Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Koliko vam realno struje mesečno potroše odvlaživači?

Koliko vam realno struje mesečno potroše odvlaživači?
Prosek potrošnje je oko 200W na sat ukoliko radi non-stop. Kada sam ga kupio, nisam ga isključivao. Sada ga uključujem po potrebi, najčešće na 40% na nekih 8 sati (kad je jeftina struja) i za sad je to OK. Ali prvih godinu i po/dve nisam ga gasio.

Zato i pitam, da li je neko pratio preko smart utičnice ili sl.

Pratio sam ja, moj fujiair katana trosi 160w po satu, ja stimam da se odrzava vlažnost 50% max i radi noću jer preko dana klime poprilicno odrzavaju vlaznost na oko 50%. U prosjeku dnevno mi trosi do 1kw, najcesce 800-900w, jos nije prešao kilovat za dan.
Ispod 50% mi je presuh vazduh i ne bi vam preporučio da vlaznost bude niža od toga zbog lakse iritacije grla tokom spavanja.
Stoji u hodniku izmedju 2 sobe i tako nastiman na 50% odrzava vlaznost u sobama izmedju 50 i 55

Pratio sam ja, moj fujiair katana trosi 160w po satu, ja stimam da se odrzava vlažnost 50% max i radi noću jer preko dana klime poprilicno odrzavaju vlaznost na oko 50%. U prosjeku dnevno mi trosi do 1kw, najcesce 800-900w, jos nije prešao kilovat za dan.
Ispod 50% mi je presuh vazduh i ne bi vam preporučio da vlaznost bude niža od toga zbog lakse iritacije grla tokom spavanja.
Stoji u hodniku izmedju 2 sobe i tako nastiman na 50% odrzava vlaznost u sobama izmedju 50 i 55
Koja je cena tog fujiair-a? Link gde se prodaje? I kolika je posuda za kondez?

Kako čistite rebra na popularnoj Midei (kontam slično je i kod ostalih)? Kojim sredstvom? Bez da se otvara ceo uređaj nego ono, samo kad se skine filter.
Čitam svašta ovih dana, većinom vezano za klime, odvlaživači se ne pominju često. Tipa asepsol, sprej za čišćenje klima (što pravi nekakvu penu) itd... usisivač?

Pa ako je kao i klima, usisaš malo saće, pa naprskaš recimo Mobosanom, i posle ispereš vodom (u prskalici)

Uzeo za roditelje Sinclair odvlazivac.

6.5l tank, kompresor trosi 500w i 50 wati fan na maximumu. Odlicna stvar ko ima bas problema u stanu,sa mokrim zidovima i pukotinama koje traze saniranje. Bice na prolece.

Ljudi udario minus, grejem se na klime mislim da je krenula vlaga po kuci, na plocice cure kapljice (kihinja i kupatilo) nemam spoljne izolacije, moracu da uzmem Hisense D20HW mislim da je jedini spas da pokupi sve to.

Pa ako je kao i klima, usisaš malo saće, pa naprskaš recimo Mobosanom, i posle ispereš vodom (u prskalici)
Šta ako nema tog Mabosana? Neka zamena?
Kad kažeš da se ispere, pretpostavljam treba blago da ne ode voda dole gde je kompresor? ...i svejedno, ostavi se nekoliko sati da se osuši ili tako nešto?

Da li ima smisla ukljuciti DRY mode na klimi sada protiv vlage i radi li to uopste ista

Na dry modu klima hladi, pa ako ti ne smeta...
Šta ako nema tog Mabosana? Neka zamena?
Kad kažeš da se ispere, pretpostavljam treba blago da ne ode voda dole gde je kompresor? ...i svejedno, ostavi se nekoliko sati da se osuši ili tako nešto?
Asepsol. Isprskaj, sačekaj malo i uključi ga da radi. Ispraće se sam.
Pre toga malo usisaj izmenjivač.

Tražio sam da kupim Midea i koliko vidim kod nas se prodaje samo ovaj model "MDDF-20DEN7-QA3". Međutim, kada sam malo Googlao, nailazio sam na taj isti uređaj ali piše da ga proizvodi neki "Comfee".

Specifikacije sa comfee sajta se ne poklapaju sa onim što piše u našim prodavnicama za "Midea". Primera radi, na Comfee sajtu piše za kontrolu vlažnosti 35-85%, a za ovaj "Midea" na sajtovima naših prodavaca piše "45-55%".
Da stvar bude još nejasnija, nedavno je jedan član ovde okačio slike iz smart aplikacije za njegov "Midea MDDF-20DEN7-QA3" i u app se vidi onaj opseg sa "Comfee" sajta 35-85%

Pa me zanima: šta tačno naši prodavci prodaju? Koju verziju? Da li te verzije imaju WFi, smart app, itd? Ako neko može da ode na eponuda i pogleda prodavce za taj model (ne znam smem li da kačim linkove) i kaže mi šta ću dobiti ako kupim to.

Ili ako neko može da okači link (ili u poruci) do tačno tog Midea uređaja i modela koji ovde većina preporučuju, da ne kupim pogrešno.

Hvala :)
Ja imam Comfee MDDN-12DEN7 vec par godina. Proizvodi ga midea, specifikacije su tacne po njemu. Opseg 45-55 je veoma mali tako da sumnjam da je tacan. Kod mene ide 35 min do 80 max u podeocima od 5%. Uzmi ga i ne brini, Radi posao.

Tražio sam da kupim Midea i koliko vidim kod nas se prodaje samo ovaj model "MDDF-20DEN7-QA3". Međutim, kada sam malo Googlao, nailazio sam na taj isti uređaj ali piše da ga proizvodi neki "Comfee".

Specifikacije sa comfee sajta se ne poklapaju sa onim što piše u našim prodavnicama za "Midea". Primera radi, na Comfee sajtu piše za kontrolu vlažnosti 35-85%, a za ovaj "Midea" na sajtovima naših prodavaca piše "45-55%".
Da stvar bude još nejasnija, nedavno je jedan član ovde okačio slike iz smart aplikacije za njegov "Midea MDDF-20DEN7-QA3" i u app se vidi onaj opseg sa "Comfee" sajta 35-85%

Pa me zanima: šta tačno naši prodavci prodaju? Koju verziju? Da li te verzije imaju WFi, smart app, itd? Ako neko može da ode na eponuda i pogleda prodavce za taj model (ne znam smem li da kačim linkove) i kaže mi šta ću dobiti ako kupim to.

Ili ako neko može da okači link (ili u poruci) do tačno tog Midea uređaja i modela koji ovde većina preporučuju, da ne kupim pogrešno.

Hvala :)
Comfee je Midea za zapadnu evropu. Moguce da postoje neke minimalne razlike ali su svakako isti uređaji. Pod Markom Comfee Midea prodaje uređaje u evropi. Tako da je možda i poželjno kupiti Comfee. Ja imam Comfee sa slike i radi to odlicno već godinama. Ja mogu kroz aplikaciju, vlažnost, da podesim do 35% kao što si napisao.

Ljudi udario minus, grejem se na klime mislim da je krenula vlaga po kuci, na plocice cure kapljice (kihinja i kupatilo) nemam spoljne izolacije, moracu da uzmem Hisense D20HW mislim da je jedini spas da pokupi sve to.
Jedini spas je zapravo da se uzrok stvaranja vlage trajno odkloni... Konkretno sam odvlazivac je nuzno zlo i treba ga kupiti samo ako bas nema drugog resenja...
Ja se isto grejem na klime i ranije sam imao slican problem... Kod mene je jasan pokazatelj bio kondenz na dnu stakla-prozora.. Kad ujutro pri dnu prozora vidim kapljice znam da je vlaga oko 60-65% i da sam na korak do budjavih i pegavih zidova..

To bi značilo da moraju da se uklone članovi porodice. Predlažeš razvod ili nešto drugo? :D
Razumeo si sta sam hteo da kazem samo se malo salis :D
Hladni neizolovani zidovi , toplotni mostovi , kuvanje , susenje vesa u prostoru... I ostali potencijalni problemi koji su konstantan izvor vlage..

Ako kažem ženi da povede računa pri kuvanju, eto je svađa i komentar itipa, kuvaj sam, neka ti kuva mama...
Ako kažem ženi da ne suši veš u stanu, eto je svađa (kupih odvlaživač pre par godina, imamo mašinu za sušenje već odavno...)

Znači razvod :D

Šalu na stranu. Ove godine možda probam kombinaciju klima + etažno na struju, s tim da bi temperatura u kotu bila 30 C (imam predimenzionisane radijatore) i naravno gašenje radijatora u blizini klima. Dodatni problem je što se komšija ispod mene odselio, pa ove godine ispod pola stana "nemam grejanje" i to se već po malo oseti.
Vlage sam se rešio time što mi odvlaživač radi stalno. Sledeće godine planiram krečenje spavaće sobe, pa ću videti da spoljni zid pređem termoizolacionom bojom za zidove.
Često luftiranje nije opcija jer okolina loži (na sreću više ne sve i svašta, ali opet smrdi). Za ugradnju aspiratora ću morati da sačekam zamenu kuhinje.

Ja sam recimo prosle godine bio na korak do kupovine odvlazivaca... Stalno smo bili na 50-55% i to je super ali cim se malo kuva ili opere jedna tura vesa odma vlaga ode na 60-65% pa se kapljice kondenzuju na prozorima i onda stalno otvaraj-zatvaraj luftiraj 5x na dan samo da ne moram ponovo da krecim budj.... E onda se u jesen desio preokret , radili smo komplet novo kupatilo nova voda u kucu i nov odvod van kuce, tom prilikom resena je i wc solja koja je negde zacurivala pa nam se sa druge strane u sobi ljustio zid, taj zid je oguljen , pregletovan i okrecen i evo sad godinu dana kasnije i dalje je full cist. Plafon u kupatilu spusten je za 7-8cm stavljeno je 5cm vune i stavljena je ventilacija koja izduvava na tavan... Inace uzeo sam neku jeftinu ventilaciju koja ima merac vlage i kao moze sam da se aktivira ako detektuje povisenu vlagu , mislio sam ovo je neko kinesko sr*** na kraju se ispostavilo super stvar covece.. ventilacija ima potenciometar za podesavanje % vlage koji sam ja odvrnuo na max i sada kad udjem u kupatilo nestignem ni vodu pod tusem da nastimam ono se samo od sebe upali izvlaci napolje... Posle tusiranja ventilira jos nekih pola sata-sat valjda dok se ne osuse sve plocice i na kraju se samo ugasi.. Znaci radi posao samo tako. U isto to vreme dok smo cekali keramicara da odradi svoj deo posla , zena i ja smo u dnevnom boravku spustili gips plafon i stavili 20cm staklene vune a u kuhinjskom delu smo uvideli da ce to biti problematika oko aspiratora koji je planiram u buducnosti... pa smo odma seli u kola otisli kupili gorenje aspirator ,smontirali ga u kuhinji i isto izvukli da izduvava na tavanski prostor, postavili ostatak gipsanih ploca i vune , pregletovali , okrecili... Upalili klime i gledali u merac vlage.. Bio sam ubedjen da ce biti problema jer smo u tih mesec dana uneli bas puno vlage u kucu kroz razno razna betoniranja , kosuljice , lepkove , gletove, krecenje.... Medjutim kad smo upalili grejanje vrlo brzo se pokazalo da se vlaga vrti oko 40-50% bio sam presretan sto sam resio taj problem..
E sad godinu dana kasnije jos se sve to dodatno osusilo i sad je vazduh u kuci previse suv :ROFLMAO: Ironija.... Sad se vrti oko 30-40% i poceli smo zena i ja da malo "kasljucamo" valjda od suvog vazduha... Moram dva ona susaca za ves (mi to zovemo magarac) da rasirim da bi se vlaga popela na neki normalan nivo... Jos nas utrefi neki maler crkne ves masina , pa smo uzeli neku sto ima centrifugu 1200 obrtaja , bas zato sto smo hteli da se ves lakse posle osusi i to je isto drasticno pomoglo...
Dakle izolacija , utopljavanje sa vunom (svi znaju da vuna dise) , aspirator , ventilacija u kupatilu , ves masina ... Sve su to neke da kazemo sitnice ali mnogo takvih sitnica kad se stavi na gomilu dobiju se neki rezultati...
Ja sam sad dosao do toga da mi je prostor previse suv tako da cu verovatno morati da udovoljim zeni i uzmem neki od onih ovlazivaca-difuzora sto izgledaju kao neka ukrasna vaza i u prostor spricnu s vremena na vreme neku mirisljavu paru...
Eto to je moje neko iskustvo oko resavanja vlage , malo sam ga otego ali nadam se da ce nekome pomoci.

Ako kažem ženi da povede računa pri kuvanju, eto je svađa i komentar itipa, kuvaj sam, neka ti kuva mama...
Ako kažem ženi da ne suši veš u stanu, eto je svađa (kupih odvlaživač pre par godina, imamo mašinu za sušenje već odavno...)

Znači razvod :D

Šalu na stranu. Ove godine možda probam kombinaciju klima + etažno na struju, s tim da bi temperatura u kotu bila 30 C (imam predimenzionisane radijatore) i naravno gašenje radijatora u blizini klima. Dodatni problem je što se komšija ispod mene odselio, pa ove godine ispod pola stana "nemam grejanje" i to se već po malo oseti.
Vlage sam se rešio time što mi odvlaživač radi stalno. Sledeće godine planiram krečenje spavaće sobe, pa ću videti da spoljni zid pređem termoizolacionom bojom za zidove.
Često luftiranje nije opcija jer okolina loži (na sreću više ne sve i svašta, ali opet smrdi). Za ugradnju aspiratora ću morati da sačekam zamenu kuhinje.
Imam rešenje. Zove se kućna pomoćnica. Kuva, pere, pegla... A za ostalo se dogovorite 😁

Jel možeš da ostaviš link ka tom ventilatoru?
Ne znam dali smem na forumu da ostavljam linkove ka prodavnicama... kucaj na google "AirROXY hs bb tajmer + senzor vlage" imas ga u okovu za 3200 din.
Posebno se uzima ventilator i posebno ta prednja ukrasna maska koju mozes da biras...
Spaja se sa dva kabla , jedan kabel sa konstantno prisutnim naponom (da moze vent sam da se pali i gasi kad ocita vlagu) a drugi kabal mozes posebno na prekidac a mozes i na kupatilsko svetlo. U njemu imas potenciometar za klasican tajmer i za kontrolu vlage (cini mi se od 50 do 90%)

Dobar dan,
kupio sam Hisense D16CW i povezao na "CL Small Devices" (na onu "Connect Life" nije htelo) i vidim da ima malo opcija. Npr. mislio sam da će imati grafik istorije vlažnosti... no dobro.
Moje pitanje je: može li se ovaj uređaj povezati na Google asistenta (Google Home)?

Pozdrav,
Planiram kupovinu odvlaživača Midea MDDF-20DEN7-QA3. Da li mi možete reći zašto u specifikacijama sa sajtova prodavca stoji da je kapacitet odvlaživanja 45-55%?
Da li je to zaista kapacitet ili je 35-85%?
Hvala unapred!

Pozdrav,
Planiram kupovinu odvlaživača Midea MDDF-20DEN7-QA3. Da li mi možete reći zašto u specifikacijama sa sajtova prodavca stoji da je kapacitet odvlaživanja 45-55%?
Da li je to zaista kapacitet ili je 35-85%?
Hvala unapred!
Ovaj član je objasnio. Koliko sam shvatio, trebalo bi da bude 35-85:

Vrh Dno