Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ako bude vremena za detaljno testiranje :)

Prilozi

• IMG_6493.jpeg
    IMG_6493.jpeg
    322.3 KB · Pregleda: 207
Zanimljivo da nisu pustili nove drajvere. :)

Bice ih sigurno pre pustanja kartica u prodaju, valjda narednog cetvrtka.

5090 na PCIe 4.0 slot, da li bi se odrazilo na performanse?

Eto ono što smo pisali ovde prvog dana posle onog hype-a se ispostavilo 100% tačno, što reče Steva HU, dobili ste 4090ti...

PS. ako je ovo ovako jadno, zamislite tek kakav fail su 5070 i ostale koje su mazali katranom i polivali perijem da prikažu da će biti brže od 4070 isl. Super nisu smeli ni da pomenu... možda na kraju nisu ni brže od super parnjaka...

AMD ima takav zicer sad, pa skoro im nije nVidia na tacni servirala ovako lošu konkureniju... sad ako ne uzmu neki udeo onda nek otpuste celu ekipu koja sedi tamo... ovo se ne propušta... (naravno ne mislim na 5090, već generational upgrade i one modele na koje oni navodno imaju odgvor 5070 / 70ti, možda i 5080).
Kakav crni zicer, kad su u pretprodaju stavili cijene egal sa RTX 5070 Ti, pa onda navrat/nanos donijeli odluku o odlaganju za mart, a kartice spremne za prodaju…

Biće veselo sa napajanjima i konektorima...
Takođe, 500+ W izduvano prema procesoru, srednji prst za ljude sa vazdušnim kulerima, lol.

Najjače od svega što su postigli 0% unapređenja po CUDA core-u. Čak je diskutablino da nije i sporije uzev u obzir veći memory bandwidth. To znači da su ostale kartice bez ikakvog povećanja performansi u odnosu na 4000 seriju, neke verovatno i sporije... Podseća dosta na 7000 naspram 6000 serije AMD-a.
Kakav crni zicer, kad su u pretprodaju stavili cijene egal sa RTX 5070 Ti, pa onda navrat/nanos donijeli odluku o odlaganju za mart, a kartice spremne za prodaju…
Pa kartice kojima oni konkurišu takođe neće pre marta u prodaju. Ali ne sumnjam da će da promaše cenu ili performanse...

Novembar 2022., kupio 4090, u jednom trenutku sam pomislio da li sam normalan sto dajem toliko para :D Sa ove tacke gledista, napravio sam jednu od najboljih kupovina. Mislim da ce oboriti rekord cuvene GTX 1080 Ti koju sam imao 4 godine.

5090 na PCIe 4.0 slot, da li bi se odrazilo na performanse?

edit: nonFE USA cene

h5pbz948bnee1.jpeg

Poslednja izmena:
1737649537989228.png

Ovo je jedan veoma los proizvod posmatrajuci iz svakog moguceg ugla.
Ali najbizarniji deo je cena. Preskupa im je ta macka u dzaku (n)

P.S. Ko je kupio RTX 4090 kad je mogao da prodje najpovoljnije, napravio je samo takav dil.
Drugar kupio 4090 za oko 2k i otplatio je komapanje jos onomad :D pravi deal

15 godina od kako nema smisla menja seriju za seriju bilo kog HW a, a izgleda je trend da sada biti da tek treca serija nesto donosi. Ako se ne bude prodavalo morace da spuste cene ali evo intel prvi nista nije spec spustio cene to je samo AMD svojevremeno sputao cene u nedogled.

Toliko bih voleo da Apple totalno uništi PC tržište zbog ovakvih dešavanja, a na jako dobrom je putu kako kidaju sa M čipovima. Pa da se ovaj ćoravi kinez u kožnoj jakni MJAU MJAU MJAU kao trudna foka kada mu rafovi svuda budu bili puni i karte hvatale prašinu. Sa svakom kartom treba dodatnih 200w za napajanje, isto tako i za procesore. Izem ti inženjering. Gubave musave fake AI frejmove da ne spominjem. Plaća se 30% više za kartu koja troši 30% više za 30% frejmova više (u najboljem slučaju). Vrhunski! Jedino mi nije jasno kako su sve ove plaćene hulje influensere ubedili da ne prikazuju ili jako retko prikazuju rezultate za 3D rendering, naravno jer su rezultati ispod očekivanja. Mislim kako su i ubedili, jasno je svima...

Poslednja izmena od urednika:
Te fantazije nemaju mnogo smisla, čitav Apple model zavisi od toga da ih ne zanima tržište koje pokriva PC, niti njegovi korisnici. A influenseri prikazuju šta zanima one koji ih gledaju, čudi me i da ovoliko poklanjaju pažnje korišćenju hardvera za posao. Recimo imaš tri miliona tutorijala kako da napraviš gaming PC, a probaj da nađeš jedan normalan za recimo konfiguraciju mašine za Unreal i After Effects za game development.

previse oftopic realno karta nikako nije za one koji imaju 4xxx da upgraduju ni u ludilu...... sto se tice novih cekat normalne cene a skalpere ostavit da crknu
PS ima vec par sklpera (proprodavaca) na KP ne prodaju ali kupuju, klasicni muljatori teski koji otkupljuju za 30% cene

inace FE cooler je ***** resenje, duva 35-40C tacno na CPU cooler potvrdjeno je u testovima da se x3d sa 73C sa 4090 greje na 90+C sa 5090, teski retardi jer ovo nisu uzeli u obzir

Poslednja izmena:
Te fantazije nemaju mnogo smisla, čitav Apple model zavisi od toga da ih ne zanima tržište koje pokriva PC, niti njegovi korisnici. A influenseri prikazuju šta zanima one koji ih gledaju, čudi me i da ovoliko poklanjaju pažnje korišćenju hardvera za posao. Recimo imaš tri miliona tutorijala kako da napraviš gaming PC, a probaj da nađeš jedan normalan za recimo konfiguraciju mašine za Unreal i After Effects za game development.
Fantazija ili ne, ja se slažem da Apple ne interesuje deo koji pokriva PC tržište, ali obzirom da PC tržište već dugi niz godina ne pruža ništa sem LED dioda i staklenih providnih stranica od novina, ljudi koji koriste računare će se okrenuti Apple-u iako se Apple ne okreće njima. Sa M čipovima su totalno poljuljali CPU tržište, a sa M4 Max čipom su što se grafike tiče došli na nivo 3080 desktop karte i spremaju se da poljuljaju GPU tržište. I to sve u 150w ukupne sistemske potrošnje. To je četvrtina koju troši jedna 5090. I navijam za Apple jer samo takva jaka konkurencija može da natera da nam se vrati vreme kada je jedna 8800GT karta bila pojam za smešne pare, a trošila kao jedna led sijalica sa današnjih GEJming računara. Jer je nVidia zajašila bezobrazno i sve što vidimo je rast cena iz generacije u generaciju. Da ne kažem da ti svi influenseri koji rade recenzije iste te videe montiraju na Apple mašinama a i rade na njima - na primer Hardware Canucks, Optimum Tech i mnogi drugi :LOL:

PS. Pošto je mali kreator nije hteo previše da kritikuje, ali zanemarite njegov komentar (iako i on kritikuje i priznaje da ovhi 100 fps i realnih nema veze jedno sa drugim) i fokusirate se na sliku, artifakta ima baš dosta i realno ovo je više gimick nego feature koji ima smisla koristiti, osim ako nekim čudom vas sav taj artifacting nekako ne dotiče...

Poslednja izmena:
realno karta nikako nije za one koji imaju 4xxx da upgraduju ni u ludilu....
Karte generacijski menjaju samo oni koji imaju para i ne znaju šta bi sa time. Moje LIČNO mišljenje je da je ovo otišlo predaleko. Grafička od preko 2500€ za ŠTA??? Ako je za posao - razumem. Ako je za igre - koja to igra zaslužuje da se pljune cena polovnog bubrega za nju?? Meni lično, izuzev GTA VI ne postoji ništa zanimljivo u doglednoj budućnosti, alli bez Dena Hauzera, Majkla Vinsloua, Lesli Benzijesa i Lazloua ne verujem da će GTA VI biti kvalitetom blizu prethodnika.
5080 koliko vidim kreće se od 1600 pa naviše. 15% poboljšanja u odnosu na 4080 za 50% veću cenu od ionako prenaduvane cene. PC gejming je osuđen na propast.

^ ako je video koji prati izlaganje reprezentativan onda HU testira 5v5 kako se CS inače i igra, dok moguće da ovaj drugi sajt igra DM koji je nebitan, osim za zagrevanje ima uglavnom mnogo više igrača na serveru i rokanje je non stop pošto se igrač spawnuje čim izgubi... ne čeka kraj runde...

Sećam se da su i HU kritikovali kad je uveo CS2 da koristi loš način tesiranja, i onda su mu ljudi koji su redovni objasnili kako da pravilno testira, tako da verujte HU što se tiče CS2.

Navodno samo 6% niže performanse kad se potrošnja obori na 400W...

Vrh Dno