Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Vec sam ranije pitao, al ne dobih odgovor, ima li carina pravo da otvori pakovanje? Par puta sam dobijao robu kojoj je pocepan celofan i otvarano je i samo nabacano nazad. Veome nezgodna situacija kada kupis nekom nesto kao poklon, bukvalno dobijes polovnu robu i to mi je onda veci problem od cekanja i placanja dodatnih dadzbina

Vec sam ranije pitao, al ne dobih odgovor, ima li carina pravo da otvori pakovanje? Par puta sam dobijao robu kojoj je pocepan celofan i otvarano je i samo nabacano nazad. Veome nezgodna situacija kada kupis nekom nesto kao poklon, bukvalno dobijes polovnu robu i to mi je onda veci problem od cekanja i placanja dodatnih dadzbina
Poštanski službenik po nalogu carinika otvara pakovanje, ako postoji potreba za time, tako da je pre greška poštanskog radnika ako je nešto nespretno pocepano, izgužvano i nabacano. Znam da ti ne znači mnogo u takvoj situaciji, ali čisto da znaš.

Ne znam samo gde ga nađoše po toj ceni. Jer ovo je najjadniji model od 128 GB. Na ovih 20% od 840 RSD uzima i pošta još 160 RSD, pa sve izađe 1001.

Prilozi

• 20241209_122006.jpg
    20241209_122006.jpg
    117.4 KB · Pregleda: 58
Trebao si da štampaš koliko si platio i da podneses reklamaciju carini. Oni nadju neki sdd po toj ceni i tako ga carine jer Kinez nije poslao fakturu uz sdd, zato si trebao da im bar pošalješ na e-mail screen plaćanja ili da si vratio paket carini na ponovno carinjenje uz fakturu plaćanja.

Trebao si da štampaš koliko si platio i da podneses reklamaciju carini. Oni nadju neki sdd po toj ceni i tako ga carine jer Kinez nije poslao fakturu uz sdd, zato si trebao da im bar pošalješ na e-mail screen plaćanja ili da si vratio paket carini na ponovno carinjenje uz fakturu plaćanja.
Zalba carini kosta i odakle mu faktura...

Da napravi screen plaćanja i da to pošalje carini na mejl. Napisao sam 2 načina, ne čitaš dobro.

Stvarno je malo bezveze što su stavili 4.200 osnovicu za ovaj bedni disk, jer on je očigledno procenjen kao da je terabajtni, a zna se i terabajt koliko može da košta pa uzimali su ljudi na temuu po ceni od 20 EUR za 1 tb, na tom aliexpress-u pa i po drugim radnjama ima brdo diskova po ceni 20 EUR za 480 GB, ovo je do te mere besmisleno da ne znam šta da još dodam.

@tobacco road da je neka stvar bila skuplja verovatno bih reagovao u tom smeru, nego kome bi palo na pamet da će neko stvar od 4-8 EUR da carini na 4.200 RSD.. tako da je to razlog bio zbog čega sam čekao da prođe carina najnormalnije i da platim najnormalnije koliko je potrebno.

Posmatrajući ovaj problem ispada da čovek treba da ih smara za svaku sitnicu i da im šalje printove na mejlove, jer lako može stvar plaćena 3 EUR da se pretvori u 3.500 RSD osnovice pa dok pošta uzme svojih 160 RSD to ti izađe 800-900 što je zapravo cena tri takva predmeta.

Poslednja izmena:
Ma dzaba sve kad dobijes kutiju bez celofana u kojoj vise nista nije pod konac... al eto bar sad znam da i to imaju pravo, pa cemo smanjiti kupovinu poklona

zato treba xray, pa vidis sta je unutra, ako ti bas sumnjivo onda otvaras. ovako lako moze i da se osteti roba, i sta onda?

kupis nesto custom handmade i neko u carini osteti, ko ce da ti da ponovo isto? carina? how yes no…

Dugo si na forumu pa me čudi da ne znaš neke stvari a pisali smo, ali ajde da ponovim ponovo jer ne čitaš. Možeš da napraviš screen plaćanja ili potvrdu plaćanja i sa brojem praćenja pošiljke pošalješ carini na e-mail(to je jedna opcija) a druga je da podneses reklamaciju nakon preuzimanja pošiljke ili pre preuzimanja na iznos carine(to se plaća). Nemoj da citiraš samo ono što tebi odgovara ili samo ono na šta možeš da odgovoriš, pročitaj sve što sam ukratko napisao i shvatićeš. Nekoliko puta sam slao carini e-mail sa potvrdom plaćanja i nikada nisam dobio carinu i pdv da platim.

A mozes i da pretrazis forum i procitas detaljno iskustvo clanova koji su se zalili Carini zvanicno.
Necu te vise uznemiravati.
Pozdrav.

Nemojte da dramite jer zbog 1.000 dinara nema potrebe praviti frku...
Zapitajte se samo koliko vam je vrednijih stvarcica proslo tu istu carinu bez ikakve naplate.

I zapamtite pravilo - ako zelite da se zalite , posiljku ne primate , nego je preko poste sa zalbom vracate carini.
Ako posiljku primite i platite , znaci da ste se slozili sa odlukom Carine.

@sasa022
Potpuno si u pravu, kad se sve stavi na papir, šta je prošlo a nije pipnuto, mora nekad i da se plati, ali baš ga odvališe s procenom. Mada su diskovi uvek bili interesantni BG Carini, iako mnogo drugih stvari što naručujemo prodje ispod radara.

Danas stigao jedan Netac ssd 120gb, plaćen 4,5 $ preko coinsa, ocarinjen na 38 $ kao osnovica, 1001 din poštaru..kao da je model od 1TB pa i jače 🤠
Ja sam letos porucio stvar koju sam na aliexpresu platio 100 evra. Kada je taj paket stigao na red na carini u Nisu oni su me zvali i pitali koliko sam platio, ja sam iskreno odgovorio 100 evra i ne znajuci da na paketu pise 32,99 evra. Kinezi su verovatno to manje napisali kako bi izbegli dadzbine u Kini. Tako da tebe nisu zvali nego su sami procenili i drapnuli te...

zato treba xray, pa vidis sta je unutra, ako ti bas sumnjivo onda otvaras. ovako lako moze i da se osteti roba, i sta onda?

kupis nesto custom handmade i neko u carini osteti, ko ce da ti da ponovo isto? carina? how yes no…
Ne treba ni da ostete dovoljno je da izgube neki sitan deo i mozes se slikati

realno jedan dan, jer vikendom ne rade

Imam sledeću situaciju: Poručio sam retro konzolu za igru iz Japana. U pitanju je konzola sa dodatkom, pa je Japanac podelio porudžbinu u dva paketa - konzola u jednom, ostatak u drugom paketu. Ukupna vrednost je oko $96.

Stiže mi paket sa konzolom - Bg carina traži da platim skoro 13.000 dinara! Procenjena vrednost konzole - 359 USD! Mora da su ukucali nulu viška. Ovo mi se prvi put dešava. Odbio sam da primim paket.

Koja je procedura za žalbu (Bg carina)?

Ne bih da mi se paket vrati natrag pošiljaocu, a nema smisla ni da platim sumanuti iznos carine (nije mi ni stigao paket sa dodatkom za konzolu, pitanje je šta će biti sa tim). Nezgodna situacija je što sam platio ucelo $96, a paket je podeljen na dva dela. Japanac je na ovom paketu naveo vrednost od oko 3500 YEN tj. 22 EUR.

Hvala unapred.

jel imas racun tj screenshoot koliko si to platio ? samo im prosledis na email. i to je to

Trebao si da kažeš poštaru da ćeš uložiti prigovor, upiso bi i pošiljka bi čekala u pošti 5 dana da doneseš uplatnicu i propratnu dokumentaciju da vrate zajedno carini. Ako je upisano da odbijaš prijem pošiljke lako može biti da je istog dana vraćena.

Jel ima neko obrazloženje za ovo jer ga ja ne pronalazim
Danas sam preuzeo paket poslat iz Španije. Ukupne dažbine na carinskoj deklaraciji tj. PDV iznosi 1130din i to je u redu. Međutim od strane kurira mi je naplaćenoo 1590 din a ne pronalazim nigde infomaciju zbog čega je nastao dodatni trošak od 460din, niti se bilo gde napismeno spominje taj iznos od 1590din.
Kao da je kurir proizvovjno lupio tu cenu a to se ne dešava prvi put.

taksa pošte za otvaranje, tj. predstavljanje paketa carinskom sluzbeniku, kao i taksa za uplatu (prenos novca na ime PDV-a)

To joj je osnovno pravo, ima pravo i da svaki put pretertese i zadrzi na granici sat dva vremena da im apsolutno nista ne mozes. Kao sto policija moze na ulici da te zasutavi i posalje ti auto na proveru koja traje do 3 meseca i da im apsolutno nista pravno ne mozes tako zamisli sta sve carina moze kada hoce.

Jel ima neko obrazloženje za ovo jer ga ja ne pronalazim
Danas sam preuzeo paket poslat iz Španije. Ukupne dažbine na carinskoj deklaraciji tj. PDV iznosi 1130din i to je u redu. Međutim od strane kurira mi je naplaćenoo 1590 din a ne pronalazim nigde infomaciju zbog čega je nastao dodatni trošak od 460din, niti se bilo gde napismeno spominje taj iznos od 1590din.
Kao da je kurir proizvovjno lupio tu cenu a to se ne dešava prvi put.
Otvaranje pismonosne pošiljke je 100 din, paketa 300 a taksa za prenos mislim 60 din. Meni ipak deluje da se kurir malo ugradio.

Nazad
Vrh Dno