Šta je novo?

Grejanje na gas

E, tu se sada postavlja pitanje šta je isplativije, da bude niža polazna temperatura, a da greje duže ili da bude veća polazna temperatura, a da greje kraće?

Ne samo sta je isplativije nego sta je i za kotao bolje, odnosno gore. Bolje je da juri temp termostata nego polaznog voda, kad juri temp polaznog voda gasi plamen vrti pumpu pa ponovo pali plamen i tako u krug.

E, tu se sada postavlja pitanje šta je isplativije, da bude niža polazna temperatura, a da greje duže ili da bude veća polazna temperatura, a da greje kraće?

Objekat ima svoje toplotne gubitke i da bi držao neku sobnu temperaturu, potrebno je utrošiti određenu količinu energije.
Razlika izmedju ta dva gore je pre svega u subjektivnom osećaju u prostoru, jer niza polazna temperatura, koja može da održava temperaturu prostora će rezultirati manjim temperaturnim oscilacijama u toku dana.

Viša polazna temperatura će brže zagrejati grejna tela, ona će prenti svoju toplotu u prostor, ali ako nije potrebno toliko toplote, koliko su akumilirala, radijatori to ne znaju da zadrže (kotao je već isključen), pa će nastaviti da zagrevaju prostor. Zatim temperatura postepeno pada, pa kada padne na određeni nivo, kotao se uključi.
Ako staviš neki data logger i pogledaš prvu i drugu krivu zabeleženih temperatura, ona sa nižom polaznom temp će biti ravinija, a ova druga će imati više oscilacija.

Što se cene tiče, ako i niza i viša temp mogu da dostugnu potrebnu temperaturu prostora, onako, grubo, rekao bih da će niža polazna temp rezultirati manjim troškom, ali za to nemam neki jak argument, osim da je kotlu za svaki sledeći stepen polaznog voda potrebno sve više energije.

Pametna pumpa ostavljena da radi non-stop i termo glave koje se našteluju "na uvo" da radna tačka bude tik iznad temp podešene na sobnom termostatu. I kad termostat isključi na +0.1 ili +0.2, i termoglave zatvore, pa radijator ne može da pregreje prostor. Kako temp padne na termostatom određenu vrednost, termoglave otvaraju i pumpa cirkuliše toplu vodu, iako kotao čeka, jer se pali tek na -0.1 ili -0.2 od zadate sobnim termostatom. Tako da i kad se upali kotao, radijatori su i dalje topli. Još kad se potrefi pravi nagib i ofset krive grejanja, uz minimalnu polaznu temp vode iz kotla koja zadovoljava potrebe grejanja, eto stalno toplih radijatora.
Ovo sa zeljom da radijatori budu topli i pipanjem se stalno povlaci po forumu bez obzira na tip grejanja.

• - Ako radijatori moraju kosntantno da budu topli, to znaci da je vas stan hladan!

• - Ako je radijator hladan to znaci da je vas stan topao a temperatura lako dostignuta!

sto je napolju hladnije radijator ce biti duze topao jer ce biti potrebno vise energije da predaje prostoru koji greje
to ce naravno uticati i na potrosnju energenata koji trosite.

Poenta je da temperatura radijatora nije bitna, vec temperatura prostorije.
Ovo jednostavno NIJE tačno. Pri istoj sobnoj temperaturi, mnogo je lepše i subjektivno toplije kada je radijator topao, jer zrači toplotu. Ako se grejanje podesi da su radijatori stalno topli tada je najugodnije. U suprotnom je subjektivno hladnije ako se i radijator ohladi, bez obzira na temp vazduha. Poenta je da temperatura radinatora bude tek dovoljna da se održi sobna temperatura u prostoriji koju radijator greje. Temp vazduha je relevantna samo kod grejanja klimom.

Poslednja izmena:
Niza polazna temperatura zahteva manje utrosene energije.

niza ili vise polazna temperatura najvise zavisi od vrste grenih tela, da li su to radijatori ili recimo podno grejanje.

Ne samo sta je isplativije nego sta je i za kotao bolje, odnosno gore. Bolje je da juri temp termostata nego polaznog voda, kad juri temp polaznog voda gasi plamen vrti pumpu pa ponovo pali plamen i tako u krug.
Za kotao jeste verovatno najbolje da se nikada ne gasi, ali nisam siguran da je to najbolje za tvoj dzep.
kako ces kontrolisati temperaturu prostora ako samo juris temperaturu polaznog voda, to je prilicno gruba regulacija temperature i kada se napolju promeni temperatura moras opet podesavati temperaturu polaznog voda.

Evo ovih dana je nocu oko 0-1 stepen a sutra ce biti 10 stepeni, ako ne promenis temperaturu polaznog voda bice ti pretoplo.

usteda je najveca kada kotao ne radi, tj radi sto manje.

Kratkoročno verovatno nista ali na period od 10 godina?
Siguran sam da ce potroseni energent da kosta vise od celog kotla na period od 10 godina.

Temperaturu prostora reguliše pametni termostat. Kotao se vodi spoljašnjom temperaturom, a pametni termostat vozi ofset u + ili - u odnosu na razliku zadate i postignute temp. Pa ako imamo period insolacije, spoljašnja kriva se spusti za koji stepen pa samim time i temperatura polaza

Ovo jednostavno NIJE tačno. Pri istoj sobnoj temperaturi, mnogo je lepše i subjektivno toplije kada je radijator topao, jer zrači toplotu. Ako se grejanje podesi da su radijatori stalno topli tada je najugodnije. U suprotnom je subjektivno hladnije ako se i radijator ohladi, bez obzira na temp vazduha. Poenta je da temperatura radinatora bude tek dovoljna da se održi sobna temperatura u prostoriji koju radijator greje. Temp vazduha je relevantna samo kod grejanja klimom.
to je ipak tvoj subjektivni osecaj sta je tebi lepse.
Ne znam sto bi pipao radijator, a i nemaju svi sta da pipaju ;)

Temperatura prostorije je jedina relevantna i merodavna

Ja ga ne pipkam, jednu kuću grejem na klime, drugu na podno. Ovo sa gasnim kotlom je iz iskustva sa matorcima u njihovoj kući. Ćale bi podesio kotao na 60°C (kad bi znao kako) samomda su radijatori vrući. U kući 25°C ja ne mogu da dišem, a matorci u debelim džemperima. I kako sam podesio da histerezis temp radijatora bude što manji, onu su postali zadovoljni. Onda je ćale provalio kako se menja ofset, pa sa -5 krknuo na +5, i eto radijatori topliji i on srećniji, pa se ubrzo smorio jer je radijator prepucao temp u kući, i dok se vazduh u kući ohladio do -0.2 od zadate na sobnom termostati, radijatori su bili "hladni". Onda sam opet namestio kako treba da bude, i od tad ne diraju ništa ..

Zato i kazem da je to individualno, a ne nekakvo pravilo.

Sad sam se i ja setio situacije kod mene, posto u prizemlju imamo neki poslovni prostor
Obicno se odrzava da temperatura prostora bude oko 22.5-23 stepena
i dosao je neki novi momak i vidimo stalno drzi ukljucenu klimu, i kod nas prava misterija nastaje, da li se covek greje ili hladi?

i jedan dan sidjem da vidim, ako mu je pretoplo da smanjimo pola stepena, ako mu je hladno da pojacamo, a ono u prizemlju ima 25 stepeni

kaze taj novi momak radijatori su hladni a sedi unutra na kratke rukave i upalio klimu.

On `ladno ubedjen da ga klima greje 😂

Podno i radijatorsko grejanje su dva sveta. Koristimo i jedno i drugo. Kod radijatorskog, gde imate prostoriju dimenzija 4*6m, a radijator je na zidu od 4m ,onaj što sedi na 6m se smrzo od zračenja. Kod podnog, bilo gde u prostoriji je isto, osim pored prozora. Jedina bitna temp, je ona koju mere kontrolne jedinice. Bilo bi lepo kad bi neko i napisao koliko je m3 gasa trošio za prethodni mesec, čisto da može da se poredi i kvalitet. Nemojmo samo opet o RHMZ-u. Ja sam mraz u novembru na kolima u 05.30h video samo 2 dana, jedva. Parkirani su na otvorenom stalno. A panelni i alu radijatori drže temp koliko i klima,malo više. Zbog toga brže i greju.

Da li to znači da treba ići na minimalnu temperaturu koja može da zagreje prostor ili ipak nešto malo više od minimuma?

Ja sam spustio polaz na 40 pa cu da vidim koju će maksimalnu temperaturu pokazati termostat tj koju ce dostići temp prostora kada napolju bude oko 0.nek se pali gasi plamen briga me. Pri današnjoj spoljnoj uspe da dostigne 23.5 s termostata i ugasi kotao

Da li to znači da treba ići na minimalnu temperaturu koja može da zagreje prostor ili ipak nešto malo više od minimuma?
Naravno da zagreje lepo prostor. Najbolje je sa spoljnim senzorom, ali treba se igrati sa podesavanjem krive.

Najbolje je na minimlanu temp dovoljnu da održava temperaturu u prostoru. E sad, ako npr duva jak vetar, a stolarija lošija, mora veća temp polaza. Ako kotao ne ume da ofsetuje polaznu krivu temp kreiranu po spoljašnjoj temperaturi, onda može i ručno da se podigne temp polaza za par stepeni. Tj samo se unese offset.

Danas mi se javi jedan lik pametni majstor mu stavio vodu na 60 stepeni kondenzacioni kotao. Ja mu kažem spusti na 50,kuca bez izolacije 200 kv i kaze racun za novembar manji za 5000.

Ja sam u decembru trošio oko 5m3 po danu jer matematika kaže 5x30=150 ,nikako 7m3. Samo sam opisao kako je ekonomičnije koristiti sistem grejanja. Rečeno u par reči :jeftinije je održati temperaturu nego dozvoliti oscilacije temperature koje vas mogu puno koštati.
Sa temperaturom polazne vode probaj da regulišeš temp. u sobama.Batali termostat i subjektivni osećaj u kući će biti ugodniji. Kotlovi najnovije generacije isto to rade samo što imaju i spoljašnji senzor i kroz krivu regulišu kojom temperaturom polazne vode će raditi. Kako je toplije napolju ti smanjivaš temp kotla ,kada bude hladnije povećavaš. Bitno je da se radjatori nikada ne ohlade skroz.
Zdravo Ronhille. Procitao sam tvoje komentare i objasnjenja. Tehnickii deluje nerealno a u praksi citajuci tvoja iskustva realno. Uveo sam gas pre oko mesec i po dana i ne snalazim se najbolje. Kada mi termostat dostigne zadatu temperaturu i iskljuci kotao ne mogu da docekam da ga ponovo upali. Da sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.
Nego Ronhille pomagaj dok nisam presao na struju. Ovo je smesno ako tako svima funkvionise. Pozdrav

Da sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.
tako funkcionise svako grejanje. kada dostigne temperaturu termostat iskljuci
Ako kotao ne bi prestao da greje onda bi bila prebacena zadata temperatura, onda termostat ne bi imao svrhu.

nemoras prinositi termostat prozoru, dovoljno je da povecas temperaturu na njemu.

tako funkcionise svako grejanje. kada dostigne temperaturu termostat iskljuci
Ako kotao ne bi prestao da greje onda bi bila prebacena zadata temperatura, onda termostat ne bi imao svrhu.

nemoras prinositi termostat prozoru, dovoljno je da povecas temperaturu na njemu.
Slazem se. Mogu podesiti i na 30 c, ali je onda pakao. Zanima ma me ova Ronhilova taktika , tako nema tih neprijatnih oscilacija trmperature pri pali-gasi
Slazem se. Mogu podesiti i na 30 c, ali je onda pakao. Zanima ma me ova Ronhilova taktika , tako nema tih neprijatnih oscilacija trmperature pri pali-gasi
Kod Ronhila kotao radi stalno. Ako sam dobro skontao

Odlično pitanje, to sam propustio da napišem. Stari kotao je imao podešavanje, ali ne i prikaz trenutne temperature, tako da ne mogu da poredim, jer starije bio na, ako se dobro sećam, 48-49, a novi je podešen na 41, ali skoro uvek radi na 44-45, jer ne može da održava niže od toga. Ako stavim 45, zakuca 45.0 i toliko drži. Ako stavim 46, zakuca i drži.
Zdravo. Pa sta je poenta drzati na tih 41 ili staviti odmah na 45? Mislim sta se tice potrosnje.
Koja ti je T na kotlu?
Koga pitas?

Poslednja izmena:
Zamolio bih nekog iskusnijeg u ovoj temi da mi kaze sta bi postigao kada bih iskljucuo sobni termostat i preko kotla sa niskom tem. regulisao istu? Naravno nocu spustao vise. Da li je temperatura zadata na kotlu stvarna ili varira? To mi je bitno

Čitam te vaše muke sa grejanjem i nikako da shvatim da li ja to baš imam sreće ili vi radite nešto pogrešno.
Osim što mi grejanje prilično isušuje vazduh, sve ostalo je savršeno tj baš kako želim da bude.

Prošle sedmice je kuća bila prazna 4 dana i stavio sam temp na 19C (za 84h je za održavanje te temp potrošio malo ispod 20m3 gasa, a za sličnu spoljnu temp, za održavanje 23C, malo manje potroši za 24h). U povratku sa puta zaboravim da pojačam grejanje na vreme, već svega nekoliko sati od povratka. Kuća se ugrejala da u objektu nije neprijatno, ali podovi i zidovi su se ohladili do mere da nije bilo prijatno hodati bez papuča. Bilo je potrebno oko 2 dana da se sve ugreje na redovno stanje, kako je inače.

Pa je kuća opet ostala prazna na 3-4 dana i manje više se sve ponovilo (i da sam zaboravio da uključim na vreme i da su se podovi ohladili), samo što sam sada po povratku digao polazni vod na 50C i tako ostavio. Podovi i zidovi su se ugrejali za manje od 24h. Vratio na 48C. Za ovaj drugi ciklus nisam zabeležio potrošnju.

Spavaće sobe drže nižu temperaturu pomoću termo glava, pa noću nemam potrebe za većim smanjivanjem. Dan i noć/ili kada je kuća prazna se na termostat razlikuju za 0.7C.

Ako nekim danima u kući ceo dan ima nekoga, pa je podešena ista temp ceo dan, na nezavisnom termostatu, kriva temperature ima oscilacije +/- 0.1C ili čak pola od toga. Što bi reklo da termostat savršeno isključuje i uključuje kotao.

Čitam te vaše muke sa grejanjem i nikako da shvatim da li ja to baš imam sreće ili vi radite nešto pogrešno.
Osim što mi grejanje prilično isušuje vazduh, sve ostalo je savršeno tj baš kako želim da bude.

Prošle sedmice je kuća bila prazna 4 dana i stavio sam temp na 19C (za 84h je za održavanje te temp potrošio malo ispod 20m3 gasa, a za sličnu spoljnu temp, za održavanje 23C, malo manje potroši za 24h). U povratku sa puta zaboravim da pojačam grejanje na vreme, već svega nekoliko sati od povratka. Kuća se ugrejala da u objektu nije neprijatno, ali podovi i zidovi su se ohladili do mere da nije bilo prijatno hodati bez papuča. Bilo je potrebno oko 2 dana da se sve ugreje na redovno stanje, kako je inače.

Pa je kuća opet ostala prazna na 3-4 dana i manje više se sve ponovilo (i da sam zaboravio da uključim na vreme i da su se podovi ohladili), samo što sam sada po povratku digao polazni vod na 50C i tako ostavio. Podovi i zidovi su se ugrejali za manje od 24h. Vratio na 48C. Za ovaj drugi ciklus nisam zabeležio potrošnju.

Spavaće sobe drže nižu temperaturu pomoću termo glava, pa noću nemam potrebe za većim smanjivanjem. Dan i noć/ili kada je kuća prazna se na termostat razlikuju za 0.7C.

Ako nekim danima u kući ceo dan ima nekoga, pa je podešena ista temp ceo dan, na nezavisnom termostatu, kriva temperature ima oscilacije +/- 0.1C ili čak pola od toga. Što bi reklo da termostat savršeno isključuje i uključuje kotao.
Vidim da se razumete u temu. Koje je vase misljenje o radu kotla , mehanicki, bez termostata. Poenta je da hocu da izbegnem oscilacije u temperaturi, da ne moram da cekam da se radijatori ohlade , dok termostat posalje signal kotlu. A to sve traje i traje

Vidim da se razumete u temu. Koje je vase misljenje o radu kotla , mehanicki, bez termostata. Poenta je da hocu da izbegnem oscilacije u temperaturi, da ne moram da cekam da se radijatori ohlade , dok termostat posalje signal kotlu. A to sve traje i traje
Bez termostata ne mozes izbeci oscilacije u temperaturi, jer ako postavis temperaturu polaznog voda na, recimo 50C, ista ce temperatura u radijatorima biti i na spoljnoj temperaturi od 0C i 15C, gde se moze desiti ako je preniska temperatura polaznog voda da ti bude hladno u prostoriji, ili ako je previsoka temperatura da ti bude pretoplo.

Ja sam taj problem resio uz spoljni senzor, gde se podesava kriva (u zavisnosti od spoljne temperature, i zadate temperature prostora, kotao sam povecava/smanjuje temperaturu polaznog voda). Uz malo testiranja, pronasao sam idealnu krivu za moju kucu, gde nema pregrevanja prostora, a radijatori su uvek topli, tj termostat uvek drzi blizu zadate temperature i ne iskljucuje kotao.

@Leso Kolika je kvadratura kuce i kakva je izolacija? Nesto mi se cini kao da je tvoj objekat dosta mali i solidno ususkan pa ga gasni kotao ugreje s po gasa sto bi se reklo... i onda nema sta drugo nego da ga termostat ugasi na neko vreme... Ocigledno uspes lepo da se ugrejes i sa tom polaznom vodom od 40ak stepeni , sto nebi probao da spustis jos malo polaznu temperaturu? Recimo na 37-38c pa da vidis kako ce se ponasati? Trebalo bi malo da se produzi to neko vreme zagrevanja i dostizanja zadate temp. na termostatu...

Vrh Dno