Šta je novo?

logo

Ne mogu da pronadjem temu i da li je uopste ima pa pisem ovde. Hocu da napravim logo za moj posao buduci brend, ne bih da drugima placam, a i ne znam koliko se to naplacuje (ako neko zna neka mi napise otprilike) jer znam da mogu to i ja da odradim a pogotovo jer verovatno ne bi uradili kako sam zamislio, a ako bi im ja sve morao odraditi, reci, nacrtati i objasniti kako zelim onda ispada da sam sve ja uradio..
Ukratko, sta me zanima. Zanima me preko kojeg sajta mogu da odradim to, a da je besplatan, na guglu ili da se besplatno skine iz prodavnice.
DA napomenem bitno mi je da mogu ja da kreiram izgled slova (ne da uzmem neki font) nego da mogu da produzim ja svojevoljno liniju, zaoblim ili uklonim odredjeni deo slova i slicno, a ne da izaberem neki gotovi font i da je to to, ako me razumete). Ja imam sve u glavi, samo nemam gde da primenim to, odradio sam u paintu (možda je smesno) uz pomoc onih jadnih alata, ali to naravno nije ni precizno niti jednako, ima gomila neravnina, nisu jednake debljine linije itd. paint bojanka na racunaru sama rec kaže na sta to moye da lici...
Video sam da mi izlaze neki videi na drustvenim mrezama gde sa olovkom crtaju po tabletu i ono se automatski formira perektno precizna slova prema tom nacrtu.. Nadam se da znate na sta mislim ko je u ovome. Ja se tim nikad nisam bavio, ali imam zelju da odradim svoj logo, pa mi je sad potrebna pomoc.
unapred zahvalan!

Svaka cast prijatelju! Ravno 20 godina! Mozda je ovo i rekord, srecna nova 2005.

Ne mogu da pronadjem temu i da li je uopste ima pa pisem ovde. Hocu da napravim logo za moj posao buduci brend, ne bih da drugima placam, a i ne znam koliko se to naplacuje (ako neko zna neka mi napise otprilike) jer znam da mogu to i ja da odradim a pogotovo jer verovatno ne bi uradili kako sam zamislio, a ako bi im ja sve morao odraditi, reci, nacrtati i objasniti kako zelim onda ispada da sam sve ja uradio..
Ukratko, sta me zanima. Zanima me preko kojeg sajta mogu da odradim to, a da je besplatan, na guglu ili da se besplatno skine iz prodavnice.
DA napomenem bitno mi je da mogu ja da kreiram izgled slova (ne da uzmem neki font) nego da mogu da produzim ja svojevoljno liniju, zaoblim ili uklonim odredjeni deo slova i slicno, a ne da izaberem neki gotovi font i da je to to, ako me razumete). Ja imam sve u glavi, samo nemam gde da primenim to, odradio sam u paintu (možda je smesno) uz pomoc onih jadnih alata, ali to naravno nije ni precizno niti jednako, ima gomila neravnina, nisu jednake debljine linije itd. paint bojanka na racunaru sama rec kaže na sta to moye da lici...
Video sam da mi izlaze neki videi na drustvenim mrezama gde sa olovkom crtaju po tabletu i ono se automatski formira perektno precizna slova prema tom nacrtu.. Nadam se da znate na sta mislim ko je u ovome. Ja se tim nikad nisam bavio, ali imam zelju da odradim svoj logo, pa mi je sad potrebna pomoc.
unapred zahvalan!
Skines besplatni Inkscape i odradis logo u vektorskom crtezu tj svg format, koji ce kasnije svi moci koristiti bilo da je stampa ili web

Hvala ti puno! Da li ima mozda neka druga aplikacija, ova mi deluje dosta nepregledno i komplikovano na kompjuteru, na telefonu je mozda drugacije, a ja bi radio preko racunara. Ako je ovo najbolja, onda je to to, pokusacu pa kkako bude, hvala ti.

Malo provezbaj, nije toliko komplikovan program.
Ucitaj tvoj crtez pa preko njega crtaj linije, krive ili sta god treba.
Ako imas Corel, u njemu postoji opcija pretvaranja slike u vektore (mislim sa se zove Trace opcija).

Hvala! Da li je Corel besplatan? Prijavio sam se preko mejla na Coreldraw, ali mi samo okrece ono kada treba da se pokrene, kao da ucitava i nista, cekao sam dobrih pola sata vidim da ne moze da udje i odustao od Corela.. Da li je to taj sajt Corel draw na koji mislis ili neki drugi, i da li moze preko mejla da se uloguje pa onda postoje besplatne opcije ili treba da se instalira da bi radio, jer meni preko mejla je samo vrteo i nije mogao da se ucita?
Nasao sam jos neke opcije, neki Freepik isto preko mejla se ulogovao ali, ili ja ne znam da pronadjem ili na tom sajtu ne postoji opcija da sam kreiram nesto, niti da ubacim tekst, vec samo neki editi, tipa promena kontrasta, jacina boja itd, sto meni nije potrebno i sto ima bukvalno svuda.
Taj inkscape mi deluje da je malo zastareo, mozda gresim, videcu da se snadjem sa njim i pokusam da napravim nesto ako ide. :)
Malo provezbaj, nije toliko komplikovan program.
Ucitaj tvoj crtez pa preko njega crtaj linije, krive ili sta god treba.
Ako imas Corel, u njemu postoji opcija pretvaranja slike u vektore (mislim sa se zove Trace opcija).
Sad ponovo kada sam hteo da se udjem, i dalje stoji da ono vrti.. Verovatno mora da se instalira?
Screenshot 2025-01-03 at 02-07-48 CorelDRAW.png

Taj inkscape mi deluje da je malo zastareo, mozda gresim, videcu da se snadjem sa njim i pokusam da napravim nesto ako ide.
Budući da već imaš svoj dizajn, prebaci ga u vektore. Na jutjubu imaš sve što ti treba, ako ne u ovom konkretnom videu onda u nekom drugom.

Hvala puno @Poolmaker ! Pogledacu video.

Skines besplatni Inkscape i odradis logo u vektorskom crtezu tj svg format, koji ce kasnije svi moci koristiti bilo da je stampa ili web

Hvala hteo sam samo da pitam, ja sam skinuo Inkscape na racunar iz prodavnice, a mislim da je to neka starija verzija. Npr kad hocu da napisem tekst svi fontovi koji su mi u opciji su gotovo identicni, jako je slab izbor i svi lice jedan na drugi ono najprostije moguce kao pre 20 godina.. Da li mozda treba da se skine bas program sa njihovog sajta a ne iz prodavnice?

Inkscape.org

Tu skini. Imas installer ili portabilnu verziju, pa sta ti vise odgovara.

Uspeo sam nekako da napravim to sto sam hteo, ali je problem kad skinem sliku u svg formatu, na racunaru mi je ta slika povezana sa microsoft edge... nemam tu sliku bez interneta npr. da mogu da je upotrebim kao vodeni zig na slici nekoj npr, da li ima resenje za to? I jos jedna stvar, ne znam kako da napravim luk, koji god alat sam pokusao nema da mi odradi luk oko loga, ima ona opcija krug, ali to mi ne treba, treba mi prazan luk okolo, da li to ima? I jos jedno samo, da li postoji neki nacin da mi automatski govori kada je prava linija, ako hocu da je produzim npr., ili moram ukljuciti onaj mrezasti prikaz, kao od kockica pa prema tome da nagadjam i pratim linije? Znam da na nekim edit sajtovima ima da ti oni automatski govore kada je sredina, centritranje itd, a ovde nisam primetio da ima, ako me razumete na sta mislim. Hvala u svakom slucaju, uspeo sam to sto sam hteo, samo mi fali sad taj luk da upotpunim, i kada uvecam sliku vidim da sam negde omasio malo linije, strci mi na par mesta, jer sam radio napamet, posto nisam pronasao da ima to da me obavestava automatski.. ali valjda cu skontati vremenom.
Inkscape.org

Tu skini. Imas installer ili portabilnu verziju, pa sta ti vise odgovara.

Nadji nekog grafičkog dizajnera i plati ga da ti odradi to što ti treba. Imaćeš logo za sat vremena u formatu za sve platforme i sve načine upotrebe.
Pozdrav

@Marko83 ovo nije tema kako se koristi Inkscape ili bilo koji drugi program. čak nije ni podforum za to. savetujem ti da poslušaš @rafiki

Svg fajl možeš exportovati ili konvertovati u png ako hoćeš da ga koristiš.

@telep Hvala ti, nisam znao da to moze, istrazicu kako.
@momsab i @rafiki ja sam i pitao koliko to kosta, ali nisam dobio odgovor, niti znam gde da nadjem grafickog dizajnera jer zivim na selu i ovde se ljudi time ne bave, a gde mogu da pitam nego na forumu? A i rekao sam da imam sve gotovo i u glavi samo treba da primenim u praksi i hvala svima koji su mi pomogli, a nisam znao da se na ovom forumu ne sme nista pitati jer nista nije tema niti podforum. Najlakse je dati pare a niko ne pita odakle da se plati... Ja imam ideju i nije mi problem da uradim nesto sam, naucim i izgubim makar i 10 dana, a logo kosta mozda 1000 evra a ja cu im dati na tacni sta zelim i bice gotovo za sat vremena, taj graficki dizajner ne bi trebao nikakav trud da ulozi jer sam vec ja sve odradio samo treba prebaciti u neki program da se izglade linije..... ali sta bi se ko cimao ako to kosta pisljivih soma evra..

Napraviš skicu uradjenu makar u ruci sa dimenzijama objekata, visinom i željenim fontom i u kom formatu treba biti i daš bilo kome u selu ko iole zna da radi u vektorskim programima i rešio si problem a to je mnogo mnogo manje od 1k eura. Jednostavna priča neko ti samo pretvori skicu u crtež.
Ako misliš da sediš uz nekog i da kombinuješ onda teško da si dizajnirao logo.

Ako imaš MS Office, Microsoft Publisher ima razne template za logo a mogu i da se skinu.

@Marko83
... Ja imam sve u glavi, samo nemam gde da primenim to, odradio sam u paintu ...
Uspeo sam nekako da napravim to sto sam hteo, ali je problem kad skinem sliku u svg formatu, na racunaru mi je ta slika povezana sa microsoft edge... nemam tu sliku bez interneta npr. da mogu da je upotrebim kao vodeni zig na slici nekoj npr, da li ima resenje za to? I jos jedna stvar, ne znam kako da napravim luk, koji god alat sam pokusao nema da mi odradi luk oko loga, ima ona opcija krug, ali to mi ne treba, treba mi prazan luk okolo, da li to ima? I jos jedno samo,...
Okači ovde to što si uradio u paintu i drugim programima, možda ti ljudi daju bolje smernice kako najlakše da postigneš to što želiš. Ovako samo lutamo po mraku.

Ja se izvinjavam, ako bi neko zeleo da pomogne imam samo jedno pitanje i vise necu pisati na ovu temu. Sve sam zavrsio samo imam jedan problem na Inkscape.
Gledao sam tutorijale i sve je lepo objasnjeno sem jedne stvari a to je gumica i brisanje odredjenih objekata tj da ih napravim prozirnim. Ne mislim da izbrisem ceo objekat na delete, nego npr delic objekta gde zelim da bude prazan prostor. To znam da moze pomocu gumice, ali kada uzmem gumicu nema opcije da oznacim sta zelim da se obrise gumicom, npr. da oznacim linije, krug i slicno, vec se moze samo rucno obrisati tom gumicom i to onda znate kako izgleda neuredno kad rucno brisem. Sigurno da postoji opcija ali ja ne mogu da pronadjem, a gledao sam sve tutorijale i da grupisem objekte i spojim itd. Na fotoshopu ima opcija da selektujem objekat, uzmem gumicu i obrisem u sklopu tog objekta, ali ovde ne vidim da to moze, a kada prebacim takvu sliku iz Inkscape u fotoshop da to uradim, onda mi se izgubi kvalitet i nema vise idealno ravno ivice kao na Inscpapeu.

Znaci zelim da odredjene objekte sa logoa napravim prozirnim, zelim da ostane oblik, ali da bude proziran, a ne u boji i da kada stavim takav logo kao vodeni zig na neku sliku, da na tim objektima koji su prozirni bude pozadina same slike na koju sam zalepio taj logo. Nadam se da sam dobro objasnio.
Hvala unapred, ako neko zna mozete mi napisati i u privatnu poruku da se ne zatrpava tema.

Mozda je bitno da naglasim da sam napravio prvo veci objekat pa preko njega drugi manji objekat u drugoj boji da bi se razlikovao i da po nacrtu tog manjeg objekta zelim da uklonim i prvi i drugi sloj kako bi taj deo bio proziran, znaci nije klascino uklnjanje pozadine vec uklanjanje obejkta u sklopu drugog objekta. Sta god sam pokusao nije bilo valjano. Izvinite ako sam dosadan.

Preko objekta kome hoces da uklonis deo, postavis objekat koji je oblika te "rupe", pa onda iz menija "path" odaberes "difference" (selektujes oba objekta).
Ako sam dobro razumeo, to je ono sto ti treba.

Poslednja izmena:
Nije baš tako jednostavno. Proziran mora da bude inicijalni dokument, odnosno podloga, pa onda da se nanose objekti. Da iseče viškove, oblikuje, pa tek onda ....
Verovatno može na još neke načine i kombinacije.
Trebaće mu malo više da uđe u štos, što kompleksniju sliku hoće da napravi više će da se muči :D

Poslednja izmena:
Hvala vam, uspeo sam. Nesto sam radio pogresno iako sam sve te opcije prosao 100 puta izgleda da nisam selektovao kako treba uvek mi se sve zajedno grupisalo i zato mi je uvek odlazilo ono sto ne treba sada sam skontao kako i sve radi kako treba. Hvala jos jednom svima puno.

Interesanto je da niko ne piše o A.I. Recimo ChatGPT može da napravi logo, a onda on kasnije da se konvertuje u željene formate.

Vrh Dno