Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

• Začetnik teme Začetnik teme LukasP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
TCL mi je za sad skoro prvi na listi za drugu klimu koju hoću da ugradim možda za sledeću sezonu grejanja. Pored njihovih razmatram i Hier ali nema baš dovoljno da se pročita o njihovim modelima. Sviđaju mi se već Flexis i Nordic (Nebuloza, tako nešto) 😛
Kod Hier mi se stvarno sviđa ta filozofija perfekcionizma koji se ne bi očekivao od kineza. 😏
Ove Haier stvarno izgledaju dobro na papiru pogotovo ova Nebula Nordic 12 SJ ima skoro 40 kg zive vage😁

Ove Haier stvarno izgledaju dobro na papiru pogotovo ova Nebula Nordic 12 SJ ima skoro 40 kg zive vage😁
Mene Haier sve što prave već neko vreme jako zanima. Izgleda da pokušavaju da dostignu neki Miele kvalitet u svemu što rade. Klime izgledaju baš kvalitetno na papiru ali je problem što kod nas bar nema dovoljno komentara. Za njih kažu da imaju najsavremenije labaratorije za testiranje klima na svetu. Našao sam skoro jedan video gde prikazuju testiranje svega i svačega pa čak i bacanje i tumbanje klima.

Ja imam 2 tcl i prezadovoljan
da. to su svi rekli za TCL. gde god sam pročitao ljudi su skroz zadovoljni njima 🙂

Poslednja izmena:
Da kao danas i juce.Temp.je sada 8C.Predhodnih dana kada je bio minus temp. nikako.DF na svakih 30-45min .Pauza 3-5 min.Temp. u sobi opadne za 1-2C.
Cisto da ljudi shvate koje nebuloze pisete, sada sam drzao balkonac skroz otvoren preko 10 minuta, temperatura opala za 2 stepena, a vi kazete da vam usleg prekida grejanja za vreme df od 5 minuta toliko opadne temperatura u prostoriji. To jedino ako zivite u šupi, ali ne bih rekao posto ipak zaradjujete vise od nas...dundjera 😉 Molim vas pazite sta pisete posto dovodite ljude u zabludu ili malo bolje vodite racuna o tim netacnim podacima koje sakupljate. Pozdrav

Druze drugo je kad je napolju 3-4 stepena a drugo je kad je -6 bez izolacije. Mnogo brze opada temp. A jos brze kad 10 dana samo ladno pa sve se zaledilo zemlja beton i sve napolju. Ni ja nisam vreovao ali prva zima da sam u kuci bez izolacije a kad sam drzao klimu na 23 i ona ode u df osetis odma ladno. Tek kad sam digo na 24 manje se osecala ladnoca.

Starno ne zelim da ulazim u dalju raspravu, o subjektivnim osecajima da li je nekom hladno ili ne, ovde se javljaju i ljudi kojima smeta kada klima duva mlako, jer jel te hteli bi da ona bljuje vatru. Pricam o stvarnim gubicima toplote. Samo kazem da covek koji pre godinu dana nije znao sta je modulacija kod klime, sad hoce da pise kinezima da im ne valja algoritam za df. Toliko.

Cisto da ljudi shvate koje nebuloze pisete, sada sam drzao balkonac skroz otvoren preko 10 minuta, temperatura opala za 2 stepena, a vi kazete da vam usleg prekida grejanja za vreme df od 5 minuta toliko opadne temperatura u prostoriji. To jedino ako zivite u šupi, ali ne bih rekao posto ipak zaradjujete vise od nas...dundjera 😉 Molim vas pazite sta pisete posto dovodite ljude u zabludu ili malo bolje vodite racuna o tim netacnim podacima koje sakupljate. Pozdrav
Dobro si napisao,ne zivim u supi.Supu nemam ni u dvoristu.Inace sve podatke koje sam napisao su podaci sa digitalnih termometra spoljnih i unutrasnjih.Isto tako koristim i podatke sa ConnectLife i pametne uticnice.

Starno ne zelim da ulazim u dalju raspravu, o subjektivnim osecajima da li je nekom hladno ili ne, ovde se javljaju i ljudi kojima smeta kada klima duva mlako, jer jel te hteli bi da ona bljuje vatru. Pricam o stvarnim gubicima toplote. Samo kazem da covek koji pre godinu dana nije znao sta je modulacija kod klime, sad hoce da pise kinezima da im ne valja algoritam za df. Toliko.
Tacno je da nisam znao sta je modulacija.Pitao sam i LukasP je lepo objasnio.Inace modulacija kao pojam u elektronici ima sasvim drugo znacenje.Meni je inace elektronika profesionalno opredeljenje.Samo i ovo da ti objasnim.Inverterima starije proizvodnje grejem se vise od deset godina i poznato mi je kako funkcionisu i rade. DF koji pri minusu javlja znaju da potraju.I ohlade prostor za vise od 2C.Modulacija za te starije klime nije verovatno ni postojala jer ona greje dok greje istim intezitetom,regulise se brzinom ventilatora i set.temp.Kada se spoljna zaledi jednostavno ode u DF.Vrlo slicno radi kao On-Off klima samo sto i kada je nizi minus od -5 radi ali sa cescim DF.

Meni se ohladi za 1-1,5C max za 10 min df,ali bukvalno vrati to za 5 min,tako da meni to ne smeta,s druge strane ne radi mi cesto df daj boze da odradi 2 nocu,e sad kad radi df na 40 min tu stalno onda se secka gore dole temp.

Kako vam rade klime po ovim toplijim danima? Evo moja se trudi da modulira koliko god moze. Nekoliko puta se i gasila na 15 min.. Ovo je na ifeel 25°

Prilozi

• Screenshot_20250127-144423_Tuya Smart.png
    Screenshot_20250127-144423_Tuya Smart.png
    113.5 KB · Pregleda: 59
Isto kod mene, spusta do 350w max, povremeno se ugasi, na 24h oko 10kwh potrosnja

Kako vam rade klime po ovim toplijim danima? Evo moja se trudi da modulira koliko god moze. Nekoliko puta se i gasila na 15 min.. Ovo je na ifeel 25°
Slična nam je potrošnja. Koliki prostor grijes sa njom, kakvi su izolacija i stolarija ?

Prilozi

• Screenshot_2025-01-27-16-32-34-793_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2025-01-27-16-32-34-793_com.tuya.smart.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 42
radi 10-15 min i gasi se na posla sata. greje baš jako i troši baš malo.
potrošnja za juče i danas baš mala. održava 23.

Prilozi

• IMG_2695.jpg
    IMG_2695.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 24
  • IMG_2696.jpg
    IMG_2696.jpg
    76.1 KB · Pregleda: 26
radi 10-15 min i gasi se na posla sata. greje baš jako i troši baš malo.
potrošnja za juče i danas baš mala. održava 23.
Da li si poredio ovu potrosnju po aplikaciji sa nekom pametnom utičnicom? Ja imam jos jednu hisense koja ima ugradjeno mjerenje potrošnje, 2023 godiste i laže za 15-20%

Da li si poredio ovu potrosnju po aplikaciji sa nekom pametnom utičnicom? Ja imam jos jednu hisense koja ima ugradjeno mjerenje potrošnje, 2023 godiste i laže za 15-20%
nemam ništa drugo za merenje osim ovoga što pokazuje aplikacija. znam da to nije najtačnije što i piše da je to samo statistika prema labaratorijskim podacima u određenim uslovima ali je ja uzimam samo kao neko referentno pokazivanje. u prinicpu je i bilo dovoljno, npr ako je pokazivala da bi potrošnja bila od 50 do 75kw onda se na računu nije ni primećivalo. poslednja tri meseca je potrošnja najveća. grejem oko 35 kvadrata stan. za hlađenje u avgustu je potrošila bila 45kw prema ovome. ostali meseci nije vredno ni spominjanja. izolacije je relativno ok ali nadam se ove godine da ću zameniti i stolariju i ulazna vrata koji su stari i loši. planiram i izolovanje poda ali ne znam da li će uspeti u ovoj godini.
prikačena i mesečna za decembar i januar. kad su bili najhladniji dani ložili smo i vatru na minimum tako da nije sama klima grejala za to vreme. prikačena i godišnja za 24u. s tim što je klima počela da radi oko 15og februara a od septembra do polovine novembra sam promenio bio ruter i nije bila zakačena na net.
i zaboravim da kažem da sam okrenut prema južnoj strani i baš je sunčano što pomaže u grejanju. spoljna jedinica je na istočnoj strani i često je greje sunce.

EDIT: zakačene ispravne slike

Prilozi

• IMG_2699.jpg
    IMG_2699.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 19
  • IMG_2697.jpg
    IMG_2697.jpg
    91.9 KB · Pregleda: 11
  • IMG_2698.jpg
    IMG_2698.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
i zaboravio sam da spomenem da su računi za struju bili oko 6000 din (50€) i za novembar i decembar. inače bi mi računi u ovo doba godine bili oko 3000 do 4000 din (25€ do 35€). znači da je klima dodala oko 25€. ovo je znači najjeftinije grejanje koje je moguće ali kad su ispunjeni određeni uslovi. znači klima ne sme da pređe tu svoju granicu gde je baš efikasna inače potrošnja više nije mala i svejedno vam je na šta se grejete.
probao sam sad da pronađem prethodne isečke za struju ali sam izgleda bacio onaj deo gde je izlistana potrošnja i imam samo uplatnicu za januar kao dokaz. 😳

zaboravih da dodam. žena i ja radimo oboje od kuće. znači nismo negde van pa da ne grejemo za to vreme. ona je 'noćna ptica' pa radi većinom noću i onda pojačava kad je inače jeftinija struja a ja za sebe danju podešavam oko 20 stepeni, tako da se viće troši kad je jeftnija struja. jedinom sam ovih dana postavljao višu temperaturu jer grejanje dođe skoro džabe kad je ovako toplo pa 'da se ne baci' 😉

Prilozi

• IMG_2700.jpg
    IMG_2700.jpg
    179.5 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
i zaboravio sam da spomenem da su računi za struju bili oko 6000 din (50€) i za novembar i decembar. inače bi mi računi u ovo doba godine bili oko 3000 do 4000 din (25€ do 35€). znači da je klima dodala oko 25€. ovo je znači najjeftinije grejanje koje je moguće ali kad su ispunjeni određeni uslovi. znači klima ne sme da pređe tu svoju granicu gde je baš efikasna inače potrošnja više nije mala i svejedno vam je na šta se grejete.
probao sam sad da pronađem prethodne isečke za struju ali sam izgleda bacio onaj deo gde je izlistana potrošnja i imam samo uplatnicu za januar kao dokaz. 😳

zaboravih da dodam. žena i ja radimo oboje od kuće. znači nismo negde van pa da ne grejemo za to vreme. ona je 'noćna ptica' pa radi većinom noću i onda pojačava kad je inače jeftinija struja a ja za sebe danju podešavam oko 20 stepeni, tako da se viće troši kad je jeftnija struja. jedinom sam ovih dana postavljao višu temperaturu jer grejanje dođe skoro džabe kad je ovako toplo pa 'da se ne baci' 😉
Tebe sezona onda izadje oko 100 Eur. 👌

Tebe sezona onda izadje oko 100 Eur. 👌
da. ispašće tako. znam da je skoro neverovatno. prethodnih godina bi potrošnja bila oko 2,5 do 3 kubika drva. ove godine potrošili smo i nešto malo drva kažem kad je bilo baš hladno i klima nije mogla sama da greje. baš se mučila. ali loženje vatre je bilo baš na minimumu i negde popodne do 2-3 sata u noć. ipak stan na sunčanoj strani je lakše grejati. 😳

da. ispašće tako. znam da je skoro neverovatno. prethodnih godina bi potrošnja bila oko 2,5 do 3 kubika drva. ove godine potrošili smo i nešto malo drva kažem kad je bilo baš hladno i klima nije mogla sama da greje. baš se mučila. ali loženje vatre je bilo baš na minimumu i negde popodne do 2-3 sata u noć. ipak stan na sunčanoj strani je lakše grejati. 😳
Dobro si rekao ko ispuni sve uslove za klimu ne postoji bolje grejanje
Kod mene isto 35 kvadrata, slabija izolacija, samo ploča izolovana, pvc stolarija
Pratim te na YT znam sve 😂😂

Poslednja izmena:
ja za sebe danju podešavam oko 20 stepeni, tako da se viće troši kad je jeftnija struja.
To je ok potrošnja za tu temperaturu. Čak i da je držiš na 30°c i dalje će biti najekonomičnije grejanje. Što se računa tiče, imaš aplikaciju i sajt EPS Uvid u račun, ulogujes se sa podacima sa računa i imaš uvid u sve prethodne račune, uplate i već do desetog u mesecu bude novi račun dostupan.

To je ok potrošnja za tu temperaturu. Čak i da je držiš na 30°c i dalje će biti najekonomičnije grejanje. Što se računa tiče, imaš aplikaciju i sajt EPS Uvid u račun, ulogujes se sa podacima sa računa i imaš uvid u sve prethodne račune, uplate i već do desetog u mesecu bude novi račun dostupan.
probao sam sad da se prijavim tamo i dobijam neku grešku:

Унети подаци разликују се од истих у бази купаца. Молимо Вас да нас контактирате путем мејла, телефона или лично доласком у најближу пословницу ЕПС АД Београд.

sve sam sigurno ispravno upisao. 😟

PS: sad gledam polovina korisnika se žali da im ovo ne radi. čudo jedno 😒

Poslednja izmena:

Dzabe brate,nema stan plus izolacija druga prica sasvim od kuce.
probao sam sad da se prijavim tamo i dobijam neku grešku:

Унети подаци разликују се од истих у бази купаца. Молимо Вас да нас контактирате путем мејла, телефона или лично доласком у најближу пословницу ЕПС АД Београд.

sve sam sigurno ispravno upisao. 😟

PS: sad gledam polovina korisnika se žali da im ovo ne radi. čudo jedno 😒
Na koga se vodi brojilo njegovi podaci moraju.

Dzabe brate,nema stan plus izolacija druga prica sasvim od kuce.

Na koga se vodi brojilo njegovi podaci moraju.
znam da moraju podaci na koga se vodi i ne prihvata. tražim tu poruku da vidim šta pišu o tome i masa ljudi prijavljuje isti problem da ne radi. ništa drugo od ovih ne bih ni očekivao. korisna opcija svakako ali eto.

@drkoslav Kad imaš vremena pozoveš i reše problem, poziv je besplatan. Ja sam povezao skoro svima u ulici bez problema čim su napravili aplikaciju.

znam da moraju podaci na koga se vodi i ne prihvata. tražim tu poruku da vidim šta pišu o tome i masa ljudi prijavljuje isti problem da ne radi. ništa drugo od ovih ne bih ni očekivao. korisna opcija svakako ali eto.
Znaci nije do tebe,do njih je,verovatno ce da rese to.

Pozdrav svima. Da prenesem utiske sa klimom Energy pro plus 12. Ove sezone je prvi put koristim za grejanje prostorije oko 40 kvm u kuci. Za hladjenje je bas dobra i previse. Sto se tice grejanja toplota mi ide gore preko stepenista posto su 2 sprata kao duplex stan povezani. 40+40kvm. Takodje imam velike staklene portale pa i tu imam gubitke. Gore su Midea 12 Extreme koje greju. Klima ipak u danima kada veze oko nule i nocna u minusu ide stalno u DF na 40ak min. I tako non stop juri temperaturu. Na max namesten ventilator nekad ne moze da predje 22, 22,5. Znaci klima je super dok ne krene temperatura danima i nedeljama da se vrti oko nule i minus. Takodje i ona masi temperaturu za otprilike 2-3 stepena. (Ifeel nisam ni probao niti ima potrebe na tu kvadraturu. Namestena je na 21 ali gura i preko 23 na meracu koji je 5m otprilike udaljen od nje. Razmisljam da za nerednu sezonu stavim Amber Premium jer po iskustvu ovde sto sam citao ima jaci protok vazduha i bolji kapacitet dosta kada je minus. Takodje sto mi je najvaznije valjda ona nema kontrolni DF vec to radi kada ima potrebe za tim. Jeste duplo skuplja klima ali na tu kvadraturu sa pomenutim gubicima treba da radi bar toliko bolje da mi u tim talasima hladnoce bude prijatnije. Sve ove ostale japance itd za 12ku nisam video takve karakteristike i kapacitete kao i efikasnost SCOP. Ne zalazim u kvalitet plastika i delova, kompresora itd. Mada neka neko da predlog za oko 1000e sta je bolje od Ambera Premium

Pozdrav svima. Da prenesem utiske sa klimom Energy pro plus 12. Ove sezone je prvi put koristim za grejanje prostorije oko 40 kvm u kuci. Za hladjenje je bas dobra i previse. Sto se tice grejanja toplota mi ide gore preko stepenista posto su 2 sprata kao duplex stan povezani. 40+40kvm. Takodje imam velike staklene portale pa i tu imam gubitke. Gore su Midea 12 Extreme koje greju. Klima ipak u danima kada veze oko nule i nocna u minusu ide stalno u DF na 40ak min. I tako non stop juri temperaturu. Na max namesten ventilator nekad ne moze da predje 22, 22,5. Znaci klima je super dok ne krene temperatura danima i nedeljama da se vrti oko nule i minus. Takodje i ona masi temperaturu za otprilike 2-3 stepena. (Ifeel nisam ni probao niti ima potrebe na tu kvadraturu. Namestena je na 21 ali gura i preko 23 na meracu koji je 5m otprilike udaljen od nje. Razmisljam da za nerednu sezonu stavim Amber Premium jer po iskustvu ovde sto sam citao ima jaci protok vazduha i bolji kapacitet dosta kada je minus. Takodje sto mi je najvaznije valjda ona nema kontrolni DF vec to radi kada ima potrebe za tim. Jeste duplo skuplja klima ali na tu kvadraturu sa pomenutim gubicima treba da radi bar toliko bolje da mi u tim talasima hladnoce bude prijatnije. Sve ove ostale japance itd za 12ku nisam video takve karakteristike i kapacitete kao i efikasnost SCOP. Ne zalazim u kvalitet plastika i delova, kompresora itd. Mada neka neko da predlog za oko 1000e sta je bolje od Ambera Premium
Za toliki prostor je preslaba jedna klima, ova klima je za 20 - 30 kvadrata osim ako nije neka ludacka izolacija...tako da mozes dodati još jednu klimu a ako je budes mjenjao jedino da stavis neku bas jaku 18ku ali i dalje mislim da je bolje rjesenje dvije 12ke

Nazad
Vrh Dno