Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Hvala, brate po tastaturi. I appreciate.😁
Sad je na redu QK65. Montiram danas stabilizatore, pa čekam GATERON Milky Yellow Pro Switches, koji treba da stignu iz UK i da je kompletiram.🙂

Ti njihovi Neo stabilizatori su i mene nervirali na Ergu...više neću da ih koristim.
Eksperimentiši sa konfiguracijama...možeš čak i da kombinuješ mountove, O-ring + mesingani stubići (dumbell gaskets) recimo. Našao sam ranije par zvučnih testova u raznim kombinacijama, okačiću kad budem mogao...

Ako možeš, podmaži Milky Yellow, zvučaće tiše i dublje ako to voliš. Mada, dovoljno su glatki i nepodmazani a dolaze u lubed i non-lubed varijantama.

TTC silent prekidači su dobri a od 3-pinskih imaš Frozen V2 (linearni)
Evo stigli mi danas ovi prekidaci, pasuju 3-pin i tihi su, ali opet postoji nekompatibilnost u smislu da su tasteri izdignutiji i hoce poneki da iskoci prilikom kucanja, posto je tu ona crna redragon plastika.

A mozda je i metal, ono sto formira kvadratice iznad pcb.

Ti njihovi Neo stabilizatori su i mene nervirali na Ergu...više neću da ih koristim.
Eksperimentiši sa konfiguracijama...možeš čak i da kombinuješ mountove, O-ring + mesingani stubići (dumbell gaskets) recimo. Našao sam ranije par zvučnih testova u raznim kombinacijama, okačiću kad budem mogao...

Ako možeš, podmaži Milky Yellow, zvučaće tiše i dublje ako to voliš. Mada, dovoljno su glatki i nepodmazani a dolaze u lubed i non-lubed varijantama.
Zato na ovu QK65 idu Durock v2 sa šrafčićima.🙂
IMG_0946.jpeg
Znam, imam sve to u pakovanju, ali sklapao sam stock. Mogu ti reći da je zvuk i osećaj perfektan, ali bukvalno. Volim dublje i tiše, naravno, a ti Milky Yellow što treba da stignu su lubed, pa ne bih baš da se toliko zezam.😁

BTW okači te zvučne testove, baš me zanima.😉

@Shomi22
De okači i ti neki snimak. Ova tvoja Neo mi je možda i najlepša tastatura koju sam video. Baš je ovaj gmk set lego kao budali šamar... :)

Evo jednog klipa, ali snimljen sa iPhone-om, pa ne znam koliko je merodavan, pošto nemam uslove i profesionalan mikrofon za takvu vrstu snimanja.
Svakako, imam utisak da se zvuk razlikuje bar 20-30% u odnosu na ono što ja čujem dok kucam i ono što sam snimio.
Daleko je prijatniji dok kucam, a čini mi se i dosta prigušeniji (ne odzvanja ovoliko). :)
Ali tako je kako je, može se naslutiti. Ako nešto znači, SteelSeries APEX Pro odzvanja kao šerpa u odnosu na Neo80. :p

Pogledajte prilog Zvuk.mp4

Bilo je kontroverzi oko te tastature, ne sećam se tačno detalja...valjda je od lika koji nema običaj da ispunjava obaveze i ima lošu reputaciju...

Glorious GMMK TKL (Black) (2023 Rev.) x Drop Two Tone Shine-Through (Grey) x Glorious Gateron Red
Još jedna tastatura koju danas sklopih od delova koje sam imao, a hteo da ih iskoristim, kako bih je svrstao u svoju kolekciju. :)
U pitanju je "budžet varijanta" - Sa Amazon Warehouse (vraćena roba) kupio sam svičeve za 21e (110kom-nekorišćeni), Glorius GMMK TKL barbones 19.99e (takođe nova, pisalo je da je stanje "Acceptable" :oops:, a jedino što sam primetio bila je malo nagnječena kutija) i Drop kapice (prvi orvorio kutiju) koje sam pre par nedelja kupio na oglasima samo zato što je prodavac prihvatio moju ponudu od 6e + 5e za poštarinu.
Znači, ukupno me je izašla ~50 eura.

Dakle, radi se o novijoj verziji prve serije Glorious GMMK TKL (2023) sa USB-C konekcijom, koja donosi poboljšanu kompatibilnost i moderniji dizajn. Tastatura ima aluminijumski okvir, koji joj daje čvrstinu i premium osećaj pod rukama. Uparena je sa Drop Two Tone Shine-Through (Grey) keycap setom, koji kombinuje tamno i svetlosivu nijansu sa prozirnim legendama za jasan RGB efekat. Ispod kapica se nalaze Glorious Gateron Red svičevi, linearni i lagani za brzo kucanje i gaming. Klasičan dizajn sa premium PBT tasterima i glatkim crvenim svičevima čini ovu kombinaciju jednostavnom i elegantnom, ali efektivnom za svakodnevnu upotrebu. Iako ne spada u high-end segment, ova kombinacija pruža osećaj kvaliteta i performansi koji lako pariraju skupljim modelima, tako da sam veoma zadovoljan krajnjim ishodom. Takođe zvuk i osećaj je iznenađujuće dobar.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg

BTW - za one koji žele hot-swap tastaturu koja nudi odličan balans između cene, kvaliteta i performansi, Glorious GMMK TKL (2023) je jedan od najboljih izbora u svom rangu.
Sa čvrstim alu okvirom, USB-C konekcijom, RGB efektima i hot-swap PCB-om, omogućava lako menjanje swičeva bez lemljenja, što je idealno za one koji vole da eksperimentišu. Iako spada u mid-range tastature, nudi odličan typing feel i kvalitet izrade koji može parirati znatno skupljim modelima.
Ako želite pouzdanu i prilagodljivu tastaturu, a da ne potrošite bogatstvo – s ovom nećete pogrešiti.

Poslednja izmena:

Da li imate neki savet za kupovinu mehaničke tastature, uzeo bih neku sa Temua, a ovih Ak820 pro i Aula f75 više nema..šta je trenutno po vama dobra kupovina tamo? Videh jednu interesantnu Ajazz AK75pro.

Prilozi

• Screenshot_2025-02-16-15-02-32-871_com.einnovation.temu.jpg
    Screenshot_2025-02-16-15-02-32-871_com.einnovation.temu.jpg
    116.3 KB · Pregleda: 49
@parno3
Vidim da ti niko ne odgovara, a siguran sam da je mnogima prošla kroz ruke, pa s obzirom da sam pročitao celu temu, a dosta toga i na netu o Ajazz tastaturama, s napomenom da ih nikada nisam video uživo, niti pipnuo, evo ti mišljenje korisnika u par rečenica.😁

Što se tiče iskustava većine ljudi, Ajazz tastature su generalno dobro ocenjene u pogledu cene i performansi, a mnogi ističu da je AK75 Pro solidna opcija, čak i za gejming, za one sa ograničenim budžetom. Naravno, nije to Bog zna kakva tastatura, pa može biti nekoliko nedostataka u pogledu kvaliteta izrade ili trajnosti u poređenju sa skupljim modelima. Ali ako tražiš nešto povoljno i funkcionalno može biti dobra opcija za 40-ak eura. Doduše, ljudi su takve tastature kupovali i nešto jeftinije uz coinse, popuste i razne fore na Aliju.
Inače u pravu si, više su se hvalile i jurile Ak820 pro i Aula f75, bar ovde na forumu, mada ne verujem da je ova mnogo lošija. Sve u toj cenovnoj kategoriji je verovatno slično.

E sad, mnogo bi bilo bolje da ti se javi i odgovori neko ko je bio u dodiru sa tom tastaturom ili nekom sličnom, a sigurno ih ima, i iznese neke konkretne podatke iz prve ruke.
Možda ti kolege @jurodivi , @illidan … mogu više pomoći, pošto su dugo u svetu tastatura i prate tržište. Za početak, ja ti prenosim ono što sam pročitao.😁

Poslednja izmena:
Od tih pristupačnijih modela ja sam gledao recenzije za Royal Kludge RK84 75% i odlučio se za nju. Hotswap je, dolazi u 3 osnovne varijante switch-eva (red,blue,brown). Modovao sam je drugim setom keycap-ova jer su cherry kompatibilni. Radi u 3 moda: kabl, bt i 2.4GHz. Ima i 2 passtrough usb porta što je meni bilo bitno. Sad ima i v2 koja ima točkić u desnom gornjem uglu. Software je solidan i nije bagovit. Sa kuponima, coin-ima, izašla me tada 40e.

Inače u pravu si, više su se hvalile i jurile Ak820 pro i Aula f75, bar ovde na forumu, mada ne verujem da je ova mnogo lošija. Sve u toj cenovnoj kategoriji je verovatno slično.
Nisu se jurile nego su bile oko 20-25 evra na Temu. :) A pošto su modeli koji se smatraju za odlične ne samo u cjenovnom rangu $50-60 nego i malo više, naravno da je uzeo ko je mogao.

Pa i mene, dobio sam kredita nekih 1300 dinara koje sam iskoristio za accessories za iPad, tako da izađe na isto.

Ulovih danas na oglasima novu IrisLab Jris75.
Komplet sadrži:
  • Jris75 sivo Alu kućište odozgo, crno odozdo (mesingani teg unutra) PVD Gold accents (~210 evra).
  • FR4 plate
  • Dodatni polikarbonatni plate (~20 evra)
  • Dodatni PVD Chroma accents (~35 evra)
  • 3 različita PCB-a (Per-key RGB bez flex cutova, flex cut i Per-key flex cut). Svi su hotswap PCB-ovi
Uz ovaj komplet dolazi i bedž koji se može povezati kako bi se omogućilo da RGB svetlost prolazi kroz njega, međutim umesto njega ću verovatno montirati Print Scr dugme, koje često koristim.
Sve u svemu, ovaj set bi koštao oko ~300 evra da je kupljen u radnji, tako da sam prezadovoljan svojim cenkanjem.😅 Takođe za ovu tastaturu uzeh Kailh x FL ESPORTS Ice Mint V2 POM svičeve i jedva čekam da sve stigne za par dana pa da se bacim na sklapanje.

IMG_4674.jpeg

E da, umalo da zaboravim. Uzeh i na ebay-u jednog Frankenštajna.🤣
Pre neko veče sam se zezao i dao neku relativno smešnu ponudu i lik prihvatio.🫢
Radi se o Owlab Spring Polycarbonat modu.
Tony Studio TN Alice (Owlab Spring klon)
Ugrađene komponente:
  • Kućište, PCB, plate i pena – Tony Studio TN Alice set - bio oko 185€ (Aliexpress) ali ga je više gotovo nemoguće naći u “originalu”😂 (Većina tastaturaške zajednice se slaže da je to bio najkvalitetniji klon).
  • Svičevi: Pine switches by Loobed (67 komada, fabrički lubovani) - oko 50€
  • Stabilizatori: TX stabilizatori oko 20-30€
  • Keycaps set: PBT set (ne znam koji je)
Takođe dobijam i originalnu Owlab Spring PCB, koju je tip kupio sa njihovog sajta (rezervni delovi) s namerom da je ugradi, ali je odustao.
I ova tastatura bi trebalo da stigne do kraja nedelje.

IMG_4652.jpeg

Znači, moram pod hitno da se obuzdam.🤣😂🤣

Poslednja izmena:
Nego reci - kucaš li ti uopšte? :D

e u k... ode covek... nema nazad :D

Poslednja izmena:
hej, barem imas nesto sto ti se svidja, ne trosis pare na drogu recimo :)

Kako ne troši?

Stigla Jris75. Čekam još svičeve pa na sklapanje.😁
IMG_1003.jpegIMG_1004.jpegIMG_1006.jpegIMG_1007.jpeg

Bruka od tastature 😍, ali 700 eura kume.🫢
Više od svega što sam do sada kupio od kad sam se navukao na ovaj hobi. 😁

BTW, malopre uzeh ove keycaps-ove, koje sam baš želeo.
Kompletirao ih sa Drop + Noctua coiled aviator kablom i sad definitivno povlačim ručnu.
Doduše, fali mi Drop + Noctua desk mat i da sve uparim sa svojom ProArt konfiguracijom, koju još nisam sklopio, a s obzirom na trenutne cene GPU i ko zna koliko će koštati 9950x3d kad izađe, pitanje i kad ću.🤔
Dakle, da… nema više kupovine, bar neko vreme. 😁

Nazad
Vrh Dno