Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...Frižider, dakle, radi konstantno, a brojilo meri minimalnu potrošnju. Nemam statistiku od ove godine jer sam prestao da redovno fotografišem otkad su prestali da uzimaju u obzir moje očitano stanje, ali evo primera iz prethodne koji su mi pri ruci: jun 4 kWh, jul 3 kWh, avgust 3 kWh, septembar 4 kWh, oktobar 5 kWh. 🤷‍♂️

To su celokupna merenja na satu? Nije ni čudo što su prestali da uzimaju u obzir. Mislili su za ih zezaš 😁
Celokupna. 😂 Ma pitanje je ko im i kad gleda te mejlove za prijavu na mom (pot)području. Možda bi imalo smisla da probam i tako opet, pošto nisam od proletos. Mada teško sad kad je manje stanje od poslednjeg računa. Na starom portalu za Kraljevo su mi prihvatali uvek. Imala je ugrađena opcija za prijavu: upiše se stanje i priloži fotografija. Mejl ne znam ni da li je stigao...

Hvala na predlogu. Video sam da si još ranije pominjao ovo i stvarno se čini korisnim. Planirao sam baš danas da vidim ima li da se uzme u lokalnoj prodavnici opreme ovog tipa.

16200 RSD/1200 kWh
Lepo...
obaramo nove rekorde 🙂

Prozjumer 6kW elektrana, nema viškova.
Grejanje na 5 klima, 90m2+ garaža 25m2 u sklopu kuće, tamo ne pada ispod 8C pa se greje pasivno iz kuće. Izolacija fasada/tavan 5cm. 2 računara (plus još jedan u servisu i ostali koji se rade), TV, Bojler 80 litra samo u nižoj kao i nova veš mašina (670W po ciklusu), nova sušara sa TP (900W) po ciklusu, veliki frižider sa zamrzivačem, veliki zamrzivač, mali bojler 10 litra uključen stalno.
Računi bez grejanja/hlađenja oko 4500din.

Prilozi

• 12.24..jpg
    12.24..jpg
    253.8 KB · Pregleda: 172
Stigao je poslednji račun za 2024. godinu. Ubacio sam i njega u svoju bazu. Unapred se izvinjavam za dugačak post sa puno podatka.

Ovako izgleda potrošnja za našu kuću (čevtoročlana porodica, 140m2 grejanje i hlađenje na toplotnu pumpu). Nismo prosumeri, nemamo solarne panele, nemamo uveden gas. Imamo samo struju od EPS-a i svi uređaji koriste samo to. Uselili smo se maja 2019. godine, pa prva četiri meseca te godine ne računam u prosek.

Iznosi računa u dinarima:
1736497181712.png

Potrošnja u kWh:
1736497216899.png

Ovako nam se kretala cena kWh (uračunati svi porezi, akcize, nameti, pretplate, popusti,...):
1736497366045.png
Imali smo velike popuste za štednju februara i marta 2024.

I na kraju, prošle godine sam uradio kućnu automatizaciju, pa imam praćenje po uređajima. Grupisao sam ih ovako da bude preglednije. Dakle, za 2024. godinu:
1736497482163.png

Imam još puno detalja kao što je odnos jeftine i skupe tarife, zelene/plave/crvene zone, YoY, MoM i slično, ali neću da opterećujem formum, pošto je i ovo previše za ljude koji nisu data geekovi kao ja 😉

Svaka čast na trudu 🙂 Postavi i taj odnos jeftine/skupe tarife, baš me zanima...?

Od prošle godine bojler radi uglavom noću. Pre toga je bio stalno uključen. Osim toga, nemamo ništa što bi koristilo jeftinu tarifu. Mogli bi da podesimo pranje i sušenje veša ili pranje sudova, ali to ne radimo, nego pustimo kad god uhvatimo zgodnu priliku.
Toplotna pumpa za grejanje prirodno radi više noću, pošto je tada niža temperatura i nema toplotnih dobitaka od sunca. Zato je u grejnoj sezoni bolji odnos.

Skupa/jeftina:
1736499701473.png

Mislio sam da je naša potrošnja velika, ali sad vidim da smo skroz ok. 🤓
Kuća, dva odvojena sprata (četvoro odraslih i dvoje dece), grejanje i hlađenje na klime, tri bojlera (80, 80 i 60L), dve veš mašine, dve sušilice, dva kombinovana frižidera, dva zamrživača, pumpa za vodu (hidrofor), dva električna šporeta i ostala "sitna" tehnika (televizori, računari...) - potrošnja između 900 i 1200 KWh. Manja potrošnja je tokom prolećnih i jesenjih dana, ali nikad ispod 900, a prosek je ~1100 KWh.

Novembar 6700 525Kw,
decembar 5300 458kW, razlika bojler se zagrevai na centralno

Vama je potrosnja nikakva.
10.970 dinara, 816KW (553 visa, 163 niza tarifa) Uvek mi je odnos oko 70-30. Nas je dvoje, grejemo se klimom, 1 bojler... To su ujedno i najveci potrosaci. Mislim da mene bojler pokida, moracu da namestim da radi samo nocu.

Bojler bar u nasem slucaju nas cevoro, 2 mala deteta, zena kojoj je mali bojler i od 1000l , bojler pojede 120-150kw.
Masina za sudove skoro pa 2 se pustaju svakog dana, za pranje vesa i susilica to ide 2 minimum nedeljno, kuva i pece na el sporetu.
Nemamo jeeftinu struja

Bojler obavezno samo noću ako je izvodljivo. Mi imamo 150 litara pa opet ponekad dogrejemo danju zato što deca kad napune kadu potroše svu vodu, a ne želim da ga držim na maksimumu.
Ako imate sušilicu za veš isto može da bude dosta kWh ukoliko nije sa toplotnom pumpom (naša jeste pa troši samo oko 35 kWh mesečno, a radi skoro svaki dan).
U stvari, svi aparati u kući su nam energetski efikasni osim rerne i bojlera. Bez obzira na doba godine, mesečno, svi aparati potroše oko 250 kWh, a bojler još 150 kWh. Na to još grejanje/hlađenje, u zavisnosti od doba godine i temperatura.

kod nas je slicna situacija, susilica sa tp, svugde led plafonjere, ali prosto kucni aparati si trose

Bojler obavezno samo noću ako je izvodljivo. Mi imamo 150 litara pa opet ponekad dogrejemo danju zato što deca kad napune kadu potroše svu vodu, a ne želim da ga držim na maksimumu.
Ako imate sušilicu za veš isto može da bude dosta kWh ukoliko nije sa toplotnom pumpom (naša jeste pa troši samo oko 35 kWh mesečno, a radi skoro svaki dan).
U stvari, svi aparati u kući su nam energetski efikasni osim rerne i bojlera. Bez obzira na doba godine, mesečno, svi aparati potroše oko 250 kWh, a bojler još 150 kWh. Na to još grejanje/hlađenje, u zavisnosti od doba godine i temperatura.
Имали смо мање више исту потрошњу у децембру као и ти, с тим да ја грејем 62 квм...
Сад морам да испратим јануар па да видим да се господа нису захебала или да нису можда по мало додавали с обзиром да имам даљинско очитавање...
У односу на прошлу годину у истом месецу, потрошња ми је виша за мало испод 50 %.

Starija rashladna tehnika, frižideri i zamrzivači, znaju da troše baš baš ozbiljno struje u poređenju sa novim.

Noviji kombinovani onaj veliki Bosh, vuče oko 75W kada mu kompresor radi.
2x manji Gorenje iz s' početka '80-ih, vuče oko 300W kada mu radi kompresor. A radi bar 2x duže i češće nego kod Bosh-a.

Za sitne pare možete uzeti ovako nešto, pa proveriti koliko vam troši neki potrošač.

edit:
Eh, da, setih se sada, kod tašte su nedavno onaj stari veliki zamrzivač i frižider s' kraja 70-ih, ispravne, zamenili novim Gorenje kombinovanim, onaj neki od 2m.
Račun je u proseku niži 1500-1800din.
Mi smo imali u stanu 3 Obodina iz 80-ih, 2 zamrzivača i frižider, 3 CRT TV i obične sijalice isl. potrošnja je išla i do 1200 kW, kako su ti uređaji pocrkavali i zamenjeni spali smo na 400 kW... da smo znali da toliko rasipaju odavno je trebalo ih izbaciti...

Jedan stari ispravan zamrzivač 310 litara troši više struje za oko 1000 dinara od novih zamrzivača. Lično se uverio na mom primeru.

Ako neko zna,da li posle placenog racuna mogu da doplatim jos novca na isti racun?
Uplatio sam koliko treba za racun ali sam se setio da zbog necega nece biti uracunat onaj popust od 5% za placanje do 28 - mog.
Uplatio sam u dinar kolika je potraznja na racunu ali sam se setio da sam jednom isto tako uplatio tacan iznos a oni mi zbog necega nisu uracunali taj popust nesto u smislu kao da sam uplatio manje nesto tipa dinar ili dva.
Sada me interesuje posto sam vec uplatio racun za decembar da li mogu ponovo na te iste podatke da uplatim jos nesto tipa 50-100 dinara da li ce oni to uracunati i sabrati sa prethodnim placanjem i da onda budem u pretplati nesto novca?

Sada sam video da je prosla uplata i imam 2.84rsd u preplati,to je valjda to da ne uplacujem jos?

To je to, ako ti je poruka "Хвала Вам што измирујете Ваша дуговања." i dugme je zeleno, nemas nikakva dugovanja i platio si u roku.

Kod mene to drugacije izgleda,tako izgleda i kada imam recimo i 100 dinara u preplati samo je tada i cifra od 100 dinara.

Prilozi

• Untitledkk.jpg
    Untitledkk.jpg
    18.8 KB · Pregleda: 100
Ja sam za Decembar dobio 5319din racun. od 1 do 14 decembra je radio frizider i zamrzivac, a od 14 do 17 dec i cinic cacak grejac od 2kw da malo zagreje kucu jer nisam bio u srbiji. Kad sam stigao vidim da se pokvario kotao na pelet, pa sam ukljucio jos dva uljana radijatora od po 2kw da greju. ta dva su grejala 2 dana. Posle sam jednog iskljucio jer je procureo. I tako sam koristio jos taj jedan od 2kw do 25 decembra. Plus frizider, zamrzivac, bojler u kupatilu, i spremanje rucka za porodicni Bozicni rucak. Mislio sam da ce biti veci racun. ja zadovoljan.

1 Bojler 80l, 1 sporet, 1 ves masina, 1 kombi frizider, 2 kompa i 2 Tv-a = 650-700kw
Grejanje na gas, sva rasveta led.

Citajuci ostale komentare, nije mi bas jasno zasto je potrosnja tolika.

1 Bojler 80l, 1 sporet, 1 ves masina, 1 kombi frizider, 2 kompa i 2 Tv-a = 650-700kw

Citajuci ostale komentare, nije mi bas jasno zasto je potrosnja tolika.
Ako uređaji nisu bar neka 2015 ili idealno 2020 i noviji onda rasipaju struju. Tako je i nama bilo, pojedu sami sebe, još se posle neki hvale kako im VM traje 20 godina, traje 20 ali potrošila struje za 5 novih mašina u zadnjih 10 godina. Veća je ušteda na godišnjem nivou nego što košta 2 nova ekonomična uređaja.

Kod mene je skoro pa identična varijanta, s tim što ja imam 60l bojler ali plus sudomašinu, decembar je bio 580kWh... Frižider i veš mašina par godina stari, ovo ostalo sve od 2012. 🙂

Nema veze koliki je bojler, nego koliko trošite tople vode. Može bojler da bude i 0 litara (protočni) a opet da troši struju da zagreje vodu 🙂

Mare je u pravu. Važno je kakvi su uređaji. Ali je isto važno i koliko se i koriste.
2 kompa mogu dosta da potroše ako se koriste za igranje po ceo dan.

Evo mesečnih potrošnja naših uređaja (nešto je stvarno izmereno, nešto je matematika):
1736794899466.png

Sto se potrošnje cuvenog bojlera tiče zavisi koliko članova porodice koristi i koliko sati radi u skupoj tarifi a i jos nešto jako važno je temperatura ulazne vode. Nije mi bilo tesko da avgusta izmerim tds meracem bilo je 22 stepena , polovinom novembra vec 16 stepeni, a danas 13 pa vi vidite koja je razlika i koliko vise energije treba zimi da se ista kolicina vode zagreje. To množite sa 4-5 clanova porodice pa bude to fina potrošnja.

Kod mene je situacija da je bojler od 80l povezan na centralno, posto cesto ostanem zadnji za tusiranje, sada kada je zahladnilo, zena ga isprazni, jer ugrejano kupatilo vrela voda i ona se popari.
U tim situacijma posto mi je temepratura u sistemu CG oko 40-45c, da ne bih forsirao bezpotrebno CG zatvaranjem radijatora dizanjem temperature, ukljucim bojler i za nekih pa 1h max on je vec zgrejao vodu, na ECO modu je, nemam pojma koliko je to stepeni, nisam nasao u sepcifikaicji. Ali, posto se voda dogreva i iz CG zato se brzo zgreje, inace na slavini je voda ovih dana hladna da ne mogu ruke da se peru

Mali off ali iskustvo
Bojler sa Izmenjivačem id 14 koji se ubacuje na mesto grejaca za magnohrom bojler ima jedino smisla ako je klasičan kotao na drva ili ako je etazna peć koja vrlo malo odaje toplote u prostor. Ja imam taj izmenjivac i etaznu peć koja odaje 7kw u prostor. Da bi zagrejao vodu na 40 stepeni u bojleru mora se jace loziti bar na 50 stepeni u kotlu. Tada je u kući pakao jer se ja grejem na 40 stepeni vode, jedino kad su dnevni minusi max 45 stepeni.

Nazad
Vrh Dno