Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

u sustini, da izuzmemo prakticnost mlina, da li ovaj breville moze da izbaci bolju kafu od dedice?
Ne mogu da nadjem nesto previse materijala za ovaj barista max po internetu... uglavnom svi rade recenzije i uporedjivanja za barista express model...

Sam kvalitet kafe više zavise od mlina, manje od aparata. Na ovom modelu su verovatno keramički noževi, znači...

Za Brevi Barista Max obrati paznju na to "Max". Mislim da znaci da se koristi maximalno kafe 🙂
Doza je više od 20g po pravljenju (single, koji niko ne koristi je valjda 13g). Kada mi neko kaže da pravi od 7g, pomislim da samnom nešto nije u redu, pošto mi je kapućino sa 3 puta više kafe.

Ako sprema 1 - 2 kafe po paljenju mašine, neće smoriti ručni mlin. Kad dođe društvo, uvališ im mlin, pa malo paralelizuješ proces. Morate imati ručni mlin uvek, za svaki slučaj.

Danas nam je stigao DeLonghi EC685.W.
Ja retko pijem kafu, a supruga popije jednu dnevno. Aparat je najviše uzet zbog kafenisanja sa gostima.

Da li je bolje da uzme kafa u zrnu pa da se melje pre “kuvanja” ili već samlevena?

Za početak i za samo testiranje aparata kupljena je mlevena Lavazza Qualita Oro.

Poručio sam iz 73 Etiopiju, Keniju i onaj najjeftiniji Brazil. Zanatski je sve savršeno odrađeno, odlično je prženje, kafe su lake za rad i lako se ubode granulacija za espreso. Danas ću probati filter. Zrna su poznata na našem tržištu, tako da nema nekih prevelikih iznenađenja po pitanju ukusa. Nažalost za isporuku koriste Post Express koji je, makar kod mene, jako nepouzdan.
Da li je bolje da uzme kafa u zrnu pa da se melje pre “kuvanja” ili već samlevena?
U zrnu, apsolutno uvek i svuda. :)

drugari,

sta mislite o ovom modelu,deluje da je dobra cena?

Obratite pažnju - ovo nije Breville/Sage - ovo je drugi Breville koji pokušava da prevarom/imitiranjem izgleda kopira Sage! Nazvao bih ovo prevarom, ali oni već imaju registrovano ime, i imaju ljudi pravo da prave mašine za kafu. Ja sam se zaleteo pa zamalo kupio jer je cena mnogo bolja od mog Sage Barista Pro uređaja.

Pogledajte i sami sajt! https://www.breville.eu/de/kategorie/kaffeemaschinen/

Evo ga Sage sajt - niđe veze https://www.sageappliances.com/eu/en/products/espresso.html

Breville se ne prodaje u evropi pod tim imenom.
Evo i sajt “originalnog” Breville-a za van evrope: https://www.breville.com/au/en/products/espresso.html

Pogledajte ripoff u estetici.

Poslednja izmena:
Uh @BurgosNew dobro si to primetio. Kakva prevara, ne znam kako ih pravi Breville nije tuzio za zloupotrebu brenda. Vidim da pravi cak i nema uredjaj koji se zove Barista Max. Zato je i cena bila toliko dobra. Priznajem, ja bih naseo, da sam bio u potrazi za aparatom : )

Nije prevara. Takvi su nazivi za razna tržišta. Platili su da koriste Brevile ime u Evropi. Barista Max je van Evrope Sunbeam.
Nije fantastičan, ali je OK za tu cenu. Za ispod 400€ dobijaš u kutiji sve što ti treba da napraviš espresso ili kapućino iz zrna kafe.

Slažem se. Koliko sam mogao da istražim:

• Newell Brands - američka kompanija - ima pravo korišćenja Breville imena (za šta su platili kompaniji iz Australije) od 1982.
  • Sunbeam kompanija koja proizvodi Barista Max mašine je bila u bankrotu oko 2001-2004. godine i otkupljena je od strane Jarden kompanije.
  • 2016. godine Newell Brands kupuje Jarden.
  • 2019. godine Breville (AUS) izdaje Breville Barista Pro
  • 2021. godine Breville (EU/UK) izdaje Breville Barista Max

Ne kažem da je prevara - ali mislim da će mnogi da vide - uključujući i mene! - pogotovo na Black Friday itd. - Breville Barista Max koji vizuelno (bar meni!) neodoljivo liči na Breville Barista Pro, da vide da je Breville cenjen brend, i da kupi Max umesto Express npr. Samo treba biti jasan da taj Breville nije Breville o kome internet piše deceniju i više (neko reče na temi da ne može da nađe nijedan Barista Max review, svi su Barista Express).

Treba mi brzo mišljenje, šta kaže skupština. Rancilio Silvia v6, stara manje od godinu dana za 250e, toliko me izađe da mi se donese u Srbiju? U garanciji (nemačkoj doduše), račun, sve uredno. Hoće li se naći šta bolje od toga?

Za te pare odlicna kupovina.

Treba mi brzo mišljenje, šta kaže skupština. Rancilio Silvia v6, stara manje od godinu dana za 250e, toliko me izađe da mi se donese u Srbiju? U garanciji (nemačkoj doduše), račun, sve uredno. Hoće li se naći šta bolje od toga?
Nema nista bolje, kupuj i "recenziraj" kad stigne.

Stigao je Delonghi ec685 :) Prvi espresso aparat :)
Da li mogu da dobijem neka početnička uputstva za dobro spremanje espresa? Koliko kafe kako šta?
Da li je potrebno dokupiti neku opremu (osim mlina naravno) i da li je potrebno nešto budžiti na aparatu?

Vagica 0.1g, tamper, depresurizovana korpa.

Na prvom mestu sveža kafa u zrnu. Bez toga ti sve džaba, i taj Delonghi, i uopšte ovaj hobi. Crni čaj u kesici je ispred svih bajatih kafa.

Vrhunska cena. Resio si jedan deo jednacine, sad stedi lovu za sto bolji mlin :D.
Ja sam najbolje rezultate dobijao kada ostavim da se lepo sve ugreje, nekih 45-60min pre samog koriscenja... Aparat nema PID (barem ta serija nije imala kada sam ga ja koristio, ne znam sada), tako da mu "prija" malo duze zagrevanje. Sto se tice izrade, tu nema greske.
Sve u svemu, opet bih ga kupio, bez razmisljanja.

Nisam ga kupio nažalost, izgleda da je prevara bila. Kad sam pokušao da platim, dobio sam poruku da je verovatno prevara i oglas je obrisan. Ima ih još sa sličnom cenom ali nema u garanciji. Čekam sad da krene nemcima da stižu aparati kupljeni za BF pa da prodaju stare :)

@diviner_golden Philos se nametnuo kao resenje.
Koji su ti utisci nakon nedelju dana? Kvalitet espresa, urednost, lakoća korišćenja?

Razmišljam da se konsolidujem sa dva mlina na jedan, ali mora da bude dovoljon lak za upotrebu da ženu ne mrzi da mi pravi kafu, tako da nikakvi RDT, WDT, bellows ne dolaze u obzir. 😆

Zapravo i mene mrzi da radim sve to nakon bezmalo decenije ovog hobija.

Da li mogu da dobijem neka početnička uputstva za dobro spremanje espresa? Koliko kafe kako šta?
Da li je potrebno dokupiti neku opremu (osim mlina naravno) i da li je potrebno nešto budžiti na aparatu?

Koliko odmeravate grama kafe za 1 espreso a koliko za dabl?

imas detaljno opisano sta sam radio pre nekih godinu - 2, potrazi u temi

Koji su ti utisci nakon nedelju dana? Kvalitet espresa, urednost, lakoća korišćenja?

Razmišljam da se konsolidujem sa dva mlina na jedan, ali mora da bude dovoljon lak za upotrebu da ženu ne mrzi da mi pravi kafu, tako da nikakvi RDT, WDT, bellows ne dolaze u obzir. 😆

Zapravo i mene mrzi da radim sve to nakon bezmalo decenije ovog hobija.
Pa bez WDT sa ravnim nozevima ovakvim kakvi su tesko. Utisci su mi ok, nisam nesto sad oduvan, al nisam ni razocaran. Kvalitet izrade je dobar. Mislim nije mi bas najjasniji ovaj koncept sa malim kao hoperom, a ustvari je sigle dose grinder ocito namenjen kucnoj upotrebi. Ne treba ti nikakav bellows jer nema neki retention... Da proteram jos 1-2kg kafe da se malo stabilizuje pa cu moci detaljnije. Mislim 64mm grinder to je konkurencija velika, ima jeftinijih ima skupljih. Genaralno cena/kvalitet je odlicna ako gledamo to.

Da li je neko radio ovaj mod na Gaggia Classic Pro aparatu?

Ako jeste kako ste zadovoljni i da li znate nekog ko bi mogao da mi odradi mod za neku lovu?

Molim te ne bacaj pare...

Nazad
Vrh Dno