E, tu se sada postavlja pitanje šta je isplativije, da bude niža polazna temperatura, a da greje duže ili da bude veća polazna temperatura, a da greje kraće?
Ovo jednostavno NIJE tačno. Pri istoj sobnoj temperaturi, mnogo je lepše i subjektivno toplije kada je radijator topao, jer zrači toplotu. Ako se grejanje podesi da su radijatori stalno topli tada je najugodnije. U suprotnom je subjektivno hladnije ako se i radijator ohladi, bez obzira na temp vazduha. Poenta je da temperatura radinatora bude tek dovoljna da se održi sobna temperatura u prostoriji koju radijator greje. Temp vazduha je relevantna samo kod grejanja klimom.Ovo sa zeljom da radijatori budu topli i pipanjem se stalno povlaci po forumu bez obzira na tip grejanja.
- - Ako radijatori moraju kosntantno da budu topli, to znaci da je vas stan hladan!
- - Ako je radijator hladan to znaci da je vas stan topao a temperatura lako dostignuta!
sto je napolju hladnije radijator ce biti duze topao jer ce biti potrebno vise energije da predaje prostoru koji greje
to ce naravno uticati i na potrosnju energenata koji trosite.
Poenta je da temperatura radijatora nije bitna, vec temperatura prostorije.
Niza polazna temperatura zahteva manje utrosene energije.E, tu se sada postavlja pitanje šta je isplativije, da bude niža polazna temperatura, a da greje duže ili da bude veća polazna temperatura, a da greje kraće?
Za kotao jeste verovatno najbolje da se nikada ne gasi, ali nisam siguran da je to najbolje za tvoj dzep.Ne samo sta je isplativije nego sta je i za kotao bolje, odnosno gore. Bolje je da juri temp termostata nego polaznog voda, kad juri temp polaznog voda gasi plamen vrti pumpu pa ponovo pali plamen i tako u krug.
Siguran sam da ce potroseni energent da kosta vise od celog kotla na period od 10 godina.Kratkoročno verovatno nista ali na period od 10 godina?
to je ipak tvoj subjektivni osecaj sta je tebi lepse.Ovo jednostavno NIJE tačno. Pri istoj sobnoj temperaturi, mnogo je lepše i subjektivno toplije kada je radijator topao, jer zrači toplotu. Ako se grejanje podesi da su radijatori stalno topli tada je najugodnije. U suprotnom je subjektivno hladnije ako se i radijator ohladi, bez obzira na temp vazduha. Poenta je da temperatura radinatora bude tek dovoljna da se održi sobna temperatura u prostoriji koju radijator greje. Temp vazduha je relevantna samo kod grejanja klimom.
Prva opcija.E, tu se sada postavlja pitanje šta je isplativije, da bude niža polazna temperatura, a da greje duže ili da bude veća polazna temperatura, a da greje kraće?
Naravno da zagreje lepo prostor. Najbolje je sa spoljnim senzorom, ali treba se igrati sa podesavanjem krive.Da li to znači da treba ići na minimalnu temperaturu koja može da zagreje prostor ili ipak nešto malo više od minimuma?
Ja sam u decembru trošio oko 5m3 po danu jer matematika kaže 5x30=150 ,nikako 7m3. Samo sam opisao kako je ekonomičnije koristiti sistem grejanja. Rečeno u par reči :jeftinije je održati temperaturu nego dozvoliti oscilacije temperature koje vas mogu puno koštati.
Zdravo Ronhille. Procitao sam tvoje komentare i objasnjenja. Tehnickii deluje nerealno a u praksi citajuci tvoja iskustva realno. Uveo sam gas pre oko mesec i po dana i ne snalazim se najbolje. Kada mi termostat dostigne zadatu temperaturu i iskljuci kotao ne mogu da docekam da ga ponovo upali. Da sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.Sa temperaturom polazne vode probaj da regulišeš temp. u sobama.Batali termostat i subjektivni osećaj u kući će biti ugodniji. Kotlovi najnovije generacije isto to rade samo što imaju i spoljašnji senzor i kroz krivu regulišu kojom temperaturom polazne vode će raditi. Kako je toplije napolju ti smanjivaš temp kotla ,kada bude hladnije povećavaš. Bitno je da se radjatori nikada ne ohlade skroz.
tako funkcionise svako grejanje. kada dostigne temperaturu termostat iskljuciDa sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.
Slazem se. Mogu podesiti i na 30 c, ali je onda pakao. Zanima ma me ova Ronhilova taktika , tako nema tih neprijatnih oscilacija trmperature pri pali-gasitako funkcionise svako grejanje. kada dostigne temperaturu termostat iskljuci
Ako kotao ne bi prestao da greje onda bi bila prebacena zadata temperatura, onda termostat ne bi imao svrhu.
nemoras prinositi termostat prozoru, dovoljno je da povecas temperaturu na njemu.
Kod Ronhila kotao radi stalno. Ako sam dobro skontaoSlazem se. Mogu podesiti i na 30 c, ali je onda pakao. Zanima ma me ova Ronhilova taktika , tako nema tih neprijatnih oscilacija trmperature pri pali-gasi
Zdravo. Pa sta je poenta drzati na tih 41 ili staviti odmah na 45? Mislim sta se tice potrosnje.Odlično pitanje, to sam propustio da napišem. Stari kotao je imao podešavanje, ali ne i prikaz trenutne temperature, tako da ne mogu da poredim, jer starije bio na, ako se dobro sećam, 48-49, a novi je podešen na 41, ali skoro uvek radi na 44-45, jer ne može da održava niže od toga. Ako stavim 45, zakuca 45.0 i toliko drži. Ako stavim 46, zakuca i drži.
Koga pitas?Koja ti je T na kotlu?
Polaznu temperaturu sam stavio na 40, ali kotao varira od 39 do 45. Sta to znaci?Zdravo. Pa sta je poenta drzati na tih 41 ili staviti odmah na 45? Mislim sta se tice potrosnje.
Koga pitas?
naravno da je pakao...Slazem se. Mogu podesiti i na 30 c, ali je onda pakao.
Vidim da se razumete u temu. Koje je vase misljenje o radu kotla , mehanicki, bez termostata. Poenta je da hocu da izbegnem oscilacije u temperaturi, da ne moram da cekam da se radijatori ohlade , dok termostat posalje signal kotlu. A to sve traje i trajeČitam te vaše muke sa grejanjem i nikako da shvatim da li ja to baš imam sreće ili vi radite nešto pogrešno.
Osim što mi grejanje prilično isušuje vazduh, sve ostalo je savršeno tj baš kako želim da bude.
Prošle sedmice je kuća bila prazna 4 dana i stavio sam temp na 19C (za 84h je za održavanje te temp potrošio malo ispod 20m3 gasa, a za sličnu spoljnu temp, za održavanje 23C, malo manje potroši za 24h). U povratku sa puta zaboravim da pojačam grejanje na vreme, već svega nekoliko sati od povratka. Kuća se ugrejala da u objektu nije neprijatno, ali podovi i zidovi su se ohladili do mere da nije bilo prijatno hodati bez papuča. Bilo je potrebno oko 2 dana da se sve ugreje na redovno stanje, kako je inače.
Pa je kuća opet ostala prazna na 3-4 dana i manje više se sve ponovilo (i da sam zaboravio da uključim na vreme i da su se podovi ohladili), samo što sam sada po povratku digao polazni vod na 50C i tako ostavio. Podovi i zidovi su se ugrejali za manje od 24h. Vratio na 48C. Za ovaj drugi ciklus nisam zabeležio potrošnju.
Spavaće sobe drže nižu temperaturu pomoću termo glava, pa noću nemam potrebe za većim smanjivanjem. Dan i noć/ili kada je kuća prazna se na termostat razlikuju za 0.7C.
Ako nekim danima u kući ceo dan ima nekoga, pa je podešena ista temp ceo dan, na nezavisnom termostatu, kriva temperature ima oscilacije +/- 0.1C ili čak pola od toga. Što bi reklo da termostat savršeno isključuje i uključuje kotao.
Bez termostata ne mozes izbeci oscilacije u temperaturi, jer ako postavis temperaturu polaznog voda na, recimo 50C, ista ce temperatura u radijatorima biti i na spoljnoj temperaturi od 0C i 15C, gde se moze desiti ako je preniska temperatura polaznog voda da ti bude hladno u prostoriji, ili ako je previsoka temperatura da ti bude pretoplo.Vidim da se razumete u temu. Koje je vase misljenje o radu kotla , mehanicki, bez termostata. Poenta je da hocu da izbegnem oscilacije u temperaturi, da ne moram da cekam da se radijatori ohlade , dok termostat posalje signal kotlu. A to sve traje i traje
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari