, bez ikakvog dodatnog cackanja kao sto je bilo na S24U, zapravo uopšte nema potrebe da se dira po mom ukusu, kao sto na S24U je moralo da se barem doda vividness
Nije kao na iPhone 16 PM koji ima noviju generaciju tj M14 panele dok ovde smo na prošlogodišnjem M13 panelu stim sto bih ga slobodno nazvao M13+ 😁
Ima poboljšanja oko same kalibracije boje ali ujedno moze ekstremno slabo da bude osvetljen i mislim da opet ima onaj efekat koji je imao i S24U ali svakako u mrklom mraku ja na takvoj slaboj osvetljenosti nisam mogao da koristim telefon, ne zato sto se mozda vidi taj efekat (toliko je slabo osvetljenje na minimum da ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da ima isti problem kao i prethodna serija tj S24U) nego sto nista lepo ne vidim 🤷🏻♂️😁
4. Face unlock radi neverovatno brzo, sta su mu radili ja ne znam... Iz totalno drugačijih uglova uspeva da detektuje lice i otkljuca telefon. Sto je toliko oloksavajuca okolnost za mene koji ne koristim otisak prsta... Svakako odlican pomak. Ne znam da li je sa tehničke stane ili OneUi 7 no svakako znacemo kada se pojavi na S24U isti da li ima tu nikakvih poboljšanja.
5. Wi-fi domet je jos bolji tj na S24U je bio povezan i funkcionisao sa 4 sprata do između 2/4 kada idem ka prizemlju, na iPhone je do prvog a na S25U bukvalno do prizemlja zgrade... Znaci sa 4 sprata pa do prizemlja ima konekciju...
Sto je brutalno kakvi su danas prijemnici u telefonima... Eh sto nisu bili ovakvi kada sam radio kod internet provajdera, gde bi mojoj sreći bilo radosti 🥹😁
Svakako za pohvalu, svako ko se malo bolje razume zna da ako u kuci/zgradi ima puno armature da to ujedno slabi predaju signala sa rutera, tj guši je.
Ovo hvata kroz 4 ploče signal, doduse 1 crta i ide ping.
6. Hladan ko spricer, bolje radi na standardnom rezimu nego u light modu.
Vrv je bolje ispeglan tu.
Doduse na light modu single core je 2656 i multi na 9559 bodova. Sto je za mene bomba jer svakako tako sve Samsung telefone od S23U pa na dalje koristim i nikad nisam video neke razlike u radu samo manje zagrevanje i vise efikasniji uredjaj.
Svakako i na light modu je jači od S24U sa rezultatima dok sam S24U na istom modu je imao rezultat kao S23U na standardnom rezimu. Ovde su performanse nize ali opet znatno vise nego sam S24U na standardnom rezimu rada. Sto je plus po meni, od oba sveta dobijamo najbolje.
Nakon prvog update vise ne deluje da se uopšte i malo greje na light modu. Definitivno jos je potrebno peglanja za ovaj cpu, no opet ne kapiram proizvođače sto uglavnom lansiraju proizvode nedovršene... Kako ovo drugačije obrazložiti 🤷🏻♂️
7. OneUi 7 stvarno dosta bolje animacije. Sam rad sistema je next level. Da li iza toga stoji novi zmaj ili optimizacija ostaje da se vidi. Ja bih rekao 60/40 za optimizaciju
8. Animacije u kameri tipa sa 1x na 2x su kao u 120hz tj tako su tecne u odnosu na S24U. Da li je softver ili hardver ostaje da vidimo takodje. Doduse ne uvek tj na dnevnoj svetlosti šije a nocu ume da laguje sama animacija. Da li će to biti reseno, ostaje da se vidi.
9. Za nijansu je fizički manji od S24U bukvalno isti kao iPhone 16 PM i dosta je prijatni zbog tih dimenzija da se koristi, ne samo zbog zaobljenih ćoškova. U ruci kada se drzi bez maske delu mnogo sigurnije, no mnogo je laksi od S24U pa moze nekome da pokvari utisak... Par dana i navikne se covek na sve, izrada nije podbacila svakako i to je bitno.
Prodjenja radi fijokica za sim kod S25U i S24U mnogooo tesnije ukazi u slot naspram iPhone-a 16 PM. I same gimice koje dihtuju tu da ne udje voda u sam slot deluju ako cak i nisu deblje.
10. Dolazi dosta bez fabričkih aplikacija tipa kalendar, alarm i sl. Veca sloboda sto svakako je dobro za korisnika ko zeli da sam telefon bude sto laksi i manje procesa da ima u pozadini koji rade.
Samo se bojim npr za sat pošto vise ne spada u sistemske aplikacije, da se posle nekog vremena ne uspavaju pa samim tim i ja nastavim da spavam i ne odem na posao 👀😂
11. Prstenovi oko kojih sam i ja sam bio digo frku, uopste nisu toliko losi tj svoji nokat nisam mogao da zavucem ispod njih tako da je glupost pricati o odvaljivanju i slicno i povodom ovoga... Ja svakako povlacim rec.
Cak masku koji imam trenutno na telefonu, prekriva ih cele tako da suvisno je trošiti reci na to.
12. Na iPhone-u trenutno postoji mogućnost da se gledaju Instagram reels-e u 60fps dok na androidu to trenutno nema iz nekog razloga. To nigde korisnik ne moze da ukljuci ili isključi vec pak to je do same aplikacije. Na samom iPhone-u je vrv omogućeno jer developer zna sta-koja serija od iPhone moze, dok pak na Androidu ima low, mid i high-end telefoni i samim time svakog drugacije bije na performanse reprodukcija snimka u 60fps
Ima na drugim platformama kao sto je YouTube i npr TikTok. (Nema nikakve veze sa uređajem no eto to sam primetio u ovim poslednjim čestim promenama telefona)
13. Screenshot je instant kao na iPhone-u. Vrv je do OneUi no ostaje da se vidi kasnije kada dodje i na starije serije.
14. Baterija, jeste da je ista kao i svih godina ranije ali prvi put da 100% traje kao na iPhone-u, mozda za nijansu kraće ali svaki procenat traje, ono da se zadrži gore 😁. Prvo koriscenje sa jos ne naucenim načinom rada drzi fenomenalno. Svakako verujem da je za to zaduzen CPU koji isto sam pre pljuvao 🤷🏻♂️😂 i moguće i panel, ako je poboljšana verzija onog iz S24 serije kao sto se priča. Gledali smo testove po netu svi između 16PM i S25U i mogu da kažem to je to.
Nego sve se mislim da mu odradim jedan mini debloat 👀😂 može samo jos bolje da osigura ovo trajanje no to je za neki naredni period.
15. Kameraa... Nisam neki ekspert za fotografisanje i to ali laicki mogu odma da vam kazem da nocu u mrklom mraku ja ne znam kako on vidi kad ja ne vidim al ajd.
To ne znaci da se slika vidi kao da je slikana po danu sa puno detalja i sta ti ja znam, vec da je dosta manji noise koji Samsung ima kao tradiciju. I to je za pohvalu. Za senzor te veličine svakako je za pohvalu.
Ujedno video snimak u 4k 30fps je vrhunski, tacnije ko je radio obradu na Sony Vegasu nekadašnjem, ima opcija takozvana use project resample... E kod iPhone-a je u tom fazonu snimak u nocnim uslovima dok kod Samsung-a je to u fazonu kao kada je opcija iskljucena. Cistija je slika na brze pomeranje kadra a na iPhone-u tecnije.
Tesko je za objasnjti dok ne gledate oba videa jedan pored drugog. I kod iPhone-a je za nijansu svetliji video, sto je po meni zanemarljivo ali svakako treba reći da se primeti.
Ovo je ukratko neko izlaganje za ovih par dana koriscenja telefona. Svakako ispod haube ima boljitka i eto to su neki o kojima niko ni rec ne govori, tako da samom korisniku ne preostaje puno oko odluke ako bi uzimao ovaj telefon, jer ne raspolaže tolikim informacijama oko samog uređaja. Za mene iskreno ko ima S24U nije moranje da predje ali generalno korisničko iskustvo je svakako unapredjeno na S25U i ja bih rekao da moze da se predje kada se pojavi po nekoj prihvatljivoj ceni. Onaj koji je na S23U moze komforno da predje (kao sto je meni bio cilj pa sam se malo prošetao do jabukinog tabora 🤦🏻♂️😁) na S25U, fin upgrade će dobiti.
I za kraj mimo svega cu reci ovaj telefon me dosta podseća na S2 nekadasnji. Samo zbog oblika tj ovih novih ivica 🙃
Ujedno ostavicu par slika vezano za ovo što sam pricao gore i kako sam ga prilagodio sebi. 🍻