Šta je novo?

Aku busilica?

Imaš i Villager kao jeftin a pristojan brend koji ima obezbeđenu i servisnu podršku i prodajnu mrežu pa ne moraš da brineš dal su neki konkretan alat ili dodatna baterija trenutno dostupni u radnji ili ne kao što je to slučaj sa Parkside i Lidl-om. Takođe trenutno je aktuelna akcija gde za određene proizvode dobijaš gratis bateriju od 2ah što će ti biti i više nego dovoljno za ono za šta si napisao da bi koristio alat.

Кад имате алат наћи ће се и неки посао у кући, то је моје размишљање, док нисам имао алат нисам ни радио ништа озбиљније, кад сам набавио сет алата пројекти се просто сами стварају. Има посла ко хоће да ради, у кући увек има неке занимације. :)

Bilo šta da kupujete, proverite mogućnost nezavisne nabavke baterija, kasnije.

Najjeffinji alat, baterije garantovano primetno oslabe posle 2-3 godine. A posle 5-6 su potpuno mrtve u 90% slučajeva. Ako ga koristimo 2-3x godišnje, cela priča oko niske cene gubi na smislu.

Plavi Bosh, Makita, Hilti, Milwaukee, baterije traju i po 10ak godina hard use. Plus kompatibilnost baterija na sve njihove uređaje. Ali to je neka druga priča (klasa, cena...).

@pistachiomiss
Sve Lidl od 20V su kompatibilne na svim 20V aparatima.
Imaju oni i 12V sistem sa odgovarajućim baterijama i alatima. Taj je malo kompaktniji ali slabiji. I ređe ga imaju u radnjama.

Prednost Parkside jeste da čak i kada crkne sam alat, posle isteka garantnog roka, opet vam ostaju punjač i još žive baterije, da kupite opet drugi Parkside i terate dalje.

Zar i Womax nema dijelove i mrežu u Srbiji pa da kupac bude bezbrižan?
Baš sam danas gledao Womax BL-AS 20-2 LI sa metalnom steznom glavom i brushless motorom i prilično dobro djeluje za hobi alat. Uz bušilicu idub2 baterije i punjač.

Ima li da se kupi nova baterija za Womax? I koliko košta?

Womax je isti kinez kao i Villager i Parkside, nema tu velikih razlika, odim sto Parksidea ima svugde po evropi i sto stalno izbace neku finu inovaciju, a Womax/Villager nisam video nigde spolja, mislim da su hajp kod nas bez nekog osnova.

Plus za Parkside ima gomila korisnih stvari na istoj bateriji, tipa lampe, razni drugi alat i sl. Tako da je daleko upotrebljivijinod ova dva.

Villager sa 18v platformom zapravo ima jako veliku ponudu alata koja pored raznoraznih bušilica, testera, brusilica, čekića takođe podrazumeva i lampe, trimere, kompresore, usisivače, ventilatore, itd. :) Ponudu su proširili i sa 40v platformom koja je za sad ograničena na baštenski alat ali verujem da se neće zadržati samo na tome.
Za kupca iz Srbije i jednog hobistu Villager je uvek dostupan i shodno tome ipak ima prednost u odnosu na jedan Lidl Parkside kojeg ima svugde u Evropi kad ti treba ali ne i kod nas... osim kod preprodavaca. :)

Zatreba ti testera a nemaš je i umesto da odeš do radnje i kupiš je, moraš da odložiš sve na par meseci dok se ista ne pojavi u Lidl-u... A onda kad je dočekaš shvatiš da ti treba jača baterija ali ista će u ponudi biti tek za mesec dana pa opet moraš da čekaš... izeš takav pos'o. :D

Baš sam danas gledao Womax BL-AS 20-2 LI sa metalnom steznom glavom i brushless motorom i prilično dobro djeluje za hobi alat. Uz bušilicu idub2 baterije i punjač.
Realno bolje uzeti Parkside + baterija i punjac za 7600 din.
Villager sa 18v platformom zapravo ima jako veliku ponudu alata koja pored raznoraznih bušilica, testera, brusilica, čekića takođe podrazumeva i lampe, trimere, kompresore, usisivače, ventilatore, itd. :) Ponudu su proširili i sa 40v platformom koja je za sad ograničena na baštenski alat ali verujem da se neće zadržati samo na tome.
Za kupca iz Srbije i jednog hobistu Villager je uvek dostupan i shodno tome ipak ima prednost u odnosu na jedan Lidl Parkside kojeg ima svugde u Evropi kad ti treba ali ne i kod nas... osim kod preprodavaca. :)

Zatreba ti testera a nemaš je i umesto da odeš do radnje i kupiš je, moraš da odložiš sve na par meseci dok se ista ne pojavi u Lidl-u... A onda kad je dočekaš shvatiš da ti treba jača baterija ali ista će u ponudi biti tek za mesec dana pa opet moraš da čekaš... izeš takav pos'o. :D
Gori si od onih sto zivkaju i nude lekarske preglede.

Team Parkside 🔵 vs Team Villager 🟠 vs Team Womax 🟢

😃

Team (fake)makita:

lpKqKV1.jpeg

Na Ananasu je jos malo povoljnije

Ima.
2.750,00 din

Imam jednu Womax šrafilicu/bušilicu na 220v nekih 10ak godina, mnogo je stvari odradila. Za povremenu upotrebu po kući skroz OK stvar, kabl 5-6m, ne razmisljaš o baterijama. 3 stana renovirao, 3 kuhinje sa njom napravio, 2-3 plakara, oko 20m² pregradnih zidova ušrafio :), rupa u iverici i šrafova ne znam ni sam koliko. Kvalitetna burgija i bitovi i teraj.

Pre ove Womax na 220v Imao sam i neke dve 2 aku kineske šrafilice, jedna 12V jedna 18V, neke 2 godine izdržale, baterije riknule. Recimo da su koštale u rangu ove Womax što komentarišemo tj koštale su cenu jedne Parkside baterije :)

Villager imam nekoliko aku 18v alata (šrafilicu, udarni odvijač, cirkular, malu glodalicu, ubodnu testeru i naravno brusilicu), uzeo prošle godine na Ananasu sa onih 70% popusta, nisam još ni sve pošteno isprobao. Kinez ko kinez, nikad ne bih platio punu cenu za ono.

Od zelenog Parkside imam 5-6 alata na 220v, ni tu nemam nekih zamerki, OK loša plastika, ali radi . Ništa se posebno ne razlikuje od ovog Villager.

Poslednja izmena:
Bitna stavka je 3 godine Parkside garancije i dokazan Lidl u procesu vracanja novca/popravke.

Imao sam Womax mali neki bio je bas jeftin i jos radi ali baterija oslabila posle 5-6 godina 😁, a sada imam sada crveni Einhell Tc-cd 60 od 60 nm sa čekić funkiom i zadovoljan sam generalno. Inace shvatio sam da sam pravi papupar kada guglam akumalatorski izbaci mi prvo usisivač 😁.

Za kucne poslove je dobra svaka od branjenih, koliko god da traje.
Imam womax 4-5 godina - radi kad treba, drugar B&D isto neka jeftina - radi, Parksajd - radi.
Nisu to profi alati pa da ti treba da srafi 7+ sati svaki dan , vec mozda dva puta mesecno 😄
A i kako sad imaju te jeftinije , bice ih i za 5+ godina....

Stvarno? Ja nisam tako razumeo.
Prodaješ ili imaš veze i sa pravljenjem tj. dobavljanjem? Prodaješ još nešto? Druge marke.
Korisno je da imamo nekog ko zna detalje.

I ja sam ''hobista'', iz tog razloga sam gledao ponudu modela u rasponu 6-10k din. Računao sam da mi ne treba neki dobar brend, za tih x korišćenja mesečno, i da nema potrebe da bacam pare.
Onda sam odgledao više testova niskobudžetnog alata, čitao utiske sa neta i zaključio da je ipak bolje da kupim provereno dobar alat, pa makar ''na papiru'' bio malo ''slabiji'' od generičkog kineskog. Najviše zbog loše kontrole kvaliteta i (nekonzistentnosti), jer ne mogu da razmišljam kakav primerak će mi zapasti.

Naleteh letos na ovaj model na sniženju, i pazario skoro upola redovne cene: https://www.bosch-professional.com/rs/sr/products/gsr-120-li-06019G8000
Do sada se baš dobro pokazao, još nisam imao situaciju da fail-uje, iako su specifikacije i snaga daleko od impresivnih. Kompaktnost i 2 baterije su prednost u ovom slučaju. Mada, ponekad pomislim da sam mogao da sačekam neki duplo jači Bosch model na sniženju, jer ko zna, možda će mi nekada zatrebati.
Koliko si platio na kraju? Za hobistu je sasvim ok. Radio sam 2 godine svaki dan s njom. Ok je, nista spektakulano. Slabija je i sporija od ostalih modela iz serije, futer je plastican i ume da se oteze povremeno. Sve u svemu, koliko para toliko i muzike. Ostali modeli su daleko skuplji. Lagana je, ima dovoljno snage za rad.

S druge strane apsolutno je ne preporucujem zbog cene. Za daleko manje para moze da se uzme Parkside 12-ica koja je meni prakticnija, doduse i malkice teza ali imas osecaj da moze da ti rikne sa 3 metra visine i da se nece razbiti.

Kad kažete da ode baterija brzo da li je to svakodnevno korišćenje ili jednom, dva puta mjesečno neke sitnice?
Ja planiram da uzmem da ne moram stalno da jurim kod komšija i prijatelja kad mi zatreba. To može biti i jednom u tri mjeseca. Ali kao što neko reče ovde, kad imaš alat onda uvijek nešto nađeš da radiš 😃
Ukratko. Da li od stajanja baterija degradira?

Da, degradira od stajanja. Trebalo bi da se povremeno prazni i puni.

I ne treba da stoji duže na kontaktima alata ako se koristi povremeno tipa jednom mesečno ili duži period. Baterija se ili izvadi ili samo odvoji malo od alata u zavisnosti od vrste baterije.

Koliko si platio na kraju? Za hobistu je sasvim ok. Radio sam 2 godine svaki dan s njom. Ok je, nista spektakulano. Slabija je i sporija od ostalih modela iz serije, futer je plastican i ume da se oteze povremeno. Sve u svemu, koliko para toliko i muzike. Ostali modeli su daleko skuplji. Lagana je, ima dovoljno snage za rad.

S druge strane apsolutno je ne preporucujem zbog cene. Za daleko manje para moze da se uzme Parkside 12-ica koja je meni prakticnija, doduse i malkice teza ali imas osecaj da moze da ti rikne sa 3 metra visine i da se nece razbiti.
Plastio sam oko 80e. Samo zato sam i kupio, jer je redovna cena baš visoka i za te pare bih čekao neki jači model na sniženju.
Slažem se, nije ništa posebno dobra za 15-16k (koliko je koštala u većini prodavnica), ali je kvalitetna, kompaktna, ima dovoljno snage, i za te pare (80e) se isplati.

Redovna cena 100e da znas, sve preko toga je naduvavanje cene. Pojedine radnje naduvaju cenu pa kao stavljaju popust da ispadne bolja kupovina.
Ja sam se sit naradio s njom, nasklapao se namestaja i kuhinja. Lagana je, moze da se radi dugo s njom. Baterija traje bas dugo. Najveca zamerka na nju je losiji futer i u nekim slucajevima manjak obrtnog momenta, tipa ako tiplas 10x80 u zid pa joj malo zafali da dotegne.
Za hobiste je puna kapa, nece ti nikada zatrebati nista vise. Stvarno sam se sit naradio s njome.
Radio sam i sa jacim modelima, sa metalnim futerom (ima vise snage, drugacije i zvucil) i sa modelom sa ugaonim nastavkom, kojoj se futer skida. E ona je ubica kako radi ali je tipa 55K s koferom i nastavcima i sa 3A baterijama.
Za 80K je sasvim solidna kupovina.

S druge strane za 3800 sam uzeo Parkside 12-icu i za nju se uvek prvo hvatam i najtoplije je preporucujem hobistima jer za te pare nece naci bolju.

Za kucne poslove je dobra svaka od branjenih, koliko god da traje.
Imam womax 4-5 godina - radi kad treba, drugar B&D isto neka jeftina - radi, Parksajd - radi.
Nisu to profi alati pa da ti treba da srafi 7+ sati svaki dan , vec mozda dva puta mesecno 😄
A i kako sad imaju te jeftinije , bice ih i za 5+ godina....
Ne samo to, za taj režim upotrebe ja ovaj moj Bosch ne punim češće od 1-2x godišnje. Kad će crći ta baterija (Li-Ion), pa da je mnogo važno da postoji zamena. Postojaće verovatno za Bosch, ali koga realno briga za 10 i više godina?

Nazad
Vrh Dno