Šta je novo?

Grejanje na gas

Pozdrav,
Procitao sam vase komentare ali ja i dalje ne mogu da podesim da su radijatori konstantno topli da je privida temperatura u kuci normalna bez osecaja hladnoce.(odnosno radijator se ohladi)
Podesim daljinski termostat u sobi npr 22.5C , temperaturu na kotlu podesim na 35C, i kada temperatura u sobi padne ispod zadate na 22.3 kotao se ukljuci i temperatura na kotlu u nekom trenutku dodje i do 57C. Da dodam da je kotao Baxi imam ugradjen spoljni senzor. Ako moze neko da mi pomogne oko podesavanja. Hvala

Nemoj da pipas radijatore ako pratis temperaturu u sobi, meri se temperatura vazduha a ne vode

kako to podesis temepraturu na kotlu 35 a ona dodje do 57 nije mi jasno?

Pozovi proizvodjača pa pitaj koja je minimalna temperatura polazne vode za radijatorsko grejanje. Sa 35°C ne možeš da očekuješ vruć radijator, dok stigne do prvog radijatora nije više ni 35 a telesna temperatura čoveka je 37°C. Sa tom polaznom temperaturom možda pije vodu kod podnog ili zidnog grejanja.

Jedno pitanje urađena izolacija stiropor 8cm grejanje na gas pojavljuje se budj po sobama
Uzroci pojave buđi su kombinacija:

Niska temperatura vazduha+visoka relativna vlažnost istog+postojanje slabo izolovanih delova zida.

Pošto poslednje ne možeš popraviti, ostaje ti jedino da više zagreješ vazduh (samim tim i zidove) i da, obavezno, redovno i pravilno provetravaš prostoriju - što će reći, svaka 2-3-4 sata otvoriš sve prozore, eventualno vrata, na minut-dva ( kako bi se što više vazduha promenilo).

Cilj ti je da vazduh iz prostorije, što više i što brže, zameniš spoljnim.
Otvaranje prozora na "kant" nije svrsishodno, spora je razmena.

Ukratko - pojačano grejanje i češće provetravanje.

Uzroci pojavi budji su u najvecem broju slucajeva neravnomerno grejanje celog stana i susenje vesa u stanu, a najcesce su oba slucaja u pitanju!

uglavnom do nacina zivljenja je, a ne do stana.

Uglavnom mlade porodice imaju tih problema
Prvo pocne rosa po prozorima, a njih cak mrzi i da je obrisu jer nemaju vremena od bebe....

i ne kapiraju sta treba da rade, mala deca, puno vesa, kuvaju, hladno im, ne luftiraju jer `lade kucu, a beba mala... a opet hoce da ustede pa nece da greju neku sobu, kupatilo, hodnik pa zatvaraju vrata i slicno i stvara im se budj i onda krive vlagu, kucu, gazdu, boga i sta ti ja znam...

Poslednja izmena:
Kod mene ujutru bude u spavaćoj 70% vlage, ako ne spustim roletne skroz do dole dosta vlage bude po ivicama prozora. Cim ustanem širom otvorim oba krila prozora na 15min i padne na oko 50%.trenutno je 60% a niko nije boravio u njoj od jutros, temp na 22.3

Pozdrav,
Procitao sam vase komentare ali ja i dalje ne mogu da podesim da su radijatori konstantno topli da je privida temperatura u kuci normalna bez osecaja hladnoce.(odnosno radijator se ohladi)
Podesim daljinski termostat u sobi npr 22.5C , temperaturu na kotlu podesim na 35C, i kada temperatura u sobi padne ispod zadate na 22.3 kotao se ukljuci i temperatura na kotlu u nekom trenutku dodje i do 57C. Da dodam da je kotao Baxi imam ugradjen spoljni senzor. Ako moze neko da mi pomogne oko podesavanja. Hvala
Probaj da upravljas kotlom preko senzora spoljne temperature.
Ja takodje imam senzor spoljne temperature i unutrasnji termostat, i kotao sam cita spoljnu i unutrasnju temperaturu, pa na osnovu nje definise temperaturu polaznog voda.

Pozdrav,
Koliko radijatora imas, snaga kogla, obican, kondez.? 35 stepeni je za podno, kako ti kaze, kolega.

Koliko radijatora imas, snaga kogla, obican, kondez.? 35 stepeni je za podno, kako ti kaze, kolega.
Ima verovatno BAXI Luna Duo-tec kondenz. Problem je što se ovde savetovalo da se polazni stavi kao za podno i na radijatorskom, pa je stavio na 35C umesto 50C, koje je minimum za radijatorsko. Nego, kako ide sa potrošnjom gasa? Kod mene rekord. Godinama isti režim i uslovi samo što ovog novembra grejanje nije radilo od 08.00-12.00 svakog radnog dana. Potrošnja nikad veća, ili termostat napolju koji meri temp. godinama više ne radi? 300m3 sam potrošio, ipak nešto zavisi i od lokalnog distributera, a i glavnog.:mad:
Ili je to samo kod mene slučaj?

Kod mene racun za novembar 6180, ocitano 114 kubika greju se 2 prostorije ukupno oko 35kv plus hodnik jedan radijator, temp na 23.5 od 06-21h, 5 članova sanitatna voda. Dnevna potrosnja je sada 5kubika kada su ove temperature.
Polaz podignut na 45 kako ne bi gasio plamen kada povratnu prebaci za 5 stepeni.

Koliko mi se čini ovaj novembar je hladniji od prošlogodišnjeg. Jesi li gledao temperaturu prostora u 12 pre starta kotla? Za 4h se debelo ohladi prostor a i zidovi pa kad grune plamen gas poteče kao na bušotini. Probaj par dana vezano u periodu od 8 do 12 da održavaš temperaturu 2-4°C nižu od predvidjene pa uporedi potrošnju za isti broj dana kada je isključeno grejanje.

Za 4h se debelo ohladi prostor a i zidovi pa kad grune plamen gas poteče kao na bušotini.
Za tih 4h temp padne za 1C. Izolovano je ok. Gas je u pitanju. Pre 20-tak dana sam podigao temp za 1C na termostatu zbog nekog okupljanja u kući jedno poslepodne. Kad je spoljna bila u +-u. Trebalo mu je 1h30m da sa 22,5C digne na 23,5C! Temp polaza je na 55C! Radijatori mlaki, tako da sam mislio da kotao neradi. Otišao da proverim, gori na max! Dugo se grejem na gas i imam mnogo iskustva. To nije normalno. U poslednjih 10 godina nikad nisam imao potrošnju od 300m3 . Verovatno je ovaj najhladniji do sad.
@salevs
Ti si isto mnogo dobio za tu kvadraturu. Ja grejem 160m2. Od 06.30-23.00 - ona 4h.

@spaad
Kako mnogo, kad od 114 odbijem 40za sanitarnu i kuvanje ispada potrosnja za grejanje 74 kubika pa kako manje? A sam kazes da je novembar bio hladniji i jeste po meni.
Ja bi se vise brinuo kod tebe sto mu treba sat ipo da podigne 1 stepen a temp polaza 55. Kod mene na 45 polaza radijatori baš vruci jer kotao i kad radi na minimumu nagura polaz na 48-49.

Ljudi nemate iste kuće, izolaciju, kotlove...ne znam kako poredite

Tako je… vidim niko ne spominje ni visinu soba… tj kubikažu prostorije… i tu ima ogromnih razlika.

Ne poredim ja sa drugima,jer nema smisla kako kažete. Poredim sa svojim grejanjem od 2003godine do sad. Sa istom opremom i u istim uslovima izolacije i vremena korišćenja. Ali nekako su nas naučili da nam 1C razlike (po nekom njihovom prosečnom merenju) u sve hladnijim i hladnijim zimama od te 2003, treba od 50-100m3 svake godine više. ;)

Pozdrav, mislim da smo svi dobili veće račune za Novembar ove godine jer je 4 stepena u proseku bio hladniji nego prošle godine.
Videćemo kakav će Decembar biti do kraja, ali za sada deluje da će prosečno biti veoma sličan prošlogodišnjem.
Ja grejem 300 kvadrata i za Novembar sam dobio 40.000 din, što je nekih 20% više nego prošle godine.

Za tih 4h temp padne za 1C. Izolovano je ok. Gas je u pitanju. Pre 20-tak dana sam podigao temp za 1C na termostatu zbog nekog okupljanja u kući jedno poslepodne. Kad je spoljna bila u +-u. Trebalo mu je 1h30m da sa 22,5C digne na 23,5C! Temp polaza je na 55C! Radijatori mlaki, tako da sam mislio da kotao neradi. Otišao da proverim, gori na max! Dugo se grejem na gas i imam mnogo iskustva. To nije normalno. U poslednjih 10 godina nikad nisam imao potrošnju od 300m3 . Verovatno je ovaj najhladniji do sad.
@salevs
Ti si isto mnogo dobio za tu kvadraturu. Ja grejem 160m2. Od 06.30-23.00 - ona 4h.
Kad je polaz 55C na kotlu, a radijator je mlak, tu nesto nije ispravno, cirkulacija vode kroz sistem nije ispravna. Pa i da je u kuci bilo 5C, radijator mora biti vruc kad je polaz na kotlu 55C.

Pa to sam mu i ja napisao kod mene polaz 45 a radijatori topli a kod njega 55 i radijatori mlaki, nesto tu ne štima

Ludi, ja sam sam radio 2 puta za ovih 20 godina čišćenje tog kotla(ono što vam majstori uzimaju 20k dinara). Uradio sam mnogo ugradnji i instalacija takođe. Ne znam iz kog ste mesta, ali masa korisnika koje znam u mom mestu se žali na veliku potrošnju. Kod mene na računu stoji da je 30% veća u odnosu na prošli novembar. Kada gas nema kaloričnu vrednost nema šanse da zagreje. Samo vrti. Nikad vam se nije desilo da kad kuvate kafu na gasnom šporetu nekad imate crveno-žuti plamen? Tada vodi treba duplo vremena da provri u džezvi. Ali bukvalno duplo. E tako je radio plamenik u mom kotlu tad. A što se polaza tiče. Tad je stajao malo preko 40C i ako je bio postavljen na 55C.

Pa nisi jasno napisao, komentar je delovao kao da ti kotao isporucuje 55C polaz.

Posle duže pauze u radu kotla voda se ohladi i može da bude i ispod izmerene temperature u prostoru (razlika u visini termometra i radijatora). U zavisnosti od zapremine instalacije treba vremena nekome manje (za par radijatora), nekome više (za 8 i više radijatora) da se zagreje voda do zadate temperature sa jedne strane a sa druge strane treba i vremena sam radijator (metal) da se zagreje da bi isijavao.

Mene samo nervira sto ne mogu da namestim temp polaza tipa 40 stepeni da bude recimo 0.5 stepena manje od termostata ali da vozi kotao ceo dan da radijatori budu mlaki a unutra prijatno toplo. Ne on i kad radi na minimumu prebacuje temp polaza i onda gasi plamen i to baš iritira... Takav rad nisam očekivao iskreno

Evo drugačijeg poređenja, za novembar, identičan objekat, ali konvencionalni kotao star 13 godina zamenjen novim kondenzacionim.
Temperatura držana na istom nivou (termo glave nisu dirane, termostat jeste stavljen novi, ali podešena ista temp).
Jedina veća razlika je što se ovog novembra mnogo manje kuvalo nego prošle godine u istom mesecu.

Desetak procenata manja potrošnja ove godine, sa novim kotlom.

Evo drugačijeg poređenja, za novembar, identičan objekat, ali konvencionalni kotao star 13 godina zamenjen novim kondenzacionim.
Temperatura držana na istom nivou (termo glave nisu dirane, termostat jeste stavljen novi, ali podešena ista temp).
Jedina veća razlika je što se ovog novembra mnogo manje kuvalo nego prošle godine u istom mesecu.

Desetak procenata manja potrošnja ove godine, sa novim kotlom.
Kolika je polazna temperatura vode? Ista kao na starom kotlu ili promenjena?

Odlično pitanje, to sam propustio da napišem. Stari kotao je imao podešavanje, ali ne i prikaz trenutne temperature, tako da ne mogu da poredim, jer starije bio na, ako se dobro sećam, 48-49, a novi je podešen na 41, ali skoro uvek radi na 44-45, jer ne može da održava niže od toga. Ako stavim 45, zakuca 45.0 i toliko drži. Ako stavim 46, zakuca i drži.

Mene samo nervira sto ne mogu da namestim temp polaza tipa 40 stepeni da bude recimo 0.5 stepena manje od termostata ali da vozi kotao ceo dan da radijatori budu mlaki a unutra prijatno toplo. Ne on i kad radi na minimumu prebacuje temp polaza i onda gasi plamen i to baš iritira... Takav rad nisam očekivao iskreno
Ovo sa zeljom da radijatori budu topli i pipanjem se stalno povlaci po forumu bez obzira na tip grejanja.

• - Ako radijatori moraju kosntantno da budu topli, to znaci da je vas stan hladan!

• - Ako je radijator hladan to znaci da je vas stan topao a temperatura lako dostignuta!

sto je napolju hladnije radijator ce biti duze topao jer ce biti potrebno vise energije da predaje prostoru koji greje
to ce naravno uticati i na potrosnju energenata koji trosite.

Poenta je da temperatura radijatora nije bitna, vec temperatura prostorije.

Vrh Dno