Šta je novo?

Intel ARC B-Series (Battlemage)

Prioritet za sve posiljke svega je Amerika sad. Sve firme se utrkuju da je napune svime za svaki slucaj ako Trump odvali svima tarife na sve.

Kad se vrate Kinezi sa odmora za Kinesku novu godinu tamo sredinom Februara, onda ce da krenu da dolaze komponente za ostatak planete, i znacemo da li je Intel odradio paper launch ili ne xD

Mozda bude i nesto pre toga u drugoj polovini Januara, jer sad ima dosta drugih Azijskih zemalja gde se prave i pakuje stvari, mada tesko za nas posto kod nas gomile preko Madjara ili direktno od kineskih izvoznika idu xD

Mislim, bice sigurno nesto malo, posto ima vec Asrock modela u Nemackoj da su se pojavili

Poslednja izmena:
Ono sto valja i mozda i moze ovde da ide toga nema...

Šta je pjesnik htio reći, pitanje je sad... 😂
Pa mislio sam na B580, dobra grafa sa potencijalom da ima i okej cenu u odnosu na konkurenciju nje nema. Kao da svi kupuju RTX 4090/80/70. Ljudima treba dobar GPU koji ce ih sluziti par godina za do 30k

kako znas da to nudi B580? pogotovo ovo za do 30k?

Izasle su recenzije i testoci, skroz okej performanse za 1080p i moguc 1440p gaming uz upscale

Izasle su recenzije i testoci, skroz okej performanse za 1080p i moguc 1440p gaming uz upscale
Pa mislio sam na B580, dobra grafa sa potencijalom da ima i okej cenu u odnosu na konkurenciju nje nema. Kao da svi kupuju RTX 4090/80/70. Ljudima treba dobar GPU koji ce ih sluziti par godina za do 30k
Za Srbiju sigurno nije, jer je unistavaju polovne sa garancijom, (6700, 6700 XT, 6750 XT, 6600, 6600 XT, 6650 XT)

Dokle god Imamo mi kupci u Srbiji jos viska kartica od kopanja (i domaceg i stranog xD), nece B580 postati stvarni best-buy. Intel mozda jeste odradio istrazivanje polovnih velikih trzista, da vidi kakvo je stanje "mining glut-a"m ali sumnjam da je odradio za nase xD

Nisam pratio odavno pa ne znam, da li se jos uvek redovno pojavljuju polovne sa garancijom sa normalnom cenom, ili smo iscrpili izvor, i sad stvarno "ima smisla" gledati Intel ARC B580 i sta god budu odgovori konkurencije

Ne kazem da nema kupaca sto gledaju novo da uzmu, i sto bi rado presli na Intel, nego realno gro populacije sta je pikiralo, ili sto su im prijatelji, rodjaci, poznanici predlozili

Poslednja izmena:
Od navedenih kartica, nisam prooveravao nego ono sto sam video pre par dana, u sirovoj snazi je jaca 6700xt za neka 2%, na game testovima negde bolja, negde ista, negde malo losija od 6700xt/6750xt, 6600 seriju jede, bolja je i od 7600 i od rtx 4060 a plus ima i vise VRAM. Cena sad kad sam gledao najjeftinije 6700xt na KP, ASROCK model 215 evra sto je 25000 dinara, stara 2godine bez garancije.
Znaci, kad bi stvarno kod nas bila za 30-35 hiljada dinara nova. Isplati se, pre svega bolja tehnologija upscale, raytracing daleko bolji od 6000 serije AMD a i od 7000 serije. Jedino drajveri ne znam kakvi su, kako pokrece starije DX9, DX10 naslove.
Za razliku od smaraca NVIDIA i AMD, INTEL skroz dobar proizvod izbacio

Jedino sacekati AMD 8000 seriju grafickih karti, NVIDIA je vec imala leak da ce RTX 5060 imati 8GB VRAM.... tako da njih vise i ne racunam... Kad bi AMD izbacio RX 8600 sa 12GB VRAM-a i FSR4 tehnologijom baziranom na AI upscale kao NVIDIA i INTEL i za neki normalan novac, onda bih isao na njih.
Za Srbiju sigurno nije, jer je unistavaju polovne sa garancijom, (6700, 6700 XT, 6750 XT, 6600, 6600 XT, 6650 XT)

Dokle god Imamo mi kupci u Srbiji jos viska kartica od kopanja (i domaceg i stranog xD), nece B580 postati stvarni best-buy. Intel mozda jeste odradio istrazivanje polovnih velikih trzista, da vidi kakvo je stanje "mining glut-a"m ali sumnjam da je odradio za nase xD

Nisam pratio odavno pa ne znam, da li se jos uvek redovno pojavljuju polovne sa garancijom sa normalnom cenom, ili smo iscrpili izvor, i sad stvarno "ima smisla" gledati Intel ARC B580 i sta god budu odgovori konkurencije

Ne kazem da nema kupaca sto gledaju novo da uzmu, i sto bi rado presli na Intel, nego realno gro populacije sta je pikiralo, ili sto su im prijatelji, rodjaci, poznanici predlozili

B580 ima sad i na KP za 390e.
Kakva nebuloza.

Ni na amazonu nije mnogo jeftinije:

1734555095965.png

Od navedenih kartica, nisam prooveravao nego ono sto sam video pre par dana, u sirovoj snazi je jaca 6700xt za neka 2%, na game testovima negde bolja, negde ista, negde malo losija od 6700xt/6750xt, 6600 seriju jede, bolja je i od 7600 i od rtx 4060 a plus ima i vise VRAM. Cena sad kad sam gledao najjeftinije 6700xt na KP, ASROCK model 215 evra sto je 25000 dinara, stara 2godine bez garancije.
Znaci, kad bi stvarno kod nas bila za 30-35 hiljada dinara nova. Isplati se, pre svega bolja tehnologija upscale, raytracing daleko bolji od 6000 serije AMD a i od 7000 serije. Jedino drajveri ne znam kakvi su, kako pokrece starije DX9, DX10 naslove.
Za razliku od smaraca NVIDIA i AMD, INTEL skroz dobar proizvod izbacio

Jedino sacekati AMD 8000 seriju grafickih karti, NVIDIA je vec imala leak da ce RTX 5060 imati 8GB VRAM.... tako da njih vise i ne racunam... Kad bi AMD izbacio RX 8600 sa 12GB VRAM-a i FSR4 tehnologijom baziranom na AI upscale kao NVIDIA i INTEL i za neki normalan novac, onda bih isao na njih.
Bice verovatno oko 40k u srbiji, za nesto preko 50k ima rx 7700xt, za 30k ima rx 6700 10gb, pa sta kome treba po budzetu

ima neki mucenik na kp trazi 400e...

Caseking.

1734607759958.png

Vidim da sam ja našao sledeću grafičku karticu. Samo me zanima, koju tehnologiju koristi za upscalling i da li uopšte je to moguće?
Pitam jer bih se povremeno igrao na 4k monitoru (60hz).

XESS 2.

Ima drajveri da se peglaju još dugo. B580 u Linux-u me samo da je sporiji od oba rivala iz konkurentskih tabora, već je sporiji i od A770. Ova kartica za oko 250 evra bi meni odlično završavala posao, ali šteta što su drajveri bulja. Ajde neka slaba nada da bi ovo mogli da doteraju do vremena kad cena padne na preporučeni nivo, da bih mogao da je uzmem u obzir pri kupovini.

Sta sve rade samo za gledanost...pise 10th gen minimum za kartu, kad mu pisu u komentarima on odgovara "it's broken even with rebar enabled" 🤦‍♂️
Da je bar koristio 9700k ili 9900k pa nekako, nije 9600k za novije naslove.
Dobro, stepen iskorištenja 3060 ili RX 6600 je daleko veći čak i na drastično starijim procesorima konkretno 2600k na jedno 4500 MHz uz 16 Gb brze DDR3 i dalje lepo tera 6600 bez ikakvih poteškoća (GPU utilizacija oko 99%, dakle CPU je ne guši), ima ljudi koji hoće neki takav sistem da unaprede i daju mu još koju godinu života. Sa B580 od toga nema ništa...

Dobro, stepen iskorištenja 3060 ili RX 6600 je daleko veći čak i na drastično starijim procesorima konkretno 2600k na jedno 4500 MHz uz 16 Gb brze DDR3 i dalje lepo tera 6600 bez ikakvih poteškoća (GPU utilizacija oko 99%, dakle CPU je ne guši), ima ljudi koji hoće neki takav sistem da unaprede i daju mu još koju godinu života. Sa B580 od toga nema ništa...
To sve zavisi od igre do igre, ja ne bi nista jace od 1660super sa tim procesorom.

Ma dobro sve je to tu negde 6600 se lagano nalazi nova, modernija značajno arhitektura, 8 Gb memorije, isl.

Slažem se da zavisi i od igre i od detalja i od rezolucije, ali je vrlo lako postići 99% upotrebe Gpu i sa tim Cpu, da ne pominjemo onda neke jače procesore kojima je to još lakše.

R5 2600 ima isti problem, verujem u izvesnoj meri i R5 3600, a to je vec znatno popularniji CPU.

Da, zvanicno Resizable Bar nije podrzan na seriji 2000, mada nakon update-a BIOS-a pise da je ON i da radi, ali pitanje je kako to tada zaista radi. U svakom slucaju nije mi jasno zasto je koristio R5 2600 umesto najpopularinjeg R5 3600 procesora.

Nazad
Vrh Dno