Šta je novo?

Prečistač vazduha

Da se nadovežem na svoj sinoćni post, jutros nešto posle 8h, bukvalno ne može da se diše, obližnja stanica meri malo preko 180, a u mom dvorištu merač udario u limit.

20241230_081826.jpg

Prvo je varira 285-300 i onda je zakucao na 300.

Sinoć je bilo 1030 mbar, evo i sada je. Poklopac odozgo.

Zna li neko zašto se iz Xiaomi Srbija prave mutavi i ne odgovarjau na upite kada je reč o filteru za njihov 4 Pro model kojeg nemaju već izvesno vreme na stanju?

Napomena za ljude koji planiraju kupovinu Xiaomi prečišćivača da emitovanje negativnih jona imaju samo modeli 4 i 4 Pro (verovarno i Elite ali nisam njega proveravao). Za ostale modele znam sigurno da nemaju.

Da se nadovežem na svoj sinoćni post, jutros nešto posle 8h, bukvalno ne može da se diše, obližnja stanica meri malo preko 180, a u mom dvorištu merač udario u limit.

Pogledajte prilog 473929

Prvo je varira 285-300 i onda je zakucao na 300.
Video ja juče da nije kako treba uopšte. Kada je zagadjeno napolju, u spavaćoj mi buide oko 35. Onda zatvorim vrata i on prečisti.
Sinoć kada sam išao da spavam bilo je 55 u sobi, tako da je napolju verovatno bio Černobilj :D

Sa ovim se Xiaomi 4 izbori jedva. Mora da radi na max da bi spusio ispod 20.

Tako da svako ko ima dilemu koji da uzme, neka uzme sto veci to bolji (no homo :) ) nece da skodi.
Tu nema otvaranja prozora ako bi da vazduh u kući bude ok.
Ako ti nisu sve komšije takve ili u zavisnosti od pravca duvanja vetra, jedino da otvoriš prozor na drugoj strani na kratko.

Kod mene u kraju jedan komšija nije na centralnom, a pitaj boga šta loži, pa tačno čujem kad počne da luduje ventilator.
Tad zatvorim prozor i samo pred spavanje izluftiram sa otvorenim prozorima sa druge strane kuće na 5 minuta i uglavnom ne bude nikakvi problema.

Da li postoji opcija da 4 pro bude ugašen i automatski se pali kada zagađenost pređe zadatu vrednost?

@gvlada Udje kroz vrata, prozori su novi.

Tu nema otvaranja prozora ako bi da vazduh u kući bude ok.
Ako ti nisu sve komšije takve ili u zavisnosti od pravca duvanja vetra, jedino da otvoriš prozor na drugoj strani na kratko.

Kod mene u kraju jedan komšija nije na centralnom, a pitaj boga šta loži, pa tačno čujem kad počne da luduje ventilator.
Tad zatvorim prozor i samo pred spavanje izluftiram sa otvorenim prozorima sa druge strane kuće na 5 minuta i uglavnom ne bude nikakvi problema.

Da li postoji opcija da 4 pro bude ugašen i automatski se pali kada zagađenost pređe zadatu vrednost?
Možda nešto ovako https://www.neuffer.de/en/tilt-and-turn-windows.php

Mislim da ovo ne može, barem nisam video takvu opciju, a kapiram da bi mogli da izvedu lako s'obzirom da senzori mere zagađenost i kada je ugašeno prečišćavanje (vidim u aplikaciji) ako je u struji naravno.

^
Ovo je kod 3C vrlo lako uraditi kroz "Automation" opcije, ne mogu da verujem da kod 4 Pro ne može...

Pa, da. Bacim pogled nekad čisto da vidim kakvo je stanje kada ne radi i pokazuje nivo zagađenosti.
Realno je to smešna opcija, verovatno je čuvaju za neku narednu verziju kao "selling point".

Ne znam kako vi koristite, ja uveče pred spavanje kada sam provetrio i padne nivo ispod 10 ugasim prečišćivač.
S obzirom da legnem oko 12, a ustanem malo pre 6, kontam da nema potrebe da radi tokom noći jer ujutru ostanu iste vrednosti (nema zagađenja iz spoljašnje sredine).

Ma može bre, sad sam provjerio na 4 Lite, mora da može i na Pro.
Evo sam iz zezanja namjestio da prebaci na Manual kad je iznad 20 a da vrati na Auto kad je ispod 20 očitavanje, i radi normalno.

Poslednja izmena:
^
Ovo je kod 3C vrlo lako uraditi kroz "Automation" opcije, ne mogu da verujem da kod 4 Pro ne može...

U pravu si, sad nađoh opciju.

1) Automation
2) Add scene (plusić u gornjem desnom uglu)
3) Opcija Automation
4) Add a trigger condition
5) Opcija Device
6) Izabereš uređaj, tj. prećišćivač
7) I onda opcija "Higher than specified PM2.5"

Ali na kraju kad treba da kliknem na "Create" ne reaguje app. Ako idem nazad, ponište se podešavanja.
Da li je probao još neko?

Edit: Ova opcija ispod "Adjust the device to" mora da se chekira, tj. podesi "On".
Sve smisleno, samo na prvu nisam provalio.

Prilozi

• 1000036005.jpg
    1000036005.jpg
    51.3 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
I u drugim zemljama/ gradovima u blizini (u eu) je takav vazdušni pritisak pa je zagadjenje 100x manje.
4aBzSIc.jpeg

100x manje? Najgori smo u ovom delu Evrope, ali nismo jedini. Višedecenijski kolonijalni status (i tu ne mislim samo na SRB), najprljavija industrija, veoma prljava individualna ložišta (i katastrofalne navike velikog dela stanovništva), pa sve to u kombinaciji sa specifičnim reljefom, klimom i klimatskim pojavama (vazdušni pritisak i temperaturna inverzija), to je recept za ovo što imamo. I to se bukvalno nikada neće rešiti, bar ne u većoj meri, i za vreme naših života.

OT - pre mesec dana sam kupio 4 lite, čisto da probam. Držim ga u dnevnoj sobi (koja je spojena sa manjom sobom gde radim), onako, uz malo muke čisti tih 40-ak kvadrata. Već prvih par sati upotrebe sam primetio razliku, i da nisu bačene pare (12k din), mada mislim da ću vremenom kupiti još jedan ovakav, za drugi deo kuće. Ne trujem se cigaretama, ali kad dođu gosti sprava odmah reaguje, poludi prosto, i buka koju stvara nije mala. Ali to je valjda očekivano za većinu modela, osim onih najjačih. Dizajn i izrada su ok, displej veoma dobar, jedino su ona zvučna upozorenja pri pritiskanju tastera kao sa neke jeftine kineske igračke.

Zadovoljan sam kako radi, i verovatno je bolje imati dva 4 lite nego jedan 4 Pro.

Zvuk mislim da možeš da isključiš.

@hsv.stoned
Ok, 50x je manja zagadjenost u Austriji u odnosu na Srb, uz isti vazdusni pritisak.

Htedoh reći, da atmosferske prilike nemaju nikakave veze sa zagadjenjem u Beogradu/Srbiji.
Naravno da će situacija biti katastrofalnija uz nepovoljne vremenske prilike, ali to nije razlog naših problema.

Nemoj koristiti preciscivac da preciscava duvanski dim. Unistices filter veoma brzo. Pod jedan, nema pušenja u zatvorenom prostoru, a ako ga ima, jedini lek je promaja.

Pusti ti Austriju (prvo što su bar 50 godina ispred nas, a nemaju ni naši planinski predeli baš toliki problem kao kolonizovani deo države), pogledaj HR, delove Mađarske, Rumunije, sever Italije.
Htedoh reći, da atmosferske prilike nemaju nikakave veze sa zagadjenjem u Beogradu/Srbiji.
Naravno da klima i reljef utiču, ovaj problem je posledica skupa nepovoljnih faktora i svih prljavih problema koje sam naveo. To ne opravdava ni sve užasne vlasti u prethodnih x decenija, ni katastrofalne navike naroda, jednostavno je tako, teško rešiv problem u sledećih 20-30 godina.
Nemoj koristiti preciscivac da preciscava duvanski dim. Unistices filter veoma brzo. Pod jedan, nema pušenja u zatvorenom prostoru, a ako ga ima, jedini lek je promaja.
Nije to tako česta pojava u mojoj kući, veliki sam protivnik cigareta ali u određenim situacijama ne želim da smaram ljude. Malo promaje i 4 lite na maks, pa koliko izdrži filter.

Zvuk mislim da možeš da isključiš.
Nije to sad neki veliki problem, ali mi je čudno da su se oko svega potrudili, a zvuk pri pritiskanju tastera kao sa kineske igračke od 100 din. :D

Uglavnom, dobra investicija, i neophodan uređaj. A u narednim godinama ću se potruditi da se preselim na neko više brdo, bar 50m visinski iznad sloja smogčine.

Kažu da je glavni krivac loš lignit (do 40% primesa) koji u termoelektrani posipaju mazutom da bi goreo (nedavno se zagasila visoka peć pa je ispao blok, ko se seća), a od pre neku godinu su dozvolili i privatnicima da ga prodaju kao ugalj za domaćinstva. Pre toga se navodno prodavao kvalitetniji ugalj iz Kreke.

Koji je merač u pitanju?

Smartmi PM2.5 kupljen prkeo AE.
Imam i neke koji mere CO2 i azotne okside, ali imaju jači ventilator, veći su, nisu praktični za nošenje i baterija drži maks 1h. Manje-više daju iste rezultate.

Ne proizvodi se godinama.

Čudi me da su prestali sa proizvodnjom jer je vrhunski uredjaj.

Vrh Dno