Šta je novo?

Veš mašine

Znači da veš pereš sa toplijom vodom 😃

Inače, meni mnogo više struje troši zimi jer mi je voda toliko hladna da trnu zubi.
Navike pranja su mi iste.
Stavise, stedim masinu dok ne resim ovo...
Jedan ciklus pranja na 60 stepeni mi je bio 2,44 kw juce...

Neznam samo šta epohalno bolje može da opere skupa u odnosu na jeftiniju kad obe rade na istom principu.
Imaš bubanj koji se okreće i to ti je to.
Koliko dugo održava zadatu temperaturu?
Koliko brzo postiže temperaturu?
Kojim pritiskom i količinom vode rastvara-ubrizgava prašak?
Koliko je precizan sistem podešavanja tvrdoće vode?
Dodatni i pomoćni programi ispiranja,dodatne količine vode ,vodena para i tome slično.
Remenica i način prenosa snage sa motora na bubanj.
Buka,zvučna izolacija,potrošnja struje,antikorozivna zaštita,softver,elektronika,detekcija kvara,sistem vešanja u koliko tačaka,sve su to sitne finese koje znaju da naprave razliku.
Suština je što je raspon cena jako veliki,a same razlike u kvalitetu pranja mogu biti male.

Poslednja izmena:
I kod mene je tako, tako radi inverter motor. Mislio da je fabricka greska u pocetku, otisao kod dugara koji ima model wnei i isto tako zapinje. Inverter motor tako radi, ne brini. Skini blokade, nivelisi je i uzivaj. Da, registruj garanciju na sajtu radi 5 god. garancije.
Gde ima da se registruje? Ja nisam uspeo da nadjem..

Meni je ova gorenje skroz ok.Odradila 4,5 pranja..dobro pere.Na prvo pokretanje centrifuge sam čuo neki udarac koji nije trebao da bude tu.Nakon toga 3,4 pranja ništa,sve normalno.
Imaš ovih brdo programa i dodataka da se igraš koliko hoćeš,naročito preko aplikacije.Palio sam jednom i preko app,sa raznim drangulijama.
Registrovao uredjaj za 5god garancije+10 za motor...Za 300e ja prezadovoljan.
Narucio sam i ja, ali bez WIFI, istu kao clan @meteorr .
Danas ili posle praznika stize. Javicu utiske.

@meteorr
Znaci samo da skinem blokade, pod libelu da je postavim i jedno pranje na prazno? Da li slucajno ima jos nesto, dok ne krenem sa pranjem vesa?
I na koliko obrtaja je nabolje postaviti centrifugu? Citao sam uputstvo sa neta nisam nasao. Do sada sam koristio staru Gorenje, pa ne znam. Hvala.

Mali info za Beko vlasnike.
Ako ste imali servisne intervencije, pogkedajte sta su od delova stavili, prema sifri.
Grejac koji su meni stavili je nenormlano podigao potrosnju struje...
Sreca pa sam provalio jer sam ispratio koji je grejac i imam pametnu uticnicu.
Sve sam prijavio Beku, a ako ne reaguju ide na Beko global, trzisnu i sud.
ZZ sistem se zove servis koji je napravio ova nedela.
Obrati pažnju da sve novije mašine, pa i one malo starije ne pale grejač na termostat već na tajmer. Meni je na Bosch mašini crkao grejač i mašina je prala sa ladnom vodom, dok nismo skontali da je veš loše opran i onda stavili na kuvanje i staklo na vratima je bilo hladno. Grejač hoće nekad i delimično da otkaže, tj. da radi loše. Tako da vrlo je moguće da je kod tebe to bio slučaj, jako je teško i primetiti ovaj kvar.

@meteorr
Znaci samo da skinem blokade, pod libelu da je postavim i jedno pranje na prazno? Da li slucajno ima jos nesto, dok ne krenem sa pranjem vesa?
I na koliko obrtaja je nabolje postaviti centrifugu? Citao sam uputstvo sa neta nisam nasao. Do sada sam koristio staru Gorenje, pa ne znam. Hvala.
Skines blokade, povezes masinu, poravnas je sa libelom i pustis program drum clean i to je to :)
Ja centrifugu uglavnom stavljam na maksimum dozvoljen po programu.

Koliko dugo održava zadatu temperaturu?
Koliko brzo postiže temperaturu?
Kojim pritiskom i količinom vode rastvara-ubrizgava prašak?
Koliko je precizan sistem podešavanja tvrdoće vode?
Dodatni i pomoćni programi ispiranja,dodatne količine vode ,vodena para i tome slično.
Remenica i način prenosa snage sa motora na bubanj.
Buka,zvučna izolacija,potrošnja struje,antikorozivna zaštita,softver,elektronika,detekcija kvara,sistem vešanja u koliko tačaka,sve su to sitne finese koje znaju da naprave razliku.
Suština je što je raspon cena jako veliki,a same razlike u kvalitetu pranja mogu biti male.
U suštini baš tako,to je ta razlika.

@meteorr
Nista, samo to sto si naveo, na prazno mozes kaziku praska, ne vise, ja obicno ubacim tebletu od sudomasine, ociti lepo bubanj. Mi je uvek stavljamo na maksimum 1400 obrtaja, sem za zavese gde je to 1000, ili vunu gde je 800.
Gde ima da se registruje? Ja nisam uspeo da nadjem..
Ja sam telefonom pozvao, oni mi registrovali i poslali na kucnu adresu garanciju produzenu. Izdiktiras im podatke iz garancijskog lista, tako mi je bilo najsigurnije.
Obrati pažnju da sve novije mašine, pa i one malo starije ne pale grejač na termostat već na tajmer. Meni je na Bosch mašini crkao grejač i mašina je prala sa ladnom vodom, dok nismo skontali da je veš loše opran i onda stavili na kuvanje i staklo na vratima je bilo hladno. Grejač hoće nekad i delimično da otkaže, tj. da radi loše. Tako da vrlo je moguće da je kod tebe to bio slučaj, jako je teško i primetiti ovaj kvar.
Grejac ili radi, ili ne. Nema tu nista izmedju. Niti moze da oslabi kako neki misle.

Grejac ili radi, ili ne. Nema tu nista izmedju. Niti moze da oslabi kako neki misle.
Grešiš, ali bukvalno sve.
Može on da radi, ali nejako za određenu mašinu. Kao što na šporetu imaš 4 ringle, svaka različita, različite snage, na jednoj kafa provri za čas, na drugoj treba mnogo duže. Ako su stavili neodgovarajući, već su poremetili ciklus pranja. Ako je Projektovano je da posle x vremena voda bude na y stepeni, to neće biti, a mašina će raditi kao da jeste, i učinak će biti šipak.
Takođe, ako zanemarimo kamenac koji se vremenom stvara i utiče na učinak grejača, sam grejač kao uređaj je takav da svakim radom je zanemarljivo slabiji, neprimetno, ali vremenom se ta mikro sagorevanja nakupe, dok grejač konačno i ne sagori, kao sijalica...

Grešiš, ali bukvalno sve.
Može on da radi, ali nejako za određenu mašinu. Kao što na šporetu imaš 4 ringle, svaka različita, različite snage, na jednoj kafa provri za čas, na drugoj treba mnogo duže. Ako su stavili neodgovarajući, već su poremetili ciklus pranja. Ako je Projektovano je da posle x vremena voda bude na y stepeni, to neće biti, a mašina će raditi kao da jeste, i učinak će biti šipak.
Takođe, ako zanemarimo kamenac koji se vremenom stvara i utiče na učinak grejača, sam grejač kao uređaj je takav da svakim radom je zanemarljivo slabiji, neprimetno, ali vremenom se ta mikro sagorevanja nakupe, dok grejač konačno i ne sagori, kao sijalica...
Pisao sam iskljucivo o grejacu originalnom za odredjeni tip masine, ne o nekom budzenju od strane nekvalifikovanih majstora koji stave jaci ili slabiji. Sam grejac npr moj od gorenje v.m. 1700w, ili radi ili ne, ne moze da crkne polovicno kao kod ringle sporeta npr. Da, kamenac moze maaalo da uspori zagrevanje vode, nije taj kamenac toliki bauk, otpada on sam kroz cikluse pranja, nema ga bas u par cm. Ja to resim lako, stavim 500grama limuntusa, ukljucim na 95C, posle toga grejac mi je ko iz radnje.

Ne mešajte grejač i ringle.
Kod grejača ima samo jedna spirala i ona ne može da oslabi, može da greje u kad se prekine spirala onda je crko i to je to
Kod ringle ima 2+ spirale i ako jedna izgori druga će grejati i tada kažemo da je ringla oslabila.
A za kamenac, pa valjda ste nekad rasturali neku staru mašinu od 20+ godina, te stare mašine su trajale i više, na njihovim grejačima kamenca skoro da i nema.

Ne mešajte grejač i ringle.
Kod grejača ima samo jedna spirala i ona ne može da oslabi, može da greje u kad se prekine spirala onda je crko i to je to
Kod ringle ima 2+ spirale i ako jedna izgori druga će grejati i tada kažemo da je ringla oslabila.
A za kamenac, pa valjda ste nekad rasturali neku staru mašinu od 20+ godina, te stare mašine su trajale i više, na njihovim grejačima kamenca skoro da i nema.
Upravo se trudim da to objasnim. Bas tako kako si napisao.

Imam gorenje ves masinu kupljenu tamo negde 2014-15. Malo koriscena.
Pocela je da mi Izbacuje mi F3 gresku.

F3 – Greška nivoa vode

Problem: Senzor pritiska ne detektuje potreban nivo vode.

Rešenje:

Proverite da li je dovod vode uključen i pritisak vode dovoljan.

Proverite ožičenje ventila za dovod vode i električne konektore.

Proverite ožičenje senzora pritiska i električne konektore.

Pregledajte ventil za dovod vode i senzor pritiska.

Proverite vezu sa kontrolnim modulom ili tajmerom.

Da li se isplati popravljati ovi ili prosto uzeti novu masinu

Očisti metalnu mrezicu na dihtungu koji se nalazi verovatno na spoju creva za dovod vode i ves masine.

Sa današnjim cenama majstora svaka i najmanja interevencija izađe kao pola cene nove.... sam proceni...

Imam gorenje ves masinu kupljenu tamo negde 2014-15. Malo koriscena.
Pocela je da mi Izbacuje mi F3 gresku.

Da li se isplati popravljati ovi ili prosto uzeti novu masinu
Skini crevo sa nivostata i produvaj ga. I ako možeš duni u sam nivostat i slušaj da li klikće.

to cu da hvatam buraza. Da ponese i kombinarke

Kako dobro i dugotrajno radi i-DOSE na Bošovim veš mašinama?
Valja li to, vredi li to?
Koliko vidim ima 2 zatvorene komore (veca za tecni deterdzent, manja za omeksivac) i jedna otvorena komora (kanal, za prašak).
Kad se namesti i-dose da pusta dezerdzent, da li se za pretpranje moze nasuti prasak u otvorenu komoru ili kad je aktiviran i-dose samo iz zatvorenih prima tecni deterdzent?
Da li je kvarljiv i-dose ili traje koliko i masina?
Peru li dobro tecni deterdzenti, podjednako dobro kao i praškasti?

Koliko vidim nijesu bas prezadovoljni sa i-dose, barem sto se Bosch-a tice. Naisao sam na dosta negativnih komentara. Sad vidim da vecina novih masina ima tu tehnologiju. Mislim da je poenta da naspes deterdzent i zaboravis na njega, sam vuce i predpranje i ostatak pranja. Sto se deterdzenata tice, zavisi kako sta i koje deterdzente koristis. Za npr. pranje bijelog vesa je bolje uz praskasti, a za obojani je bolji tecni. Mi koristimo tecni za sve, godinama i nijesmo neku razliku vidjeli u pranju.

Kako dobro i dugotrajno radi i-DOSE na Bošovim veš mašinama?
Valja li to, vredi li to?
Koliko vidim ima 2 zatvorene komore (veca za tecni deterdzent, manja za omeksivac) i jedna otvorena komora (kanal, za prašak).
Kad se namesti i-dose da pusta dezerdzent, da li se za pretpranje moze nasuti prasak u otvorenu komoru ili kad je aktiviran i-dose samo iz zatvorenih prima tecni deterdzent?
Da li je kvarljiv i-dose ili traje koliko i masina?
Peru li dobro tecni deterdzenti, podjednako dobro kao i praškasti?
Idos je smece, kao i 99% tih samodozirajucih masina. Dosta se ljudi zali na taj idos da ves ne mirise ni na sta. Jedino od samodozirajucih masina sto bih gledao je Miele sa TwinDos sistemom. Ni on nije najsjajniji, imali su problema da šelne i creva iza posuda popucaju pa procuri deterdzent na dno masine. Ali sto se tice samog rada i doziranja odlicno obave posao.

Zna li neko da li Beko prihvata reklamaciju za mašine koje su istrulile u garantnom roku (vec nakon 3 godine je istrulio donji deo a pocela je da pokazuje i oko fioke za prasak)

@danijel5044 Ukoliko zoveš servis da reklamiraš, pitaće te gde je mašina locirana. Ukoliko je odgovor kupatilo, odmah će uslediti da je istrlulila "zbog vlage".
Bolje im reci da stoji u dnevnoj sobi, pa ako treba pred njihov dolazak premesti je u dnevnu sobu.
Jeste možda smešno, ali i mora tako pošto su svesni da su mašine smeće kvaliteta.

@danijel5044 Ukoliko zoveš servis da reklamiraš, pitaće te gde je mašina locirana. Ukoliko je odgovor kupatilo, odmah će uslediti da je istrlulila "zbog vlage".
Bolje im reci da stoji u dnevnoj sobi, pa ako treba pred njihov dolazak premesti je u dnevnu sobu.
Jeste možda smešno, ali i mora tako pošto su svesni da su mašine smeće kvaliteta.
Sve je to isto, mi smo bacili tj. poslali na reciklažu Bosch VM kojoj je lim gde su nogice toliko istrulio da su nogice ispale i mašina nije mogla da se niveliše nikako, jedino da je auto - limar izvari. Bila je stara oko 7 ili 8 godina max... tako da to je uobičajeno danas, sve je predviđeno da traje malo preko garancije ko god da je pravi...

Ok, nisam mislio konkretno samo za Beko uređaj. Neko mi je pričao da je tako prošao sa servisom, nisam siguran koji je proizvođač bio. Ali to je to.
Inače, moja mašina (Miele) sad će još malo da napuni 5 godina. Što se izgleda tiče, skoro da bi mogla da prođe kao "bez tragova korišćenja"

I moja gorenje stara oko 4 godina izgleda spolja ko nova, ali ćuti u suvu prostoriju gde nema vlage. Kupatilo je problematično i za lim i za elektroniku. Pogotovo ako je mašina blizu wc šolje. Ako se sve pazi i briše ta strana što je do wc šolje naj pre počne bubuljice da dobija.

Nazad
Vrh Dno