Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Gaggia Classic E24 sam kupio početkom ove godine i odmah preprodao. Takva, fabrička je zlo.
Kažu da treba da se modifikuje pa će da valja. Ja nisam hteo jer mi je to kao da kupim nov auto ali moram odmah da zamenim trap i lamelu.

Zašto je zlo? Sposobnija je od Vive valjda, koju deljemo sve u 16 u firmi. Izbacuje savršen dupli i ristreto iz svežeg blenda.

Gaggia Classic E24 sam kupio početkom ove godine i odmah preprodao. Takva, fabrička je zlo.
Kažu da treba da se modifikuje pa će da valja. Ja nisam hteo jer mi je to kao da kupim nov auto ali moram odmah da zamenim trap i lamelu.
Zasto je zlo? Molim te ako moze malo vise detalja.
I sta bi preporucio kao alternativu?

@Milan_031
Šta god da kupiš, kajaćeš se :)

Gaggia Classic E24 po specifikacijama deluje izuzetno korektno ali odmah moraš da je moduješ makar oprugom da bi spustio pritisak sa 15 na 9 bara.
Za potpuni užitak, ugradnja PIDa bi bila obavezna ali iziskuje dosta truda i nešto novca.

To sam i ja zakljucio, cak sam gledao jedan video za Classic pro gde lik greje masinu, nakon toga pali steamer na 20 sekundi da bi dodatno ugrejao vodu jer ako to ne uradi uredjaj nije dovoljno jak da izgura 91+ stepen za celu soljicu kafe.

Ali od necega moram da pocnem a Gaggia mi se cini najbolja u tom nekom cenovnom rangu, moze da se modifikuje a usput i da se uci.
Mislim da nema prevelike poente da spucam 1500-2000 evra ili vise i onda da shvatim da se meni spremanje kafe ne svidja (sto je malo verovatno) i rasprodam sve i kupim full automatik.

To sam i ja zakljucio, cak sam gledao jedan video za Classic pro gde lik greje masinu, nakon toga pali steamer na 20 sekundi da bi dodatno ugrejao vodu jer ako to ne uradi uredjaj nije dovoljno jak da izgura 91+ stepen za celu soljicu kafe.

Ali od necega moram da pocnem a Gaggia mi se cini najbolja u tom nekom cenovnom rangu, moze da se modifikuje a usput i da se uci.
Mislim da nema prevelike poente da spucam 1500-2000 evra ili vise i onda da shvatim da se meni spremanje kafe ne svidja (sto je malo verovatno) i rasprodam sve i kupim full automatik.
Taj lik radi temp surfing. To nema veze sa nedostuzanjem temperature vec sa termostatom koji radi kao redovan on/off .
Gaggia classic je odlična mašina koja pravi dobar espresso i sto je najbitnije vrlo kvalitetna traje za života uz redovno odrzavanje.

Jedina mana stock Gaggia-i bi bile ljuspice od AL bloka na stimeru a koju baš E24 nema jer je bojler od mesinga.

Igram se sa ovom kafom Lavazza Crema e Gusto i sa moka potom ali sta god radio i spremao nekako mi kafa bude jaka. Ima pun i jak ukus ali mi nekako nije to to.
Koja kafa bi bila preporuka za sledecu probu? Kontam da bi mi mozda neka light-medium jacine 5/10 bila taman, a mozda i gresim.

Dobar dan svima.
Da li znate gde mogu da kupim novi portafilter za Krups XP320830? Služi nas aparat već 8 godina sasvim pristojno za kućne uslove, ali portafilter mi je već dotrajao, voleo bih da zamenim.
Hvala unapred.

Ja se izvinjavam, bilo je priče o ovome, ali ne mogu da se baš snadjem koji da izaberem na AliExpressu. Mlin za kafu
Pričalo se oko c3 mlina. Vidim da ima dva, jedan je pro, jedan je neki jeftiniji.
Jel može neko da baci link koji bih mogao poručiti koji je ok.
Hvala

Upravo odgledah:

I ovo je nesto sto bih i ja pravio. BT vagica povezana za glavnom jedinicom, led sa senzorom za novi vode plus mozes da ucitavas svoje profile. Nista vise mi ne treba, imam zanimaciju za narednih godinu dana :D :D

Igram se sa ovom kafom Lavazza Crema e Gusto i sa moka potom ali sta god radio i spremao nekako mi kafa bude jaka. Ima pun i jak ukus ali mi nekako nije to to.
Koja kafa bi bila preporuka za sledecu probu? Kontam da bi mi mozda neka light-medium jacine 5/10 bila taman, a mozda i gresim.
Moka pot generalno daje takav ukus koji si opisao. Eventualno probaj Lavazza Rossa.

Koristio sam Gaggia Classic Pro 3 godine i po meni je to sasvim ok aparat i za početnika i za nezahtevnog kućnog baristu. Sem opruge za 9 bara, nisam imao drugih modova. Planirao sam i ja druge modove, ali nekako je prošlo bez toga.
Ono što je meni bilo bitno kod kupovine van same funkcionalnosti aparata, što verovatno nije svakome, da je mašina pouzdana, da se lako servisira, da ima dostupnih delova, da drži vrednost i da se lako prodaje u slučaju da poželiš nešto drugo. Srećom nisam imao potreba za servisiranjem, samo redovno održavanje i naravno lako sam je prodao kada sam odlučio da probam nešto drugo.
Vidim da su upotrebi i Classic mašine stare 20+ godina, a i razne druge varijacije te mašine. Izbegavao bih eventualno verziju od 2015-2019 i skorašnju Evo verziju zbog problema sa premazom bojlera (ljuspicama), ali ako se uzima novi E24 mislim da nema greške.
Od alternativa mi pada na pamet Rancilio Silvia i Lelit Anna sa PIDom, trebalo bi da su i to vrlo korektne mašine.

To što ti voliš spaljenu gorku kafu ne znači da je Gaggia 'zlo'. Espresso profil zavisi od zrna, podešavanja i preferenci. Kiselo? Da, možda za tebe.. za druge balans i kompleksnost.

Narodski, retka kafa. Kiselo do bola. Poemija mi daje znatno bolji espresso a koštala 180 eura.
Išao od 16 DO 22 g, ne pomaže. Mleo (Mazzer) do najsitnije... i opet ništa, kiselo, bljak. Probao i sa ispuštanjem pare da podignem malo temperaturu... ništa.
Otišla na KP.
Par kg kafe i puno dobre volje treba da se dodje do prve baš dobre kafe a posle toga, nema više natrag.

Ja od kako sam video ovaj delonghi toliko ne mogu da ne počnem da ne razmišljam kako da ga ne kupim...

Mišljenja?
Nisam stručan za aparate za kafu, ali da je lep, lep je.
Akcija u radnji 66000 din. A na KP 530 €

To što ti voliš spaljenu gorku kafu
S obzirom da ne volim, šta te je navelo da volim?
Ili tu "spaljenu" i kiselu kafu bolje pravi Poemija. Ako je na jeftinoj kafa dobra što nije na skupljem uređaju? Ne znam da koristim? Ili je GC kosmički brod.
A kad pročitaš celi temu, nađu se vlasnici GC koji su pisali o espressu koju neće niko od gostiju da pije... itd.
Gaggia Classic, onakva fabrička, je užas.
Uskoro ću da uzmem Lellit pa ću baš da napravim komparaciju.

Par kg kafe i puno dobre volje
+ update novog uređaja. + još para. Nemam ni snage ni živaca da se bahćem s njom. Ako kupim veš mašinu, nisam je kupio da bih menja grejač i bubanj.
Samo tražim jednostavnost, da mi "to" napravi espresso i da s porodicom uživam u pijenju.

Poslednja izmena:
To i jeste jedna od mračnih strana ovog sporta.

Doduše dobar blend će da se svidi i kafepiji početniku. GC sigurno može da ga ispljune vrlo dobro i bez modifikacija.

Samo tražim jednostavnost, da mi "to" napravi espresso i da s porodicom uživam u pijenju.

Zar nije Gaggia Classic manuelni aparat? Kako misliš da ti napravi espresso? Ti moraš da ga napraviš a GC je samo alat.
Kao kad bih rekao "samo tražim da mi tiganj napravi dobru kajganu". (ne baš ali skoro)
Uzmi automatik.

Verovatno zato što jeftiniji aparat ima presurizovani portafilter, lakše se izbori sa jako tamno prženim kafama, nepresurizovani se bolje snalaze sa svetlije pečenim.

Ne isključujem da bi amerikano iz ristreta od tamno pržene sveže kafe bio bolji od produžavanja kroz presurizivanu korpu. Pisao sam već da sam odličnu tamnu čokoladu dobio kraćenjem ekstrakcije na 1:1.2 otprilike, od kafe koju sam mislio da bacim koliko mi je bila gorka na 1:2.

S obzirom da ne volim, šta te je navelo da volim?
Ili tu "spaljenu" i kiselu kafu bolje pravi Poemija. Ako je na jeftinoj kafa dobra što nije na skupljem uređaju? Ne znam da koristim? Ili je GC kosmički brod.
A kad pročitaš celi temu, nađu se vlasnici GC koji su pisali o espressu koju neće niko od gostiju da pije... itd.
Gaggia Classic, onakva fabrička, je užas.
Uskoro ću da uzmem Lellit pa ću baš da napravim komparaciju.

+ update novog uređaja. + još para. Nemam ni snage ni živaca da se bahćem s njom. Ako kupim veš mašinu, nisam je kupio da bih menja grejač i bubanj.

Žao mi je što si imao takvo iskustvo i što je došlo do toga da moraš tako brzo da menjaš aparat.
Moj utisak je potpuno drugačiji, vrlo brzo sam uspeo da sa Gaggia Classic napravim dobar espresso i deluje mi da je sposoban da napravi dobar i koristeći klasične italijanske blendove i specialty kafe, naravno uz pristojan mlin koji dozvoljava fina podešavanja, što zahteva i bilo koji drugi aparat. Probao sam i jeftinije aparate, utisak mi je da na svakom može da se napravi korektan espresso, samo da rezultati kod jeftinijih aparata, a tu uključujem i Classic bez modifikacija nisu dosledni pogotovu kada se sprema više kafa zaredom, ali daleko od toga da ne može da se pije kafa. Ne znam koji Lelit merkaš, ja sada imam Mara X i imam upravo to, doslednost, čak i kada spremam gomilu kafa zaredom i stimujem mleko.

Nazad
Vrh Dno