Šta je novo?

Microsoft iznenada popustio, sada dozvoljava instalaciju Windows 11 na starijim, nekompatibilnim računarima

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Microsoft-Windows-11-ilus-232.webp

Microsoft iznenada popustio, sada dozvoljava instalaciju Windows 11 na starijim, nekompatibilnim računarima​

Uprkos godinama upozorenja, sada je zvanično moguće instalirati Windows 11 na računarima koji ne ispunjavaju minimalne zahteve

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ws-11-na-starijim-nekompatibilnim-racunarima/

Шта мислите, јел има смисла апгрејдовати старе Интел рачунаре 1.и 2.генерације са 8GB DDR3 на Виндоус 11 са Виндоуса 10?
Имам неколико рачунара на једном месту, а није опција да се сви замене новим хардвером. Можда један по један у неком интервалу.

Највише због престанка подршке, закрпе и то.

Do sad svaki PC na koji sam instalirao Win 11 radi bez greske, cak i oni stariji.

Isto, imam komp 2012 godiste, AMD Athlon II 651, DDR3 8GB itd, na njemu Win10. Da li ce bolje raditi ako ga apgrejdujem na Win11 ili je bolje da ostanem na Win10, u smislu brzine rada i pouzdanosti?

Ne bi ja to ništa dir'o. Teško da će bolje raditi, može samo isto ili lošije.

Шта мислите, јел има смисла апгрејдовати старе Интел рачунаре 1.и 2.генерације са 8GB DDR3 на Виндоус 11 са Виндоуса 10?
Имам неколико рачунара на једном месту, а није опција да се сви замене новим хардвером. Можда један по један у неком интервалу.
Moj ti je savet da ako vec imas vise racunara, probaj na jednom (najslabijem) da instaliras/nadogradis Windows 10 na Windows 11. Koristi ga neko vreme i vidi kako se ponasa, ako zadovoljava potrebe, onda mozes polako jedan po jedan da nadogradjujes.

Добра идеја! Једино што још из текста није јасно, да ли ће тај апгрејд на Виндоус 11 доћи кроз Виндоус апдејт или некако морамо ручно.

Добра идеја! Једино што још из текста није јасно, да ли ће тај апгрејд на Виндоус 11 доћи кроз Виндоус апдејт или некако морамо ручно.

Nisam probao, ali verujem da mozes da skines instalaciju Windows 11 sistema i da ga pokrenes unutar Windows 10 kako bi odradio takozvani "in-place upgrade".
Ako je neko vec prosao ili pokusao ovo, neka me ispravi ili potvrdi.

Ja nisam zadovoljan ni kako radi na 8.-oj generaciji Intelovih procesora, a mogu samo da predpostavim koliko tek lose radi na starijim generacijama.

Kad je Win 11 izasao, tacnije godinu posle toga mislim 2022. instalirao sam na Q9650 8GB DDR2 zaobilazeci tada TPM. Da je radilo, radilo je korektno. Mozda sam nepunih godinu dana koristio Win 11. Tada se igrao i sa linux distribucijama u dual bootu. Nesto zeznuo pa je morala ponovna instalacija. Ipak sam se odlucio da vratim Win 10. Probaj za pocetak na jednom racunaru. Mozda cu i ja ponovo.

verujem da mozes da skines instalaciju Windows 11 sistema i da ga pokrenes unutar Windows 10 kako bi odradio takozvani "in-place upgrade".
Знам за то, већ сам на једном неподржаном рачунару одрадио, писано је о томе у Бенчмарк вестима скоро. Али сам мислио да су још мало олабавили критеријуме па може и некако преко Виндоус апдејта.

Знам за то, већ сам на једном неподржаном рачунару одрадио, писано је о томе у Бенчмарк вестима скоро. Али сам мислио да су још мало олабавили критеријуме па може и некако преко Виндоус апдејта.
Skoro sam siguran da ce i to uskoro doci na red, s' obzirom da se blizi datum isteka podrske za Windows 10.

А јеси ли захтеван корисник?
Volim kad racunar radi tecno i bez kocenja. Konkretno imam hp laptop sa intel i5 8250u, 16gb ddr4 3200 i 256gb adata 8200 nvme koji mi uglavnom sluzi da zavrsim neki posao kad nisam kuci. Laptop pod win 10 radi tecno, pod win 11 katastrofa (i pod cistom instalacijom).
U svakom slucaju planiram uskoro da ga menjam.

А јеси ли захтеван корисник?
Iz do sada priloženog - ti si zahtevan korisnik jer koristiš Windows update.
Jedan konkretan primer vezani za tvoje pitanje:
Računar sa 8Gb RAM-a nije mogao da "izdrži" pokretanje jedne aktuelne igre preko Steam-a sa svim pozadinskim programima, uvek je dolazilo do pucanja igre u nekim momentu.
Promena "Page file"-a na drugi SSD kao i uvećanje istog nije pomagalo, tek nadogradnja na 16Gb RAM-a.
Sve to na "tvikovanom" Winu, gde je pogašeno od servisa sve što je moglo.

Gde W10 radi (ne)zadovoljavajuće, radiće i W11 isto tako dobro ili loše. Razlika je daleko manja nego između W7 i W8/10. To je što se performansi starijih kompjutera tiče, za najnovije Intel I AMD, W11 je bolji zato što su dobili extenzije za noviji HW kojih nema za W10.
W10 i 11 u potpunosti isto upotrenljavaju RAM, virtual memory i storage, tu se baš ništa nije promenilio, (ne)dovoljno memorije deluje isto na oba systema, ono što se promenilo je da noviji programi/igre zahtevaju više memorije i brži i više diskova, ne sami Windows tako da moža da izgleda da su windows sporiji ali je "krivica" do samih programa. Ako OS "ne zna" za nove ili unapređenje funkcije recimo u processoru, neće moći ni da ih upoterbi i dobije te performanse.
Neki od primera su skoro dodate funkcije "Core parking". "CCD (chiplet parking)" za AMD Ryzen, prepoznavanje i redirekcija za Intel E i P cores i smanjnenje latencija prilikom raspodele posla između jezgara, modula imemoije. Tako da HW i OS moraju tesno da sarađuju inače ništa od punih performansi.
Recimo ovo je samo deo instrukcija u processoru koji utiču na rad i performanse celog systema, može lako da se uporedi sastarijim processorima.
1733909806878.png
Ako ih nema ili su starije verzije ili OS "Ne zna" za njih onda nemaju uticaja na performanse.
Sve u svemu, najbolje će raditi onaj OS ili verzija koja može u potpunosti da zadovolji te uslove.

Ima

Microsoft iznenada popustio, sada dozvoljava instalaciju Windows 11 na starijim, nekompatibilnim računarima​

Uprkos godinama upozorenja, sada je zvanično moguće instalirati Windows 11 na računarima koji ne ispunjavaju minimalne zahteve

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ws-11-na-starijim-nekompatibilnim-racunarima/

Imam problem Windows update, sve bio do sada ok... jutros ova poruka..
Koristim Windows 11 pro mislim 22h2
Unapred hvala.

Prilozi

• 20241212_140053.jpg
    20241212_140053.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 34
22h2 nije više podržan, krajnje vreme za unapređenje na 24H2, zašto je to problem ?

Windows 11 pocinje sa 23H2 ako se ne varam.

Nista. Za svaki novi Windows ista prica.
Bukvalno. Jedino 10 RTM build 10586 je bio iole kasvetan i kompletan, ali zato što su 8.1 RTM 3 upeglali skoro do perfekcije pa je na to moglo lako da se sve nadogradi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno