Šta je novo?

Prečistač vazduha

Kažu da je glavni krivac loš lignit (do 40% primesa) koji u termoelektrani posipaju mazutom da bi goreo (nedavno se zagasila visoka peć pa je ispao blok, ko se seća), a od pre neku godinu su dozvolili i privatnicima da ga prodaju kao ugalj za domaćinstva. Pre toga se navodno prodavao kvalitetniji ugalj iz Kreke.

Prilozi

• 2024-12-30_23-22-26-047.png
    2024-12-30_23-22-26-047.png
    326.3 KB · Pregleda: 95
Sta se desava u aplikaciji kada treba da se zameni filter? Meni ne stizu nikakva upozorenja ili notifikacije, samo u statusu filtera pise potrosen i to je to. Ocekivao sam da ce da bombarduju notifikacijama, mada ne znam mozda sam ih i iskljucio (ne secam se)... znaci sad ostavim isti, nadjem onu proceduru (drzanje dva tastera) i to je to!? Za filter u njemu znam da mi je cist, a ako moze vremenski da se potrosi, onda mi je i zamenski isto potrosen (jer sam ga kupio isti dan kad i preciscivac) :D

Vidim ima za 4 Lite za manje od 3000din. Znaci bolje da ne uzimam?

Jos jedno pitanje za sve. Na koliko da stavim da mi pali manuelno? Neka preporuka vasa?
Jao nemam pojma sad da li je do kvaliteta vazduha koji je ovih dana katastrofalan ili do filtera ali pre bih rekao da je filter.. Na prvoj lokaciji su stari prozori tako da ima logike da nije do filtera, ali na drugoj lokaciji gde je filter kuća je izolovana i nova je stolarija nema trika ništa da ulazi spolja.

A i s obzirom da se menja jednom godišnje i nije neka ušteda...

Bilo bi lepo da se javi još neko ko je kupio true hepa filter

Evo od malopre, Čukarica
1735808869368.png

Dva dana nismo luftirali zbog one magluštine, čim otvorim prozor ode na 150. I sad vidim vedro, rekoh ajde da proluftiram stan. Kad se šlogirao nisam.

Nisam dirao filter samo pritisnuh ona dva tastera par sekundi i nista se nije desilo, niti kakav zvuk niti desavanja na ekranu, i posle vidim u aplikaciji filter opet na 100%. I da ga nisam dirao radio bi dalje. Ocigledno se sve svodi samo na licnu procenu kada menjati filter

Provetravanje stana bar jednom dnevno je nešto što se ne bi trebalo izbegavati čak ni sa ovako velikim zagađenjem, jer gasovi (čitaj Radon) koji se mogu nakupiti u stanu mogu biti daleko opasniji od PM zagađenja.

Ako imaš prečišćivač još lakše. U toku dana kada je koncentracija PM čestica nešto niža, otvoriš sve, napraviš promaju na par minuta. Zatvoriš i uključiš uređaj na max i za najviše par desetina minuta vazduha je prečišćen.

Ima li neko iskustva sa Bosch Air 2000, inace treba za prosroriju oko 20-25 kvadrata.

Da li neko ima iskustva sa Bosch Air 4000, danas smo saznali za ovu varijantu kao preporuku? U odnosu na ove Xiaomi modele koji se naveliko pominju?

Da li neko ima iskustva sa Bosch Air 4000, danas smo saznali za ovu varijantu kao preporuku? U odnosu na ove Xiaomi modele koji se naveliko pominju?
Slicno pitanje postavio pre neki dan za Bosch Air 2000 seriju, morao sam da uzimam sta trenutno ima u radnji pa je jedino ovaj model bio dostupan i u okviru budzeta. Nije bilo odgovora pa sam uzeo na slepo.

Utisci sto se manjeg modela tice, korektno filtrira nekih sve skupa 30ak kvadrata ( dve prostorije) , treba mu nekih 20 minuta u rucnom , najjacem modu ( tri brzine btw ) spusti PM2,5 cestice na nulu skoro, onda prebacivanjem u auto mod odrzava vazduh u " zelenom" uz skoro neprimetnu buku. U night modu potpuno necujan, gasi displej i led svetla. Sam setup prost da prostiji ne moze biti, potrebno je samo pre prvog ukljucenja izvaditi filter i skinuti foliju sa njega, vratiti filter nazad i posle je sve plug and play. Postoje 6 tastera osetljivih na dodir , on/off, automod, rucni mod, nocni mod, stanje filtera i tajmer( do 12h). Nema smart opciju, tj povezivanje na aplikaciju , nekom ce to biti mana, nekom prednost. Kako je meni ovo trebalo za stariju osobu koja nije bas vicna tehnologiji nedostatak " smart" opcije nije deal breaker. Filteri za manji model za sad 3999, videcemo koliko mogu da izguraju. Mana, ako je mogu naci je nedostatak neke rucke za lakse prenosenje ako za tim ima potrebe.

Eh da, filtrira i mirise, konkretno duvanski dim. Senzor je svako paljenje cigare i otvaranje prozora registrovao skoro momentalno.

Xiaomi air purifer compact 4 преко Maxi online за 7000/6000 динара. Ако је прва куповина 6000.

Taj uređaj uopšte nije loš, naročito po toj ceni od 50€. Jedina mana, po meni je nešto neprecizniji senzor koji ne pikazuje realno stanje. Tako da, kao drugi ili treći uređaj u kući za manju sobu skroz dobar izbor.

Ima li neko iskustva sa SHARP precistacima vazduha? Konkretno sa modelima HG40E-TS01 i HG60E-LS01 Unapred hvala!

Smartmi je firma koju je Xiaomi kupio, oni im i prave prečistače. Kao što su kupili Huami za pametne satove, da im pravi. Tako da je to manje ili više Xiaomi.

Ja sam ipak kupio manji prečistač, da mogu prenijeti na sprat. Radi se o Xiaomi Purifier 4 Compact. Zadovoljan sam i čak iznenađen kako brzo detektuje promjenu u vazduhu. Za 2 minute je detektovao prozor koji sam otvorio da bih čuo šta se dešava u ulici u blizini. Požuti i pojača rad. Aplikaciju nisam povezivao, ne vidim potrebu da se za to cimam, ali eto kome treba ima i tu mogućnost.

Dve minute za detekciju i nije nesto za pohvalu. Moj Philips reaguje na otvaranje prozora/vrata balkona za 10ak sekundi.
Jel se cisti senzor na tom Xiaomi precistacu?

Kupljen je prije 10-15 dana, ne vjerujem da mu vrijeme za čistiti.

S tim da je na suprotnom dijelu od prozora.

Jednostavno nema isti senzor, što reče neko gore nije to za jedini uređaj, nego za podršku. I moj Xiaomi 4 Lite detektuje svaku promjenu u par sekundi.

Xiaomi air purifer compact 4, стигао у суботу у 20h, синоћ га укључио код клинца у собу, ја већ годину дана имам 4 лите.
Е сад овај мањи нема дисплеј, како показује загађеност, преко апликације, нема ни на апликацији, да ли има сензор за температуру, влажност?
Да ли филтер долази са поклопцем одоздо?

Мени на 4 лите филтер од прошле године, можда и крај 2023, није много радио прошлу сезону пар пута, 97%.

Zagađenje pokazuje u app, ali neprecizno, nema senzore za t i hum.
Lepo radi svoj pos’o s’obzirom na dimenzije.

Smartmi je firma koju je Xiaomi kupio, oni im i prave prečistače. Kao što su kupili Huami za pametne satove, da im pravi. Tako da je to manje ili više Xiaomi.
Posedujem model Smartmi Air Purifier i koristi onaj crni filter koji nema nigde da se kupi. Pošto je Smartmi praktično Xiaomi, da li sivi True Hepa filter koji koristi Xiaomi Mi Air Purifier odgovara za Smartmi Air Purifier? Inače istih su dimenzija i fizički identični sem boje. 😁

Pozdrav, da li se isplati dati vise novca na Philips ili Zepter u odnosu na Xiaomi? Vidim da su razlike u ceni velike pa me zanima da li su zaista toliko i bolji. Hvala! :)

Imao Zepter, sad imam Philips, koji je po meni klasa uredjaja iznad. Sa Xiaomi nemam iskustva jer su me sarolike ocene na netu odvratile od njega.

Posedujem model Smartmi Air Purifier i koristi onaj crni filter koji nema nigde da se kupi. Pošto je Smartmi praktično Xiaomi, da li sivi True Hepa filter koji koristi Xiaomi Mi Air Purifier odgovara za Smartmi Air Purifier? Inače istih su dimenzija i fizički identični sem boje. 😁
Vjeruj mi da ne znam. Ali ako hoćeš da ti uslikam nešto ili izmjerim, na raspolaganju sam.
Ja bih još uporedio i specifikacije (snaga, m3 po h itd), ali svakako, ako već ne bih mogao da kupim filter za taj Smartmi (jer je nedostupan), pokušao bih sa filterom za Šaomi.

Xiaomi 4 pro ili Sharp UA-HG60E-LS01 ?

Dnevna soba, sa kuhinjom i hodnicima... 60-tak M2 + plafon je 3m visine... tako da ima dosta kubature

Jos jedan problem: vlaznost vazduha je zimi svega 20% i moram da koristim ovlazivac... Stavljao sam u ovlazivac vodu iz Brita bokala za filtriranje, koji otklanja deo kamenca, ali mi je i dalje sve belo po sobi... kamenac iz vode ide u vazduh i ostaje bela prasina bukvalno po svemu... pa mi i za to treba resenje, ako ga slucajno neko ima.

Imao Zepter, sad imam Philips, koji je po meni klasa uredjaja iznad. Sa Xiaomi nemam iskustva jer su me sarolike ocene na netu odvratile od njega.
Zepter ima dva modela, starije i novije generacije, sada je pitanje koji si ti imao. Inače, mene kolega ubeđuje da su Zepter ubedljivo najbolji prečišćivači vazduha ali su i papreno skupi. Mislim da njihovi filteri imaju 7 različitih slojeva.

Vrh Dno