Šta je novo?

aRGB ventilatori

lakysaa

Zapažen
Učlanjen(a)
03.12.2024
Poena
2
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600x
Matična ploča
Gigabyte B550M DS3H
RAM
HYPERX Predator 16GB DDR4 3200MHz
GPU
Nvidia RTX 4070
Storage
Kingston NV3 1TB M.2, GIGABYTE 256GB M.2
PSU
COOLER MASTER ELITE NEX N600W
Pozdrav, kupio sam novo kuciste COOLER MASTER MasterBox 600 Lite, i uzeo bih neka 3 aRGB ventilatora da stavim sa prednje strane, i jedan pozadi da izvlaci vazduh, uz to da cu uzeti COOLER MASTER MasterLiquid ML240L vodeno hladjenje da stavim odozgo kad budem uzimao DDR5. Medjutim ja imam maticnu Gigabyte B550M DS3H (rev. 1.5) na kojoj nema nijednog aRGB ili RGB ulaza, kao sto cu priloziti ispod na slici, vec ima samo 2 Sys_Fan ulaza koji su pwm, sta trebam da kupim da bih mogao da koristim te ventilatore na ovoj ploci?

Prilozi

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    54 KB · Pregleda: 51
Jeftino i sigurno rešenje koje i ja koristim iako imam četiri ARGB konektora. I koristim ga samo za RGB, jer nikako ne treba priključivati napajanje ventova na ovo.

Dakle kako sam skontao, tu povezem aRGB konektore, a 4-pin pwm direktno u maticnu na SYS_FAN 1 i 2, i taj kontroler onda ide na usb 2.0 ili i on ide na SYS_FAN?
Osvetljenjem upravljaš preko jednostavnog daljinskog upravljača. Kontroleru treba samo SATA struja. Naravno, ima i ARGB povezivanje da sa jednog ARGB priključka na matičnoj deli na više.
Možeš da staviš i 4-pin PWM-ove u isti kontroler, ali nema automatsku kontrolu brzine, već samo tri brzine koje podešavaš daljinskim, tako da je bolje staviti ventove u SYS-FAN konektore, a ako ih imaš više od dva upotrebiš OVO za ventilatore. Ovo uvek zatreba...

Osvetljenjem upravljaš preko jednostavnog daljinskog upravljača. Kontroleru treba samo SATA struja. Naravno, ima i ARGB povezivanje da sa jednog ARGB priključka na matičnoj deli na više.
Možeš da staviš i 4-pin PWM-ove u isti kontroler, ali nema automatsku kontrolu brzine, već samo tri brzine koje podešavaš daljinskim, tako da je bolje staviti ventove u SYS-FAN konektore, a ako ih imaš više od dva upotrebiš OVO za ventilatore. Ovo uvek zatreba...
Dakle taj kontroler nema nikakve potrebe da se povezuje sa maticnom plocom? Samo SATA sa napajanja i ARGB sa ventilatora i to je to, jer znam da ima dosta takvih kontrolera kod kojih mogu da se menjaju boje na programu sa racunara, hvala puno na svim odgovorima

Edit: I da li moze tipa Ovakav Splitter jer bi svi ventilatori bili 4-pin

Dakle taj kontroler nema nikakve potrebe da se povezuje sa maticnom plocom? Samo SATA sa napajanja i ARGB sa ventilatora i to je to...
Upravo tako. Samo obrati pažnju da je reč o TROPINSKIM 5V aRGB konektorima, pa gledaj da i ventilatori to imaju.

Nego, ovo me buni što si napisao - "...vodeno hladjenje da stavim odozgo kad budem uzimao DDR5..." DDR5 i B550M se nikako ne mirišu, tačnije DDR5 ne ide na tu matičnu.

Upravo tako. Samo obrati pažnju da je reč o TROPINSKIM 5V aRGB konektorima, pa gledaj da i ventilatori to imaju.

Nego, ovo me buni što si napisao - "...vodeno hladjenje da stavim odozgo kad budem uzimao DDR5..." DDR5 i B550M se nikako ne mirišu, tačnije DDR5 ne ide na tu matičnu.
1. Video sam u vecini slucajeva kod ventilatora da idu tropinski 5v za ARGB i cetvoropinski pwm konektor na 12V kao sto je slucaj ovde
2. Sto se tice DDR5, mislio sam kad budem uzimao novu maticnu, procesor i ram, da ne bude zabune tu

1. Video sam u vecini slucajeva kod ventilatora da idu tropinski 5v za ARGB i cetvoropinski pwm konektor na 12V kao sto je slucaj ovde
Da sam na tvom mestu pre bi uzeo OVE ventilatore. Jesu što se vazduha tiče loši kao i ti NZXT, ali su lepši pet puta i fenomenalno izgledaju efekti jer ovi na lopaticama i na prstenu mogu da rade odvojeno i to mnogo dobro izgleda.
Znam, jer sam ih koristio i imam ih još u rezervi...

Da sam na tvom mestu pre bi uzeo OVE ventilatore. Jesu što se vazduha tiče loši kao i ti NZXT, ali su lepši pet puta i fenomenalno izgledaju efekti jer ovi na lopaticama i na prstenu mogu da rade odvojeno i to mnogo dobro izgleda.
Znam, jer sam ih koristio i imam ih još u rezervi...
Vazi, verovatno cu onda uzeti njih, svejedno nisu bili ovi NZXT u planu nego sam ih stavio kao primer, jer sam prvo hteo da vidim kako sa ovim ARGB konektorom, jer je ova maticna bas losa. Hvala na pojasnjavanju oko ovog ARGB-a jer se prvi put susrecem s istim.

I ja sam od skoro počeo sa tim... :) :)

Prilozi

• 00.jpg
    00.jpg
    211.7 KB · Pregleda: 41
Na ovim Cooler Master ventilatorima ima zenski prikljucak za 3-pin ARGB, sto znaci da mogu da se povezuju medjusobno, da li je bolje da se povezu tako pa jedan na kraju u Kontroler ili svaki zasebno ubaciti u kontroler?
I ja sam od skoro počeo sa tim... :) :)
Prelep setup svaka cast 😃

povezujes u daisy chain, pa onda jedan konektor na plocu (kontroler) pa su onda sinhronizvani. ako hoces da im menjas boje preko softvera, onda mora da se poveze na plocu, ako hoces da sa daljincem setas kroz predefinisane color profile, onda ne mora da se povezuje na plocu. toliko jednostavno, tako funkcionise sve godinama. sata power sluzi da napaja ventilrtore jer imas vise snage nego na fan konektoru na ploci (tu ne bi trebalo ici od max 3 komada na jedan, preko splitera, mada zavisi i od jacine struje potrebne za ventilator, nisu svi isti, na fan konektorima je obicno max 1A)

povezujes u daisy chain, pa onda jedan konektor na plocu (kontroler) pa su onda sinhronizvani. ako hoces da im menjas boje preko softvera, onda mora da se poveze na plocu, ako hoces da sa daljincem setas kroz predefinisane color profile, onda ne mora da se povezuje na plocu. toliko jednostavno, tako funkcionise sve godinama. sata power sluzi da napaja ventilrtore jer imas vise snage nego na fan konektoru na ploci (tu ne bi trebalo ici od max 3 komada na jedan, preko splitera, mada zavisi i od jacine struje potrebne za ventilator, nisu svi isti, na fan konektorima je obicno max 1A)
Dakle na kontroleru onda povezujem i 3pin ARGB i 4pin PWM konektore?

da, samo sto onda neces moci da kontorlises brzinu ventilatora kroz bios ili neki software, moras povezati kontroler na plocu za tako nesto.

Dakle na kontroleru onda povezujem i 3pin ARGB i 4pin PWM konektore?
Nije pročitao @illidan da nemaš ARGB konektor na matičnoj.
Naravno da možeš da povežeš, na primer, tri ventilatora u "daisy chain" i da onda jedan ARGB kabl ide u kontroler. To pomaže ako je, na primer, kabl od onog sa vrha prekratak da dođe do konektora.
A obavezno uzmi onaj spliter za struju koji sam ti naveo, zatrebaće ti, veruj mi.

da, samo sto onda neces moci da kontorlises brzinu ventilatora kroz bios ili neki software, moras povezati kontroler na plocu za tako nesto.
Nije pročitao @illidan da nemaš ARGB konektor na matičnoj.
Naravno da možeš da povežeš, na primer, tri ventilatora u "daisy chain" i da onda jedan ARGB kabl ide u kontroler. To pomaže ako je, na primer, kabl od onog sa vrha prekratak da dođe do konektora.
A obavezno uzmi onaj spliter za struju koji sam ti naveo, zatrebaće ti, veruj mi.
Jasno, hvala puno obojici

Vrh Dno