Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Karte generacijski menjaju samo oni koji imaju para i ne znaju šta bi sa time. Moje LIČNO mišljenje je da je ovo otišlo predaleko. Grafička od preko 2500€ za ŠTA??? Ako je za posao - razumem. Ako je za igre - koja to igra zaslužuje da se pljune cena polovnog bubrega za nju?? Meni lično, izuzev GTA VI ne postoji ništa zanimljivo u doglednoj budućnosti, alli bez Dena Hauzera, Majkla Vinsloua, Lesli Benzijesa i Lazloua ne verujem da će GTA VI biti kvalitetom blizu prethodnika.
5080 koliko vidim kreće se od 1600 pa naviše. 15% poboljšanja u odnosu na 4080 za 50% veću cenu od ionako prenaduvane cene. PC gejming je osuđen na propast.

Po meni je sve preko 1000 eura previše za GPU samo da bi igrao igre a da ne pričam o ciframa od 2, 3 hiljade.... Takva GPU vuče sa sobom i druge komponente i oled monitor. Znači ~ 5, 6 hiljada eura za šta? Ponuda igara je generalno skromna a GTA 6 (koji će vjerovatno biti precijenjen) neće za PC još 2 godine... Ne vidim u 2025-oj više od 5, 6 zanimljivih AAA naslova.

Zanimljivo da su uklonili hotspot sensor, a razlog im je komican

Ako nastave sa ovakvim pumpanjem potrosnje morace nova kucista gde ce grafike uz ekstender ici u plafon (kao vodeno hladjenje) pa da pola kW toplote izbacuju direktno napolje.
Ili zaseban odeljak samo za grafiku da ne kuva ostale komponente.

Zamisli tu disipaciju u kucistu od 20ak litara. Pa potrebno je hladjenje kucista industrijskim ventilatorima (4000rpm).

Jedno je open bench review, treba to zapravo i koristiti u kucistu.

Poslednja izmena:
Zato su i uložili najviše u kuler: znali su da pošto ne mijenjaju ništa suštinski u hardveru i dodaju AI, brute forceovanje 30% jačih performansi bez optimizacije znači 30% više potrošnje, i više toplote.

@Ostoja

Ne samo to vec treba sacekati da im vendori (asus, msi, zotec...) naprave kartice i njihove testove analizirati (retko ko ce se domoci FE) posto em nece imati tako efikasno hladjenje, em ce stekati na kvalitetu padova i paste (smem da se kladim de ce njih koristiti umesto ovog tecnog metala) iako je produkt od 2500 evra.

Oni koji su se radovali jeftinijim 4090tkama, mozda vam se i ne obistini san kad svi budu videli sta je zapravo ovaj sporet.

5080 samo 8% brža od 4080 Super u blenderu...

Po meni je sve preko 1000 eura previše za GPU samo da bi igrao igre a da ne pričam o ciframa od 2, 3 hiljade.... Takva GPU vuče sa sobom i druge komponente i oled monitor. Znači ~ 5, 6 hiljada eura za šta? Ponuda igara je generalno skromna a GTA 6 (koji će vjerovatno biti precijenjen) neće za PC još 2 godine... Ne vidim u 2025-oj više od 5, 6 zanimljivih AAA naslova.
U globalnim uslovima da, u našim većina konfiguracija ne dobaci ni do 200e da uzmu makar kršten RX 6600, nego se guraju laptop derivati 580, 1650, isl. gluposti da bi komp koštao oko 50-60000 RSD u zbiru...

Poslednja izmena:
Za one koji uzmu 5090, a plaše se računa za struju:)

Navodno samo 6% niže performanse kad se potrošnja obori na 400W...
Da je neko ovo napisao pre 7-8 godina, bio bi ismevan, ako ne i banovan zbog lupetanja. A ja sad vidim da ide skoro do 600W u igrama. Ok je karta, treba samo na kutiji da napišu "Može i za gejming"

Najjače od svega što su postigli 0% unapređenja po CUDA core-u.
Sa prvim najavama je bilo jasno da stiže Ada na steroidima, ništa nisu radili na arhitekturi.
Svi mozgovi su alocirani na razvoju čipova za AI, a ovo su sklepali na brzinu i stavili novo ime. Minimalno ulaganje i baš ih briga za kritike.

Da su ljudi pametni pa da bojkotuju ovu podvalu.

Video sam malo pre da se prodaje na ebayu za 5000 dolara i da ima zainteresovanih, tako da ici ce i ovo...

izasle i aib recenzije, ocekivano hladnija memorija, pogotovo na asusu koji ima 2800$ msrp :D

Lepo. :cool: + cena od 2800$.

1737728837162.png

universe has no limits

@Twi$teR za takva pitanja tu je podforum

@Twi$teR za takva pitanja tu je podforum
OK, ali ne treba mi ekspertiza na to pitanje, nego jednostavan odgovor jeste ili nije. Postavio sam pitanje koje je u vezi sa 5000 serijom grafickih u temi posvećenoj istoj, dakle ništa što se uopšte ne tiče nje. Na kraju odgovor će možda značiti još nekom ko takođe ima napajanje od 1000W, a razmatra kupovinu 5090.

Nazad
Vrh Dno