Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Evo posle skoro mesec dana od korišćenja xiaomi odvlaživača neka mišljenja. Uhvatila sam na ananas u neki popust i koštao je 17.000
Ni jedan dan nije bilo kapljica po prozorima, zidovi beli, spasila sam se varikine 😄. U početku sam ga šetala po prostorijama i onda mi je dosadilo a sada mi stoji u hodniku, vrata od soba i kupatila su otvorena stalno i čini mi se da je baš u centru stana. (45kvadrata) Uglavnom je na 55-60% i ni jednom nije spustio ispod toga samostalno, stavila sam na aplikaciji target 50 međutim nije nikad došao do toga a da ne moram da luftiram. Čim izmeri preko 60 ja izluftiram. Uopšte ga ne gasim kad sam u kući, samo kad izlazim iz kuće, uveče radi celu noć. Sad, dal tripujem, ne znam ali kao da je svežiji vazduh u stanu i da je hladnije nego inače. Nije bučan uopšte, čije se kao klima recimo. Naručila sam i xiaomi termometar, nije mi još stigao pa planiram njega da šetam po stanu da vidim dal je vlaga svugde ravnomerna
Da li je palo čišćenje odvlazivaca do sada? I kako?

Samo filter sam prala, tj mrežicu. Šta još treba da se pere?

Pozdrav društvo.Čitao ssm dosta o ovim vašim iskustvima sa odvlaživačem.Imam problem baš sa buđi.Mazao sam stop kondenz,ne mogu reći da ne pomaže,ali opet malo probija.Grejemo non stop,na 23 stepena.Izolacija 10 cm stiropor,jedino mi terase nisu odrađene,tjs.hidroizloacija.Buđ kada uhvati pa to bude crno,zeleno,kao u močvari.I to zahvati lepe površine.Interesuje me da li bi mi odvlaživač rešio ovaj višegodišnji problem?Imam oko 85 kvadrata.Najvise mi se svideo TROTEC TTK 96E

Pozdrav društvo.Čitao ssm dosta o ovim vašim iskustvima sa odvlaživačem.Imam problem baš sa buđi.Mazao sam stop kondenz,ne mogu reći da ne pomaže,ali opet malo probija.Grejemo non stop,na 23 stepena.Izolacija 10 cm stiropor,jedino mi terase nisu odrađene,tjs.hidroizloacija.Buđ kada uhvati pa to bude crno,zeleno,kao u močvari.I to zahvati lepe površine.Interesuje me da li bi mi odvlaživač rešio ovaj višegodišnji problem?Imam oko 85 kvadrata.Najvise mi se svideo TROTEC TTK 96E
Trebalo bi da pomogne dosta i sto se tice marke nebitno je samo gledaj cenu i da je 10l pa naviše moć. I šetkanje odvlazivaca po sobe ti ne gine. I gledaj nivo buke evo meni je sinoc malo zasmetalo u isto vreme su radili klima i odvlazivac.

Iz mog iskustva zavisi i nacin na koji se grejes. Pocetkom zime sam se grejao na klimu i vlaznost je ppnekad bila i preko 85%. Kap u prasumi. Kad sam poceo da korostim odvlasivac vlaznost je pala na oko 50%. Ranije sam 3 puta godisnje morao da sklanjam namestaj i cistim budj. Sa odvlazivacem jednom godisnje, ali ove godine sam stavio etazno grejanje u stan i vlaznost je pala i ispod 40%. Budji vise nemam, a uz odblazivac se mnooogo.smanjila. Danas palim odvlazivac samo kad susim ves, na zalost nemam mesta za masinu za susenje vesa.

Koji mi vi savetujete za oko 80 kvadrata?*** zeleo bi da ima i wifi 😉

Ja koristim mideu, odvlazuje 20l na dan i zadovoljan sam sa njim. Ima wifi mada ga i ne koristim. U svakom slucaju ces morati da ga setkas. Ja sam ranije gledao samo trotec jer se po forumima izdvajaju po kvalitetu ali i ova midea je odlicna. Sto se tice buke otprilike stvara buku kao i klima. U pocetku kad pocnes da korsitis odvlazivac prosipaces i po dve posude na dan. Posle nekog vremena valjda se izvuce vlaga iz zidova i onda mnogo manje.

Ja koristim mideu, odvlazuje 20l na dan i zadovoljan sam sa njim. Ima wifi mada ga i ne koristim. U svakom slucaju ces morati da ga setkas. Ja sam ranije gledao samo trotec jer se po forumima izdvajaju po kvalitetu ali i ova midea je odlicna. Sto se tice buke otprilike stvara buku kao i klima. U pocetku kad pocnes da korsitis odvlazivac prosipaces i po dve posude na dan. Posle nekog vremena valjda se izvuce vlaga iz zidova i onda mnogo manje.
Znaci to bi mi odgovaralo za tu kvadraturu?Gledam da pokrije sto vecu površinu.I samo mi molim Vas napiste koji model

Za tu kvadraturi tesko da moze jedan da pomogne najvise zato sto to nije otvoren prostor. Moraces da gabsetas. Jedan dan u jednom delu, drugi dan u drugom delu. Moj odvlazivac je Midea MDDF-20DEN7-QA3. Ti mozes da uzmes i jaci, odnosno da odvlazuje i 30 l na dan. Ali problem je sto ne moze da dohvati u drugim prostorijama. Na odvlazivacu sa zadnje strane imas deo koji ivlaci vazduh, isusuje ga i izbacuje sa gornje strane.

Za tu kvadraturi tesko da moze jedan da pomogne najvise zato sto to nije otvoren prostor. Moraces da gabsetas. Jedan dan u jednom delu, drugi dan u drugom delu. Moj odvlazivac je Midea MDDF-20DEN7-QA3. Ti mozes da uzmes i jaci, odnosno da odvlazuje i 30 l na dan. Ali problem je sto ne moze da dohvati u drugim prostorijama. Na odvlazivacu sa zadnje strane imas deo koji ivlaci vazduh, isusuje ga i izbacuje sa gornje strane.
Ok.Hvala Vam.

Znaci to bi mi odgovaralo za tu kvadraturu?Gledam da pokrije sto vecu površinu.I samo mi molim Vas napiste koji model
Ono što je možda ne pisano pravilo za odvlaživače je isto kao i za klime, postaviš više komada na najkrtičnija mesta i pustiš da to radi. ja imam jedan pa ga šetam, jer nije nimalo jeftina zanimacija,ali.... možda može i jedan veliki,ali pitanje koliko je bučan, koliko može zbog rasporeda prostorija da bude efikasan, uglavnom pomoći će sigurno... ja imam neki sa amazona derivat midee, stari ali radi....do tada nisam mogao da verujem koliko vlage imamm u jednoj sobi.... pa nije on mogao 2l vode tu da stvari za 8 sati... sto duže ga koristisš efikasnost će biti veća....

• Like
Reagovanja: dzd
Moja preporuka za Xiaomi, nešto je slabiji pošto je kapaciteta 13l po danu. A imao sam Hisence koji je jači. Meni je nivo buke bio veoma bitan. Hisence mnogo bučniji i mogo jači ventilator tj. strujanje vazduha, nije bilo prijatno da bude u dnevnoj sobi i da se boravi tu. Xioami bukvalno se ne primećuje kada radi, mnogo je tiši. Kod mene nakupi oko 3l za 24 sata.

Moja preporuka za Xiaomi, nešto je slabiji pošto je kapaciteta 13l po danu. A imao sam Hisence koji je jači. Meni je nivo buke bio veoma bitan. Hisence mnogo bučniji i mogo jači ventilator tj. strujanje vazduha, nije bilo prijatno da bude u dnevnoj sobi i da se boravi tu. Xioami bukvalno se ne primećuje kada radi, mnogo je tiši. Kod mene nakupi oko 3l za 24 sata.
Pa jel' bi mi zavrsavao pricu za ovu kvadraturu,tjs. da ga pomeram?I Darko molim te napisi mi koji je model u pitanju.

Ja sam bas pre 10 dana kupio Trotec TTK 95. Kao dizajniran je za 90m2. Radom sam prezadovljan, a sto se tice potrošnje videću kada stigne merač, a proizvodjač kaže 450w. Jeste malo jači potrošač, ali dok se svi u stanu okupaju uredjaj za sat-dva izvuče više od litre. Nema neke smart funkcije, ali radi super. I da ako nekome znači izbacuje mlak vazduh.
Pozdrav.Da li trebate da ga setate za tu kvadraturu ili je na jednom mestu?Da li je bučan?
Ja sam bas pre 10 dana kupio Trotec TTK 95. Kao dizajniran je za 90m2. Radom sam prezadovljan, a sto se tice potrošnje videću kada stigne merač, a proizvodjač kaže 450w. Jeste malo jači potrošač, ali dok se svi u stanu okupaju uredjaj za sat-dva izvuče više od litre. Nema neke smart funkcije, ali radi super. I da ako nekome znači izbacuje mlak vazduh.
Pozdrav.Da li trebate da ga setate za tu kvadraturu ili je na jednom mestu?Da li je bučan

Pozdrav.Da li trebate da ga setate za tu kvadraturu ili je na jednom mestu?Da li je bučan?

Pozdrav.Da li trebate da ga setate za tu kvadraturu ili je na jednom mestu?Da li je bučan
Evo ovako neka zapažanja posle dužeg korišćenja. Radi lepo nije previše bučan. Mi ga koristimo najčešće u kupatilu, ali bilo je slučajeva da sam ga šetao po stanu kada je bilo nekog kuvanja po ceo dan. Jedan extrean slučaj je bio kada smo prali tepihe koji su kao meni izgledali samo vlažni, a za noć je uredjaj izvukao 5l vode. Jedina zamerka je što se ne isključi sam kada padne ispod zadate vlažnosti nego nastavi da duva, ali se primeti da isključi kompresor. Mada ima tajmer da mu se nastelije za koje vreme će da se isključi. Nije ga loše imati ako se kreči pri ovim niskim temperaturama. Ja sam morao da krecim jednu prostoriju i zidovi su bili suvi u roku od sat vremena. Eto nadam se da sam pomogao.

Poslednja izmena:
Samo da prenesem utiske koriscenja Midea aparata posle nekih 6 meseci. Zivim u poprilicnom vlaznom stanu u novogradnji, aparat je i vise od ocekivanog! U danima kad je oko 15C je najgore, jer nema grejanja (ili je jako slabo) i napolju je poprilicno vlazno. Aparat tada u stanu napravi toliko prijatan, suv vazduh i dodatno dogreje prostorije. Pratim vlaznost na meracima i palim po potrebi, nije bilo kondeza na prozorima i budji po zidovima prvi put posle vise godina. One tablete su bacanje para, ovo je konkretan aparat. Nocu ves ubacim unutra i podesim preko app da se pali gasi i ujutru je suv ves i suv vazduh. Prezadovoljna! Secam se da je prvo koriscenje, radio 24h neprestano, dva puta sam praznila kutiju, znaci sakupio je preko 4L vode, verovatno i dodatno isusio zidove pa se posle toga manje koristio dok se nisu zaredjali vlazni dani. Sto se tice modela, u tom momentu je bio na dobroj akciji, ali verujem da trotec, gorenje, hisens sa istim karakteristikama rade isti posao. I sto se tice buke podnosljivo je… naravno ako je high rezimu, tu je glasnije, al to se retko koristi i u kratkom periodu. Jos jednom pohvala za forum, zao mi je sto nisam ranije procitala konkretne savete, ustedela bi i novac i zivce 😉
Pozdrav.Kupih sinoc mideu.Nesto me buni.Ona vrednosti vlagde toliko pomera.Čas je 64,pa onda 55.A uredjaj se malo ukljuci,pa onda iskljici itd.kada mu zadam npr. 55,on se ne ugasi iako je npr.48 %
Ja imam mideu i radi odlicno. Ako je bas vlazno moze da napuni posudu za jednu noc. Ali kasnije malo manje. Valjda se isuse zidovi vremenom pa ima i manje vlaznosti. Ako ubacim ves u toku noci stavim na najvecu brzinu koja je predvidjena za susenje vesa i za noc se osusi. Ali pre toga je bio na terasi par sati. Ako ves rasiris direktno iz masine i ukljucis odvlazivac nece se osusiti za noc, treba mu malo vise vremena ali prednost je to sto ce ti vlaga u kuci o dalje biti oko 50 procenata iako je ves u prostoriji.
Pozdrav.Sinoc uzeh mideu.Pa mi nesto nije jasno_Ona ok radi,medjutim kada jpj zadam npr.50% na utedjaju pise 48,pa onda ide 53,a on se malo ukljuci,pa opet iskljuci itd...

Poslednja izmena:
Taj merac vlage nije bas najprecizniji, mozda mu je to mana. Ali ja ga i ne koristim na taj nacin pa nisam ni obracao paznju na to. Kod mene je podeseno na mod konstantnog odvlazivanja i imam neki merac koji sam kupio davno u lidlu. Vremenom sam toliko spustio vlagu u stanu da mi je sad trenutno vlaznost na 33% dok na odvlazivacu pise da je 40%. Nabavi neki malo bolji higrometar (merac vlage), ukljuci ga na konstantno odvlazivanje i kroz nedelju dana ces videti da je vazduh u stanu skroz drugaciji. Pogotovo sto se preporucuje ako se dobro secam u uputstvu da kad sse ukljuci radi 24 sata bez prestanka kako bi izvukao sto vise vlage iz vazduha. Eventualno smanji brzinu ventilatora ako ti je mnogo bucno, ali ja licno ga koristim na najvecoj brzini, odnosno na modu za sussenje vesa.

• Like
Taj merac vlage nije bas najprecizniji, mozda mu je to mana. Ali ja ga i ne koristim na taj nacin pa nisam ni obracao paznju na to. Kod mene je podeseno na mod konstantnog odvlazivanja i imam neki merac koji sam kupio davno u lidlu. Vremenom sam toliko spustio vlagu u stanu da mi je sad trenutno vlaznost na 33% dok na odvlazivacu pise da je 40%. Nabavi neki malo bolji higrometar (merac vlage), ukljuci ga na konstantno odvlazivanje i kroz nedelju dana ces videti da je vazduh u stanu skroz drugaciji. Pogotovo sto se preporucuje ako se dobro secam u uputstvu da kad sse ukljuci radi 24 sata bez prestanka kako bi izvukao sto vise vlage iz vazduha. Eventualno smanji brzinu ventilatora ako ti je mnogo bucno, ali ja licno ga koristim na najvecoj brzini, odnosno na modu za sussenje vesa.
Potrebno je najpre da radi duže neko vreme. on prvo izvuče vlagu iz vazduha( relativno brzo),a onda kreće da "isparava" vlaga iz zidova i ostalih stvari koji su možda upili višak vlage. Pa i samo disanje izbacuje vodu... E kada izvuče svu vladu, koliko je to moguće, onda može održavanje tj. povremeno uključivanje uređaja. I ja moj confee(midea) drzim na konstantan rad. Takođe koristim još meraće iz lidla ili one kineski wifi i to radi...

• Like
Tako je. Zato se valjda i preporucuje da pri prvom ukljucivanju radi 24 sata. Da izvuce vlaznost iz vazduha i kasnije da pocne da izvlaci iz zidova i namestaja. Ja sam vec posle nedelju dana poceo sve redje da ga ukljucujem. Danas ga ukljucujem samo kad susimo ves u stanu.

• Like
Da li koristite opciju fresh na Midea odvlazivacu ili je to vise marketinska fora? Dugme Const je za konstantno odvlazivanje, a SMD, smart dryer sta konkretno znaci?

Imam model 95e , super radi, efikasan je. Bucan. Bolje uzmi 2-3 komada neke Midee ili nekih jeftinijih nego jedan taj skuplji. Taj jeste za veliku m2 ali tebi to nije hala i otvoren prostor pretpostavljam. Umanjice ti fino budj.
Jos jedan savet - stop kondez je termo boja, pogledaj Jubol thermo i jubop thermo glet, pregletuj gde je najgore, termo boja na te spoljne delove gde izbija. Mene je spasilo, Javise u dm ako te zanima vise oko toga.

Dugme Const je za konstantno odvlazivanje, a SMD, smart dryer sta konkretno znaci?

SMD (smart dehumidifying) trudi se da bude otprilike između 45 i 55%. Isključuje/uključuje po potrebi.
Pozdrav.Kupih sinoc mideu.Nesto me buni.Ona vrednosti vlagde toliko pomera.Čas je 64,pa onda 55.A uredjaj se malo ukljuci,pa onda iskljici itd.kada mu zadam npr. 55,on se ne ugasi iako je npr.48 %
Kao što je rečeno higrometar u samom uređaju nije sjajan a pogotovo kad midea ne radi. Penje se mnogo brže nego realno. Takođe je i drugačiji uzorak vazduha. Midein higrometar nabijen odmah do rebara.

Što se tiče zadate vrednosti, jedino može da sluša kad je skroz ručni mod. Treba da nigde ne svetli indikator iznad dryer/cont/smd modova. Znači šetaš ga u četrvrti položaj.

Poslednja izmena:
  • Like
Pozdrav drustvo!

Merkam sada odvlazivac naisao sam na nekoliko brendova, Midea, Hisense, Bosch, Xiaomi, Trotec, Whirlpool...

Vidim da se pri zadnjim stranicama ovog posta najvise pominje Xiaomi smart lite, gde je prethodno uglavnom pominjan Hisense DS16 i 20... I usputno Midea.

Da li su vam odvlazivaci i dalje zivi mrdaju li? Citam online i po youtubeu vidim da se dosta ljudi zale da im pregura sezonu ili dve i kaput.

Da li je neko mozda uzeo Bosch odvlazivac i kako se pokazao? Vidim da je i tih koliko i xiaomijev, kao i da skoro istu kolicinu vuku iz vazduha (xiaomi smart lite vs Bosch dry 2000).

Kako su li se Hisense odvlazivaci pokazali, mrdaju li i dalje?

Merkam za svoju sobu posto sam u krnjaci koja je fakticki j*bena mocvara i vlaznost vazduha napolju je u normalnim uslovima 65-70% kad padnu kise ili drmne toplotno ludilo to ide do 80% ne mogu vise da trpim tu vlagu i stvaranje budji.

Jedno vreme sam mislio da moze to klimom i naravno da ne moze jer nema sta da greje nazad taj ohladjen i iscedjen vazduh da bi se odrzavala temperatura a cedila voda iz vazduha (igram se i dalje sa klimom sa automatizacijom preko aplikacije uspevam donekle da korigujem vlaznost vazduha izmedju 52-58% ali opet to nije svrha klime i ne treba tako da radi, i ako ima taj "dry" mode on k*rcu nije vredan jer ne zagreva nazad vazduh koji je ohladio).

Dry mod se ne koristi onako kako si zamislio.
Ovaj Boš ima loše specifikacije 7 ko zna ko ga proizvodi.
Kod mene radi par godina, Gorenje by Midea.

Dry mod se ne koristi onako kako si zamislio.
Ovaj Boš ima loše specifikacije 7 ko zna ko ga proizvodi
Koliko ja vidim ovde ima skoro identicne specifikacije kao xiaomi smart dehumidifier lite... Je l motor mozda losiji? Kako si zakljucio da je bos dry serija losa (sad koji si gledao da l si gledao dry 1000, dry 2000 ili dry 4000?)

Kako se koristi dry mod kod klime?

Koliko ja vidim ovde ima skoro identicne specifikacije kao xiaomi smart dehumidifier lite... Je l motor mozda losiji? Kako si zakljucio da je bos dry serija losa (sad koji si gledao da l si gledao dry 1000, dry 2000 ili dry 4000?)

Kako se koristi dry mod kod klime?
U sustini samo prebacis na dry mod na daljinskom i ukljucis. Ali odmah danznas da je radi ni izbliza dobro kao odvlazivac. Ja sam pokusavao sa klimom ali nisam uspeo za ceo dan da spustin par procenata.

Vrh Dno