Šta je novo?

Veš mašine

I moja gorenje stara oko 4 godina izgleda spolja ko nova, ali ćuti u suvu prostoriju gde nema vlage. Kupatilo je problematično i za lim i za elektroniku. Pogotovo ako je mašina blizu wc šolje. Ako se sve pazi i briše ta strana što je do wc šolje naj pre počne bubuljice da dobija.
Imamo samo gorenje ves masine od 70-te pa na ovamo, moja baba, majka, sad i drugi, uvek je bila pored kade, redovno zalivana od tusiranja. Nikad korozija niti da istruli lim bilo gde, samo se obrise ta voda posle kupanja. Ukupno cetiri promenjene za te sve godine.

Treba mi jedan info, posto je Beko kombo masina izasla iz garancije, a opet je poceo da se skuplja lint na ventilatoru i verovatno trbuhu iza, a time i slabije susi. Koji torx srafciger (T oznaka) je za skidanje ovog cuda?
Negde na 1.05 minuta ima snimak kako izgleda

imam neke nedoumice oko uputstva

u uputustvu piše odeljak 1 je za pretpranje a odeljak 2 za pranje

a na ikonici kao što se vidi na 1 je nacrtan prašak a na 2 deterdžent
da li u 2 može da se stavi i prašak ili deterdžent ili samo deterdžent

ja sam mislio da 1 služi ako hocu da koristim prašak a 2 za deterdžent

Pa i prašak je deterdžent. Deterdžent je "sredstvo za pranje" bez obzira na agregatno stanje.
Pozdrav

Вероватно да за претпрање може само прашак, а за прање би требало да може обоје, али у том одељку би онда требало да има нека клапна коју помераш у зависности да ли стављаш прашак или течност.

e ovako pogledao sam uputstvo koje sam dobio uz mašinu i tu piše da je 1 za prašak a 2 za tečni, ne pominje se nikakvo pretpranje
različita upustva na netu od onog kog sam dobio

Занимљиво. А где онда иде за претпрање?:unsure:

Koliko znam 1 je prašak,2 omekšivač,3 predpranje.
Zar to nije standardizovano?Ili zavisi od proizvodjača.
Cvet bi trebalo da je omekšivač.

imam neke nedoumice oko uputstva

u uputustvu piše odeljak 1 je za pretpranje a odeljak 2 za pranje

a na ikonici kao što se vidi na 1 je nacrtan prašak a na 2 deterdžent
da li u 2 može da se stavi i prašak ili deterdžent ili samo deterdžent

ja sam mislio da 1 služi ako hocu da koristim prašak a 2 za deterdžent
Koja je masina u pitanju. Daj marku, model. Lakse cemo odgonetnuti

Ako je ta slika sa njegovog upustva jasno se vidi da je srednja(2) cvet nacrtan i piše slovo S(softener)=omekšivač,prva nacrtan prašak a treća ta boca verovatno predpranje.

Evo sve lepo objasnjeno

Prilozi

• DA943593-49B2-47FB-A161-9741D0527FF9.png
    DA943593-49B2-47FB-A161-9741D0527FF9.png
    305.6 KB · Pregleda: 48
Мада мени још увек није јасно шта са претпрањем? Требало би да се стави у 1, али ту се ставља и за прање ако је прашкасти детерџент :unsure:

Untitled.jpg

ja ne znam šta sam skinuo onda, šibni link za to uputstvo

Nije to, nego za intezivnije programe Candy, gdje je predpranje savjetuju da se koristi praskasti deterdzent, a ako ne zleis da ga stavljas u fioku, da se stavi direktno u bubanj. Ide sve standardno, to jest kako je i u pustvu. U ostalom, ako ne ukljucis opciju predpranja, nece ga ni biti. Za normalno pranje stavljas 2 i 3.

ja ne znam šta sam skinuo onda, šibni link za to uputstvo
https://d15v10x8t3bz3x.cloudfront.net/Libretti/2024/6/17187004/70048193.ATCAS465D3-SBGHRHUSLSR
Ту уствари нема посебна преграда за претпрање, него на самом бубњу има неки отвор где се сипа прашак за претпрање. А ове обе преграде (1 и 2) су за прање, само зависи да ли користиш течни или прашкасти детерџент.

Mrežica ispred ventila, zbog čestica je moglo samo sporije da prima vodu ali da je ipak primi. Ili da je bilo baš zapušeno a to si i mogao da primetiš po slabijem mlazu vode i dužem primanju vode.

Crkla mi je totalno Beko masina nakon intervencije servisa....Bravo za njih.
Cekam sada glavnog servisera i da vidim sa me razduze za novac i dovidjenja...
Tesko da cu vise uzimati Beko.
Jedva godinu dana stara masina...
Razmisljam da odmah kupim drugu masinu i pojma nemam sta cu.
Zaintrigirale su me sa gornjim punjenjem, Hoover pre svega.
Zna li neko o njima?

Candy/Hoover je isto.Haier je kupio Candy/Hoover,ali proizvodi su razliciti.

To znaci da je za izbegavanje?
Eno nam kuci 7 god star Candy radi.
Sahranio je Beko za pranje, Hisense i Candy kombinovane...

Da li neko koristi ove "filtere" na bazi polifosfata, za omekšavanje vode?

"Polyphosphate works in two ways. It reacts with calcium, magnesium and iron compounds found in water, stabilizing them and preventing their aggregation into larger crystals. Additionally, it creates a thin layer inside the pipes, preventing the deposition and formation of scale deposits."

Evo prvi ‘kvar’ na mojoj beko, kupljena 05.2021. Jedan segment na displeju je poceo da otkazuje s prva samo kada se masina zagreje tj pere na 60 ili vise stepeni. Ali sada je skroz crkao (slika, fali srednji segment na broju 5). Dokle god radi ne smeta mi ali smesno kakav cudan kvar..
Inace, komentarisao sam pre kako cu okaciti nivoe ispiranja kod moje beko pa evo neki dan sam uhvatio, na daily programu. Nivo je vrlo sličan i na programu za sintetiku i pamuk. Možda za nijansu niži ali sve je to u pet deka.

Prilozi

• 25462B88-4218-475E-B830-EFFEB7663DA9.jpeg
    25462B88-4218-475E-B830-EFFEB7663DA9.jpeg
    34.6 KB · Pregleda: 20
Ne znam, ali meni je vise majstora reklo da je Candy dosta los i za izbegavanje, i da biram izmedju Beka i Gorenja.
Inace imao sam Vox koja je bas dugo radila. Kazu Vox je nesto losiji.
Ali koliko vidim Vox ima 5 godina garanciji i jeftiniji je a Beko i Gorenje imaju 2 + 3 .

Vox izbegavajte u sirokom luku. Najezim se kada vidim da neko ima taj poluproizvod. A 2+3 godine vam je inace isto 5 posto vidim da pravite razliku izmedju toga🤣

Završava posao i vox ko hoće takvu kupovinu.Za 200e isto ce da pere veš,sudove,hladi pivo,prži jaja itd..5 godina da radi i dosta.Za 200e možeš da kupiš prase jedno,5 boksa cigareta,10-15 gajbi piva...toliko košta.

Prace ona ves ali kako🙂
Bolje dodati malo novca i kupiti gorenje npr.
Tako su lose isprogramirane masine, predugacka vremena pranja, lose ispiraju itd itd

Nazad
Vrh Dno