Edit: update za moju žalbu, uvidom u SMS poruke koje ne čitam, a potpuno pi***rski su podvukli u poruci u kojoj obaveštavaju o visini računa (koju ne čitam!) i obaveštenje o menjanju tarifa, shvatih da su me ipak lično (iako pi***rski) obavestili o dešavanju i da je moj rok od 30 dana žalbe po Zakonu istekao. Sada mi ostaje samo da sačekam 6 meseci da istekne ugovor i nikada i ni pod kojim uslovima više ne budem deo bilo čega što ima veze sa uhlebljenom državnom hobotnicom. 😖
Inače taj SMS je od 9.12. pa proverite i vi.
Ne bacajte koplje u trnje tako lako.
Stvar je malo kompleksnija od toga da su vam dodali jednu nejasnu rečenicu na kraj SMS-a i... gotovo.
RASKID UGOVORA SA KABLOVSKIM I MOBILNIM OPERATOROM! - Efektiva
Kada potrošač zaključi sa operatorom elektronskih komunikacionih usluga ugovor na određeno vreme, on za njega postaje veoma čvrsto vezan u naredne dve godine, koliko po Zakonu o elektronskim komunikacijama ovakav ugovor može najviše da traje. Čvrstina veze zasniva se na povlasticama koje...

Citiram bitan deo:
S obzirom na zakonsku definiciju „trajnog nosača podataka“ iz člana 4 ZEK, jasno je da obaveštavanje mora biti u pisanom obliku, lično i da mora sadržati pravnu pouku potrošaču-krajnjem korisniku da ima pravo na raskid ugovora bez obaveze plaćanja naknade. Prema ZEK, obaveštavanje preko sajta nije obavezno ali lično obaveštavanje – jeste. U slučaju da operator nije na adekvatan način obavestio korisnika, kako je napred navedeno, takvo postupanje se smatra nepoštenom poslovnom praksom i ZABRANJENO je i NIŠTAVO, prema članovima 16, 17. i 18. Zakona o zaštiti potrošača. U tom slučaju, promena cene se ne sme primeniti!
Moja je preporuka da žalbu na račun podnesete u svakom slučaju!
Obaveštenje koje je poslato je apsolutno nejasno i ne sadrži pravnu pouku potrošaču, što ga čini ništavim, i promenu ugovornih uslova čini jednostranom.
S obzirom na haos koji su sebi napravili i manjak kadra koji je u stanju da rešava reklamacije, reklamacija računa ima velike šanse da uspe, a tu je uvek i opcija da se žalite Ratelu ukoliko odgovor bude negativan.
Shvatite da malo vašeg potrošenog vremena može itekako uticati na njihove buduće ovakve akcije, jer oštećenih ima mnogo, i ukoliko stigne puno pritužbi, sami će sebi blokirati normalno poslovanje.